InfoTrend - Arhiva brojeva

Smart InfoTrend 214

travanj 2020

Proći će još puno mjeseci prije nego što bude moguće potpuno sagledati kako je hrvatska ICT industrija prebrodila ovogodišnje koronske oluje. Tek tada će se vidjeti tko je očajavao i tražio samo pojas za spašavanje, a tko je hrabro uplovio u nove struje i prilagodio se nevremenu koje, izgleda, postaje naše stalno životno i poslovno okruženje.

Smart InfoTrend 213

prosinac 2019

The New York Times je 23. X. 2019. objavio članak Google tvrdi da je napravio kvantni proboj koji može promijeniti računanje. Nakon tjedan dana 30. X. 2019. objavio je i drugi: Zašto je važna Googleova kvantno-suprematistična prekretnica. Taj događaj je pokrenuo lavinu članaka i videa u svjetskim medijima pa i ovaj koji upravo čitate. Iz tih članaka, videa i komentara ubrzo je postalo jasno da nije najjednostavnije objasniti pa ni razumjeti da bi se objasnilo kako radi kvantno računalo, što je ono dosad izračunalo i što može izračunati. Tako se 6. XII. 2019. u  The New York Timesu pojavio članak Što je dovraga kvantno računalo (What on Earth Is a Quantum Computer). U njemu su navedeni opisi kvantnog računala nekoliko vrhunskih eksperata jezikom koji svatko može razumjeti. Naprimjer Daniel Lidar priložio je haiku koji počinje ovako: Kvantna računala // rješavaju neke probleme puno brže // ali su sklona šumu. Na webu nalazimo  deset najvažnijih neočekivanih budućih primjena kvantnih računala od kojih je prva: igranje. Ipak je dodano – možda. Probat ćemo to pojasniti malo bolje.

Smart InfoTrend 212

studeni 2019

Postoji li razlika između etike općenito, uključivši i poslovnu, u odnosu na informatičku?
U Europskoj su se uniji stvari na etičkoj i zakonodavnoj fronti pokrenule, ali tu se uočava velika sporost i zaobilaženje u ukazivanju na neke očite etičke probleme. Europa nikada nije bila vodeća u razvoju i primjeni IC tehnologija pa se ne može ni očekivati da će biti na vrhu među borcima potiv zastranjivanja i informatičkog kriminala.
Ovim brojem otvaramo temu koju su naši informatičari dugo zaobilazili ili pak gurali pod tepih. Ipak, bila je stalno prisutna,  a njome su se na površan način uglavnom bavili masovni mediji. Pojavom osobnih računala i razvojem interneta, a posebno naglim širenjem pametnih telefona mnogi su etički problemi izbili još jače na vidjelo.
Notorni virusi i podvale na internetu nisu zahvatili samo odrasle već posebno utječu na mlade još maloljetne korisnike o kojima treba posebno voditi računa. Pokušat ćemo dati jednu širu sliku etičkih problema s kojima se svakodnevno susrećemo, a vjerujemo da će se neko od njih u budućnosti moći opisati i analizirati detaljnije.

Smart InfoTrend 211

rujan 2019

Fuzijski proces je ono što daje toplinu suncu i sva nastojanja su usmjerena na to da se proces koji se zbiva na suncu obnovi u kontroliranim uvjetima. Na zemlji smo fuziju proizveli već mnogo puta, ali nažalost u eksplozijama termonuklearnih bombi. Cilj je znanosti ostvariti kontrolirani proces u kojemu će se dva vodikova izotopa - deuterij i tricij spojiti u nadziranim uvjetima i proizvesti trajan izvor energije u fuzijskoj elektrani.
Hrvatska je od potpune nezainteresiranosti za fuzijske potencijale u samo nekoliko godina postala ključni partner za razvoj DONES-a, po važnosti drugog uređaja fuzijskog programa Europske unije bez kojega nema fuzijske elektrane DEMO. Time je i naša misija u Bruxellesu prihvaćena potpuno drukčije, što pokazuje da se kroz europske kanale može postići puno, ako se pravi koraci poduzmu u pravom trenutku.

Smart InfoTrend 210

svibanj 2019

U minulim godinama umjetna inteligencija je postala posebna disciplina koja nije više samo znanstveno tretirano područje nego što utječe na razvoj društva (društvo 5.0) i gospodarstva (industrija 4.0). Računalne znanosti, matematika i algoritmi su stvorili strojni učenje i strojnu inteligenciju. Tako stvoreni kompleksni algoritmi stvrajući interakciju sa okolišem i obradom velike količine podataka (Big Data) koji se izvršavaju na složenim i moćnim računalnim sustavima (HPC) doveli su do inteligentnih tehničkih sustava odnosno uveli su umjetnu inteligenciju u život.
Značaj i moć umjetne inteligencije koji se razvija u okruženju ekosustava podatkovne znanosti treba usmjeriti prema odrednicama razvoja gospodarstva s tri pametne specijalizacije: Zdravlje i kvaliteta života: Energija i održivi okoliš: Promet i mobilnost: Sigurnost: Hrana i bio-ekonomija. Hrvatska treba izgraditi podatkovno usmjereno gospodarstvo sukladno europskom podatkovnom ekosustavu.

