Održan posljednji Systems u dosadašnjem obliku

Mobilno, zeleno i otvoreno

Iako naslov ovogodišnjeg osvrta na tradicionalni informatički sajam Systems koji se u glavnom gradu Bavarske Münchenu održava već gotovo četiri desetljeća podsjeća na dječju pitalicu: „Što je to - mobilno, zeleno i otvoreno?”, odgovor gotovo i nije teško zamisliti. To je: budućnost informacijsko - komunikacijskih tehnologija (ICT).
Systems 2008Ova budućnost, osim tematskih izložbenih prostora sajma, koji su u cijelosti pratili opisana područja (mobilno računalstvo, otvorene sustave i „Green IT”), najbolje se očitovala u okruglom stolu kojeg je na temu „SYSTEMS Visions – ICT u 2020. godini” vodio Lars Thomsen, osnivač i operativni direktor konzultantske tvrtke „Future matters”.
Predstavnici svjetski priznatih tvrtki predvodnika u ovom sektoru: IBM-a, Microsofta, Sun Microsystemsa i domaćina Siemensa predstavili su svoju viziju informatičke industrije koja bi nas trebala očekivati za nepunih 600 tjedana: „2020-a se čini dalekom, ali pred nama je manje od 590 tjedana. Kroz to razdoblje, u ICT industriji očekuje nas više inovacija nego ikada do sada. I opet, one će revolucionizirati načine na koje tvrtke i pojedinci rade, komuniciraju i zarađuju novac. Umjetna inteligencija bit će ključan čimbenik: u skoroj će budućnosti najveći manjak u Njemačkoj (ali i u ostalim zemljama regije) biti ljudski potencijal svake vrste. Zbog toga ICT mora, i hoće, pomoći ljudima u boljoj iskoristivosti informacija, dajući im slobodu za razvoj kreativnosti i jačanje inovativnih snaga”, smatra Thomsen.

ICT mora, i hoće, pomoći ljudima u boljoj iskoristivosti informacija, dajući im slobodu za razvoj kreativnosti i jačanje inovativnih snaga.
Rješavanje svjetskih problema

Kada se radi o IT industriji, viziju 2020. godine u IBM-u vide u globalno povezanim tvrtkama čiji su
poslovni procesi i infrastruktura koja ih omogućuje „fleksibilni, sigurni i visoko inteligentni”. IT će definitivno pronaći svoj put u gotovo svaki dio naše svakodnevnice i pomoći u svladavanju posljednjih prepreka u privatnim životima, kao što je primjerice prevođenje u stvarnom vremenu. U isto vrijeme, IT će većini stanovnika ovog planeta osigurati pristup informacijama koje trebaju u svakom trenutku i na svakom mjestu – medicinskim podacima koje trebaju, glazbi koju vole te ostalom sadržaju. Same IT tehnologije bit će manje složene za uporabu pošto će se njihova primjena zasnivati na visoko automatiziranim sustavima. „IT će napraviti važan doprinos svladavanju najvažnijih svjetskih problema kao što su globalni razvoj, zaštita prirodnih izvora, znanje i obrazovanje”, naglasio je Frank Sawatzke, direktor tržišnih strategija u IBM-u.

Systems 2008Prilagodljivost i dinamičnost
Ralph Haupter iz Microsofta predviđa da će „tvrtke do 2020. godine ostvarivati nove oblike suradnje koja će djelatnicima omogućiti da sve više rade gdje i kada žele.
Učinkovitost će biti nadzirana ciljevima a ne krutim radnim rasporedom”. Današnje inovativne tehnologije kao što su objedinjene komunikacije, suradnja i pojednostavljeni pristup poslovnim podacima u stvarnom vremenu bit će uobičajene. Većina tvrtki profitirat će iz svoje fleksibilne i dinamične infrastrukture. U stvarnosti, ona će se sastojati od vlastitih računalskih centara, iznajmljenih online usluga te visokoučinkovitih terminalskih uređaja s intuitivnim korisničkim sučeljima koje će djelatnicima omogućiti visoki stupanj pokretljivosti.
Istovremeno, normiranje (standardizacija) i povezivanje (interoperabilnost) pojedinačnih sustava značajno će smanjiti troškove održavanja IT sustava. I dok se danas u održavanje IT infrastrukture ulaže 80 posto budžeta a tek 20 posto u inovacije, u Microsoftu nastoje izokrenuti taj odnos preobražavajući IT centre iz mjesta troška u mjesta poslovnih pokretača.

