broj 161 / lipanj 2008.

windays

Postfestum WinDays 2008

Hrvatski informatički festival

Ovogodišnja Microsoftova WinDays konferencija nastavila je promicati poslovne sadržaje s naglaskom na teme vezane uz inovativnost i vrijednost koju donose informacijske i komunikacijske tehnologije kao i doprinos ICT sektora sveukupnom hrvatskom gospodarstvu, uzimajući u obzir njegovu konkurentnost.

intervju

prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš - rektor Zagrebačkog sveučilišta

Sive zone

Ono čime nikako nisam zadovoljan i u čemu pokušavamo postići napredak je uspostava općeg informacijskog sveučilišnog sustava.Kod podataka oko financija, oko studenata i upisa uvijek su postojale sive zone u koje Sveučilište nije moglo do kraja imati uvid.

upravljanje projektima

događanja

Treća po redu IDC Outsourcing konferencija u Zagrebu

IDC Outsourcing konferencija

Po treći puta, IDC Adriatics je organizirao IT Outsourcing konferenciju, ili preciznije, susret ponude i potražnje za IT outsourcingom u zemlji. Konferencija se održala 13. svibnja u hotelu Antunović u Zagrebu i okupila preko sto krajnjih korisnika.

eGovernment

Igor Lučić - prvi čovjek e-Hvatske

e-Hrvatska: U novi mandat sa novim projektima

Voditelj Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, državni tajnik Igor Lučić, porijeklom je iz Splita gdje je diplomirao elektroniku i komunikacije i započeo karijeru u projektnom birou Končar. U Splitu je u to vrijeme djelovala jaka informatička tvrtka Etas koju je preuzeo Rade Končar pa je Igor Luč

Kako je kod nas?

Infrastruktura javnog ključa i e-Governance

Ljudska komunikacija od pamtivijeka podliježe potrebi da makar jedan njezin dio ostane tajan, odnosno dostupan samo izravnim sudionicima u komunikacijskom procesu.U davnim vremenima tajna komunikacija odnosila se uglavnom na komunikaciju unutar vojnih organizacija – poslovni procesi i civilno društv

Obilježavanje 37. rođendana

Sveučilišni računski centar (SRC)

Sveučilišni računski centar osnovan je 29. travnja 1971. godine odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj.

tema broja: ICT za eGovernment

Kako je kod nas? (I. dio)

ICT Ministarstva

U današnje su doba informatičke i telekomunikacijske tehnologije (ICT) postale sastavni dio obavljanja većine djelatnosti, a nisu zaobišle niti sektor državne uprave. Željeli smo saznati kako se u državnoj upravi cijeni i primjenjuje ICT tehnologija pa smo svim ministarstvima poslali ova pitanja:

Dinamično radno okruženje lokalnih samouprava

Izazovi - Primorsko-goranska županija

U današnjem svijetu iznimno brzih društvenih promjena i povećanih potreba za jednostavnijim i brzim pristupom informacijama, informatizacija nije imperativ nego dio svakodnevnog života.

tema broja: ICT u prometu

Zašto trebamo ITS?

Razvoj inteligentnih transportnih sustava – ITS

Početkom 21. stoljeća prometni se stručnjaci slažu da uspješno rješavanje rastućih problema odvijanja prometa i obavljanja transporta više nije moguće bez primjene cjelovitog koncepta i tehnologija ITS-a (Inteligentnih transportnih sustava).

Poslovna putovanja – složena problematika koja zalazi u sve segmente poslovanja

TRAMP – TRAvel Management Program

Potreba svake tvrtke je smanjiti troškove svog poslovanja. Iako se poslovna putovanja obično ne smatraju procesom na kojem bi se moglo značajnije uštedjeti, primjenom programskog sustava TRAMP kompanija Ericsson Nikola Tesla bilježi vrlo zanimljive rezultate.

odmorom protiv stresa

Odmorom protiv stresa

Tenerife - europski turistički raj

Tenerife je najveći otok iz skupine Kanarskih otoka koji se nalaze blizu zapadne obale Afrike odnosno Maroka, a pripada Španjolskoj. Jedno je od najposjećenijih svjetskih turističkih odredišta, s bezbroj hotela i apartmana.

birotrend

Upravljanje poslovnim rezultatima tvrtke

Koncept CPM

Možda pomalo neprofesionalno, no članak sam odlučio započeti zahvalom organizatorima nedavnog predstavljanja „Sustava za podršku odlučivanju” (BI) – tijekom kojeg je prevladavala tema „Corporate Performance Management” – na ugodno i korisno provedenom vremenu. Zašto?

Naobrazba formula za uspjeh

Što nas čini uspješnima?

Već je davno svima postalo jasno da formalna naobrazba u nekom području nije jedino što neku osobu čini uspješnom u poslu. Napredak znanosti i tehnologije je toliko brz da znanja stručnjaka već za nekoliko godina od završetka školovanja zastarijevaju.