broj 195 / svibanj 2014.

Šansa za kvalitetu i djelotvornost

IT sektor u industrijskoj strategiji

Nacrt prijedloga Industrijske strategije Republike Hrvatske konačno je nakon niz odgoda ugledao svjetlo dana u siječnju ove godine, a javna rasprava o dokumentu zaključena je početkom ožujka. Boris Žitnik, direktor konzultantske kuće OMNIA consult i dugogodišnji analitičar hrvatskog ICT tržišta iznosi neka zapažanja i preporuke koje bi mogle pridonijeti kvaliteti strategije IT industrije.

ICT i društvena odgovornost

Rađanje proširene stvarnosti

Nezaustavljivi napredak informatičko-komunikacijskih tehnologija koji je prema očekivanjima trebao osigurati globalni i hrvatski društveno-ekonomski napredak - u silnom je raskoraku s rastućim siromaštvom i zaostalošću većine svjetskog stanovništva. Nemoć da se takav proces preokrene ili barem zaustavi, dovodi do sve većeg nepovjerenja u svrsishodnost suvremenog tehnološkog razvoja. Uzevši to u obzir, što u budućnosti treba očekivati od tehnološkog napretka? To smo pitanje postavili Gordani Kovačević, predsjednici uprave Ericsson Nikole Tesle, jednoj od najuspješnijih i najuglednijih hrvatskih

Sektori informacijsko-komunikacijskih tehnologija u tvrtkama žele biti prepoznani kao inovacijski centri i strateški poslovni partneri

Dobre namjere spora ostvarenja

U Hrvatskoj vodeći ljudi u državi ne razumiju potpuno važnost informatizacije javnog sektora, moguće koristi i porast učinkovitosti, a samim tim i smanjenje rashoda što bi mogla donijeti temeljita informatizacija poslovnih procesa.

Pred nama je 37. međunarodni ICT skup

MIPRO 2014

Trideset i sedmi put zaredom, od 26. do 30. svibnja 2014., u Opatiji će se održati veliki nekomercijalni tehnološki skup posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji MIPRO 2014. Iako je definiran kao ICT skup, spektar interesa mu je širi pa sve više uključuje i energetiku, ekološke aspekte pojedinih tehnologija, nanotehnologiju i sve ostalo što izravno utječe na gospodarski i društveni razvoj.

Cisco Connect 2014

Internet of Everything

Cisco, svjetski lider u informatičkim tehnologijama i umrežavanju, organizirao je u Splitu od 3. do 4. travnja konferenciju Cisco Connect 2014. Ova je konferencija drugi put organizirana na regionalnoj razini, a okupila je poslovne i IT lidere iz cijele Jugoistočne Europe kako bi raspravili najnovije informatičke i tehnološke trendove koji utječu na poslovne organizacije i organizacije javnog sektora.

Zaštita osobnih podataka

Osoba X

Objava sudskih odluka na web-stranicama

Elektronički račun u Republici Hrvatskoj i SEPA inicijativa

Posljednji dani klasičnog poslovanja

Jasna definicija i usvajanje smjernica za postizanje organizacijsko-procesne i semantičke interoperabilnosti prikazanih kao de facto standard za inicijalizaciju plaćanja u procesima vezanim za e-Račun u Hrvatskoj značajno će ubrzati tranziciju od klasičnog prema elektroničkom poslovanju na svim društvenim razinama.

Fokusiranje na kratkoročne probitke dovodi do teško rješivih strukturnih problema

Stvaranje budućnosti

Stvarnost potvrđuje Darwinovu teoriju - ne preživljavaju ni inteligentni ni jaki već oni koji su sposobni mijenjati se. A taj gen promjene kao da je malokad svojstven našim poslovnim ljudima.

Žene – uspješne voditeljice projekata

Na muškom terenu

DDoS napadi – jednostavna metodologija s pogubnim posljedicama

Kako ubiti internet?

Informacijski sustavi u cijelom svijetu pa i kod nas svakodnevno su izloženi DDoS napadima. Najčešći takvi napadi su automatsko skeniranje i pokušaji da se naruši raspoloživost servisa po principu ako-prođe-prođe.

Je li mrežna neutralnost prošlost?

Pad na ispitu isplativosti

Nakon što je američki sud svojom presudom poništio odluke američke Federal Communications Commission ostaje otvoreno pitanje - je li došao kraj mrežnoj neutralnosti koja prati internet od samog početka?

Beskontaktno plaćanje i hrvatska praksa

Prisloni i plati

U europskim okvirima beskontaktno plaćanje nije ništa revolucionarno, no u Hrvatskoj je cijeli koncept predstavljen tek 2012. godine i još je u povojima. Što to donosi trgovcima, a što potrošačima? Koliko je cijela stvar uopće sigurna i zrela za širu primjenu?

Kako (uspješno) razgovarati s kupcem?

Promocija putem sadržaja

Nekoć vrlo učinkovito klasično oglašavanje više nije dostatno jer su potencijalni kupci postali aktivni sudionici marketinških kampanja. Osim toga klasično oglašavanje povla­­či za sobom trošak koji u većini slučajeva više nije opravdan. Kako učinkovitije privući posjetitelje na svoju web-stranicu putem takozvanog Content marketinga, u kratkom razgovoru objašnjava Sanja Trbojević, voditeljica projekata u agenciji Degordian.

Počela je provedba najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja i osposobljavanja mladih i sporta za razdoblje 2014.-2020.

ERASMUS

Za provedbu znanstvenih i obrazovnih programa kao što je ERASMUS+ i mnogi drugi zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

ICT vijesti

BiH

ICT vijesti

Srbija

e-Government

e-Građani u državi bez papira

Pravne pretpostavke za ostvarenje projekta e-Građani i za izgradnju hrvatskog informacijskog društva te za uključivanje Hrvatske u europsko i globalno informacijsko društvo