info Uvodnik

Trenutak za obnovu

Idući broj InfoTrenda, izmđeu ostalog, podrobnije će se pozabaviti sadašnjim trenutkom i buducnošću ERP sustava u našem gospodarstvu. Zašto? Jedna od poruka upravo održane konferencije Business Process Management, koju bi trebalo ozbiljno shvatiti, osvrt je na stanje i budućnost sustava Enterprise Resource Planning u našem gospodarstvu.
infotrend 165, uvodnikERP sustav, kao skup logički povezanih programa koji podržavaju poslovne procese u organizaciji, usmjeren je prema integraciji poslovanja, strana mu je svaka izolacija a odlikuje ga značajno angažiranje ICT resursa. Ideja ERP-a stara je 40-ak godina, a samo se mijenja tehnologija, donoseći sve efikasnije i efikasnije sustave.

Da bi neki informatički sustav pripadao kategoriji ERP, on treba sadržavati bar dvije ili više aplikacija koje podupiru ključne poslovne procese. Osim očiglednih prednosti, kao što su automatizacija rutinskih poslova i integracija poslovnih funkcija, ERP donosi i nove spoznaje o poslovanju; on sadrži i znanje. U okolnostima ograničenih izvora, poput materijala, ljudi i novaca, samo kvalitetna uporaba znanja dovodi do kompetitivnih prednosti. Zbog toga i od ERP sustava treba tražiti doprinos u tom smislu.

Posljednjih nekoliko godina, uspostava ERP sustava nije kod nas među najvažnijim IT zadaćama budući da su, ovakvi ili onakvi, uspostavljeni u najvećem broju gospodarskih sustava. Upravo zato, u većini njih nastupio je trenutak kada je postala nužna dopuna ili potpuna zamjena postojećih.
U tom smislu iduci broj InfoTrenda uputit ce poziv svojim citateljima iz gospodarstva
i javne uprave da kriticki ocijene primjerenost svojih ERP sustava današnjim
tržišnim okolnostima – a za IT tvrtke sada je pravi trenutak da korisnicima prikažu
prednosti svojih novih rješenja.

Prilagodba
Za sljedeći broj InfoTrenda pripremamo još jednu vrlo aktualnu temu.
Upravljanje dokumentima i zapisima prilagođeno elektroničkoj obradi, ključna je pretpostavka za reorganizaciju i automatizaciju poslovnih procesa. Ujedno je i u skladu s praksom EU kojoj će se naše zakonodavstvo morati u najskorije vrijeme tek prilagoditi, za razliku od mnogih tvrtki i ustanova koje takvu praksu planiraju ili je već uvode.

Zbog tih razloga naša redakcija je u prosinačkom broju odlučila upoznati svoje čitatelje – u poduzećima, ustanovama te javnoj i državnoj upravi – s prednostima trenutnog pristupa informacijama, te s timskim radom i automatizacijom poslovnih procesa koje im omogućuju suvremena rješenja za upravljanje dokumentacijom i zapisima.


..
Pogriješili smo:
U broju 164 na 30. i 35. stranici propustili smo napisati da je autor slika Mladen Belovitić, a računalni terminal tvrtke D.A.M. koristi se u hali tvornice TPK u Zagrebu.
U istom broju, članak ACTION-Grid na 6. stranici priloga eGOVERNMENT, napisala je prof. dr. sc. Josipa Kern.