broj 197 / siječanj 2015.

PUT PREMA OTVORENOM GLOBALNOM INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKOM DRUŠTVU

Svatko sa svakim

Uzimajući u obzir stanje današnjeg tehnološkog razvoja i njegovih trendova, pitanje Quo Vadis Computator u prvom broju novog OpenInfoTrenda usmjerilo me na općenitije pitanje: Quo Vadis Hominem? QVC podrazumijeva čovjeka s računalom, gdje je čovjek subjekt u informatičkom društvu, a računalo samo alat, odnosno objekt koji mu služi pri komuniciranju i informiranju. Tehnološki trendovi pokazuju da se računalo iz čovječjih ruku može preseliti, odnosno ugraditi u njega samoga, a to onda otvara i mnogo novih opcija i pristupa informiranju i komuniciranju, kako cijelog društva tako i pojedinca.

Uspjeh traži potpuni angažman, potpunu predanost poslu, apsolutnu ljubav prema onomu što radite

Klub 100

U ovom broju naš je gost, autor i savjetnik prof. dr. sc. Darko Gojanović, istaknuti član plejade hrvatskih stručnjaka i znanstvenika koji su svoje osnovno stručno obrazovanje stekli u domovini, a nakon toga bili su prisiljeni potražiti drugu sredinu koja razumije i pruža mogućnost njihovom daljnjem razvoju do punih kapaciteta i čelnih mjesta u najprestižnijim korporacijama i ustanovama razvijenih zemalja.

Zagreb Connect

Startup atmosfera

Zagreb Connect pokazao je potencijal hrvatskih startupova pred američkim i izraelskim investitorima

QUO VADIS TECHNICUS?

Naše istraživanje o problemima, stanju i perspektivama hrvatske i globalne ICT industrije sastoji se od tri stručna priloga:

HRVATSKA IT INDUSTRIJA U ZAGRLJAJU RECESIJE

Neki su naučili...

Hrvatska ulazi u recesiju 2009. godine kad društveni bruto proizvod pada za visokih 6,9 posto. Otad godinu za godinom opada po stopama koje se kreću u rasponu od -0,2 do -2,3 posto. Rezultat - BDP je 2013. bio kumulativno za više od 10 posto manji negoli u 2008. godini.

HRVATSKA IT INDUSTRIJA U BROJKAMA

Odjeljak 62

Finin Centar za registre pripremio je pregled poslovnih rezultata poduzetnika registriranih u djelatnosti računalnog programiranja, savjetovanja i s njima povezanim djelatnostima

NOVI TEHNOLOŠKI TRENDOVI I BUDUĆNOST POJEDINIH INDUSTRIJA

Gdje je mjesto Hrvatskoj?

Hospital Days

Približiti IT liječnicima

Treća Hospital Days konferencija održana u zagrebačkom kongresnom centru Hypo okupila je oko 700 sudionika – hrvatskih i regionalnih stručnjaka za zdravstvo, informatiku i druge djelatnosti vezane uz poslovanje bolnica.

SIGURNOST U OBLAKU

Otvoreni oblak

Cloud je sigurno jedan od najeksploatiranijih pojmova u današnjem IT svijetu. Lokalni se servisi prebacuju na različite oblačne platforme čime se pokušavaju reducirati kapitalni troškovi implementacije složenih računalnih sustava. Takav model najviše odgovara manjim tvrtkama koje često nemaju početnog kapitala za ulaganje u takve sustave dok im je cijena te usluge plaćanjem mjesečne pretplate sasvim prihvatljiva.

RAČUNALSTVO U OBLAKU

A KOLATERALNE ŽRTVE?

Više nećete plaćati skupo održavanje sustava za pristup vašem podatkovnom centru, ali nećete ni znati tko je pokraj poslužitelja na kojem su podaci o svim vašim klijentima. Zapravo, čak ni gdje se uopće nalaze vaši podaci za koje i dalje snosite punu odgovornost.

Zaštita osobnih podataka

Uvid pri javnom natječaju

Trendovi razvoja internetskih mreža i usluga

KOM2014

RAZGOVARALI SMO

CYBER ISTRAŽITELJI

Prije desetak godina malo je tko čuo za digitalnu forenziku iako je već je tada bilo vidljivo da digitalna komunikacija ulazi u sve životne sfere, da će mobiteli i mail postati osnovno komunikacijsko sredstvo poštenim građanima, ali i kriminalcima. Borba protiv organiziranog kriminala tako se preselila na cyber područje tražeći novu, posebnu vrst informatičkih stručnjaka.

ROBOTIKA

ŠOK BUDUĆNOSTI

Brzi razvoj znanosti i tehnike ukazuje da bismo učenike i studente već danas trebali pripremati za poslove i tehnologije koje još ne postoje i osposobljavati ih za uspješno rješavanje problema koje još ne znamo.

IT SUPUTNICI

Ipak ima ali

OSVRT

Suvremeni proroci

U Opatiji je 29. i 30. listopada održan dvanaesti po redu IBM-ov poslovni forum. Tijekom ta dva sadržajno bogata dana mogli smo čuti brojna zanimljiva predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka i otkriti u kojem će se smjeru razvijati trenutno aktualni trendovi iz različitih IT područja.

ELEKTRONIČKA TRGOVINA

ALIBABA

Početkom 2013. kineski servis Alibaba pretekao je zapadnu konkurenciju poput eBaya ili Amazona i postao najveći svjetski elektronički trgovac. Grupa Alibaba ima veći godišnji promet negoli eBay, Amazon i PayPal zajedno, a sad se njihovim vrijednosnim papirima trguje i na američkoj burzi.

PSIHOLOGIJA ZA POSLOVNJAKE

Svladajte tremu i nesigurnost

Testiranja ne možete potpuno izbjeći niti se za njih pripremiti kao što se pripremate za provjeru znanja tijekom školovanja. Ali, o testovima možete ponešto naučiti kako biste stekli dovoljnu sigurnost da vaše sposobnosti dođu do punog izražaja.

eGovernment

Središnji portal otvorenih podataka

Tijekom ove godine započelo je uspostavljanje središnjeg internetskog portala putem kojega će se pristupati informacijama za ponovno korištenje koje objavljuju tijela javne vlasti

eGovernment

Novi standard zaštite

Ranije ove godine sud Europske unije donio je kontroverznu odluku kojom je na području EU uspostavljen novi standard zaštite osobnih podataka u digitalnom okruženju. Što ona znači za građane, a što za poduzeća?