Slabljenje svjetske privrede neće imati veći utjecaj na tehnološki sektor.
Osobni IT

U Siemensu smatraju da će se u 2020. godini informacijske, komunikacijske i kolaboracijske tehnologije napokon objediniti u jedinstveni IT sustav. Takav djelatan IT sastojat će se od tri važna aspekta: Osobnog IT-a, Mobilnog IT-a i Zelenog IT-a.
..
Osobni IT će donijeti promjene koje će podsjetiti na doba prijelaza s mainframe sustava na osobna računala. Zasnovan na sigurnim identitetima i provjeri pristupa, Osobni IT će normirati komunikacijske, kolaboracijske i informacijske procese i ponuditi korisniku intuitivne operacije i jednostavan pristup. Mobilni IT će integracijom mobilnih komunikacija, socijalnim umrežavanjem i poslovnim procesima – bez obzira na lokaciju i vrstu terminalne opreme zasnovane na širokopojasnoj IP vezi – svojim korisnicima omogućiti neograničenu pokretljivost.
..
Zeleni IT će ponuditi znatno više od energetske učinkovitosti virtualiziranog sklopovlja. Rješenja za djelotvornije oblike globalne suradnje u kontekstima novih virtualiziranih poslovnih modela učinit će neke današnje uobičajene aktivnosti, poput poslovnih putovanja, bespredmetnim.
..
Zelene tehnologije rezultirat će velikim uštedama samim tvrtkama dok će djelatnicima kvalitetom unaprijediti odnos svakodnevnog života i rada. Thomas Wiemers, dopredsjednik Siemensa za stratešku promidžbu, smatra da su „temelji IT-a sutrašnjice prihvaćanje otvorenih normi i arhitektura te novi oblici suradnje s proizvođačima.”

Systems 2008

Systems 2008Mreža je računalo
I Donatus Schmid, direktor marketinga tvrtke Sun Microsystems slaže se da budućnost leži u otvorenim sustavima. Sunov promidžbeni slogan „mreža je računalo” svake je godine sve bliže istini. Kako se broj socijalno orijentiranih aplikacija povećava a broj zajednica na Mreži sve veći zahtjevi se postavljaju pred mrežnu infrastrukturu: od njezine propusnosti do pouzdanih back-end sustava. U 2020. godini pojedinci će bez obzira na mjesto i vrijeme imati brz i siguran pristup svojim središnje pohranjenim podacima. Danas je u uporabi još previše zatvorenih tehnologija koja korisnicima prilikom ulaganja ne pružaju slobodu izbora, smatraju u
Sunu. „Proizvođači moraju i bit će više otvoreni, pri čemu će otvoreni sustavi prevladati. To dokazuje i uspjeh Java modela. Od otvorenosti svi imaju koristi: ona znači manje ulazne troškove, omogućuje interoperabilnost, manje troškove istraživanja i razvoja, povećanu sigurnost i jeftiniju proizvodnju”, naglašava Schmid.

Potražnja i dalje raste
Sajam Systems koji se redovito održava krajem kalendarske
godine u razdoblju kada se već polako zbrajaju ostvareni poslovni rezultati, najbolji je pokazatelj trendova koji nas u IT industriji očekuju u idućim mjesecima, pa i godinama.
Tako je Europski institut za istraživanje tržišta EITO (European Information Technology Observatory) naznačio kako, usprkos globalnim ekonomskim previranjima, potražnja za informacijskim tehnologijama i dalje raste. Očekuje se da će svjetsko IT tržište u ovoj 2008. godini porasti za 5,2% a njegova ukupna vrijednost iznositi 963,5 milijardi eura. Najveći porast, između 17 i 18 posto, očekuje se u gospodarstvima izuzetnih mogućnosti kao što su kineska, indijska i ruska.
Europsko IT tržište procijenjeno je na 311 milijardi eura, a njegov ovogodišnji porast iznosit će 4,2%.
Systems x2
Ovogodišnji Systems bio je i posljednje održavanje sajma u dosadašnjem obliku. „Velika Dama” ICT sajmova (kako su njemački novinari prozvali ovaj događaj), Systems je prvenstveno bio namijenjen B2B poslovnim rješenjima, a tijekom godina usmjerio se na nekoliko specijaliziranih područja, od kojih treba istaći poslovnu programsku podršku i sigurnosna rješenja i, sve više, primjenu rješenja otvorenog koda (Open Source). Posljednjih godina sajam se reklamirao kao „most između Istoka i Zapada”. Najbolje to govori podatak da su među izlagačima bile redovito prisutne tvrtke iz gotovo tridesetak zemalja: ni tvrtke iz tranzicijskih zemalja ovdje nisu bile izuzetak.
Usprkos nekoliko pokušaja, tvrtke iz Hrvatske zaobilazile su ovaj događaj, barem u svojstvu izlagača. Redovito pojavljivanje svih ostalih država iz okruženja, uključujući i zemlje nečlanice Europske unije (Srbija i Makedonija) ukazuje na važnost preispitivanja ove odluke.
Systems 2008Iduća prilika bit će već dogodine kada se dosadašnji oblik održavanja sajma mijenja u dva potpuno nova događaja. Klaus Dittrich, direktor Minhenskog sajma, najavio je sajam isključivo posvećen sigurnosnim tehnologijama, koji će se održavati ljeti. Drugi sajam, potpuno novog koncepta, najavljen je za tradicionalni termin održavanja u listopadu 2009. godine, dok će njegov sadržaj biti predstavljen do kraja tekuće godine.


Pripremio:
Tomislav Žganec