broj 163 / kolovoz 2008.

komunikacije

ICT industrija i problemi odnosa s javnošću

Ako nas ne znaju, onda nas nema

Zanemarivanje marketinga i komunikacije s javnošću mnoge tvrtke (a informatičke su tu valjda rekorderi) opravdavaju teorijama o „proizvodu koji se sam prodaje”, o „usmenoj predaji kao najboljoj reklami” i činjenicom da „na svom tržištu nemaju konkurencije”. Ako su takva opravdanja nekada i bila valjana, to zasigurno već odavna nisu.

ict usluge

ict usluge

Prodaja kompleksnih usluga u IT industriji

Danas je svaka prodaja povezana s nekom vrstom uslužne djelatnosti, bilo da se radi o prodaji kruha gdje je uz kvalitetu određene vrste kruha važno da prodavač ljubazno pozdravi i upita „izvolite”, ili o prodaji kompleksne usluge poput procesa uvođenja poslovnog informacijskog rješenja. Način na koji će se pristupiti prodajnom procesu neminovno će utjecati na odluku kupca o kupnji.

odjeci

Combis konferencija 2008

Transformacija tehnologije u poslovanje

U prisutnosti dvjestotinjak ICT stručnjaka iz Hrvatske i regije održana je druga po redu Combis konferencija. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Transformacija tehnologije u poslovanje”, kojom su organizatori željeli ukazati na suvremenu ulogu tehnologije u unapređenju poslovanja.

Infodom - konferencija na 10 godišnjicu poslovanja

Tri moći svjetskog znanja

Prvo desetljeće po mnogočemu je bilo uspješno za ovu tvrtku koja danas zapošljava više od 110 djelatnika i svoje je proizvode i usluge implementirala u najveće hrvatske institucije i kompanije. Kroz to se vrijeme InfoDom profilirao u tvrtku za razvoj znanja za potrebe gospodarstva i javnog sektora.

karijere

Venesa Schütz - nova direktorica Microsofta Hrvatska

`Povratak kući`

Kratkim izvještajem za štampu hrvatska je javnost obaviještena kako će Microsoftovim uredom u Hrvatskoj od 1. kolovoza rukovoditi Venesa Schütz, rođena u Hrvatskoj, dosadašnja direktorica Microsoftovog odjela za globalne korporativne klijente sa sjedištem u Londonu.

profil

Stručno znanje i reference

Fornax Informatika d.o.o.

U razgovoru s Brankom Vico, direktoricom IT-a, donosimo profil tvrtke Fornax Hrvatska, tvrtke-kćeri mađarske kompanije Fornax, koja pokriva IT zahtjeve velikih poduzeća u području telekomunikacija, financije, komunalnih poduzeća i industrije.

eGovernment

Diskovi do 1 Tbyta postali uobičajeni

GMR efekt

Gigantski magnetootpor (GMR) je omogućio značajno povećanje kapaciteta tvrdih diskova tako da su danas diskovi od 500 Gbyta do 1 Tbyta postali uobičajeni u osobnim računalima. Albert Fert, dobitnik Nobelove nagrade za otkriće GRM-a, posjetio je kolege fizičare u Hrvatskoj, a povod posjeti bio je počasni doktorat dodijeljen mu od strane Sveučilišta u Zagrebu. S g. Fertom smo razgovarali o znanstvenim istraživanjima u Francuskoj i svijetu, patentima, promjenama koje donose nove tehnologije...

Albert Fert, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2007. godine

Čudo znanosti

„Za fizičare je fascinantno otkriti da se ideja nečega što postoji samo u umu, nakon nekog vremena može realizirati i u stvarnosti te ljudi tada koriste proizvod kreiran prema toj ideji. To je čudo znanosti. Sva znanstvena dostignuća potječu iz nečije imaginacije.”

Amir Hamzić, redoviti profesor u Fizičkom zavodu PMF-a

Kvalitetni i uspješni, ali…

„Naši znanstvenici su kvalitetni i uspješni u sredinama koje ulažu u znanost. Kod nas, međutim, broj takvih sredina nije velik, a percepcija znanosti (unatoč paroli 'Hrvatska - zemlja znanja') nije previše pozitivna.“

Regionalni projekt Njemačkog društva za tehničku suradnju

Unapređenje procesa razvoja softvera

Dana 8. srpnja u prostoru rektorata Sveučilišta u Rijeci održana je radionica Unapređenje procesa razvoja softvera – put do zrelosti s ciljem ukazivanja na važnost primjene industrijskih standarda u industriji softvera kako bi se unaprijedio proces razvoja softvera.

