broj 172 / srpanj 2009.

uvodnik

Info uvodnik

Petnaesti TOP100

Prije 14 godina, ( u rujnu 1995.) InfoTrend je objavio svoj prvi dokumentirani pregled informatičke industrije u Hrvatskoj. Zamislila ga je, organizirala i provela, prva glavna urednica InfoTrenda, gospođa Veronika Makovac...

U ovom broju

Evolucija a ne revolucija Usprkos lošim iskustvima, negativnim porukama medija ili promašajima dobavljača i korisnika, projekti implementacije ERP-a mogu biti uspješni. No, budući da su ERP implementacije složeni i rizični poduhvati, korisnici moraju kontrolirati vlastitu sudbinu. Nije dovoljno oslanjati se samo na lekcije naučene iz sličnih implementacija u srodnim poduzećima ili pretpostavljati da će hvalospjevi o odabranoj aplikaciji osigurati uspjeh projekta. Uspješnost ERP-a ovisi o ljudima, a ne samo tehnologiji - poduzeća koja zanemare ljudski čimbenik izložena su riziku neuspjeha proj

Intervju

Osnutkom tvrtke, koja se tada zvala Gartner Group, utemeljena je nova industrija istraživanja informacijske-komunikacijske tehnologije

Osluškujemo bilo tržišta

U samim začecim informacijske tehnologije, u eri mainframe računala veličine prosječne sobe, stvaranjem tvrtke Gartner, rodila se industrija koja se bavila analizom informacijsko komunikacijske tehnologije. Kako je do toga došlo i što Gartner nudi Hrvatskom gospodarstvu, pitamo Ivana Maglića regionalnog menadžera Gartnera za regiju Adriatic.

osvrt

BPM&KM konferencija 2009

Prepoznata važnost novih trendova

Infodom Sarajevo, tvrtka kćer Infodom grupe iz Zagreba, organizirala je sredinom lipnja u Sarajevu regionalnu BPM&KM konfereciju na temu upravljanja poslovnim procesima i upravljanja znanjem. O namjeni, toku i uspjehu konferecije, za čitatelje InfoTrenda govori direktor za regionalne operacije Infodoma Krešimir Ružić

MIPRO 2009: Još jedno uspješno okupljanje ICT znanosti, gospodarstva, obrazovanja i uprave

315

Iako je recesija pokucala i na naša vrata, organizatori su se pobrinuli da se ne odrazi niti na sadržaje skupa niti na kvalitetu tih sadržaja niti na broj posjetitelja. O ugledu skupa svjedoči oko tisuću sudionika i porastom broja autora referata na deset znanstvenostručnih savjetovanja/konferencija.

1. CROPOS konferencija

Ne želeći zaostajati za suvremenim rješenjima koja omogućuju efikasnije korištenje globalnih satelitskih sustava za pozicioniranje i navigaciju (GNSS - Global Navigation Satellite System) Državna geodetska uprava uspostavila je i 9. prosinca 2008. godine pustila u službenu uporabu servis CROPOS (CROatian POsitioning System) – Hrvatski pozicijski sustav. U prvih šest mjeseca rada sustava registrirano je preko 200 tvrtki kojima je na taj način omogućeno jednostavnije, učinkovitije i pouzdanije korištenje GNSS tehnologije mjerenja.

ict tržišta

Novosti BiH

Infrastruktura
Četvrti dan 15. Međunarodnih poslovnih susreta PROMO 2009. u Tuzli bio je posvećen II. Međunarodnoj ICT konferenciji – infrastruktura i industrija u funkciji bržega ekonomskog razvoja. Kada su u pitanju sudionici razvoja i primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija, onda su to individualci, poduzeća i Vlada, koja je prema riječima Nediljka Bilića, stručnoga savjetnika u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, na najnižoj razini u ukupnome formiranju svijesti o potrebi ICT tehnologija.

Osvrt

Recesija i web poslovanje

U Zagrebu je sredinom lipnja održana je regionalna konferencija o web poslovanju tokom pod nazivom “Web::Strategija 5.0 – Anti-recesijski vodič kroz web poslovanje” u organizaciji event management agencije Marketing odjel. Na dobro posjećenoj konferenciji koja se sastojala pretežno od mlađih profesionalaca, o mogućnostima i prednostima korištenja weba u poslovanju govorili su iskusni stručnjaci Fjodor Ružić, Marin Kordić, Siniša Cvjetković, Marijan Ožanić, Matko Pecotić, Siniša Gavrilović, Ines Majetić, Dario Šuveljak i Goran Blagus i drugi sudionici panel rasprave. Iz programa:

IT tržišta

Novosti Srbija

E- sjednica
Vlada Republike Srbije 11. lipnja održala je prvu elektronsku sjednicu. Predsjednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković u dijelu sjednice koji je bio otvoren za medije rekao je da će elektronske sjednice Vladi Srbije, pored toga što će svrstati Srbiju u "elektronsku obitelj zemalja", donijeti i velike uštede u papiru i vremenu. Predsjednik Vlade naveo je da će elektronski sistem biti korišten za održavanje Vladinih sjednica i za cjelokupno funkcioniranje i rad odbora Vlade, kao i za pripremu dokumentacije. Ministri su predstavnicima medija predstavili rad elektronskoga s

Kako najjednostavnije i najbrže doći do potrebne službene informacije ili dokumenta?