Smart InfoTrend 209

prosinac 2018
U razdoblju od 6. do 8. Studenoga 2018. organizatori Konferencije o digitalnoj transformaciji okupili su predstavnike javnog sektora, sveučilišta i poslovne korisnike kako bi uskladili svoja viđenja, razmijenili iskustva i pokazali primjere dobre prakse.
Malo koji stručni skup održan ove godine nije u naslovu ili podnaslovu naglasio digitalnu transformaciju, no sad na kraju, na jednom mjestu, sveobuhvatno i konkretno, prikazani su postignuti dosezi počevši od preporuka iz znanstvenih istraživanja do izvrsnih primjera digitalne transformacije u različitim industrijama.
Deset godina nakon održavanja Konferencije o poslovnim procesima – BPC, varaždinski Fakultet organizacije i informatike, zagrebački Ekonomski fakultet, Inovacijski centar Nikola Tesla Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ustanova za obrazovanje odraslih - ILBA i InfoDom Grupa pokrenuli su novu konferenciju vjerujući da koordinacija i sinkronizacija mogu značajno popraviti položaj hrvatskog gospodarstva na ljestvicama konkurentnosti.

Smart InfoTrend 208

rujan 2018
U gospodarskom razvoju digitalnog doba gdje su ekosustavi temelj suradnje i digitalne transformacije, jedan od najvažnijih smjerova djelovanja je zajednički eksperimentalni razvoj i privlačenje talenata za primjenu tehnologija 4IR.
Poseban razvojni potencijal ima umjetna inteligencija (AI) i iskorištavanje velikih količina podataka (big data), po načelu - podaci su gorivo digitalnog doba (DaaF). Suradnjom u ekosustavu ubrzava se inkubacija inovacija i razvoj (kroz Smart-Lab laboratorije i kroz virtualne zajednice te uz tehnoparkove i razvoj startup tvrtki).

Smart InfoTrend 207

svibanj 2018
Hrvatskoj je nužno bitno ubrzanje digitalne transformacije kako bi se pomakla s neslavnog 24. mjesta na prošlogodišnjoj ljestvici DESI indeksa i time povećala konkurentnost zemlje, zaposlenost i izvoz. Međutim, prošle godine tu digitalnu euforiju još nisu osjetili u domaćoj informatičkoj industriji. Iz odgovora sudionika naše ankete nameće se dojam da još nije pokrenuto ništa bitno, iako to svi u IT industriji željno iščekuju.

InfoTrend 206

veljača 2018
Lisabon je još jednom tehnološki centar svijeta ugostivši trenutno najveću i najpopularniju tehnološku konferenciju WebSummit. Iako samo ime usmjerava na web-tehnologije konferencija već godinama nadmašuje tematski naziv pa taj impozantni trodnevni događaj obuhvaća čak 25 tematskih konferencija - kroz industrijske vertikale, vodeće startup natjecanje Pitch te sajam IT dobavljača - prožimajući najmodernije tehnološke trendove, a spoj društva i tehnologije uočljiviji je negoli ikada dosad. Ove godine zabilježena je rekordna posjećenost - stiglo je oko 60.000 ljudi iz 170 zemalja, bilo je 1200 govornika, više od 2000 startup kompanija te čak 1400 registriranih investitora.

InfoTrend 205

listopad 2017
 

InfoTrend 204

lipanj 2017
Ukupna informatičko-komunikacijska infrastruktura je podloga na kojoj se nesmetano razvija digitalno gospodarstvo i kompletno informacijsko društvo, podloga na kojoj se temelji cjelokupni održivi razvoj. Nedostatak tehnološke osnove na kojoj se ostvaruju informacijske i komunikacijske tehnologije vodi u izolaciju, gospodarsko i svako drugo zaostajanje i propadanje.

InfoTrend 203

ožujak 2017
Hrvatski i međunarodni tehnološki skup mikroelektronike i informatike MIPRO dogodine obilježava 40 godina stalnog rada i rasta po svim relevantnim parametrima. Čak u vrlo teškim vremenima domovinskog rada i poraća stvara europski brend o čemu svjedoči i značajno priznanje DISKOBOLOS 2015 dodijeljeno skupu MIPRO u ime Saveza europskih gospodarskih komora i Saveza europskih informatičkih društava čime je MIPRO de facto priznat kao vodeći skup u regiji što je svakako priznanje i Hrvatskoj. Mipro je fenomen, društvena pojava... to nije skup u onom klasičnom smislu koji ima neka predavanja, seminare, večere i na tome uglavnom sve završi. Poniknuo je iz industrije, a industrija nikada ne financira i ne pokreće nešto što je samo sebi svrha, nego ono od čega će imati koristi što je sasvim legitiman motiv. Posvećenost interesima industrije privukao je brojne inženjere iz primjene, a tamo gdje je industrija, potrebna su i znanja pa je došla i akademska zajednica, obrazovanje i uprava. Dakle, svi koji pridonose razvoju društva i to ne samo u oblasti ICT-ja nego su općenito bili stimulirani da se pojave na Mipru.

