broj 164 / listopad 2008.

interview

Venesa Schütz, nova direktorica Microsofta Hrvatska

Ostvariti svoje potencijale

U rasponu od uredskih afera do projekata na nacionalnoj razini, sve što je u vezi s Microsoftom, nužno izaziva veliku pozornost medija i javnosti u Hrvatskoj. To dakako svjedoči o iznimnom utjecaju ove korporacije u političkom, privrednom i svakodnevnom životu našeg društva.

odjeci

Mobility Day 2008

Dan mobilnih tehnologija

„Moj najbolji prijatelj jest mobitel“ izjavila je prilikom otvaranja konferencije „Mobility Day 2008“ Venesa Schütz, direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska. „Štoviše, bez njega ne bi znala niti pronaći put do mjesta održavanja konferencije“.

komunikacije (odnosi s javnošću)

komunicirati s javnošću

Odnosi s javnošću u IT industriji

Na stranicama Infotrenda, agencija za odnose s javnošću Abrakadabra od ovog će broja redovito objavljivati određene specifičnosti i savjete s područja PR-a (kratica engl. pojma Pubic Relations).

najavljujemo

BPC - 7. europska konferencija o poslovnim procesima

Od teorije do prakse

Europska konferencija o poslovnim procesima - European Business Process Conference 2008 - održat će se ove godine po sedmi put u zagrebačkom Hotelu Sheraton od 20. do 22. listopada. Konferencija je proteklih šest godina postala najveća konferencija o poslovnom upravljanju u Europi s tematikom poslovnih procesa i upravljanja znanjem, a prepoznaje se i njen utjecaj na projekte brojnih organizacija u gospodarstvu i javnom sektoru.

upravljanje poslovnim procesima

Jesu li ostvareni preduvjeti za uspješno upravljanje poslovnim procesima?

Spojite vaš poslovni sustav s vanjskim svijetom

Na tržištu su dostupni mnogi izvrsni alati za upravljanje poslovnim procesima. No da bi se mogli u potpunosti iskoristiti njihovi potencijali, potrebno je uključiti rješenja koja digitalnom sustavu omogućuju komunikaciju s analognim okolišem bez ljudskog rada.

tema broja: ICT u proizvodnji

ICT u proizvodnji - uvodni članak

Najbolje rješenje - integracija

Informatizacija proizvodnje je vrlo širok pojam koji se obično tumači vrlo različito. U tu skupinu pitanja ulaze ona vezana uz procesno praćenje tehnoloških postupaka proizvodnje, ona vezana uz robotizaciju tehnoloških procesa kao i ona kojima je zajednički nazivnik logističko praćenje proizvodnje.

Istraživanje za proizvodna poduzeća u Hrvatskoj

Analiza učinkovitosti informatizacije

Samo 10% do najviše 36% od analiziranih poduzeća u Hrvatskoj, zadovoljavaju zahtjeve informatiziranosti potrebne za kvalitetno upravljanje proizvodnjom i poslovanjem te konkurentni nastup i zadovoljavajuće tehničko komuniciranje s razvijenim industrijama zemalja EU.

Planiranje i terminiranje

Bez promašaja

Planiranje i terminiranje - temelji za učinkovitu primjenu ERP sustava u proizvodnim poduzećima.

Digitalne oglasne ploče s interaktivnim sadržajem

Sustav za upravljanje video sadržajem

Tvrtka Biro Data Servis predstavila je WebDT Digital signage – sustav za upravljanje sadržajem. Objedinjeni paket hardverskih i soft verskih proizvoda ili, jednostavnije, konzola koja se sastoji od touchscreen monitora i minijaturnog računala postavljenih na mobilno kućište, namijenjena je distribuciji ciljanog marketinškog, informativnog ili zabavnog sadržaja na za to određenim mjestima.

tema broja: upravljanje projektima

upravljanje projektima - uvodni članak

Upravljanje projektima u RH: Stanje nacije

Često rasprava o uvođenju metodologije upravljanja projektima započinje raspravom o tome koje prednosti donosi organizaciji koja vodi projekte ili krajnjem korisniku. Uistinu, stvarna vrijednost koju upravljanje projektima donosi teško se određuje i još teže mjeri.

