broj 192 / kolovoz 2013.

IAKO SE POJAM UMJETNE ILI STROJNE INTELIGENCIJE RAZVLAČI PO ZNANSTVENIM I STRUČNIM IZVORIMA VIŠE OD ŠEZDESET GODINA, PITANJE JE KOLIKO SMO JOJ ZAISTA BLIZU

Gdje je zapelo?

Baš kad su znanstvenici prestali prognozirati dolazak mislećih strojeva u računalstvu se dogodila sinergija što bi moglo biti plodno tlo za konkretni iskorak u njihovu razvoju

BOTNET - MREŽA ZARAŽENIH RAČUNALA ILI BOTOVA, JEDNA JE OD NAJZNAČAJNIJIH PRIJETNJI PREPOZNANIH U DANAŠNJEM SVIJETU INFORMACIJSKE SIGURNOSTI

Lov na Crveni oktobar

Novogodišnji praznici naprasno su završili za istraživački tim GREAT (Global Recearch & Analysis Team) poznate tvrtke Kaspersky Lab. Među mnogobrojnim uzorcima zloćudnog koda (malwarea) koji se svakodnevno analiziraju u jednom od najvrednijih odjela te ugledne tvrtke, tog je dana zaprimljen i uzorak koda koji je poslao jedan Kasperskyjev partner. Uz uobičajenu napomenu da malware radi nešto čudno, istraživači GREAT tima uspostavili su virtualno okruženje za testiranje zloćudnog koda te pokrenuli zaprimljeni malware. Nekoliko sljedećih sati malware nije napravio doslovno ništa i taman kad se č

ANDROID NA UDARU

U potrazi za antivirusom

Tvorce malicioznih aplikacija posebno privlači premoćna zastupljenost i otvoreni kod Android platforme pametnih telefona

HRVATSKI JEZIK I RAČUNALNO PREVOĐENJE

Hrvatski online

Ulaskom naše zemlje u Europsku uniju hrvatski postaje njezin 24. službeni jezik. Stoga primjena računalne tehnologije u prevođenju, dostup do informacija u poslovanju, obrazovanju, zabavi i svakodnevnoj upotrebi više nije pitanje istraživačkih interesa, nego stvarne potrebe za suradnjom, komunikacijom i informiranjem.

IMPLEMENTACIJA BI I EPM SUSTAVA PO BALANCED SCORECARDU

Stvar povjerenja

Vodeća tvrtka za prodaju i distribuciju lijekova i medicinske opreme u jednoj zemlji Europske unije zaključila je da na temeljima postojećeg analitičko-izvještajnog sustava ne može nastaviti brzi razvoj te se odlučila za implementaciju BI i EPM (Business Intelligence i Enterprise Project Management) rješenja što bi im omogućilo višedimenzionalno i dubinsko izvještavanje po ključnim pokazateljima u realnom vremenu. To bi kompaniji omogućilo neusporedivo jasniji pogled na vlastitu učinkovitost, na tržišni položaj, konkurenciju, razvoj i td.

PRILAGODLJIVOST NASUPROT KRUTOSTI

Agilni razvoj softvera

Malo je ljudi koji se danas ozbiljno bave razvojem softvera, a da barem jednom nisu naišli na termine poput Agile, Scrum, Lean, eXtreme Programming... Što je Agile koncept čija primjena nezaustavljivo raste, koji su mu korijeni i na koji se način razlikuje od tradicionalnog razvoja softvera?

KAKO (ŠTO BEZBOLNIJE) PREVLADATI NEUSPJEH?

Što te ne slomi, to te ojača

Svaka osoba, grupa ili organizacija teži određenim ciljevima. Zadovoljni smo kad ih postignemo, a onda postavljamo nove i tako neprestano napredujemo. No, život se sastoji od uspona i padova, od uspjeha i neuspjeha. Ne postoji nitko tko nije doživio neuspjeh u privatnom životu, tijekom školovanja ili na poslu. Po tome se ne razlikujemo već po načinu kako se nosimo s neuspjehom, ali i s uspjehom.

eGovermnent: URED ZA E-HRVATSKU - OD OSNUTKA DO EU

Država bez papira

Ne namjeravamo se ponašati kao da je svijet počeo od nas niti to smijemo. Dobre stvari koje su napravljene treba prihvatiti i nastaviti raditi na njima, a ono što ne valja moramo popraviti. Rekao nam je to Darko Parić, pomoćnik ministra Bauka, prije otprilike godinu i pol dana kad je preuzeo dužnost voditelja Ureda za e-Hrvatsku. Pripremajući prilog e-Hrvatska/e-Government za prvi broj našeg časopisa koji izlazi u okviru Europske unije, posjetili smo gospodina Parića i zajedno provjerili što je od planiranoga ostvareno.

eGovermnent: STRANA ISKUSTVA

Portal e-Uprave Srbije

Portal elektroničke uprave Srbije središnje je mjesto gdje se mogu naći sve raspoložive e-usluge državne uprave. Projekt izrade portala počeo je u rujnu 2009. s namjerom da se uz pomoć novih tehnologija omogući građanima i pravnim osobama da svoje obveze prema državi obavljaju što brže i učinkovitije bez šaltera i čekanja u redu.

ICT I PRAVNA PRAKSA

Registracija nacionalnih domena

Prvi dan srpnja ove godine u mnogom pogledu predstavlja prekretnicu. Poslovne subjekte očekuje novo tržište i žestoka konkurencija, ali nova pravila odnose se i na državne institucije. Neka od njih relevantna su i za pitanje registracije domena.

JUBILARNA 25. KONFERENCIJA

CASE25

CASE 25. tradicionalno raspravlja o novim trendovima i korištenju SW. Kroz tri dana ključne teme razvoja, mobilnih rješenja i rad u oblaku pratilo je 120 sudionika.

