broj 160 / svibanj 2008.

eGovernment

Istraživanje: Ponuda i potražnja poslova

Tržište rada u RH u ožujku 2008

Analizom oglasa i životopisa objavljenih na portalu MojPosao u ožujku 2008. dobiveni su sljedeći podaci o ponudi i potražnji na tržištu rada: Tržište rada u ožujku, u usporedbi s veljačom, ne donosi neke značajnije promjene, iako se u nekim kategorijama vidi „oporavak” u odnosu na sam početak godin

otvorene stranice

Čovjek i tehnologija - dr. Dalibor Vrsalović

Suputnik Interneta

Prilikom njegova zadnjeg boravka u Zagrebu, redakcija InfoTrenda je iskoristila priliku da razgovara s dr. Daliborom Vrsalovićem, našim zemljakom koji je briljantnu karijeru razvojnog inženjera ostvario u SAD-u.

windays

Davor Majetić, direktor Microsofta

Microsoft - raditi u jednoj od najboljih korporacija na svijetu

„Raditi u jednoj od najboljih korporacija na svijetu izuzetna je prilika za učenje poslovanja od najboljih. Znanja koja sam stekao daju mi mogućnost nastavka karijere u ICT sektoru, ali i na rukovodećim položajima drugih industrija”.

`Teško je predviđati, pogotovo budućnost`

Budućnost tehnologija

Gotovo je nevjerojatno što se sve promijenilo u zadnjih nekoliko desetljeća. Znate li da je preteča sve ove silne tehnologije, silicijski tranzistor, praktično realiziran tek 1947. godine, u laboratorijima tvrtke Bell Labs (Shockley, Bardeen, Brattain)?

Microsoftov odgovor na Flash

Silverlight tehnologija

Microsoft Silverlight je dodatak Internet preglednicima koji omogućuje pregledavanje bogatih i interaktivnih web aplikacija.

intervju

Slavko Vidović - učiti sebe i učiti druge

InfoDom - prvih deset godina

Deset godina može značiti malo ali i vrlo mnogo u životu jedne tvrtke. A za ocjenu rezultata, osim financijskih, postoje i neka druga mjerila koja su, za tvorca organizacije, ponekad i mnogo važnija. U kratkom razgovoru pokušali smo saznati kako se osjeća Slavko Vidović, osnivač i direktor InfoDoma

događanja

Pouke savjetovanja o elektroničkom poslovanju

eBIZ

U organizaciji Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i riječke tvrtke Case d.o.o., od 31. ožujka do 2. travnja u Opatiji je po sedmi puta održano tradicionalno savjetovanje o elektroničkom poslovanju.

profil tvrtke

Nismo najjeftiniji, ali kupac uvijek dobiva ono što želi.

Vip (pristup) Data

Kada informatička tvrtka iza sebe ima 30 godina uspješnog poslovanja i razvoja a da svoju osnivačku zamisao pritom ne mijenja onako „kako vjetar puše” na tržištu, već je stalno razvija i nadograđuje, s velikom se sigurnošću može zaključiti da imate posla sa sposobnom upravom i solidnom organizacijom

Izravan pristup bazama EU

EU i - Dokumentacijski centar

EU i - Dokumentacijski centar, koji se do 31. ožujka zvao Europski dokumentacijski centar, je ustanova koja pruža informacije o Europskoj uniji i njenim politikama, unapređuje znanja i istraživanja iz tog područja, surađujući sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama te skupljajući i objavljujući dokum

Outsourcing u logistici: Izazov na globalnom tržištu

II. WIFI međunarodni logistički forum

II. WIFI Internacionalni logistički forum održan je u hotelu Antunović 10. travnja na temu: „Outsourcing u logistici: Izazov na globalnom tržištu”, a organizirali su ga WIFI Croatia – tvrtka za cjeloživotno učenje i unapređenje poslovanja, Overseas Express, Hrvatska udruga za upravljanje lancem ops

Michael Landertshammer, direktor Instituta za razvoj gospodarstva (WIFI) u Austriji

Od prakse do prakse

Naš je slogan 'Od prakse do prakse', što znači da, ako pohađate naš seminar, već sutradan sve naučeno možete koristiti u poslu kojim se bavite.”

