broj 198 / travanj 2015.

IN MEMORIAM

Doajen svjetske i hrvatske računalne znanosti

prof. dr. Branko Souček (1930-2014)
(Bjelovar 25. travnja 1930. – Bari 12. prosinca 2014.)

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

Imamo rješenja potrebna svijetu

Uzme li se u obzir koliko hrvatskih tvrtki vezanih za softver, njegov razvoj i nadogradnju i dalje posluje, jasno je da je ICT jedna od najboljih gospodarskih grana. Iako stanje nije kao prije pet-šest godina, na domaćem tržištu telekomunikacija svi operatori posluju pozitivno. Usprkos tomu što zapošljavaju visokoplaćene stručnjake te tvrtke nisu propale niti su ljudi dobili otkaz, što pokazuje se da je ovaj dio tržišta vitalan i žilav.

Analiza

Vrijeme tektonskih promjena

Nekad potpuno usmjereni na klasične telekom usluge, a sad pružaju IT usluge - infrastrukturu i aplikacije na cloud modelu, iznajmljuju i prodaju informatičku opremu, nude prijenos televizijskih programa, filmova, glazbe, igre na sreću, oglašavanje, a ulaze i u nova granična područja kao što su bankarske i osiguravajuće usluge, promet električnom energijom, maloprodaja, izdavaštvo i drugo.

U akciji: ICT udruga pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca

A vremena nema

Brojke i trendovi govore u prilog tomu da ICT industrija može biti glavna poluga gospodarskog rasta i razvoja, a s obzirom na to da je još najveći gospodarstvenik sama država potrebna je snažnija informatizacija državne uprave i državnih tvrtki kao i stvaranje povoljne poduzetničke klime za daljnji rast i razvoj.

Krajem 2013. godine u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija pokrenut je projekt gospodarske diplomacije. Po čemu se razlikuje od dosadašnjih pokušaja i što nudi ICT izvoznicima?

GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

U Europskoj uniji rađa se nova verzija jedinstvenog digitalnog tržišta na kojoj će se sljedećih desetak godina temeljiti EU gospodrastvo. Odrednice su univerzalne za sve zemlje članice, a vrlo su bitne za Hrvatsku jer će nam pomoći preskočiti postojeće prepreke i ubrzati one elemente digitalnog društva koji će nam omogućiti bolji rast digitalnih rješenja i usluga. Dio tog novog digitalnog gospodarstva je i gospodarska diplomacija koju uvodimo.

Ivan Vidaković: Ne možemo očekivati napredak dok ne promijenimo sustav vrijednosti

Otvoreni izazovi otvorenog društva

Iako je za osnovnu definiciju takozvanog OTVORENOG DRUŠTVA dovoljna jedna proširena rečenica, nužno je ozbiljno istražiti što nas očekuje u tom svijetu SVEGA digitalnog u koji nas ubrzano i nepovratno vodi suvremena tehnologija

RAČUNALNO OBRAZOVANJE

Definicija temeljnih IT znanja

Širenje računalne pismenosti povećalo je potrebu za razlikovanjem IT profesionalaca od običnih korisnika. Cilj je zaštititi profesionalce, povećati im vrijednost na tržištu rada, dopuniti njihova znanja te bolje urediti tržište ICT radne snage sistematizacijom profesionalnih kompetencija.

Iskustva

Radno mjesto INTEL

Stručnost zaposlenih te pravedno vrednovanje njihovog zalaganja i rezultata osnovni su uvjeti za postizanje izvrsnosti i uspjeh svake tvrtke. Iskustva iz velikih američkih IT kompanija kod nas možda nisu potpuno primjenjiva, ali ukazuju koliko je presudno nagrađivati svakog pojedinca prema njegovoj predanosti poslu i stvarnom doprinosu tvrtki.