InfoTrend 202

srpanj 2016
Prema DESI  indeksu (Digital Economy and Society Index) kojim Eurostat mjeri stupanj digitalizacije zemalja,  Hrvatska je 2015. zauzela 24. mjesto među 28 članica Europske unije. U društvenom proizvodu IT industrija sudjeluje s oko jedan posto, dok je to u OECD zemljama oko četiri posto.
Zašto je tako ako imamo na umu da je kroz proteklih dvadesetak godina doneseno nekoliko strateških dokumenata o razvoju tog područja, obilje papira, formirane su komisije i radne grupe kojima je bio zadatak da se taj jaz smanji. Zašto strategije nisu provedene, a papiri i komisije kao da su samo fingirale neku aktivnost?
Da se zaista dogodi istinska digitalizacija treba ukloniti nekoliko ključnih ukorijenjenih prepreka. O tomu kako će biti otklanjane ovisi i tempo digitalizacije. Započnimo s jednom jednostavnom istinom. Informatizacija ili digitalizacija znači transparentnost. Ako nema istinske želje za transparentnošću nema ni uspješne digitalizacije. Naučio sam to od Borisa Sakača, doajena naše informatike. Pa, kakva nam je u cjelokupnom društvu bila želja za transparentnošću takav nam je i stupanj digitalizacije.
Jer, prepreke transparentnosti su goleme i žilave.

InfoTrend 201

travanj 2016
Naša IT industrija sve jače osjeća manjak kvalitetno obrazovanih mladih kadrova, tim više što mnogi zbog boljih uvjeta i jasnije perspektive odlaze u inozemstvo. Zato se sve češće čuju prigovori da skupim javnim školovanjem plaćamo obrazovanje za potrebe bogatih, visokorazvijenih zemalja. U uvjerenju da je unapređenje obrazovanja novih IT kadrova jedan od najvažnijih uvjeta za gospodarski razvoj Hrvatske, treba se zapitati jesu li naše visokoškolske ustanove uopće u stanju pratiti munjevit razvoj tehnologije nastavnim programom i praksom ili studentima još podastiru desetljećima stare nastavne programe?

InfoTrend 200 - Posebno izdanje

rujan 2015
Podrška razvoju informatičke industrije i stvaranju digitalnog društva bila je i ostala misija časopisa OpenInfoTrend. Na tom tragu od svojih ranih dana sustavno kvantitativno prikazuje i analizira kretanja hrvatske informatičke industrije i tržišta. Odmah nakon osnivanja u srpnju 1992. časopis je počeo pratiti domaću proizvodnju i ocjenjivati kvalitetu softverskih rješenja, što se nastavilo i razvilo u redovite tradicijske godišnje preglede Top 100 IT poduzeća. Jubilarni dvjestoti broj časopisa prilika je da se podvuče crta i zbirno prikažu trendovi u IT industriji od proglašenja nezavisnosti do danas.

InfoTrend 200

rujan 2015

Dvadeset i dvije godine izlaženja, 200 brojeva, deseci analiza hrvatske i inozemne IT industrije i tržišta, stotine članaka o starim, suvremenim i budućim tehnologijama, procesima dobrim i nevrijednim inicijativama, stotinjak profila vodećih informatičkih kuća...
Što smo htjeli, što smo napravili, a što smo postigli? Odgovore potražite na stranicama ovog broja.

InfoTrend 199

srpanj 2015
0 presudnoj važnosti obrazovanja za život i napredak Hrvatske nema potrebe posebno govoriti, na sljedećim stranicama ta je tematika dobro obrađena s različitih aspekata. Vašu bih pažnju želio posebno skrenuti na nekoliko priloga koji, netipično za tehnološki časopis, upozoravaju na društvene pa i političke promjene te na „kolateralne“ žrtve koje donosi ubrzan napredak tehnologije čemu su naši izvrsni autori također posvetili svoja razmišljanja i preporuke.

InfoTrend 198

travanj 2015
Uzme li se u obzir koliko hrvatskih tvrtki vezanih za softver, njegov razvoj i nadogradnju i dalje posluje, jasno je da je ICT jedna od najboljih gospodarskih grana. Iako stanje nije kao prije pet-šest godina, na domaćem tržištu telekomunikacija svi operatori posluju pozitivno. Usprkos tomu što zapošljavaju visokoplaćene stručnjake te tvrtke nisu propale niti su ljudi dobili otkaz, što pokazuje se da je ovaj dio tržišta vitalan i žilav.

InfoTrend 197

siječanj 2015
U ovom broju naš je gost, autor i savjetnik prof. dr. sc. Darko Gojanović, istaknuti član plejade hrvatskih stručnjaka i znanstvenika koji su svoje osnovno stručno obrazovanje stekli u domovini, a nakon toga bili su prisiljeni potražiti drugu sredinu koja razumije i pruža mogućnost njihovom daljnjem razvoju do punih kapaciteta i čelnih mjesta u najprestižnijim korporacijama i ustanovama razvijenih zemalja.

InfoTrend 196

listopad 2014
Pred čovječanstvom se otvara jedan novi još nepoznat i nejasan svijet. Pun nezamislivih mogućnosti, ali i nepoznatih opasnosti. Zato se InfoTrend sada, o dvadesetoj godišnjici svog izlaženja, OTVARA istraživanju budućnosti u koju nas ubrzano vodi nezapamćena sinergija znanosti i tehnologije. Svima nama koji ga priželjkujemo, zadatak je da s mnogo više odgovornosti nego dosad neprestano propitkujemo: Quo vadis computator - kuda ideš čovječe s računalom?