Ivanka Springer, direktorica tvrtke F+U d.o.o.

Studiranje uz praksu

Ivanka Springer je direktorica tvrtke F+U d.o.o. koja je partner i zastupnik WIFI Instituta u Hrvatskoj, jednog od organizatora WIFI Internacionalnog logističkog foruma.

tema broja: call centri

Call centar - izazov koji traje

Sirenin poziv

I danas, bez obzira na sve svoje razvojne varijante, call centar (dalje u tekstu: pozivni centar) je prvenstveno i uglavnom pojam za centralizirani sustav upravljanja u pravilu velikim dolaznim i odlaznim upitima ili zahtjevima korisnika temeljenih na govornoj komunikaciji tj. telefonski.

Život za korisnika (je život za tvrtku)

Upravljanje iskustvom korisnika: CEM – Customer Experience Management

Upravljanje iskustvom korisnika je skup poslovnih procesa koji uzeti zajedno predstavljaju cjelokupnost interakcije sa svakim od korisnika neke tvrtke ili organizacije. Svrha CEM-a je postizanje najvećeg mogućeg zadovoljstva kod korisnika uz istovremeno postizanje korporacijskih ciljeva.

tema broja: ICT u turizmu

Uvodni članak u temu: ICT u turizmu: koncepti, trendovi i primjena

eTurizam u svijetu i Hrvatskoj

Svjetski turizam je jedna od najznačajnijih i najpropulzivnijih grana gospodarstva i iznosi 10% ukupnog društvenog proizvoda u svijetu (Svjetska turistička organizacija, World Tourism Organization – WTO).

Recro-Net: IT rješenja u turizmu

Hoteli i primjena integriranih tehnologija

Poznavanjem i primjenom informatičkih i komunikacijskih tehnologija, gostu možemo obogatiti doživljaj kao nikada prije. Time se ostvaruje i osnovni cilj hotelskog poslovanja – povećanje popunjenosti, privlačenje ciljanih gostiju, stvaranje skupine stalnih gostiju uz smanjenje operativnih troškova.

Inovativni projekti sa zanimljivim i korisnim rješenjima

Projekt Ulixes

Eureka je program za poticanje europskih projekata visoke tehnologije koji su najbliži tržištu. Da bi neki projekt stekao takav status mora proći strog postupak vrednovanja, u kojem su najvažniji kriteriji da projekt nudi vrhunska tehnološka i znanstvena dostignuća, te da u njemu sudjeluju zemlje čl

Novena: Cjelovit pristup online turističkoj promidžbi

Hvar na dlanu

Turistička zajednica grada Hvara, u suradnji s Gradom Hvarom i lokalnom zajednicom – velikim turističkim objektima, malim privatnim poduzetnicima, uz tehničku pomoć tvrtke Novena iz Zagreba – pokrenula je projekt sustava web stranica turističke i gastro ponude u stvarnom vremenu.

birotrend

Oblikovanje radnog mjesta

Ergonomija i obveze

Nekada je oblikovanje radnog mjesta bilo dobrim dijelom prepušteno poslodavcima i radnicima, koji su nerijetko sami tražili rješenja koristeći metodu pokušaja i pogrešaka.Danas za gotovo sve djelatnosti postoje standardi regulirani Zakonom o zaštiti na radu.

Gfk istraživanje

Život bez cigarete

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima polako postaje sve bliža stvarnost. Budući da pušenje nije tek obična navika već oblik prave ovisnosti, koja izravno utječe na zdravlje pušača ali i onih koji zbog njega «pasivno» puše, i naše je društvo pokrenulo ozbiljnu promotivnu akciju za prestanak puš