broj 190 / studeni 2012.

MOBILITY DAY 2012

Eksplozija mobilnosti

Nakon još jedne aktualne, uspješne i dobro posjećene, osme po redu konferencije Mobility Day, na temu koju je vizionarski dvojac Bronzin-Radinger prije jedanaest godina pokrenuo i održao sve do sadašnje pune afirmacije – s Andrejem Radingerom razgovaramo o mobilnosti jučer, danas i sutra

Održana VI. konferencija tvrtke Combis

Tehnologija (ni)je svemoguća

Najavljujući ovogodišnju, šestu po redu, Combisovu korisničku konferenciju, Ivan Gabrić, predsjednik uprave ove tvrtke, najavio je povratak tehnologiji: „Danas je više nego ikada prije vrijeme da dubinski upoznamo, pa možda čak i da ponovno otkrijemo tehnologiju jer ona moćno upravlja, kako poslovnim tako i privatnim dijelom našeg života,“ I dok su stariji sudionici možda naivno vjerovali da će se poslije dugo vremena opet govoriti o integriranim krugovima, naglasak je (ne)očekivano bio na „cloud“ tehnologijama.

Kraj, ili samo kraj početka?

ACTA je kao prijedlog višestranoga međunarodnog sporazuma možda mrtva, no priča tu ne prestaje. Ekonomski su uzroci koji potiču međunarodnu zajednicu na prihvaćanje takvih mjera jači nego ikad.

HRVATSKI NEZAVISNI IZVOZNICI SOFTVERA

Traži se specifičnost i specijalizacija

Godinu i pol nakon osnivanja, Ivo Lukač, predsjednik udruge Hrvatski nezavisni izvoznici softvera govori o problemima, ali i o nesumnjivim uspjesima i izvrsnim inozemnim perspektivama naših tvrtki, izvoznika informatičkih proizvoda i usluga

ICT podrška upravljanju lancem opskrbe

Sve in-house

Preduvjet su dobroga poslovanja velikih proizvodnih i trgovačkih organizacija svakako učinkoviti dobavljački lanci, a složenost procesa, proizvoda i usluga postavljaju pred njih goleme zahtjeve. Pritom je informacijska i komunikacijska tehnologija nužna logistika, a pravi su čimbenici informatički stručnjaci jer upravljaju složenim sustavima koji se neprekidno mijenjaju i nadograđuju.

Društvene mreže kao komunikacijski kanal

Vrijeme community managera

Klasični su mediji za marketing i promidžbu bili jednosmjerni kanali komunikacije s potrošačima: oglašivači su slali poruke koje su potrošači primali i to je bila sva komunikacija koju je bilo moguće ostvariti; potrošači nisu mogli reagirati i reći svoje mišljenje te pokrenuti dvosmjernu komunikaciju. Pojavom društvenih mreža situacija se mijenja, te kupci postaju aktivni sudionici marketinške kampanje, što znači promjenu mnogih paradigmi klasičnoga marketinga i privikavanje na nove uvjete.

INTEGRIRANI IT SUSTAV ELEKTRODISTRIBUCIJSKOGA PODUZEĆA

Jedinstveno rješenje u široj regiji

O pojedinostima toga velikog pothvata, angažmanu tvrtke InfoDom i partnera, te poslovnim potrebama, implementiranim rješenjima i postignutim rezultatima, razgovarali smo s Vlatkom Opačkom, voditeljem projektnoga tima tvrtke InfoDom.

RAI ­­- RIJEČKI AKUSTIČNI INŽENJERING D.O.O.

Stručnjaci za život bez buke

Istraživanje: MojPosao

Rad od kuće

ICT i ENERGETIKA/II

Što to mudri rade s pametnim mrežama?

Cijena neznanja u neinformiranoj implementaciji naprednih ICT sustava za uštedu energije.

ICT I SUDSKA PRAKSA

Zaštita domenskih imena

Zanimljive odluke arbitraže u pogledu domaćih .hr domenskih imena

Responsive Web Design za bolje korisničko iskustvo putem mobilnih uređaja.

Veliki problemi malih zaslona

Bez obzira na vrstu i veličinu zaslona uređaja putem kojih korisnici pristupaju web-stranicama, nužno im je pružiti što bolje korisničko iskustvo. Ugodno korisničko iskustvo povećava konverziju web-stranica i obratno, loše je korisničko iskustvo smanjuje.

Facebook kao izlaz iz anonimnosti

Na vlastitu odgovornost

Na Internetu ne postoji anonimnost. Bez obzira na to s koliko se vatrozidova ogradili, kroz koliko proxyja prolazili do neke web-stranice, uvijek vas se može pronaći. Jedino je pitanje kolikim sredstvima raspolaže onaj koji vas želi pronaći.

Weekend Media Festival

Pravi BUM tek se očekuje

Tradicionalno već petu godinu medijski i marketinški stručnjaci kraj rujna rezerviraju za Weekend Media Festival u Rovinju. Ovogodišnji se Weekend održao od 20. do 23. rujna 2012. i privukao je 4000 stručnjaka, 500 akreditiranih novinara, preko 100 predavača i panelista koji su razmjenjivali iskustva i znanja.

UREDSKA DIPLOMACIJA

Kako pridobiti šefa?

Koja je vaša prva asocijacija na spomen šefa? Tiranin, karijerist, nesposobnjaković, gnjavator…? Jeste li ikad razmišljali o šefu kao o razredniku u školi, kapetanu broda ili treneru sportske momčadi, pokušali ga vidjeti kao osobu s kojom dijelite svoje radne ciljeve, koja nije nužno vaš neprijatelj?

Započelo objedinjavanje procesa uvođenja informacijske i komunikacijske tehnologije u javni sektor

Sve s jednoga mjesta

Vlada je Republike Hrvatske osnovala Povjerenstvo za koordinaciju informatizacije javnoga sektora kako bi osigurala da se s jednoga mjesta koordinira uvođenje informacijske i komunikacijske tehnologije u javni sektor te stvore preduvjeti za brz i ujednačen razvoj elektroničkih usluga

Konferencija: Information Governance across Europe

DLM Forum u Zagrebu

DLM (Données Lisibles par Machine – podatci podobni za strojno čitanje) Forum održava 15. i 16. Studenoga 2012. u Zagrebu svoj redoviti polugodišnji sastanak članova i konferenciju pod nazivom „Information Governance across Europe“. Domaćin je toga sastanka i konferencije Hrvatski državni arhiv.

ICT pripravnost za zaštitu kritične infrastrukture

Objektivne opasnosti – subjektivna mjerila

Zaštita kritičnih infrastruktura sve više je prepoznata kao područje potencijalno rastućih rizika.