InfoTrend 195

svibanj 2014
Vrtoglavi razvoj tehnologije unosi u živote svih nas na planetu brze i drastične promjene na koje nismo spremni ni fizički, ni materijalno niti intelektualno. Dolaze bez najave, ne prethodi im nikakav demokratski proces provjere i pristanka, dozvo- lili smo da nam tehnologija diktira kako ćemo živjeti, raditi, jesti i misliti ne samo danas već i ubuduće. Ako je to umotano u pojmove kao što je znanost, tehnologija i napredak, jesmo li spremni slijepo vjerovati u njihovu ispravnost? Bez provjere i jamstva, bez odgovornosti suvremenih tehnoloških proroka?

InfoTrend 194

veljača 2014
Krajem upravo preminule 2013. prepričavala se dosjetka na račun vlade: Ove smo godine bili loši, dogodine bit ćemo još bolji!  Kojoj se nećemo dugo smijati ako se pokaže istinitom.
Zato je bolje držati se starih mudrosti, kao primjerice: Tko ne uči od povijesti iste će greške ponavljati u budućnosti. Stoga smo vam za ovaj broj InfoTrenda pripremili neka poučna istraživanja iz naše nedavne prošlosti.

InfoTrend 193

studeni 2013
Svakome je potreban neprijatelj ili barem netko koga možemo ocijeniti manje vrijednim od nas. Zato se čovječanstvo stoljećima dijelilo na bijele i obojene, na bogate i siromašne, lijeve i desne - po vjeri, ponašanju, sklonostima. Popisu nema kraja, uvijek se može smisliti nešto novo.

InfoTrend 192

kolovoz 2013
Duge godine priprema za ulazak u Europu uzele su svoj danak. Oprez je otupio, čekanje smo prihvatili kao trajno stanje i kad je konačno došao taj dan dočekali smo ga nespremni. Kamioni danima čekaju na prelazak naših granica, turisti odustaju zbog uvođenja viza, naši izvozni proizvodi ostaju bez tradicionalnih naziva koji ih desetljećima prodaju na inozemnim tržištima...

InfoTrend 191

prosinac 2012
Kriza je, sociološka, kulturološka, ekološka, a posljedično svemu tome i ekonomska. Dugoročna je, duboka i puna nepredvidivih događaja. U takvim uvjetima poduzetništvo treba definirati dobre strategije za uspješan i održiv dugoročan razvoj (u krizi prevedeno preživljavanje) te ih potom PROVESTI, što je izniman izazov. Upravljanje promjenama, inovativnost, operativna i poslovna izvrsnost, kontroling, minuciozno proučavanje i iskorištenje intelektualnoga kapitala, organizacijsko učenje; sve su to sustavi, procesi i modeli koji kroz primjenu neupitno mogu ponuditi odgovor na pitanje kako do uspjeha.

InfoTrend 190

studeni 2012
Ovih se dana u Zagrebu održava deseta po redu europska konferencija o poslovnim procesima - BPC 2012. Prije više od deset godina jedna je grupa stručnjaka, praktičara i akademičara uočila potencijal obnovljene i nanovo aktualizirane poslovne vještine upravljanja poslovnim procesima te se potrudila osmisliti i organizirati forum na kojemu će se razmjenjivati iskustva i prezentirati najnovija znanja na tom području. Lijep je to jubilej, pogotovo kad se zna da u svijetu baš i nema mnogo starijih konferencija.

InfoTrend 189

lipanj 2012

Odgovorni za funkcioniranje zdravstva u Hrvatskojh nalaze se pred „nemogućom misijom“ - nužno je unaprijediti sustav i usluge i pritom potrošiti manje proračunskog novca. No, zahvaljujući suvremenim tehnologijama, stanje je ipak obečavajuće. Nakon „bezbroj“  inicijativa, od smiješnih do izvrsnih, informatika je ipak prokrčila svoj put do jedinstvenih rješenja za primarnu zdravstvenu zaštitu kojima se hrvatsko zdravstvo i informatička industrija mogu ponositi.

InfoTrend 188

travanj 2012
Polako, ali uporno, i na ICT području Hrvatska se odvikava filozofije „što nam tko može“. Zakoni su i dosad postojali, ali se nisu poštivali, inspekcije su obavljale posao za koji nisu bile kvalificirane, sudovi vježbaju strogoću na prvim slučajevima neovlaštenoga korištenja i trgovanja tuđom intelektualnom imovinom. Od prošloga broja, naša nova rubrika „ICT i sudska praksa“ analizira hrvatsku pravnu praksu na tom području.

InfoTrend 187 - eGoverment

veljača 2012
Ustrojem nove Vlade došlo je do promjena koje su zahvatile i dotadašnji Središnji ured za e-Hrvatsku. Postojeća struktura Ureda ušla je u sastav Ministarstva uprave pod nazivom Uprava za e-Hrvatsku kojoj je na čelu pomoćnik ministra Darko Parić. U intervjuu za čitatelje InfoTrenda, Darko Parić je iznio saznanja o stanju informatizacije javnog sektora i koracima koje Uprava namjerava poduzeti.