Ivaylo Gueorguiev, Europski softverski institut – Centar Bugarska

Sustavno korištenje dobrih praksi

O projektu Unapređenje procesa razvoja softvera razgovarali smo s Ivaylom Gueorguievim iz Europskog softverskog instituta – Centar u Bugarskoj, organizacije partnera Njemačkom društvu za tehničku suradnju (GTZ) u provedbi projekta.

tema broja: ICT u medicini i zdravstvu

ICT u medicini - uvodni tekst

Sredstvo a ne cilj

InfoTrend je ovaj broj posvetio ICT-u u medicini i zdravstvu, s prilozima o različitim aspektima novoga područja primjene računalnih tehnologija. Namjera teme je pružiti pregled o tomu što suvremena tehnologija može ponuditi medicini i zdravstvu, što doista pruža u razvijenom svijetu i koje je, u tom pogledu stanje u nas. O problemima primjene računalnih tehnologija u medicini i zdravstvu razgovaramo s jednim od naših vodećih stručnjaka za to područje, dr. Miroslavom Mađarićem.

Istraživanje analitičke kuće Gartner

Tehnologija u personalizaciji zdravstvenih programa

Samo znanje o tome kako se (p)ostaje zdrav mnogima od nas nije dovoljno da bismo prihvatili zdraviji način života. Pa ipak, tehnologija i tu može pomoći. Naime, personalizirane tehnike i motivacijski faktori temeljeni na tehnologiji pokazuju stanoviti učinak, smatra Gartnerova analitičarka Cynthia E.Burghard.

EFMI Special Topic Conference 2008 (London, 9-11 rujna 2008)

Open Source in European Health Care

Europska federacija za medicinsku informatika (EFMI) od 2003. godine organizira konferencije posvećene posebnim temama i sadržajima iz područja medicinske informatike, odnosno razvoja, primjene I evaluacije informacijskih I komunikacijskih tehnologija u medicini I zdravstvu. Sve konferencije te vrste nose skraćeni naziv EFMI STC (engl.Special Topic Conference) i imaju definirani moto.

Specijalizirana konferencija za Marketing i prodaju u farmaceutskoj industriji

Sales Vision Pharma Summit 2008

Poduzeće Media-Soft, dugi niz godina pružatelj usluga za vodeća farmaceutska poduzeća u Europi i tržišni lider u istočnoj i jugoistočnoj Europi sa svojim CRM rješenjima, već tradicionalno organizira konferenciju Sales Vision Pharma Summit.

Poslovna inteligencija u bolnicama

Moćni saveznik u rezanju troškova

Biti ravnatelj bolnica, morate priznati, na prvi pogled zvuči kao jako zanimljiva i primamljiva funkcija za jednog liječnika ili ekonomista. Zamišljamo ga kao osobu koja zrači karizmom i spremna je, s puno optimizma, uhvatiti se u koštac s mnoštvom izazova s kojima se, u sadašnjem stanju privrednog razvoja, zdravstvo suočava. No, podignete li pogled, vidjet ćete ogroman uteg nagomilanih problema, zakonskih propisa, zahtjeva za boljom, sveobuhvatnom njegom pacijenata, rastućih konkurencija, povećanja troškova, kao i rastući zahtjev za potpunim i sveobuhvatnim zdravstvenim sustavom.

Bolnica Akromion, Krapinske toplice – prava e-bolnica

Put do uspjeha

Bolnica Akromion je do sada najveća privatna ortopedska bolnica u Republici Hrvatskoj, a prostire se na oko 2000 četvornih metara u tri etaže. Zgrada je iznajmljena od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i posve je obnovljena. Svaka od jedanaest soba ima zasebnu kupaonicu i WC te TV prijemnik i Internet priključak, što pacijentima osigurava najveću udobnost.

Uvažili smo vaše iskustvo

Analizom podataka do ukupne slike

Program +AMBULANTA jedan je od pet odabranih programa na natječaju Ministarstva zdravstva iz 2003. godine, s probnim radom u Požegi.

tema broja: komunikacije

Hrvatska stagnacija jedne od danas najprodornijih industrija svijeta

Hrvatska „protiv” svijeta

Želeći osvijetliti stvarno stanje razvoja telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, poslužili smo se s dva polazišta: stručnom analizom sačinjenom na osnovu usporedbe poslovnih rezultata naše telekom industrije u 2006. i 2007. godini te najnovijih tehnoloških dostignuća telekom tehnologije na svjetskoj razini.

birotrend

Vaš novac - KD Investments

Zašto ulagati u investicijske fondove?

Koji je najefikasniji način očuvanja i povećanja vrijednosti Vašeg novca? Je li to štednja u banci, životno osiguranje, stambena štednja ili neki drugi oblik ulaganja?

Odmorom protiv stresa

Barcelona - grad po mjeri svakog od nas

Mnoge putničke agencije nude svoje aranžmane za Barcelonu avionom ili autobusom, pa čak i brodom iz Genove. Ovaj grad je i česta meta maturalaca. Naravno, putem se posjećuju razni gradovi Italije i Francuske. Ako ste skloniji avio prijevozu možete sletjeti na glavni aerodrom Barcelone ili onaj nešto dalji u Gironi, gdje slijeće Ryanair.

Istraživanje o godišnjem odmoru

Godišnji odmor

- 59% ispitanika ne može na godišnji kada želi - prosječno 23,4 dana godišnjeg odmora - više od polovice ispitanika ne dobiva regres za godišnji odmor - 40% godišnjeg odmora se ne iskoristi - 81% ispitanika na odmoru razmišlja o poslu