broj 166 / prosinac 2008.

uvodnik

info Uvodnik

Godina poslovne izvrsnosti

Posljednjih tjedana svijet sa strepnjom dočekuje svaki novi dan. Vijesti s financijskih tržišta govore o bolestima modernog društva i ne zvuče dobro. Nakon dramatične 2008. godine, koja je donijela snažan pad dioničkih indeksa i odvela puno ljudi i tvrtki u propast, s razlogom se postavlja pitanje: kada slijedi oporavak tržišta? Hoće li to biti 2009? 2010?

obrazovanje

Informatičko obrazovanje

Mjerenje razine znanja

Proces školovanja klijenta daleko je najvažniji čimbenik za uspješnu implementaciju informatičkog sustava, a sustav provjere znanja djelatnika trebao bi postati dijelom svakog ugovora o implementaciji informacijskog sustava u poslovanje tvrtke.

informatički sustavi

Praćenje promjena komponenata sustava, odnosno njihove konfiguracije

Upravljanje konfiguracijom

Današnja privreda traži različite inačice istih proizvoda za različite tržišne segmente. Štoviše, takva praksa ide i dublje: sve više tvrtki ima potrebu za stvaranjem posebne konfiguracije za pojedine klijente. Takvi zahtjevi pretpostavljaju jaki konfiguracijski menadžment koji omogućuje brzi razvoj novog proizvoda s utvrđenim pravilima, ali dovoljno podatnim za inačice mogućnosti, izbore opcija, alternative ili zamjenjive komponente.

istraživanje

Rezultati hrvatske ICT industrije

TOP100 i TOP50 9 mjeseci kasnije

U prva tri kvartala 2008., TOP150 tvrtki iz hrvatskog ICT sektora ostvarile su ukupni prihod od 22,04 milijarde kuna: čak za 30,5% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je prihod TOP50 telekom tvrki porastao za 42,2%, dok su TOP100 iz IT sektora zabilježile povećanje ukupnog prihoda od 10,1%. I u pogledu rasta bruto dobiti (razlika između prihoda i rashoda), tvrtke iz TOP50 iz telekom sektora ostvarile su izuzetan rezultat; porast bruto dobiti od visokih 42,1%. Istodobno, bruto dobit poduzeća u TOP100 IT tvrki smanjena je za 19,6%.

osvrti

Information Technology Infrastructure Library

Kako primijeniti ITIL?

Udruga itSMF Hrvatska, nacionalni ogranak it-SMF International, krovne neprofitne organizacije koja je najpoznatija kao izdavač ITIL knjiga, u Hrvatskoj djeluje već treću godinu. Ovih dana, točnije 21. studenog 2008. u Hotelu Antunović, održala je svoju treću redovnu godišnju skupštinu, nkoja je ove godine bila i izborna za izvršni odbor udruge.

informatičke teme i dileme

Razumijevanje

Jezik IT-a

Caveat lector („pazi čitatelju”): Koristite i engleske i hrvatske izraze s mjerom. Npr. „pisač” je dobra zamjena za „printer”, no „prašnik” baš i nije za „toner”! Utvrdite razinu razumijevanja sugovornika/čitatelja i primijenite primjereni jezik! Višejezični tekst obogaćuje, a ne osiromašuje jezik, te djeluje obrazovno! Uvijek treba voditi računa o osnovnom cilju komunikacije: razumijevanje!

tema broja: poslovni informatički sustavi

Stranputice pri implementaciji komercijalnih poslovnih rješenja - uvodni članak u temu

Faktori rizika

Uvođenje PIS-a (poslovnog informatičkog sustava), kojeg prepoznajemo pod oznakama kao što su ERP, CRM, MIS, OLAP, BI, izuzetno je složen proces, čak i kad se radi o maloj organizaciji. Potrebno je obuhvatiti značajke same organizacije, način na koji je organizacija povezana sa svojim kupcima/partnerima, te zakonodavne aspekte poslovanja. Ne smije se zanemariti niti utjecaj raspoloživih resursa i tehnologije.

Cjelovit pristup organizaciji kroz povezivanje svih poslovnih procesa

WinTask

Poslovni informacijski sustav WinTask tvrtke Task d.o.o. karakterizira cjelovit pristup organizaciji kroz povezivanje svih poslovnih procesa, te centralizirana i jedinstvena baza podataka.

Prilagodba ERP sustava potrebama korisnika

ERP reformi i krize

Implementirani sustavi kod različitih kupaca mogu biti funkcionalno različiti unatoč nabavi istih programskih licenci.

ERP rješenje - što je to i što vi imate od njega?

Microsoft Dynamics NAV®

* ERP (Enterprise Resource Planning) rješenje, Microsoft Dynamics NAV® * Microsoftovo rješenje komplementarno s Microsoftovim alatima (Word, Excel, Outlook...) * Rješenje jednostavno za uporabu i blisko korisnicima * Integrirano rješenje * Rješenje koje omogućuje kvalitetno upravljanje poslovnim procesima * poduzeća i kvalitetno upravljanje troškovima *

Univerzalni poslovni softver

Pakel 2004

PAKEL d.o.o. je tvrtka s velikim iskustvom na poslovima izrade i implementacije Aplikativnog softwarea (AP SW-a) za cjelovito poslovanje poduzeća, bez obzira kojom se djelatnošću poduzeće bavi.

tema broja: sustavi upravljanja elektroničkim dokumentima i zapisima

Razmjena informacija - uvodni članak u temu broja

Korist i nužnost u suvremenom poslovanju

Danas, suvremeni načini poslovanja, razmjena informacija putem dokumenata i zapisa imaju svoje izvorište u najvećoj mjeri u elektroničkom obliku, tj. potječu iz računala. Tako su zapisi i dokumenti u srži svake transakcije koju jedna organizacija, bilo korporacija ili pak tijelo javne vlasti, poduzima.