InfoTrend 187

veljača 2012
ICT i sudska praksa nova je i stalna rubrika u InfoTrendu. Zašto je smatramo potrebnom i korisnom? Sveprisutna informacijska tehnologija i digitalna ekonomija predstavljaju najveći suvremeni pravni izazov. U potrazi za odgovorom na pitanje kako primijeniti stare norme na nove situacije, a kako razumjeti nove propise donešene radi oživotvorenja informacijskog društva pomoći će nam uvid u aktualnu hrvatsku sudsku i pravnu praksu.

InfoTrend 186

prosinac 2011
Povremene vijesti o poslovima naših ICT tvrtki u inozemstvu najavljuju da su se počele snalaziti u pronalaženju putova za izlazak iz skučenoga i osiromašenoga domaćegtržišta. Dakako, to ne znači da i hrvatskomu gospodarstvu nisu potrebna rješenja koja će im pomoći osposobiti se za
natjecanje na vanjskim tržištima.
No domaći je korisnik iz godine u godinu sve obrazovanijii više ne kupuje sve što mu se pokušava prodati, nego u dobavljaču traži partnera koji će mu, na obostranu korist, pomoći urediti svoje poslovanje i osposobiti svoj proizvod za zahtjevno tržište.

InfoTrend 186 - eGoverment

prosinac 2011
Je li istina da su informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) omogućile građanima svijeta da izravno utječu na upravljanje državom i time se približe idealnoj demokraciji? Ili će to biti uskoro moguće u svim razvijenijim društvima? Ili je istina da ni IKT nisu i neće ništa bitno promijeniti? Što je realnost danas, a što je moguća budućnost? Jesu li problemi u nerazvijenoj tehnologiji, aplikacijama ili su problemi u politici, kulturi i mentalitetu? Gdje je u svemu tome Hrvatska?

InfoTrend 185

studeni 2011
Samo dva dana nakon predstavljanja novoga iPhonea 4S, napustio nas je čovjek koji je zapravo zaslužan za taj isti iPhone. Steve Jobs bio je vizionar koji je promijenio svijet na bolje, ali na žalost nije mogao pobjeći od opake bolesti s kojom se borio posljednjih nekoliko godina. I što sada reći o čovjeku koji je promijenio živote mnogih generacija, čovjeku koji je tehnologiju učinio dostupnu svima? Ako bismo Stevea Jobsa htjeli ukratko opisati, tada bismo zasigurno rekli da je bio drukčiji, da je bio ambiciozan, da se nije strašio mijenjati svijet.

InfoTrend 185 - Posebni prilog

studeni 2011
Informatizacija državne uprave i pravosuđa: Od osnutka „Zavoda za informatizaciju državne uprave, pravosuđa i javnih djelatnosti” do Središnjega državnoga ureda za e-Hrvatsku. Povodom 20. obljetnice osnutka „Zavoda za informatizaciju državne uprave, pravosuđa i javnih djelatnosti” razgovaramo o do sada obavljenom na tom putu i novim zadacima u trećem desetljeću organizirane djelatnosti na informatizaciji državne uprave i hrvatskoga društva. Naši su sugovornici neke od istaknutih ličnosti tog nacionalnog projekta.

InfoTrend 184

srpanj 2011
Jedno cijelo desetljeće InfoTrendov pregled TOP100 bio je gotovo jedini pokazatelj stanja informatičke industrije u Hrvatskoj. Tek je 2006. analitička kuća IDC Adriatics,   pripremila prvu cjelovitu analizu za prethodnih pet godina (1999. – 2004.). Iz rezultata analize IDC je isčitao ozbiljne predznake da usporava ranije vrlo snažan razvoj kojim je Hrvatska prednjačila u široj regiji. Najnoviji izvještaj IDC Adriatics (za razdoblje 2005. - 2009.) potvrdio je da su se ostvarile negativne prognoze prethodne analize i, nažalost, dokumentirao daljnje zaostajanje razvoja hrvatske informatičke industrije.

InfoTrend 184 - eGoverment

srpanj 2011
Četrdeseta je obljetnica postojanja i rada Sveučilišnog računskoga centra čija kratica - SRCE tako dobro obilježava središnje mjesto rađanja i razvoja informatike u Hrvatskoj. Proslavljena je nizom događanja, ali tek je završna riječ ravnatelja dr. sc. Zorana Bekića sintetizirala probleme u otkucajima toga informatičkoga srca Hrvatske koje je podložno hirovima glomaznoga, nepouzdanoga i kratkovidnoga društvenoga i političkoga organizma unutar kojega djeluje.

InfoTrend 183

ožujak 2011
Uz najave nekoliko važnih događaja kao što su ovogodišnji WinDays, Mipro i osnivanje ILBA Akademije, onaj broj infotrenda obrađuje vrlo aktualnu i važnu temu „Poslovne inteligencije“. Riječ je o tehnici koju koriste najuspješnije tvrtke diljem svijeta s ciljem maksimiziranja profita, minimiziranja rizika, otkrivanja neiskorištenoga potencijala i stvaranja dobrih i preciznih strateških odluka zasnovanih na točnim, najsvježijim podatcima. Cilj je  teme InfoTrenda br. 183 pojasniti kako iskoristiti to tajno oružje u svrhu poboljšanja poslovanja.