MOBILNOST

Andrej&Tomislav

Andrej Radinger i Tomislav Bronzin mladi su veterani hrvatske IT scene. Već od srednjoškolskih dana znali su da ih zanima isključivo IT. Iako su ih poslovne potrebe vodile u širinu IT horizonta i svijeta, mobilnost i mobilne aplikacije bile su njihova ključna preokupacija - puno prije nego što je to postalo samo po sebi razumljivo čak i mnogim profesionalcima. Najprije svaki ponaosob, a onda su se prije dvanaest godina pronašli u zajedničkom uvjerenju da je mobilnost cilj kojemu će ubuduće težiti svaki sektor informatičke tehnologije. Danas su poznati i izvan Hrvatske po vrlo posjećenoj i sve

BIG DATA

Data Scientist – podatkovni alkemičar

Podatkovni znanstvenik - data scientist - mora imati vrlo širok spektar znanja koje obuhvaća napredne programerske vještine, poznavati ekonomske trendove i zakonitosti, napredna matematička znanja, prezentacijske vještine i niz srodnih područja.

Priručnik za nove poduzetnike

Mali brod na olujnom moru

Najnovije ICT tehnologije koje se već traže ili će se tražiti sutra

Studij za radno mjesto

Zagrebačka Visoka škola za informacijske tehnologije - VsiTe je IT fakultet s naglaskom na primjeni najnovijih ICT tehnologija. Inzistira se na samostalnom grupnom radu kako studenti ne bi bili samo pasivni primatelji znanja već da nakon završetka studija mogu od prvog dana aktivno pridonositi tvrtki u kojoj se zaposle.

INTERNET STVARI POSTAO JE ZANIMLJIV TEK EKSPONENCIJALNIM PORASTOM SPOJENIH UREĐAJA IAKO JE TEHNIČKI BIO ODAVNO MOGUĆ

Nevidljivi internet

Pojam Internet stvari ne znači izgradnju novog interneta različitog od ovoga koji imamo danas. Riječ je o povezivanju različitih uređaja putem interneta koji onda mogu komunicirati s drugim uređajima, osobama ili aplikacijama.

METAREGISTAR – SUSTAV ZA UPRAVLJANJE SEMANTIČKOM DRŽAVNOM IMOVINOM

Otvoreni podaci iz izvornih registara

Interoperabilnost javnih registara temelj je uspostave elektroničkih javnih usluga i učinkovitog rada državne uprave. Otvorenost javnih podataka građanima i gospodarstvu preduvjet je da se te usluge iskoriste za uspostavu umreženog gospodarstva temeljenog na znanju te otvorenog informacijskog društva.

U Europskoj uniji već se pripremaju politike i stavovi vezani za jedinstveno digitalno tržište pa to moramo i mi u Hrvatskoj.

Digitalno gospodarstvo

Biti građanin svijeta, globalno konkurentan i povezan sa svim bitnim sudionicima, odrednica je svakog naprednog nacionalnog gospodarstva kojemu digitalno nije dodatni oblik već temeljni element uspješnog društva.

Windows 10

Svaki novi operacijski sustav diva iz Redmonda prilično se nestrpljivo iščekuje i podrobno evaluira, a o njemu svatko ima i nešto reći. Već smo se navikli da nakon jednoga uspješnog slijedi manje uspješni koji većina nastoji izbjeći čekajući novu iteraciju.

ŠTO SU HRVATI RADILI U LAS VEGASU?

Proizvodnja startapovaca

Kao najuglednije mjesto za predstavljanje svega novoga Consumer Electronics Show u Las Vegasu je uistinu postao najveća inovacijska scena, svojevrsni opinion maker u svijetu potrošačke elektronike i zvijezde tog sajma gotovo bez greške vrlo brzo postaju globalni igrači.

eGovernment - KAKO IZGLEDAJU IZBORI IZ PTIČJE PERSPEKTIVE?

IT podrška izbornom sustavu

Hrvatski su građani još jednom izišli na birališta, ovaj put kako bi izabrali novog predsjednika države. No, mi se nećemo baviti rezultatima, nas zanima tehnološka pozadina cijelog procesa

eGovernment - e-Građanin

Kako funkcionira e-Građanin

Kod nas... Prvi sustav koji je hrvatskim građanima trebao olakšati komunikaciju s državnim tijelima i obavljanje administrativnih poslova bez obilaženja brojnih šaltera, pokazao je nakon početnih dječjih bolesti i ciljane rezultate

eGovernment

Internet kao pravo

Hrvatska je od prvog siječnja ove godine postala treća zemlja u svijetu gdje je brzi internet postao zakonsko pravo svakog njezinog građanina