broj 200 / rujan 2015.

Pogled unatrag kroz ružičaste naočale

Što smo htjeli... što smo postigli?

Leadership na djelu: Stvaranje kulture inovativnosti

Hrabrost za rizik- tolerancija za neuspjeh

Informacijska sigurnost jedna je od mlađih disciplina IT-ja i još nije našla svoje posebno mjesto u akademskim krugovima, a to se posebno odnosi na Hrvatsku. Ipak, dvjestoti broj OpenInfoTrenda dobra je prilika da se napravi povijesni presjek što se događalo u cyber security svijetu u posljednja dva desetljeća. No, kako ne bismo propustili nešto značajno, posvetit ćemo nekoliko redaka i događajima prije 1995. godine.

Laboratorij otvorenih inovacija

Living lab

Living lab ili živi laboratorij je evoluirajući koncept koji se proširio iz Europe na cijeli svijet kao standard najbolje prakse u području primjene otvorenih inovacija u različitim poslovnim područjimanalnostima

Učenje u učećim organizacijama

Otvoreno društvo znanja

Spoznaja da se suvremeno gospodarstvo i društvo temelji na stvaranju, razmjeni i pohrani znanja i da ovisi o njemu otvara nam pogled na društvo kao društvo znanja. U gospodarstvu je glavna komponenta za društvo znanja učeća organizacija.

Zašto je instrukcijski dizajn važan za izradu dobrog e-Learning sadržaja

To može svatko?

Sve je više online-sadržaja za učenje koji na različite načine prezentiraju gradivo, no dok se manji dio ističe kvalitetom i zanimljivošću, mnogi su nekvalitetni, zamorni ili neučinkoviti

Korijeni digitalne ekonomije sežu u vrijeme dok još nije postojao internet / 2

Obećanja i paradoksi digitalizacije

Digitalna ekonomija bit će primijenjena samo ako je učinkovita. To je već odavno uočeno u razvijenom i naprednom svijetu dok se mi u Hrvatskoj još bavimo znanstvenim radovima pokušavajući dokazati suprotno.

Strategija razvoja i rasta organizacije

Agile kao mainstream

Agilna načela i praksa suvremeni je pristup i glavna odrednica u svijetu razvoja softvera. U prilog tomu govori i činjenica da se u posljednjih pet-šest godina pojavilo niz konzultantskih kompanija za područje agilnosti i organizirane su brojne konferencije širom svijeta.

ZDRAVSTVENI SUSTAVI RAZVIJENIH ZEMALJA PRIMORANI SU ZBOG PORASTA TROŠKOVA TRAŽITI NOVE MODELE PRUŽANJA USLUGA

dr. Mobilni

Glavni tehnološki pokretači nagle ekspanzije aplikacija vezanih uz brigu o zdravlju su pametni telefoni

Svaki startup je početnik, ali svaki početnik nije startup

Startup.hr

I Hrvatsku trese startup groznica. No, kao i u mnogim drugim područjima i tu smo skloni na osebujan način prigrliti pojam, ali ne i prilagoditi praksu već iskušanim i usavršenim metodama uspješnih gospodarstava. Kao inteligentan narod već desetljećima prednjačimo u svijetu svojim inovacijama, ali i upornim odbijanjem da ih primijenimo sami. Kako bismo saznali koliko se taj obrazac primjenjuje i kod startupa, zamolili smo poznatog gospodarskog stručnjaka i autora Marijana Ožanića da istraži hrvatsku startup scenu, njenu ulogu u razvoju tehnologije i unapređenju gospodarstva, umješnost da se pr

Founder Institute - globalni startup akcelerator

Nema mjesta za osrednje

Founder Institute zamislio je i osnovao u kalifornijskoj Silicijskoj dolini poduzetnik Adeo Ressi i u nepunih pet godina razvio ga u najveći svjetski akcelerator za startupovce koji danas djeluje u više od 50 zemalja i dosad je sudjelovao u formiranju više od 1500 različitih startup tvrtki širom svijeta.

HAKOM - HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI

Više od običnog regulatora

Poveznica svih HAKOM-ovih zadataka je apsolutna okrenutost elektroničkom poslovanju koje se nastoji implementirati u sve društvene pore

Intervju s ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka

Ima li nade za privatnost?

Očuvanje privatnosti i integriteta pojedinca jedno je od važnih pitanja koja se postavljaju pred OTVORENO DRUŠTVO naše neposredne budućnosti.

Jesmo li im zanimljivi?

