ERP rješenje - što je to i što vi imate od njega?

Microsoft Dynamics NAV®

* ERP (Enterprise Resource Planning) rješenje, Microsoft Dynamics NAV® * Microsoftovo rješenje komplementarno s Microsoftovim alatima (Word, Excel, Outlook...) * Rješenje jednostavno za uporabu i blisko korisnicima * Integrirano rješenje * Rješenje koje omogućuje kvalitetno upravljanje poslovnim procesima * poduzeća i kvalitetno upravljanje troškovima *
ERP rješenje se temelji na
jedinstvenoj bazi podataka u koju se slijevaju svi podaci koji su rezultat poslovnih procesa u poduzeću.
Svaki poduzetnik i menadžer dnevno se susreće s potrebom korištenja kvalitetnog informacijskog sustava. Informacijski sustavi svuda su oko nas, pa i u najmanjim poslovnim subjektima (poduzećima). U poduzećima najčešće nalazimo softverske programe za računovodstvo i knjigovodstvo u kojima se knjiži, vodi materijalno knjigovodstvo i stanje blagajne, obračunavaju plaće i slično. Ako se vlasnik ili direktor poduzeća odlučio na outsourcing svog računovodstva i knjigovodstva, često se u poduzeću može naći softver za fakturiranje i evidenciju prodajnih i nabavnih dokumenata.

To su mali softveri skromnih dometa i njih možemo smatrati alatima, dok je ERP sustav – rješenje. ERP rješenja su posebna klasa softverskih proizvoda, složenija od prije spomenutih alata. Kako poduzeće raste, vlasnik i uprava imaju sve više potreba za kvalitetnim praćenjem poslovnih procesa u poduzeću. Tada se najčešće pristupa „krpanju” i dograđivanju knjigovodstvenog alata, uvode se softveri za pojedine poslovne procese, a to najčešće rezultira time da npr. skladište ima „svoje” primke i izdatnice koje upisuje u vlastitu bazu podataka, računovodstvo ima svoju bazu podataka u koju pohranjuje i u kojoj obrađuje podatke o financijskim transakcijama poduzeća, prodaja ima svoju (često Excel) bazu podataka o izlaznim računima koje nerijetko izdaje u obliku Word dokumenata, nabava ispostavlja dokumente pisane rukom….

Microsoft Dynamics Nav

Nakon nekog vremena postaje vrlo složeno, gotovo nemoguće upravljati poslovnim procesima poduzeća, a kontrola i upravljanje troškovima sve više postaje pusta želja. Zahtjevi tržišta sve su složeniji, vrijeme odgovora na takve zahtjeve postaje kraće, a uprava poduzeća nema pravovremeno kvalitetnih podataka na kojima bi temeljila svoje odluke. Poduzeće počinje gubiti utrku s konkurencijom. Uprava osjeća potrebu za integracijom svih poslovnih procesa poduzeća, svođenjem mogućih ljudskih grešaka prilikom bilježenja (unosa) podatka na minimum i informacijama koje može dobiti gotovo trenutačno u trenucima pred donošenje poslovnih odluka.

Microsoft Business Solutions – Microsoft Dynamics NAVomogućuje zaposlenicima brz i jednostavan pristup svim pojedinostima.
Kada se tvrtka počne mučiti s opisanim problemima, vrijeme je za uvođenje ERP-a – jedinstvenog informacijskog rješenja koji zamjenjuje odvojene sustave i podsustave pojedinih organizacijskih jedinica, te zadovoljava sve potrebe upravljanja poslovanjem. ERP rješenje se temelji na jedinstvenoj bazi podataka u koju se slijevaju svi podaci koji su rezultat poslovnih procesa u poduzeću.

Microsoft Business Solutions – Microsoft Dynamics NAV pruža djelotvoran način za usmjeravanje poslovanja i povećanje produktivnosti. Dopušta zamjenu postojećeg sustava s potpuno integriranim rješenjem koje putem Interneta povezuje sve odjele u nekoj organizaciji s kupcima, dobavljačima i partnerima, bilo kada i bilo gdje. Iz tog razloga se Microsoft® Business Solutions
– Microsoft Dynamics NAV® upotrebljava u više od 90.000 tvrtki u preko 120 zemalja svijeta.

Ključne prednosti ovog rješenja omogućuju:
- povećanje produktivnosti
- povećanje konkurentnosti
- rast tvrtke


Microsoft Business Solutions – Microsoft Dynamics NAV je oblikovan za srednja i velika poduzeća, u našem tržišnom okruženju, koja traže jedno rješenje koje će im pomoći da povećaju produktivnost bez prekidanja svakodnevnih poslovnih postupaka.

Microsoft Business Solutions – Microsoft Dynamics NAV nudi integrirane funkcionalnosti za rješenja u sljedećim područjima:
- upravljanje financijama
- opskrbni lanac
- upravljanje odnosima
- praćenje proizvodnje
- e-trgovina


Ovo poslovno rješenje moguće je prilagoditi korisniku, jednostavno je za upotrebu i održavanje. Svojim otvorenim razvojnim okruženjem i bogatim aplikacijskim područjima Microsoft Business Solutions – Microsoft Dynamics NAV omogućuje pospješivanje poslovnog odlučivanja i stoga je moguće brže reagiranje na poslovne i tržišne izazove...

Milan Komorčec

(cijeli tekst u pročitajte u PDF verziji Infotrenda 166)

- tekst je pripremljen u suradnji s tvrtkom RECRO-net