Visokoraspoloživi sustavi za upravljanje dokumentacijom i poslovnim procesima

Dokument u poslovnom procesu

Slaven Kulić i Ivan Pištelek, direktori zagrebačke tvrtke Senso IS: „Kada smo odabirali područje djelovanja, namjera nam je bila postati vodeća domaća tvrtka na Documentum platformi. Danas, po svim važećim poslovnim parametrima - broju korisnika, broju gotovih projekata, broju kvalificiranih djelatnika - mi smo, u Data Managementu, broj jedan na ovom tržištu i vodeći u financijskom i eGovernment sektoru”.
Nudimo ono što je zaista korisno
Upravljanje dokumentacijom ima niz popratnih suptilnih značajki,
poput podizanja ugleda tvrtke, brzinu poslovnih procesa i drugih
parametara koji omogućuju povrat uloženih sredstava već nakon godinu dana ili čak ranije – bilo je slučajeva da se našim korisnicima ulaganje isplatilo u roku od 5-6 mjeseci. Dakle, mi ne nudimo nešto što samo lijepo izgleda na ekranu, već ono što je zaista korisno, ima svoju vrijednost i daje povratne rezultate razmjerno brzo.
Kao kuća koja se bavi sistemskom integracijom, Senso IS je na tržištu od 2004. godine kada smo zaključili da je sazrijelo vrijeme te da u Hrvatskoj nema ozbiljnih domaćih sistem integratora.
Bili smo svjesni da prostora za to ima, ali i činjenice da je područje kojim se sistemska integracija bavi preširoko i zato smo izabrali dvije niše u kojima smo se svojim znanjem i iskustvom te poznavanjem potreba korisnika htjeli profilirati. Izabrali smo poslovna rješenja koja se zasnivaju na Documentum platformi za upravljanje dokumentima i poslovnim procesima, te sva infrastrukturna rješenja kao što su Business Continuity, Disaster Recovery, konsolidacija storagea, back-upa, arhiviranja i tu smo (u doista kratkom vremenu) postali ozbiljni igrači, a u nekim segmentima i lideri. Treba znati da je Documentum, po analizama tvrtke Gartner unatrag 10 godina rangiran kao lider u području Enterprise Data Managementa.

Još uvijek moramo raditi kako bismo „uhvatili” neka nova područja koja nas zanimaju a s kojima smo startali kasnije od nekih naših većih konkurenata. No, bez obzira što smo mlada tvrtka, uspjeli smo u nekim područjima biti ispred tvrtki koje su veće, duže su na tržištu te su ranije obznanile da su sistem integratori.

Ova je tvrtka nastala iz vlastitih sredstava i na temelju poslova dobivenih na tržištu. Mi nismo kreditno zaduženi, izuzetno smo likvidni i dobro stojimo u granicama posla kojeg obavljamo i onoga što nam posao donosi te smo, s tog stajališta, vrlo pouzdan dobavljač koji neće sutra nestati s tržišta i ostaviti vas bez podrške sustava kojeg je upravo implementirao. Mnogo ulažemo u obrazovanje; ljudi koji ovdje rade bave se vrhunskim tehnologijama, imaju mogućnost usavršavanja i mogu zadovoljiti sve potrebe naših korisnika.

Senso IS bavi se cjelovitim upravljanjem dokumentacijom, u punom smislu te riječi: od prihvata dokumenata u bilo kojem elektroničkom formatu do prilagodbe poslovnim procesima unutar kojih ti dokumenti žive i doživljavaju potrebne promjene. Iako obuhvaćamo potpuni ciklus, Senso IS je posebno usredotočen na protok dokumentacije vezane uz poslovni proces. Sam obuhvat podataka radimo do te mjere da proces metodološki uvedemo kod krajnjeg korisnika i dademo mu čitavu infrastrukturu: od skenera, softvera, načina indeksiranja i ostalog, a on sam nastavlja postupak unošenja i obrade dokumentacije.

Najbolji primjer, u tom smislu, je pisarnica – dokumenti koji dolaze u urudžbeni skeniraju se, indeksiraju i stavljaju u sustav, pohranjuju se a onda se kasnije s njima radi ono što je predviđeno, ovisno o kakvim se dokumentima radi. Ako su to računi, oni se šalju u poslovni proces koji je vezan za same račune, u likvidaturu, računovodstvo, financije i tako dalje.

Uspjeh na skupu u Pragu
U Pragu, EMC je upravo održao svoj tehnološki skup Momentum
na kojem su se okupili stručnjaci i korisnici iz cijelog svijeta zainteresirani za zadanu temu, seminare i radionice, demonstracije i tehnologije
i neka nova rješenja. Mi smo poslali i naše ljude i korisnike, te se moglo zaključiti da su naša rješenja definitivno bolja od onoga što se moglo vidjeti i slušati na toj konferenciji. U nekim smo segmentima postavili i standarde, ne samo kod nas nego i za inozemstvo. Naši korisnici koji su prisustvovali skupu bili su zadovoljni jer su se uvjerili da smo bolji od većine sudionika.
No, ono što je važno i po čemu se dosta razlikujemo od drugih je da se osim upravljanja dokumentacijom bavimo onim širim segmentom koji obuhvaća i hardver i sistemski softver koji zajedno čini sveobuhvatno rješenje od zaprimanja doumentacije procesiranja i na kraju do arhiviranja. Kako bi što bolje odgovorili potrebama korisnika SensoIS ima partnerske odnose s vodećim svjetskim proizvođačima poput IBM-a HP-a i EMC-a. Sustav za pohranu podataka se zasniva na diskovima koji se sastavljaju na specifičan način, prikladan za pohranu spisa. Mi prodajemo softvere, serversku platformu a naglasak stavljamo na složenije serverske sustave, na visoko raspoloživa klastering rješenja koja nam omogućuju da korisniku ponudimo sustav otporan na greške. Ako se jedan server pokvari, drugi će preuzeti njegovu funkciju. Riječ je dakle o visoko raspoloživim sustavima za upravljanje dokumentacijom.

Zbog svega navedenog, nastojimo raditi s korisnicima kojima je potrebna obrada velikog broja dokumenata i kod kojih se radi o vrlo složenim poslovnim procesima. Platforma omogućuje rad sa svim vodećim bazama podataka poput Oracle-a, Microsoft SQL-a, DB2 itd. Kako bismo našim korisnicima omogućili integraciju svih podsustava cjelovitog IT rješenja uspostavili smo partnerske odnose i s tvrtkama poput Oracle-a, Microsoft-a i Cisco-a.

SENSO IS bavi se i složenim enterprise sustavima, prvenstveno Business Continuity rješenjima, sustavima za neprekinuto poslovanje. Sustavi za pohranjuju dokumente koji su u pravilu vrlo vrijedni a mogu biti i od presudne važnosti za opstanak tvrtke. Te dokumente treba osigurati od mogućih katastrofa, požara, potresa itd. Zato nudimo i informatičke sustave za Disaster Recovery pri čemu se podaci kopiraju s primarne lokacije na sekundarnu lokaciju. Sudjelovali smo  implementaciji nekoliko takvih rješenja u Hrvatskoj. Disaster Recovery sustave radimo primarno na EMC tehnologijama, ali pri tome gotovo u pravilu koristimo i rješenja drugih partnera poput Cisco-a, HP-a, Oraclea i drugih.

(cijeli članak pročitajte u PDF izdanju Infotrenda 166)


Senso-IS
www.senso-is.hr

(pripremljeno u suradnji s tvrtkom)