Tko nadzire nadzornike?

Heroj, zviždač, izdajnik, domoljub, disident... to su samo neki od atributa koji su se lijepili uz lik i djelo Edwarda Snowdena, stručnjaka za računalnu sigurnost koji je 2013. godine javno objavio niz NSA-inih povjerljivih dokumenata vezanih za različite akcije koje je ta agencija poduzela pri prisluškivanju mnogobrojnih domaćih i inozemnih dužnosnika.

Pregled: 20 godina u svijetu cyber-sigurnosti

No pasarán! No pasarán?

Informacijska sigurnost jedna je od mlađih disciplina IT-ja i još nije našla svoje posebno mjesto u akademskim krugovima, a to se posebno odnosi na Hrvatsku. Ipak, dvjestoti broj OpenInfoTrenda dobra je prilika da se napravi povijesni presjek što se događalo u cyber security svijetu u posljednja dva desetljeća. No, kako ne bismo propustili nešto značajno, posvetit ćemo nekoliko redaka i događajima prije 1995. godine.

Što se događalo na DARK webu posljednjih godina?

Tamna strana interneta

U posljednje vrijeme mediji se često poigravaju pojmovima deep i dark web vezano uz teme koje se odnose na računalne prijevare i cyber-kriminal. Vrlo često oba se pojma poistovjećuju što je daleko od stvarnosti. To i ne bi bilo toliko važno kad se ne bi događalo i u medijima specijaliziranima za IT tematiku.

Big data u službi sigurnosti

Cyber-kriminalci korak ispred

O aktivnom pristupu računalnoj sigurnosti možemo govoriti tek kada sigurnosne tvrtke budu mogle uobličiti otkrivanje i sprečavanje prijetnji u funkcionalne, automatske i inteligentne računalne sustave koji će na smislen način obrađivati goleme količine podataka

OBLAČNA PROMIŠLJANJA

Privatni oblak - skupa autonomija

Dok je pojam javnog oblaka već toliko u upotrebi da se dobro zna što treba osigurati, pojam privatnoga je mnogo zagonetniji - nije dokraja jasno što zapravo jest i koje karakteristike računalni sustav mora zadovoljiti da bi se zvao privatnim oblakom

RAČUNALSTVO U OBLAKU

Oblačni mješanac

Sve je češća i hibridna implementacija gdje je dio tvrtkinog IT resursa smješten lokalno, dio na nekoj javnoj cloud-platformi, a oba su međusobno povezana šifriranim komunikacijskim kanalom

ROBOTIKA MIJENJA SLIKU SUVREMENOG DRUŠTVA (2)

Na pragu robotske revolucije

Cijena radnog sata robota s troškovima održavanja, energije, SW i slično je u SAD-u 60 centi, a prosječna cijena radnog sata nekvalificiranog radnika je 15 dolara plus beneficije. Kod visokoserijske proizvodnje u tri smjene kroz jedanaest mjeseci bez pauze, godišnjih odmora, praznika i bez bolovanja, robot koji košta 60.000 dolara isplatio bi se već nakon sedam mjeseci.

Trendovi u razvoju otvorenog informacijskog društva

Na putu prema otvorenom informacijskom društvu prepoznata su dva megatrenda - globalizacija i otvorenost. Pokušat ćemo ukratko pojasniti što se podrazumijeva pod tim pojmovima.

Konferencija o telekomunikacijama, uslugama i sigurnosti 23. i 24. XI. u Opatiji

KOM 2015. - Sada za budućnost

Spoznaja da se suvremeno gospodarstvo i društvo temelji na stvaranju, razmjeni i pohrani znanja i da ovisi o njemu otvara nam pogled na društvo kao društvo znanja. U gospodarstvu je glavna komponenta za društvo znanja učeća organizacija.

ICT i PRAVNA PRAKSA

Standardi zaštite

Zaštita osobnih podataka i dalje je tema pravne rubrike. Konkretno, u ovom broju govorimo o mogućnosti i regulaciji povjeravanja poslova obrade osobnih podataka trećim osobama i organizacijama.

OSVRT

Nacrt Strategije e-Hrvatska 2020

Nedavno je završila javna rasprava o nacrtu Strategije e-Hrvatske 2020 koji je pripremio i objavio odjel zadužen za e-Hrvatsku u Ministarstvu javne uprave. Riječ je o dokumentu od 75 stranica koji je dostupan na web-stranici ministarstva kao i primjedbe i očitovanja javnosti.