broj 194 / veljača 2014.

Nagrada za životno djelo pioniru kibernetike i računalne znanosti u Hrvatskoj

Profesor Branko Souček

2013./1014. trendovi u IT-industriji

Globalni IT - kriza zaboravljena
Hrvatski IT - neki nalaze izlaz

Globalno IT-tržište poraslo je u 2012. godini za 5,9 posto, a u 2013. za daljnjih 4,6 posto. Te brojke pokazuju da je kriza na svjetskom informatičkom tržištu prevladana, a IT-industrija je ponovno na putu prosperiteta. Što stoji iza tih sumarnih postotaka?

Obilježavanjem 15-godišnjice tvrtka InfoDom ujedno je najavila ulazak u novu razvojnu fazu – suočavanje s naletima intenzivnih global izacijskih promjena, a istodobno i globalnih promjena u ICT-u

InfoDom 15

Zagrebačka tvrtka InfoDom, kao i većina hrvatskih informatičkih tvrtki, započela je svoju djelatnost projektiranjem informacijskih sustava, da bi se tijekom proteklih godina prilagođavanja razvoju tehnologija, ali i suvremene ekonomske misli, njen fokus širio na izučavanje primjene informatičkih tehnologija u upravljanju poslovnim procesima. O tom razvojnom putu razgovaramo s osnivačem i direktorom InfoDoma, profesorom Slavkom Vidovićem.

OČEKIVANE CYBER-PRIJETNJE U RAZDOBLJU DO 2020.

Projekt 2020

Do 2015. godine u Europskoj će uniji nedostajati 900.000 digitalnih zaposlenika

Na rubu digitalne provalije

Perspektiva Europske unije, barem što se tiče radnih mjesta u ICT-u, prilično je jasna. Prema podacima Europske komisije do kraja 2015. godine u EU-zemljama nedostajat će čak devetsto tisuća informatičara! Prema procjenama IDC Adriaticsa, Hrvatskoj već sada manjka oko tri tisuće informatičkih stručnjaka, a nastavlja se odljev mladih stručnjaka u inozemstvo.

Hrvatski informatički zbor

38 godina poslije

O sadržaju djelovanja krovne organizacije hrvatskih informatičara i opravdanosti njenog programa i opstanka, razgovaramo s predsjednikom HIZ-a, mr. sc. Marijanom Frkovićem.

INFODOMOVA PONUDA OPENSOURCE RJEŠENJA

Set aplikacija za suvremeno i ekonomično upravljanje poslovnim procesima

Set aplikacija za suvremeno i ekonomično upravljanje poslovnim procesima

Sigurnost računalnog oblaka

Poraz tradicijskih metoda

Sigurnost računalnog oblaka nije skup instaliranih sigurnosnih softverskih proizvoda. Definirana je kao disciplina u razvoju, a sastoji se od poddomene računalne sigurnosti, sigurnosti mreže i informacijske sigurnosti u širem smislu. To se odnosi na široki skup politika, tehnologije, kontrola zaštite podataka, aplikacija i na pripadajuću infrastrukturu računalnog oblaka.

Deset godina udruge HUP ICT

Može se i bolje i više

HUP ICT jedna je od dvadeset i devet sektorskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca koja im kao krovna organizacija pruža za pokrenute projekte kompletnu organizacijsku, operativnu, logističku i financijsku podršku. To je interesna udruga osnovana kako bi se povećala ukupna konkurentnost hrvatske ICT industrije, poboljšali poslovni uvjeti, bolje regulirala ICT tržišta zakonima i fiskalnom politikom, posebno kroz suradnju s tijelima državne uprave. Što znači taj glas struke u interakciji s političkim i ostalim društvenim i tržišnim strukturama razgovaramo s predsjednikom udruge Adrianom Ježino

Poruka hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera

Ljudi koji hoće

Dražen Oreščanin predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera Po statutu Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera upravni odbor od pet članova bira se na dvije i pol godine, a svaki od tih pet članova ima predsjednički mandat po šest mjeseci. Biti predsjednik u Cisexu samo znači biti najglavniji i najodgovorniji, davati mnogo, a ne dobivati ništa osim osobnog zadovoljstva. Zapravo, smisao takve rotacije jest da svako u svom mandatu podjednako povuče.

Uslužno orijentirano računalstvo

Obrazac za daljnji razvoj

Uslužno orijentirano računalstvo je obrazac razvoja složenih softverskih aplikacija kojim računalstvo ulazi u otvoreni svijet primjene softverskih usluga neovisno o vlasničkim tehnologijama.

Razgovaramo sa stručnjacima za sigurnosna istraživanja

S prve crte cyber-bojišnice

Procjena upotrebne vrijednosti

BIG DATA za velik posao

IDC predviđa da će tržište tehnologije na kojoj se zasniva analitika velikih podataka u 2014. godini doseći 16,1 milijardu dolara i rasti šest puta brže od ostalog IT-tržišta. U sljedećim godinama taj tržišni segment premašit će promet od 50 milijardi dolara.

Suvremena knjižnica: papir i tehnologija ruku-pod-ruku

Knjiga iz automata

Suvremene su knjižnice u pravom smislu hibridne, kombinacija fizičkog i virtualnog: fizički prostor i fizička građa dopunjuju se web-stranicama, online-katalozima, informacijskim uslugama, zbirkama digitalizirane građe – digitalnim knjižnicama.

Benjamin Franklin: Narod koji se odriče dijela slobode nauštrb sigurnosti, ne zaslužuje ni jedno ni drugo

Godina velikih afera

Promotrimo li odnose među državama i odnos države prema građanima, prošla je godina bila obilježena brojnim aferama na temu prisluškivanja, neovlaštenog prikupljanja informacija ili jednostavno rečeno špijuniranja

KAKO IZAĆI NA KRAJ S NEUGODNIM SURADNICIMA

Šarm uredskih grabežljivaca

Sretni ste ako su u vašem radnom okruženju međuljudski odnosi ugodni. Međutim, suradnike uglavnom ne biramo i ne možemo očekivati da nam svi budu prijatelji. Mnogi od njih bit će ljubazni i ugodni, spremni vam pomoći, ali naći će se i onih koji vjeruju kako cilj uvijek opravdava sredstvo

Zaštita osobnih podataka

Pravo na pristup informacijama