InfoTrend 182

prosinac 2010
Korištenje računala i potrebnih aplikacija na način prikladan poslovanju tvrtke te osiguravanje dostupnosti svih potrebnih servisa i aplikacija nužni su za postizanje konkurentnosti na tržištu. Samo tako konsolidirane tvrtke imati će dovoljno snažno tehnološko zaleđe da mogu bez velikih problema  riješiti sve nepredvidive situacije i osigurati kontinuitet poslovanja bez obzira na stanje opreme.

InfoTrend 181 - prilog TOP 50

kolovoz 2010
Svima koji već godinama s dosadom čitaju o jednoznamenkastome rastu prihoda hrvatskih telekomunikacijskih tvrtki, istome takvome rastu dobiti te blagome opadanju broja zaposlenih kriza je donijela osvježenje. Jedna je odluka zasjenila sve ostale te potpuno odredila smjer razvoja hrvatskoga telekomunikacijskoga sektora u prošloj godini. Riječ je, naravno, o izglasavanju Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, kojim su uvedene trošarine u 6%-tnome iznosu na prihode od slanja SMS i MMS poruka te razgovora mobilnim telefonima.

InfoTrend 181

kolovoz 2010
Informacijski bi sustav u maloprodaji trebao na najbolji mogući način organizirati ljude, opremu i metode oblikovanja da bi se proizvele točne, neprekidne, pravodobne i pouzdane informacije nužne za rješavanje svakodnevnih poslovnih problema, ali i za donošenje kako operativnih tako i strateških odluka. Zašto je potrebno tako pozorno prikupljanje i obrađivanje različitih informacija? Maloprodaja je vrlo nesmiljena industrija, i uspjeh ovisi o tome koliko će se dobro pojedina tvrtka boriti s konkurencijom. Od menadžera se očekuje mnogo te oni moraju biti upoznati s tehnologijom koja će im omogućiti bolje rezultate. Stručnjaci u maloprodaji moraju biti upoznati s novim dostignućima u maloprodajnoj tehnologiji.

InfoTrend 180

lipanj 2010
U temi novoga  broja Infotrenda, poslovna inteligencija, pokušava se odgovoriti na što treba utjecati da budemo još uspješniji i jesmo li u mogućnosti odgovore na naša pitanja pronaći u postojećim  podacima u poduzeću? Poseban prilog InfoTrenda 180  jest prilog TOP 100 koji govori o kretanju na hrvatskom informatičkom tržištu u 2009. godini.

InfoTrend 180 - prilog TOP 100 (informatika 2009.)

lipanj 2010
IT strukovna grana u prošloj godini, po prvi je put nakon 1998. (godina uvođenja PDV-a), ostvarila promet manji negoli godinu dana prije. Ukupan je prihod hrvatske informatičke industrije u odnosu na prijašnju godinu potonuo za 15,9% (na 11,6 milijardi kuna), a njezina je dobit smanjena za 11,5% (na 661 milijun kuna).

InfoTrend 179

travanj 2010
U novom broju InfoTrenda donosimo kratku anketu direktora iz različitih djelatnosti gospodarstva, vizije suvremenog bankarstva,  razgovore s Andreom Doko Jelušić, direktoricom korisničkih operacija H1 Telekoma, Hrvojem Prpićem, osnivačem i savjetnikom HG Spota, Tihomirom Šicelom, direktorom prodaje za industriju i društvo u Ericssonu Nikola Tesla, a tema broja je ICT rješenja za uspješnije poslovanje.

InfoTrend 178

ožujak 2010
U novom broju InfoTrenda donosimo kratki pregled WinDaysa od 2001. do 2010 godine. Razgovore s direktorom Microsoft Hrvatska Ivanom Vidakovićem, ravnateljem  Državne geodetske uprave prof. dr. sc. Željkom Bačićem, predsjednikom Uprave Euroherca Damirem Zorićem, a tema broja je ICT u financijskim ustanovama.

InfoTrend 178 - specijalno izdanje Geoinformatika

ožujak 2010
Posebno izdanje Info Trenda, Geoinformatika u broju za siječanj i veljaču  pozornost je posvetio  IV. Hrvatskom kongresu o katastru, infrastrukturi moderne Hrvatske. Posebno izdanje Geoinformatika pripremljeno je u suradnji i uz stručnu pomoć Državne geodetske uprave, a sponzor izdanja je GEOFOTO

InfoTrend 177

siječanj 2010
U novom broju InfoTrenda donosimo mišljenja i stajališta direktora informatičkih i komunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj. Razgovore s predsjednicom Ericsson Nikola Tesla Gordanom Kovačević i Zvonkom Biljeckim, direktorom i vlasnikom Geofota. Tema broja je ICT u medicini i zdravstvu

InfoTrend 176

prosinac 2009
Novi broj InfoTrenda upoznaje svoje čitatelje o provedbi Strategije e-Uprave dp 2012. godine. Teme broja su ERP i upravljanje dokumentima i sadržajima.

Infotrend 175

studeni 2009
Novi broj Infotrenda govori o tome može li se baš sve outsourcati, a teme novoga broja su upravljanje projektima i ICT u financijskoj industriji.