Pitajte HIDRU/4

Službeni dokumenti/publikacije tijela javne vlasti Republike Hrvatske

tema broja

Savjeti korisnicima

Evolucija a ne revolucija

Usprkos lošim iskustvima, negativnim porukama medija ili promašajima dobavljača i korisnika, projekti implementacije ERP-a mogu biti uspješni. No, budući da su ERP implementacije složeni i rizični poduhvati, korisnici moraju kontrolirati vlastitu sudbinu.

Informatika u proizvodnim tvrtkama

Integrirani softver

Tvrtka Rest Art je na temelju dokumenta Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave ( kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila sredinom srpnja 2006. godine), odlučila SPA softver staviti pod open source licencu i time omogućiti neometan pristup njegovom kodu, preinake koda i slobodnu upotrebu i distribuciju SPA softvera.

Tema broja: Sustavi za upravljanje poslovanjem

IDC lokalno

Priopćenje za javnost IDC Adriatics
Rast ERP tržišta u Hrvatskoj u 2008. godini

ERP: Gartnerovi savjeti dobavljačima i korisnicima

Gartner globalno

Upravljanje resursima poduzeća, u poslovnom žargonu poznato kao ERP (Enterprise Resource Planning) – termin koji je 1992.godine iskovala vodeća svjetska analitička kuća Gartner na području primjene ICT-a u poslovanju, razvilo se iz sustava upravljanja proizvodnjom (MRP - Material Requisition Planning), koji se primjenjivao u proizvodnome sektoru.

Problemi tvrtki prilikom uvođenja ERP rješenja

Nemoguća misija?

Implementacija poslovnoga rješenja opsežan je i zahtjevan proces koji Vam se može učiniti kao nemoguća misija. Mnoge su druge tvrtke uspješno prošle taj proces. Zapitajte se po čemu su one bolje i sposobnije i zašto Vi ne biste mogli napraviti isto?

Matični podaci i lanac logistike

Pretvorite podatke u akciju

Direktor logistike u jednom domaćem građevinskom koncernu pričao mi je o svojemu referentnom posjetu prehrambenoj tvrtki. Naime, oni su u fazi implementacije novoga ERP sustava i pokušavaju prikupiti što više iskustava kako bi, učeći što više na tuđim, a što manje na svojim iskustvima (da ne kažemo na greškama), uspješno vodili i završili projekt implementacije. Ovo je hvale vrijedan primjer kako prikupiti dragocjena iskustva uvođenja novoga sustava u tvrtku. Projekti uvođenja informatičkog sustava u pravilu su dugotrajni projekti (u pravilu od 6 do 12 mjeseci), koji zahvaćaju sve pore poduz

DSS sustavi za racionalno donošenje poslovnih odluka

Temelj procesa odlučivanja

Svakodnevna prilagodba novim uvjetima poslovanja je nužnost jer jedino tako tvrtke mogu ostati konkurentne, opstati na tržištu i ostvariti svoje ciljeve definirane strategijom tvrtke. Pred menadžere se postavlja jako težak zadatak: brzog donošenja odluka, a opet temeljenih na provjerenim informacijama i analizama. U tome im mogu pomoći DSS (Decission Suport Systems) sustavi.

BiroTrend

Vaš odmor

RIM

Rim se nalazi u pokrajini Lacio i s okolnim mjestima broji oko 3.5 milijuna stanovnika. Nemojte ni pomisliti da ga možete turistički obići za dva do tri dana, čak niti ako idete preko veoma dobro organizirane agencije. U Rimu se zaista ima što vidjeti. U njega su se slila ogromna bogatstva nakon nekoliko tisuća godina pljačkanja ostatka svijeta.Ovdje su stvorena neprocjenjiva umjetnička djela u arhitekturi, skulpturi i slikarstvu. Gdje god pogledate ili prođete, vidjet ćete neki povijesni spomenik.

Vaš odmor

Godišnji odmor u 2009.

Istraživanje o godišnjim odmorima u 2009. proveo je portal MojPosao tijekom lipnja 2009. na uzorku od preko 600 ispitanika. Cilj istraživanja bio je ispitati zadovoljstvo zaposlenika dužinom godišnjeg odmora, navike vezane uz odlazak na godišnji odmor te razloge zbog kojih se godišnji odmor ne iskoristi u cijelosti

Treba pročitati

Niall Ferguson: Uspon novca Financijska povijest svijeta

"Jedan od najpronicljivijih suvremenih autora na području povijesti, politike i ekonomije."
Sunday Telegraph

test