Informatizacija državne uprave u kontekstu sustava za upravljanje dokumentacijom

Pristup Ericssona Nikole Tesle

Na nedavno održanoj konferenciji o e-Upravi moglo se zaključiti da Vlada imajasnu viziju o tome što želi informatizirati i što e-Upravom želi postići. O mogućim načinima kako to napraviti razgovarali smo s Borisom Kranicem, rukovoditeljem odjela za ECM/BPM rješenja, i Markom Lukičićem arhitektom za Records Management rješenja iz kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Što je bliži ulazak u EU, to je važnije sređivanje poslovne dokumentacije

Records Management sustav

Modernizacija poslovnih procesa ima pravog smisla tek onda kada se nadograđuje na potpunu infrastrukturu da bi proces mogao davati učinke zbog kojih je proveden. A jedan od osnovnih preduvjeta je cjelovit Records Management sustav za upravljanje zapisima, da bi, kada zatreba, bili dostupni za provedbu nekog poslovnog ili drugog postupka.

Visokoraspoloživi sustavi za upravljanje dokumentacijom i poslovnim procesima

Dokument u poslovnom procesu

Slaven Kulić i Ivan Pištelek, direktori zagrebačke tvrtke Senso IS: „Kada smo odabirali područje djelovanja, namjera nam je bila postati vodeća domaća tvrtka na Documentum platformi. Danas, po svim važećim poslovnim parametrima - broju korisnika, broju gotovih projekata, broju kvalificiranih djelatnika - mi smo, u Data Managementu, broj jedan na ovom tržištu i vodeći u financijskom i eGovernment sektoru”.

Jedna adresa za sve poslovne ljude - klikom do 1,6 milijuna poduzeća

WLW - poslovna internetska tražilica

Izuzetno brze promjene u poslovnom okruženju i oštra tržišna utakmica postavlja pred poduzetnike sve veće i veće izazove. Treba „trčati” jako brzo te u sve kraćem vremenu donositi dobre poslovne odluke. A njihovo donošenje temelji se, prije svega, na kvalitetnim informacijama.

birotrend

Znanjem i informacijama do izvrsnosti i uspjeha

Iskoristiti krizu kao „vjetar u leđa”?

Odluke o ulaganjima zahtijevaju veliku sposobnost predviđanja budućih događaja i izuzetno su složen posao ekonomskog karaktera. Čak i uz posjedovanje tih sposobnosti, siguran ulagački model ne postoji niti će postojati... Najsigurnije ulaganje s najvećom, i to izuzetno sigurnom stopom povrata, je ulaganje u sebe i u organizacije/ zajednice kojima pripadamo.

Putovanja - mondeno talijansko skijalište

Val di Fassa

Val di Fassa je dolina u pokrajini Trentino u koju se smjestilo 7 gradića: Moena, Soraga, Vigo, Pozza, Mazzin, Campitello i Canazei. Na sve strane se uzdižu planine načičkane ski liftovima, međusobno povezanim, tako da je sve to pravi raj za skijaše, s preko 200 km staza. Dolinom prometuje i besplatni ski bus, kojim se lako i brzo stigne do bilo kojeg skijališta. Val di Fassa je povezana s Val Gardenom, Val Badiom i Arabbom u poznatom skijaškom sustavu Sella Ronda.

Istraživanje

Kupovna moć u Europi i Hrvatskoj

Raspoloživi su novi rezultati GfK GeoMarketinga (prikaz za 41 europsku zemlju), koji pokazuju da Europa ostaje podijeljena. Na žalost, Hrvatska je na ljestvici tek na 30. mjestu (najbolji smo bili 2006. godine – na 27. mjestu). Hrvati raspolažu sa 4763 eura neto dohotka po stanovniku dok je prosjek za Europu 12.500 eura. Najsiromašnija je Moldavija sa 788 eura po stanovniku, a najbogatiji Lihtenštajn sa 44.851 eurom.

Zlatna pravila uspješnog ulaganja

Upravljanje individualnim portfeljima

U prošlom smo broju potanko objasnili što su dionice te kako se njima trguje na uređenim tržištima, to jest burzama. U ovom ćemo se broju posvetiti individualnim portfeljima te različitim načinima kojima se njima može upravljati.

eGovernment

Prva konferencija o elektroničkoj upravi

Po mjeri građana

Prateći životni ciklus svakoga građanina, državna mu uprava treba omogućiti ispunjavanje obveza prema njoj bez napora, glatko i učinkovito. Pri tome je potrebna e-spremnost, osposobljenost državnih službenika za rad s novim tehnologijama, ali i raspoloživost širokopojasnog Interneta, kako bi građani uistinu mogli dohvatiti sve što im se u internetskom prostoru državne uprave nudi.

Europski program certifikacije IT profesionalaca - European Certification of Informatics Professionals

EUCIP

EUCIP (European Certification of Informatics Professionals) je CEPIS-ov (Council of European Professional Informatics Societies) međunarodno priznat program certificiranja profesionalnih informatičara kojeg u Hrvatskoj provodi članica CEPIS-a Hrvatski informatički zbor (HIZ) uz pomoć svojih obrazovnih i ispitnih centara.