InfoTrend 174

studeni 2009
Novi broj Infotrenda donosi cjeloviti tekst istraživanja koje je proveo Economist Inteligence Unit, a sponzorirao Business Software Alliance (BSA) Konkurentnost informatičke industrije u 2009. Tema  ovog broja je Poslovna inteligencija.

InfoTrend 173

listopad 2009
Novi broj Infotrenda donosi razgovore Hrvoja Sagraka, Dražena Pehara, Vanje Bertalana, Mareka Vidoviča, Ervina Šilića i Mladena Škribulja. Tema ovog broja su Telekomunikacije, a poseban prilogovog broja je TOP  50 u telekomunikacijskoj industriji Hrvatske u  2008. godini.

infoTrend 173 - prilog TOP 50 (telekomunikacije 2008.)

listopad 2009
Kretanja na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu u 2008. godini pokazuju rast broja mobilnih i broadband korisnika uz istovremeno smanjivanje prosječne potrošnje po korisniku. Iako će smanjivanje ulaganja u infrastrukturu rezultirati padom prihoda proizvođača telekomunikacijske opreme, davatelji  telekomunikacijskih usluga  zadržat će ukupne prihode na razini prethodne godine.

infoTrend 172

srpanj 2009
Novi broj Infotrenda donosi razgovore Regionalnog direktora Gartner Adriatica Ivana Maglića, pomoćnika ravnatelja Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje Zorana Kodrića. Tema ovog broja je upravljanje poslovnim procesima a posebni prilog ovog broja je TOP 100 2008.

infoTrend 172 - prilog TOP 100

srpanj 2009
Pregled 100 najvećih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj u 2008. godini. Po nekim analizama, na djelu je sindrom recesije kojeg karakterizira zastoj u ulaganjima državne administracije i velikih državnih poduzeća, na što, uostalom upućuju i izjave čelnika vodećih informatičkih tvrtki. Ponovno se javlja i problem nelikvidnosti, a neki veći projekti se odgađaju...

infoTrend 171

lipanj 2009
Novi broj Infotrenda donosi razgovore direktora tvrtke IN2, Ante Mandića, ravnatelja CARNeta Zvonimira Stanića, direktora prodaje Infosistema Andreja Broza i savjetnika prodaje za financijski sektor Infosistema Dalibora Rakuše.  Tema ovog broja je ICT u financijskim ustanovama, a posebni prilog ovog broja je Geoinformatika...

infoTrend 171 - prilog Geoinformatika

svibanj 2009
Posebno izdanje Info Trenda, Geoinformatika u svibanjskom broju više pozornosti posvećuje CROPOS-u ( CROatian Positioning System ) jednom od najmodernijih sustava za pozicioniranje u Europi sa svrhom što efikasnijega korištenja satelitskih sustava  za pozicioniranje i navigaciju u svijetu. Posebno izdanje Geoinformatika pripremljeno je u suradnji i uz stručnu pomoć Državne geodetske uprave, a sponzor izdanja je GEOFOTO.

infoTrend 170

svibanj 2009
Novi broj Infotrenda donosi razgovore s Wilfriedom  Grommenom, Zoranom Bekićem, Igorom Lučićem, Borisom Drilom i Rikardom Lumezijem. Tema novoga broja InfoTrenda su Usluge i rješenja za upravljanje dokumentacijom, Outsorcing IT resursa i usluga i ICT za državnu i javnu upravu. U prilogu eGoverment predstavljamo Srce i HIDRU...

infoTrend 169

travanj 2009
Novi broj Infotrenda donosi pregled Hrvatskog tržišta 2008/09., a kao glavne teme broja izdvajamo `ICT u medicini i zdravstvu` i `ICT u turizmu`. U prilogu eGovernment predstavljamo `Hidru` i završavamo `Omegu`..
A ovo je i broj koji ide na Windayse 2009.

infoTrend 168

ožujak 2009
Uz nastavak razgovora sa čelnim ljudima ICT industrije (Rubeša, Mavriček, Lončarić, Metlikovac, Dropulić, Venturini) o krizi i budućnosti, tu su i dvije nove teme - Alati za projektiranje i ePoslovanje.
Geoinformatika kao rubrika, Birotrend, eGovernment..

infoTrend 167

veljača 2009
Novi broj Infotrenda donosi niz razgovora sa čelnim ljudima ICT industrije - Jurica, Gabrić, Kovačević, Čurković, Malić, Vidić i Perjković. Tema razgovora je kriza, kako se odnose prema njoj i planovi za budućnost.
Tema ovog broja je poslovna izvrsnost - težnja ka što većoj učinkovitosti organizacije, a posebni prilog ovog broja je Geoinformatika.

infoTrend 167 - prilog Geoinformatika

veljača 2009
Posebno izdanje o geomatičkim sustavima je namijenjeno široj poslovnoj javnosti gdje prevladaju zastarjele predodžbe o geodeziji, te da se potencijalni korisnici upozore na sve veće značenje prostornih informacija koje već sada koriste tisuće subjekata. Posebno izdanje Geoinformatika pripremljeno je u suradnji i uz stručnu pomoć Državne geodetske uprave.

