broj 187 / veljača 2012.

Proljeće u ILBI

Praksa vođena teorijom

29.02.2012. Osnove upravljanja projektima 07.03.2012. Vođenje izvrsnih timova za razvoj softvera 22.03.2012. Sustavi za podršku poslovnom odlučivanju 22.05.2012. Modeliranje poslovnih procesa 12.04.2012. Metode za evaluaciju, selekciju i određivanje prioriteta projekata

Intervju s dobitnicima Microsoftove stipendije

Priča o uspjehu

Tim s direktorom Microsofta, Ivanom Vidakovićem i mentorom Jerislavom Bobićem. Slijeva na desno: Ivan Borko, Ivan Antonić, Karmela Brešan, Ivan Vidaković, Jerislav Bobić, Dominik Tomičević

Poruka 12. Microsoftove WinDays konferencije bit će: Izaberite svoj put

WinDays12

I ove će se godine korisnici Microsoftovih tehnologija, ali i poslovni ljudi, krajem travnja (23. – 27. 4.2012.) okupiti na petodnevnome druženju u Rovinju u okruženju stare tvornice duhana. Bit će to u sklopu dvanaeste po redu WinDays konferencije koja se unazad nekoliko godina sastoji od dvaju međusobno (ne)povezanih događaja – WinDays12 Technology konferencije te WinDays12 Business konferencije. Događaj koji redovito okupi preko 1500 što informatičkih što poslovnih ljudi iz Hrvatske, ali i regije, svakako se može okititi epitetom „najvećega“. No hoće li opravdati i epitet „najvažnijega“, ko

Ekspertni sustav za kvalitetan nadzor

e-Inspektor

Nakon uvođenja ekspertnoga sustava zasnovanoga na Microsoft SQL Server platformi, hrvatsko je Ministarstvo poljoprivrede znatno povećalo djelotvornost rada svojih inspekcijskih službi

Usluge plaćanja smartphone uređajem

Virtualna lisnica

Usluga Wallet App za sada je ograničena samo na neke lokacije u Sjedinjenim Američkim Državama

Riječ koju svakako treba zapamtiti je: Shanzhai.

Elektronički lažnjaci

Nije nikakva tajna da je tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta preplavljeno krivotvorinama domaće proizvodnje, koje kasnije dospiju i do Rusije, Indije, Sjedinjenih Država i Europe. Daleko su ostala vremena kada su kineski proizvođači znali samo kopirati zapadnu tekstilnu industriju i proizvoditi lažne polo-majice i tenisice. Danas je mnogo unosnije krivotvoriti elektroniku.

Petnaest godina zakona o digitalnome tisućljeću

Tko čuva čuvare?

Kada je prije skoro petnaest godina tadašnji američki predsjednik Clinton potpisivao zakonski prijedlog zvučnoga imena Digital Millenium Copyright Act, rijetki su naslućivali koju će vrijednost regulacija autorskoga prava poprimiti u digitalnome okruženju. U trenutku kada američki zakonodavac razmatra novi zakonski prijedlog koji bi trebao zamijeniti DMCA, osvrnimo se na posljedice primjene DMCA u svjetskim, ali i u domaćim okvirima.

Web izdavaštvo

Odgovornost za sadržaj

ICT i sudska praksa nova je i stalna rubrika u InfoTrendu. Zašto je smatramo potrebnom i korisnom? Sveprisutna informacijska tehnologija i digitalna ekonomija predstavljaju najveći suvremeni pravni izazov. U potrazi za odgovorom na pitanje kako primijeniti stare norme na nove situacije, a kako razumjeti nove propise donešene radi oživotvorenja informacijskog društva pomoći će nam uvid u aktualnu hrvatsku sudsku i pravnu praksu.

U pripremi zakon za nadzor „mreže svih mreža“

Korak do cenzure?

SOPA - kraj Interneta kakvoga poznajemo

Elektroničko poslovanje

Stidljivo prihvaćanje e-računa

Razmjena elektroničkih računa, a onda i ostalih poslovnih dokumenata nije umjetno stvorena poslovna potreba – nego metoda zakonski zasnovane, brze i jasno mjerljive uštede.

Kada IT servisi unutar vaše tvrtke postanu sami sebi svrhom, tada možete biti sigurni da ste negdje pogriješili.

Poslovni IT certifikati

Pravi ste kandidat za ustroj IT organizacije po nekome od danas dobro poznatih IT upravljačkih i organizacijskih okvira. No za koji se od nekoliko standardnih okvira odlučiti?

Eksplozivno širenje fenomena grupne kupnje

Do popusta Internetom

Naša sugovornica, Marina Đukanović, direktorica Kolektive u Hrvatskoj

Kolektiva je prva hrvatska internetska stranica za grupnu kupnju. Osnovana je krajem 2009., a lansirana je već u siječnju 2010. Osnovna je djelatnost Kolektive internetska ponuda prodaje usluga, proizvoda i putovanja krajnjim korisnicima s velikim popustom koji se kreće u rasponu od 50 do 90 posto.

Višestruke su prednosti ulaganja u informatizaciju poslovnih procesa.

Tko sije, taj i žanje

Nije tajna da je danas sve više tvrtki zainteresirano za e-poslovanje, no mali ih se broj ipak odlučuje na taj potez. Tvrtka Naše Klasje je sjajan primjer tvrtke koja ima izvrsno razvijen e-sustav, odnosno sustav za e-poslovanje sa svojim dobavljačima. O tome smo razgovarali s gđom Marinom Šimunić, voditeljicom informatike, o implementaciji poslovnoga e-sustava i onoga što on može ponuditi tvrtkama, neovisno o tome spadaju li u male, srednje ili velike tvrtke.

Kako preživjeti krizu ...

Kako ostati normalan?

Posljednjih mjeseci (godina?) mediji su preplavljeni mračnim gospodarskim prognozama, predviđanjima da nas čeka još jedna crna godina… Može li itko ostati ravnodušan prema takvim vijestima, od nezaposlenih, radnika, umirovljenika, pa sve do rukovoditelja i članova upravnih odbora?