broj 168 / ožujak 2009.

uvodnik

info Uvodnik

Vodeći i „vodeći“

Ovaj je časopis osnovan s jedinom namjerom (kasnije se pokazalo - ne jednostavnom), da hrvatsko gospodarstvo uvjeravamo u prednosti korištenja suvremene informatičke tehnologije. Na tome smo radili s manje ili više uspjeha punih 17 godina no uvijek smo se držali pravila da nikoga ne podvrgnemo kritici bez vrlo jakih i provjerenih dokaza.

istraživanje

Očekivanja ICT branše

2008/2009. - Što poduzeti u teškim vremenima (2. dio)

U prošlom broju objavili smo odgovore vodećih ljudi više informatičkih tvrtki, u nastojanju da prepoznamo reakciju na nedače posljednjeg tromjesečja 2008. i izazove koji ih očekuju u ovoj godini. I u ovom broju nastavljamo serijom kratkih intervjua u kojima smo direktore i članove Uprava pitali kako su odgovorili na prve naznake gospodarske krize i kako joj se namjeravaju oduprijeti u tekućoj poslovnoj godini.

geoinformatika

katastar.hr

20 milijuna upita na online pregledniku

Na dan 9. veljače ove godine zabilježen je dvadesetmilijunti upit za pregledom podataka koji su postavljeni na online pregledniku katastarskih podataka: katastar.hr.

najavljujemo

Predstavljen novi koncept Minhenskog ICT sajma Systems

“discuss & discover”

Kada je u jesen protekle godine nakon gotovo četiri desetljeća održavanja Minhenski informatički sajam SYSTEMS (od njemačkih novinara prozvan i Velika Dama) zatvorio svoja vrata, njegovi su organizatori za 2009. najavili jedan sasvim drugačiji događaj. Tri mjeseca poslije obznanjen je posve novi poslovni koncept nazvan „discuss & discover”.

informatičke teme i dileme

prebroditi krizu

Interni service provideri u krizi

Dilema: Štedjeti ili trošiti u vremenima oštre krize? Prošlomjesečnu smo kolumnu završili tom dramatičnom dilemom, uspoređujući hrvatski i američki pristup. Slabo sam predviđao brojke, barem što se tiče SAD-a: iznos poticaja u zdravstvenom IT-u povećan je s 10 milijardi dolara na 20! Dakle, orijentacija u opredjeljenju između stezanja remena i (pametnog) ulaganja je jasna: borba protiv krize (samo) štednjom nema rizika – sigurno je izgubljena! Ulaganje u takvoj situaciji nosi rizik, jer postoji mogućnost i da se kriza prevlada!

informatičko obrazovanje

Proces školovanja korisnika daleko je najvažniji čimbenik za uspješnu implementaciju IS-a / 3

Obrazovanje unutar tvrke trošak ili prednost?

Prepoznati dobrog radnika, onoga koji je zainteresiran za posao te ga obavlja na najbolji mogući način, nije lagano, a njegovo je zadržavanje u tvrtki zahtjevno. Provjerom poznavanja normi i standarda unutar tvrtke, dodavanjem dodatnih materijala za savladavanje normi ili promjenom sadržaja na neki od novih, zanimljivijih medija, takve se zaposlenike može motivirati da svoj posao shvate ozbiljnije, ili da potraže neko drugo radno mjesto. Prilagodba na nove tehnologije kao što je mulitmedija i live streaming doveli su do potpuno novog shvaćanja procesa usvajanja znanja.

tema broja: ePoslovanje i eTrgovina

ePoslovanje i eTrgovina - uvodni članak u temu

eBusiness i eCommerce - Odabir ili nužnost?

Začeci elektroničkog poslovanja sežu u sedamdesete godine prošloga stoljeća, u Hrvatskoj potaknuti dolaskom stranih trgovačkih lanaca. Razvoj telekomunikacija i informatike omogućio je elektroničku razmjenu poslovnih transakcija, korištenjem tehnologije elektroničke razmjene podataka (Electronic Data Interchange, EDI). i elektroničke razmjene sredstava (Electronic Funds Transfer, EFT).

eRačun

Prvi nacionalni projekt ePoslovanja u Republici Hrvatskoj

Naše tvrtke još uvijek nisu uočile ogroman potencijal za uštede koje pruža primjena eRačuna. Prema podacima objavljenim u svijetu, po jednom se računu može uštedjeti i do 80% u odnosu na postojeće troškove. U apsolutnom iznosu to može iznositi od 10 pa do visokih 80 eura po jednom eRačunu.

U skoroj budućnosti se očekuje novi val širenja primjene

e-novac u Hrvatskoj

Definicija za elektronički novac (u nastavku: e-novac) data je u Zakonu o institucijama za elektronički novac RH i ona u najkraćim crtama glasi: „e-novac je instrument plaćanja, odnosno novčana vrijednost pohranjena na nekom elektroničkom nositelju podataka, koji kao sredstvo plaćanja, pored izdavatelja, prihvaćaju i druge osobe”.

tema broja: alati i sustavi za projektiranje

Alati i sustavi za projektiranje - uvodni članak u temu

IT je izašao iz računovodstva

Prednosti suvremenih alata su ogromne: Nacrt se jednostavno mijenja, još se jednostavnije mijenja mjerilo, preciznost je neusporediva, mjerenje dužina je trivijalno, kotiranje je automatsko, šrafriranje je automatsko, sistem inteligentno fokusira spojeve ili pojedine točke, crtež ili njegovi dijelovi mogu se ispisati neograničeno mnogo puta jednakom čistoćom. 3D crtanje otvara sasvim novi svijet te se naziru dva smjera u kojem se kreće razvoj: jedan smjer se koristi u arhitekturi i građevini, a drugi u proizvodnji, pri crtanju dijelova i kalupa.

eGovernment

Istraživanje

ePOSLOVANJE pod povečalom

Projekt „Istraživanje metodologije analize i indikatora stanja razvijenosti te prepreka za primjenu elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj u 2006. i 2007. godini“ imao je ove ciljeve:

Boris Žitnik, IDC Adriatics

O pripremi Projekta

O pripremi Projekta Istraživanje metodologije analize i indikatora stanja razvijenosti te prepreka za primjenu elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj razgovaramo s voditeljem istraživanja g. Borisom Žitnikom, direktorom i glavnim analitičarom tvrtke IDC Adriatics.

MOODLE - Modular Object Oriented Developmental Learning Environment

Kreativno kretanje misli

Naši fakulteti odavno su na glasu kao vodeće ustanove u Hrvatskoj u oblasti razvoja i implementacije novih tehnologija. eLearning, mogućnost učenja na daljinu uz korištenje Interneta, postala je i jedna od ključnih obrazovnih metoda naših fakulteta.