broj 196 / listopad 2014.

Uvodink

Zašto OPEN InfoTrend?

Uvodnici su u pravilu dosadni, nepotrebni i nepravedno izdvajaju nekoliko članaka koje morate pročitati. No jedan od razloga da ga svakako treba pročitati jest kad vaš časopis iznenada promijeni ime.

Primjena otvorenih standarda ključna je za uspostavu istinski otvorenih informacijskih sustava

Otvorenost i standardi

Povijest nas uči da su civilizacije uvijek napredovale u interakciji s drugim civilizacijama i novim idejama, a nazadovale kada su se počele zatvarati u sebe

Od fragmentiranog djelovanja do višeslojne povezanosti i odgovornosti

Triple Helix spavajući div

Triple Helix koncept kao društvena inovacija temelji se na razumijevanju. Sveučilište, država i poslovni sektor moraju naučiti učiti jedan od drugoga, naučiti jezike kojima ti sektori govore i naučiti surađivati.

Hrvatska na putu u umreženo društvo

Gospodari promjena

Operatori trenutno uspješno upravljaju složenim mobilnim mrežama i u tom smislu su idealno pozicionirani da preuzmu vodeću ulogu u upravljanju umreženog društva, a dio te evolucije bit će nove mogućnosti u upravljanju imovinom i znanjem.

Suvremenost uporabe kompjutora zahtijeva hitno rješavanje više izuzetno važnih problema

Izazovi puta

Nemojmo otupiti povijest kompjutorske znanosti . Povijest kompjutorske znanosti godinama je predstavljana na način koristan kompjutorskim znanstvenicima. Ali, naših je dana gotovo sav tehnički sadržaj izrezan; povjesničari se radije usredotočuju na pitanja poput toga kako su kompjutorski znanstvenici uspjeli pronaći novac za svoje projekte ili koliko je njihov rad utjecao na Wall Street. Više nam se ne govori o tomu koje su ideje uistinu otkrivene, kako ih se otkrilo ni zašto su velike. Dobivamo jedino tablicu rezultata.

Holistički pristup eksplozivnom razvoju ICT-a

Zeleni ICT za održivost

Budući mrežni elementi moraju omogućiti visoke performanse uz istodobno smanjenje potrošnje električne energije što je moguće isključivo zajedničkim naporom istraživačke zajednice, proizvođača mrežne opreme, mrežnih dizajnera i mrežnih administratora.

Elektronička dostava i ocjena ponuda u postupcima javne nabave

Platforma za e-poslovanje

e-Oglasnik javne nabave - novim zakonom propisan je postupak objavljivanja javne nabave u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.

Prikaz statističkog izvješća po CPV-kodu

Vrijeme – resurs koji ponestaje

Mnogi ICT stručnjaci intenzivno razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, zato moramo hitno ubrzati planiranje i defniranje kako poticati razvoj ICT-a u našim regijama. Pokazatelji u ICT sektoru zasad nisu loši, sektor raste i nastavlja stvarati nova radna mjesta. No, pitanje je dokad…

Internet i privatnost

Pravo na zaborav

Povodom odluke Europskog suda iz svibnja ove godine internetski pretraživači dužni su omogućiti korisnicima, pod određenim uvjetima, mogućnost uklanjanja rezultata pretraživanja ako se odnose na njihove osobne podatke.

Komunikacija stroja sa strojem

M2M izazovi

Usred tehnološke revolucije u kojoj primijenjene informacijsko-komunikacijske tehnologije stvaraju umreženo društvo i mijenjaju svijet, sve se veći značaj pridaje novoj komunikacijskoj paradigmi pod nazivom komunikacija M2M (Machine-to-Machine) pod čime podrazumijevamo autonomnu ko­mu­nikaciju među strojevima. Komunikacija M2M ima veliki potencijal, a najveći prihodi očekuju se od nadzora domaćinstava, medicinskog praćenja, sustava za pametno mjerenje, online igara kao i pametnih domova pa se očekuje da će tržište vezano uz umreženo društvo do 2020. godine iznositi čak 2,5 bilijuna dolara.

Splitski projekt za pomoć freelance programerima već ima 180 tisuća korisnika širom svijeta

Codeanywhere programiraj bilo gdje

Poslovni anđeli mogu pomoći malim startupovima, ali veće investicije treba tražiti od stranih VC fondova

Preduvjet elektroničkog poslovanja

Digitalno arhiviranje

Sedamdeset posto neuspjeha izvršnih direktora rezultat je nesposobnosti a ne loše strategije

Sumrak herojskog vodstva

Ključni razlog velike neangažiranosti i nezainteresiranosti zaposlenih je vodstvo koje nije sposobno nositi se s aktualnim društvenim i gospodarskim izazovima. Koncept upravljanja strategijama Blue Ocean Leadership koji se prvenstveno temelji na inovativnosti i iskoristivosti intelektualnog kapitala može otkloniti ili izbjeći negativne pojave u tvrtkama.

Golema količina podataka koja pristiže dosad neviđenom brzinom paralizira i onemogućuje njihovu korisnu analizu

Razmišljajte široko Big data problems

Od svih raspoloživih podataka oko 33% može se korisnoupotrijebiti, no trenutno se analizira samo 0,5 %

CYBER KRIMINAL

GENIJALCI S LOŠIM NAMJERAMA

Od kraja 2011. godine skupina ruskih i ukrajinskih hakera kontrolira i održava novu varijantu ZeuSa poznatijeg pod imenom GameOver ZeuS. Malver današnjeg vremena gotovo neprimijećen ulazi u informacijske sustave i vrlo često prođe jako puno vremena prije nego što se detektira njegova prisutnost.

UGROŽAVANJE PRIVATNOSTI

Netko nas promatra

Pitate li se koje informacije vaše računalo šalje u svijet dok bezbrižno surfate? Kakve podatke vaš internetski pretraživač ostavlja na različitim web-stranicama i na koje ih sve načine mogu iskoristiti njihovi vlasnici?

ZA SNALAŽENJE U RAZNIM SITUACIJAMA I PRONALAŽENJE NOVIH RJEŠENJA POTREBAN JE SLOŽEN SKUP SPOSOBNOSTI, ALI I DRUKČIJE RAZMIŠLJANJE

Inteligencija nije dovoljna

Inteligencija je jedan od najvažnijih uvjeta za uspjeh u različitim životnim područjima, pogotovo u karijeri. No, sama po sebi nije dovoljna - tu su još ljudske osobine, situacijski čimbenici... ali i sposobnost da drukčije razmišljamo i nalazimo nova rješenja za probleme s kojima se suočavamo. Jedno od specifičnih ljudskih obilježja, ono što nas razlikuje od ostalih živih bića je - kreativnost.

eHrvatska

e-Građani

Od lipnja ove godine i hrvatskim je državljanima na raspolaganju internetski sustav putem kojega mogu sami pristupiti svojim osobnim podacima i informacijama uz zajamčenu sigurnost

KAMO NAS VODI INFORMACIJSKA INFRASTRUKTURA?

ZODII

Jedan od zasigurno slabije praćenih zakona, ali vrlo bitan za informatičku struku, jest Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi - popularno nazvan ZODII. Nije nam namjera analizirati ga sa strane pravnog učinka već izdvojiti potencijalne pozitivne učinke ZODII-ja na društvo, analizirati trenutnu situaciju i predložiti neka poboljšanja.