infoTrend 166

prosinac 2008
Tema ovog broja, Sustavi upravljanja elektroničkim dokumentima i zapisima,
na tragu je stvaranja preduvjeta za reorganizaciju poslovnih procesa u našim
tvrtkama i ustanovama. Ako ste se odlučili za takav korak, dobro je pročitati i priloge naše druge teme, Poslovni informatički sustavi koji, oslonjeni na dobro uređene sustave upravljanja dokumentacijom, postaju pravo poslovno oružje suvremene tvrtke.

infoTrend 165

studeni 2008
ICT - informatička tehnologija u poslovanju. Infotrend 165 je školski primjer kako se obrađuje ova tema - razgovor sa Davorom Majetićem, tema ICT u turizmu, posebni prilog `ICT u bankarstvu`.. eGovernment - ECDL novosti, vijesti, noviteti, zanimljivosti - novi Infotrend.

infoTrend 164

listopad 2008
Infotrend br. 164 donosi interview sa Venesom Schutz, direktoricom Microsofta, teme `ICT u proizvodnji` i `upravljanje IT projektima`.. Novost je i redizajn časopisa, dok naš portal nalazi mjesto u Hrvatskom internet svijetu..
U ovo vrijeme najava kriza pročitajte seriju članak o financijama - u ovom broju su na redu dionice.

infoTrend 163

kolovoz 2008
Novi, ljetni broj Infotrenda, broj 163 obrađuje dvije aktualne teme - ICT u medicini i zdravstvu i komunikacije. Uz njih, posvetili smo pažnju novijoj vrsti usluge u Hrvatskoj - PR (odnosi s javnošću) i razgovarali sa Manuelom Šolom Oršić (Abrakadabra). Tvrtku Fornax temeljito obrađujemo u našem profilu, a ovaj put Vas vodimo u Barcelonu.

infoTrend 163 - prilog Top100 2008 (telekom)

kolovoz 2008
Prvi put, uz uobičajene vrijednosti ukupnog prihoda, i dobiti te kretanja radne snage, za najbolja poduzeća telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj izračunati su indeksi učinkovitosti intelektualnog kapitala – pravog pokazatelja uspješnosti poslovanja u suvremenim tržišnim uvjetima (sustav je potanko objašnjen u separatu TOP100 uz prehodni broj InfoTrenda).

infoTrend 162

srpanj 2008
Izlazak novog broja Infotrenda paralalno je sa pokretanjem našeg novog portala `infotrend.hr`. Iako smo imali internet stranicu, ovim projektom postajemo pravi informativni portal.
Teme ovog broja, `neprekinutost poslovanja` i `integrirani informacijski poslovni sustavi` donose Vam novosti i savjete kako se lakše snaći u današnjim uvjetima rada.

infoTrend 162 - prilog Top100 2008 (informatika)

srpanj 2008
Pregled 100 najvećih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj u 2007. godini. Po nekim analizama, na djelu je, čini se bio sindrom izborne godine, ukojeg u pravilu karakterizira zastoj u ulaganjima državne administracije i velikih državnih poduzeća, na što, uostalom upućuju i izjave čelnika vodećih informatičkih tvrtki. Ponovno se javlja i problem nelikvidnosti, a neki veći projekti se odgađaju..

infoTrend 161

lipanj 2008
Bili smo na Windaysima, razgovarali sa rektorom tagrebačkog Sveučilišta Aleksom Bjelišem i prvim čovjekom e-Hrvatske Igorom Lučićem.
Uz naše teme, `ICT u prometu` i `ICT za e-Government`, krenuli smo sa proširenjem `Birotrenda` uvevši rubriku putovanja - u ovom broju Vas vodimo na Tenerife..

infoTrend 160

svibanj 2008
Razgovarali smo sa Davorom Majetićem o njegovom neočekivanom odlasku iz Microsofta. Njegovi pogledi, predviđanja..
Pročitajte profil tvrtke Vip Data i saznajte novosti iz informatike za turizam i napredak u razvijanju call centara u našim temema broja.
Ako tražite posao, vrlo je važno poznavati rad na računalu - Birotrend.

infoTrend 159

travanj 2008
Vrlo aktualne teme, mobilnost i poslovna rješenja, mogle bi Vam dati poneki savjet i smjernicu kamo usmjeriti Vaše poslovne planove.
Razgovori sam Janom Muhlfeitom, predsjednikom Microsofta za Europu i Draženom Peharom iz Logosa donose neka drugačija viđenja stvari oko nas.
Uz ostale teme, pročitajte reportažu sa ovogodišnjeg CeBIT-a, sajma za digitalna rješenje, inovacije i trendove.

infoTrend 159 - prilog Bankarstvo

travanj 2008
Posjeti šalterima banaka danas su bitno prorijeđeni zahvaljujući naporima koje su banke uložile da svoje usluge vremenski i prostorno približe klijentima. To je ostvareno zahvaljujući primjeni sve naprednije informatičko-komunikacijske tehnologije (ICT – Information Communication Technology) i sveprisutnoj konkurenciji među bankama.

infoTrend 158

ožujak 2008
Vjerovatno najveći problem svake velike tvrtke (i onih koje to žele postati) su kako upravljati znanjem i poslovnim procesima. Zato u ovom broju, uz moderne ticketing sustave, obrađujemo baš ovu temu.
Nedavno je pokrenuta inicijativa, a pojavili su se i rezultati - Open office, alternativa MS Office paketu lokalizirana je na Hrvatski.