Upravljanje projektima

Multimedijalni tečaj “Upravljanje projektima”

Učinkovita edukacija iz područja bitnog za mnoge grane gospodarstva.

Upravljanje projektima - eVISION

Intranet/Internet rješenja

eVision - specijalisti u izradi intranet/Internet rješenja temeljenih na Microsoft Office SharePoint tehnologiji.

BAM - metoda nadgledanja poslovnih aktivnosti

Od strategije do akcije

BAM čini proces donošenja odluka transparetnim i omogučava korisnicima da brže uoče problem koji uzrokuje kašnjenja u vrijednosnom lancu. Infrastruktura BAM-a omogućuje spajanje podataka u stvarnom vremenu, razne analize i prikazivanje dobivenih informacija i rezultata analize. Rezultati su prikazani na način da za korisnika budu intuitivni, tj. da se lako pronalaze, da budu interaktivni.

birotrend

burzovna mešetarenja

Kako izgubiti na burzi i kad cijene dionica rastu?

Uz opće poznate rizike ulaganja u dionice, postoje i dodatni koji se javljaju prilikom trgovanja vrijednosnim papirima - oni o kojima ulagač zapravo nebi trebao brinuti, a radi se o rizicima koji spadaju u domenu informacijske sigurnosti.

Investiranje u fondove

Rizici ulaganja

U prethodna dva nastavka ukratko smo Vas upoznali s osnovnim pojmovima o ulaganju u otvorene investicijske fondove te s prednostima takvih ulaganja. U ovom nastavku pokušat ćemo pojasniti koji su rizici ulaganja te po čemu se razlikuju pojedini fondovi, odnosno kako odabrati onaj koji najviše odgovara Vašim željama i očekivanjima i koji najbolje odražava Vašu spremnosti na rizik.

Putovanja

Pariz

Pariz je najposjećenije turističko odredište s 28 milijuna turista godišnje. Da biste sve vidjeli treba Vam nekoliko posjeta, a opisati ga na dvije stranice nemoguća je misija. Pariz je grad monumentalnih građevina i još većih trgova i parkova. To je grad umjetnosti, ljubavi, avanture, gastronomije.

eGovernment (posebni prilog)

Uvođenje poslovnog IT rješenja u tijela državne uprave

Ključna uloga Uprave

Suvremena državna uprava, baš kao i tvrtka ili ustanova, danas može uspješno djelovati jedino uz pomoć složenih poslovnih IT rješenja. No, za razliku od tvrtki s nekoliko desetaka ili stotina zaposlenih, državna uprava vodi „poduzeće” o čijem uspješnom poslovanju zavisi sudbina i standard milijuna stanovnika. Iako je odgovornost pri uvođenju informatičkih sustava u državnu upravu mnogostruko veća, preduvjeti uspješnog okončanja projekta, koje navodi autor našeg članka, praktično su jednaki.

Zajednički informacijski sustav

Zemljišne knjige i katastar za 21. stoljeće

O novostima iz Državne geodetske uprave povodom osiguranja tehnološke platforme za zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra, razgovaramo sa Zoranom Vujićem, dipl. ing. geodezije, pomoćnikom ravnatelja za informacijski sustav DGU.

Regionalno i međunarodno povezivanje u području nano, bio i medicinske informatike (NANO-BIO-MED)

ACTION-Grid

Budućnost medicine i zdravstvene zaštite stanovništva leži u tzv. personaliziranoj medicini što podrazumijeva da se u liječenju bolesti ili otklanjanju predispozicija za određenu bolest kreće od molekularne razine. Informacijskim dijelom liječenja na kliničkoj razini bavi se medicinska informatika, na populacijskoj razini javnozdravstvena informatika, na biološkoj bioinformatika, a na molekularnoj razini nanoinformatika.