PERSPEKTIVA HRVATSKIH INFORMATIČKIH TVRTKI U EUROPSKOJ UNIJI

Posla ima za svakoga

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i sve manjim investiranjem u informatičku tehnologiju kod kuće mnoge domaće informatičke tvrtke intenzivno razmišljaju kako proširiti svoje tržište izvan granica. Za čitatelje InfoTrenda svoja iskustva iznosi vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke Serengeti koja nekoliko posljednjih godina uspješno prodaje informatičke usluge na zapadnoeuropskom i američkom tržištu i na projektima izrađenim za ta tržišta trenutno ostvaruje više od 60% prihoda.

DAVOR PAVUNA VIZIONARSKI O GOSPODARSTVU, TEHNOLOGIJI I KOHERENCIJI

Što nam je cilj?

Često me pitaju odakle mi uvid u poslovne procese i inovacije. Pa, to je vrlo jednostavno – u četrdeset godina karijere, od čega 36 u inozemstvu, obrazovao sam stotine studenata - fizičara koji danas rade kao savjetnici u rasponu od Bruxellesa i raznih vlada do McKinseya i velikih korporacija. To su formirani fizičari i znanstvenici koji poznaju prirodne zakonitosti, mnogi imaju vlastite tvrtke diljem svijeta, od Švicarske do Kine. Stalno sam u kontaktu s nekoliko desetaka najaktivnijih i od njih crpim informacije.

Stanje i budućnost mikroelektronike i elektroničke tehnologije kod nas i u svijetu

Prilika za uključenje

Mikroelektronička i elektronička tehnologija prisutna je u gotovo svakom tehničkom uređaju koji koristimo u svakodnevnom životu od perilice do računala. Temelj mikroelektronike je poluvodička tehnologija: poluvodiči su za današnju informatičku revoluciju ono što su željezo i čelik bili za industrijsku revoluciju prije više od sto godina.

ICT skup za budućnost

MIPRO 2013

Više od tisuću sudionika iz gospodarstva, znanosti, obrazovanja, lokalne i državne uprave te samouprave iz 43 zemlje i ovaj put potvrđuje da je MIPRO lider među ICT skupovima kao mjesto sinergijskog djelovanja gospodarstva, znanosti, obrazovanja i uprave, u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

INFODOM I PUT HRVATSKE U EU

Tvrtka drukčijeg pristupa

Ovo je prvi članak u seriji kojom će InfoTrend popratiti proces prilagodbe hrvatske IT industrije novonastalom okruženju. U ovom broju predstavljamo tvrtku InfoDom iz Zagreba čiji je put uključenja počeo već 2001. pa je službeno priključenje Hrvatske Europskoj uniji dočekala potpuno spremna i obogaćena velikim iskustvom.

OSLOBAĐANJE RAČUNALSKOG POTENCIJALA

Zašto je oblak sigurniji?

Ako oblak u kojem se nalaze podaci jamči nad njima vlasništvo i kontrolu te potpuno implementira zahtijevane standarde, krajnji korisnik više vjeruje njegovim uslugama negoli klasično izvedenom IT sustavu. Zapravo, oblak je sigurniji od klasičnog IT centra jer ga davatelji usluge vide kao svoje glavno poslovanje te ulažu više vremena i novca u sigurnost, kontinuitet poslovanja i certifikaciju.

INTERNETSKA CENZURA

Novi pritisci kineskih cenzora

Prema Kineskoj komunističkoj partiji nema većeg zla od Facebooka, eBaya ili Twittera. Veliki kineski vatreni zid još je malo povišen.

ISKUSTVO KONFERENCIJE MIPRO2013

Računala u procesu obrazovanja

Ove godine održan je 36. međunarodni skup MIPRO, prepun zanimljivih sadržaja. Primjerice, organizirano je šest okruglih stolova i jedanaest savjetovanja. Jedno od njih Računala u obrazovanju održava se već sedamnaesti put.

ULOGA ISTRAŽIVAČKE I EDUKATIVNE INFRASTRUKTURE U PODIZANJU ZNANSTVENE PRODUKTIVNOSTI I GOSPODARSKOG RASTA

Infrastruktura za rast i napredak

U vrijeme globalne gospodarske krize Europska je unija u strateškom planiranju rasta do 2020. postavila pet ambicioznih ciljeva kojima se želi potaknuti zapošljavanje, inovativnost, obrazovanje, društvena uključenost te održiva energetska politika. Prof. dr. sc. Karolj Skala, voditelj je Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, i sam sudionik više projekata Europske zajednice, pojašnjava koje su namjere i putevi do ostvarivanja tih europskih ciljeva.

ISTRAŽIVANJE: INSTANT INFORMATIKA

Plug-and-play ERP

Informatizacija manjih poduzeća često je problematična i ne provodi se kvalitetno. Po mišljenju autora, unatoč velikom izboru kvalitetnih poslovnih rješenja na tržištu i povoljnim cijenama korisnici obično nisu zadovoljni načinom na koji funkcionira njihov poslovni softver. Razloge treba tražiti ponajprije u tomu kako problemu pristupa sam korisnik, ali i u razilaženju interesa ponuđača rješenja s korisnikovim interesima.

STRATEGIJA KREATIVNE EUROPE

Sinkronizacija kreativnosti

Golemom popisu naših neiskorištenih potencijala stalno se dodaju nove inicijative koje niču svugdje oko nas. No ima jedna koja povezuje sve, a to je kreativno djelovanje u svim gospodarsko-društvenim segmentima od proizvodnje, turizma do kulture. Kreativnim pristupom svemu što činimo i što nas prati mogli bismo povećati kvalitetu svakodnevnog rada i življenja.