broj 204 / lipanj 2017.

HUP-ICT udruga

U posljednje četiri godine postignut je veliki napredak

Promjena na čelu Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca prilika je da se u razgovoru s dosadašnjim predsjednikom Adrianom Ježina osvrnemo na postignute rezultate Udruge i od njegova nasljednika Borisa Drile, saznamo planove za njen daljnji razvoj i djelovanje.

PROTAGONISTI 4. INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE U HRVATSKOJ

ICENT

Inovacijski centar Nikola Tesla - bitan čimbenik u hrvatskom ekosustavu

UTRKA S VREMENOM KOJU NE SMIJEMO IZGUBITI - NEMA RAZVOJA BEZ STEM OBRAZOVANJA

Robotska pismenost

Došlo je vrijeme kad valja razmišljati o robotskoj pismenosti kao znanju koje će uskoro biti nužnost poput računalne. Zapravo, to je samo nastavak, logički slijed računalne pismenosti, oblik tehničke kulture neophodne za život u suvremenom svijetu.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Gradimo li kuću bez temelja?

ŽELI LI HRVATSKA OSTVARITI BRZI ILI ZNAČAJNIJI GOSPODARSKI RAST NIJE TOLIKO VAŽNO DA SE PRONAĐU KRIVCI ZA POSTOJEĆE NE BAŠ BLISTAVO STANJE VEĆ DA SE OSMISLE AKTIVNOSTI KOJE ĆE NAS POMAKNUTI U POZITIVNOM SMJERU

PRAVO MJESTO ZA TESTIRANJE NOVIH IDEJA

MIPRO nakon 40. - uvijek mlad

SEMANTIČKI MODEL PODATAKA OSNOVNIH ELEMENATA ELEKTRONIČKOG RAČUNA

EU norma e-RAČUNA

Europska norma elektroničkog računa unaprijedit će poslovanje obveznika Zakona o javnoj nabavi i informacijskih posrednika.

SUSTAVI IZGRAĐENI NA PLATFORMI SE JEDNOSTAVNO POVEZUJU, JER IMAJU ISTE MATIČNE PODATKE, ISTE SIGURNOSNE MEHANIZME I ISTA POSLOVNA PRAVILA ČIME SE POSTIŽU DODATNI SINERGIJSKI UČINCI

Ništa bez platforme

Platforma je znatno jeftinija od klasičnog programiranja i razvoja te manje zahtjevna pri održavanju.

U POTRAZI ZA OBJEKTIVNOM PROCJENOM: MJERENJE NAŠIH DOSTIGNUĆA U DIGITALNOJ EKONOMIJI I INFORMACIJSKOM DRUŠTVU

Čvrsto na začelju

Hrvatska je postigla jedan veliki cilj - ušli smo u Europsku uniju i sada se treba boriti u tom elitnom društvu. To nije lako, jer takmaci su sposobni i nabrijani no, ako nam stalno raste BDP i blagostanje čak nije strašno ni biti među zadnjima, ali bez pridjeva digitalno teško ćemo se ubuduće probijati u pravom smjeru.

ALATI I METODE ZA IZRADU MODELA

Prediktivna analitika - 2 - KORAK BLIŽE

Brojni se alati nadmeću kako uključiti što više prediktivnih metoda i olakšati menadžerima uporabu prediktivne analitike kroz poboljšanje korisničkog iskustva (popularni UX) kako bismo s njima komunicirali na što humaniji način

HT NAJVEĆA IT TVRTKA U ZEMLJI

Pred vratima velikih izazova

HT stvara kompleksan poslovni model i organizaciju koja u svojem djelovanju može biti i partner i konkurent svojim klijentima.

GPS PO BESPUĆIMA INOVACIJSKE ZBILJNOSTI

Ideator = gnjavator

SIGURNOST CLOUD PODATKOVNOG CENTRA JE NA NEDOSTIŽNO VIŠOJ RAZINI OD SIGURNOSTI KLASIČNOGA

Sigurnost oblaka

Dok godišnji profiti pojedinih pružatelja cloud usluga premašuju deset milijardi dolara rastući i dalje, primjena cloud usluga u Europi i Hrvatskoj ne prati taj globalni trend. Riješimo li pitanje sigurnosti u cloud okruženju jesmo li korisnicima računalstva u oblaku otklonili prepreku za stvaranje poslovnih benefita?

KONCEPT IOT OMOGUĆUJE INTERAKCIJU LJUDI S UREĐAJIMA I UREĐAJA S UREĐAJIMA, POVEZUJUĆI IH U JEDNU MREŽU KOJOM SE UPRAVLJA PUTEM WEB-APLIKACIJA

Internet of things - mogućnosti i izazovi

Modularna, skalabilna i interoper-abilna rješenja trebaju osigurati uspješnu integraciju IoT sustava bez obzira na odabranu hardversku i softversku platformu ili komunikacijsku tehnologiju.

TISUĆU MILIJARDI RAZLOGA PROTIV ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

Dileme europskog zakonodavstva

Visoka razina sigurnosti podataka bitan je uvjet za razvoj usluga informacijskog društva. Prošle je godine europski zakonodavac usvojio dva značajna propisa iz područja informacijske sigurnosti i zaštite osobnih podataka. No, smije li se zanemariti ključna gospodarska činjenica da će vrijednost poslova povezanih s prikupljanjem i obradom osobnih podataka do 2020. godine narasti na tisuću milijardi eura godišnje.

EU CYBER STRATEGIJA

NIS Direktiva

Tijekom godina EU je podizanje spremnosti država članica za borbu protiv prijetnji koje dolaze iz cyber svijeta, međutim tek rad na NIS direktivi predstavlja pravi napor na uvođenju cyber zakonodavstva na razini cijele Unije.

DRONEfest je ponovno okupio stručnjake i zaljubljenike u tehnologiju letenja

Dronovi su tu, što s njima?

Drugo izdanje DRONEfesta, poslovno-tehnološke konferencije u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01, dva je dana u zagrebačkom Plaza Event centru okupilo više od tristo sudionika iz osam država regije.

PHISHING – OPASNOST DOLAZI E-MAILOM

Pomno birane žrtve