15 godina hrvatske konferencije o otvorenim sustavima i otvorenom kôdu

DORS / CLUC 2008

U Zagrebu će se od 16. do 18. travnja ove godine po 15. puta održati manifestacija DORS/CLUC – Dani otvorenih računarskih sustava – Hrvatska konvencija korisnika Linuxa. I ove će se godine tradicionalnim organizatorima – HrOpen-u i HULK-u, u ulozi suorganizatora pridružiti i Središnji državni ured za e-Hrvatsku.
Posljednjih godina sve više malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj slijedi primjer tvrtki u Europskoj uniji te u svoje poslovanje uvodi mnoge uspješne proizvode iz područja otvorenog kôda, temeljene na međunarodno prihvaćenim informatičkim normama. Primjer toga je OpenOffice, besplatan i kvalitetan skup aplikacija za obradu teksta, rad s tabličnim kalkulacijama, bazom podataka, prezentacijama, slikama i matematičkim formulama, preveden na hrvatski jezik. Od otvorenih operacijskih sustava najkorišteniji je i najpopularniji GNU/Linux, od web posluželja Apache, koji se koristi na više od polovice svih web sjedišta na Internetu, te od web preglednika Firefox, čija je trenutna tržišna zastupljenost 17% uz stalni porast u posljednje 3 godine. Od programskih jezika dominiraju PHP i Java, uz sve veće korištenje JavaScripta.

Neki od stranih predavača u posljednje 3 godine:

Theodore Ts’o
IBM
Linux kernel developer

Rasmus Lerdorf
Yahoo!
Autor PHP-a

Russell Nelson
Open Source Initiative
Board of Directors

Luis Casas Luengo

FUNDECYT
Director Extremadura, Spain

Wietse Venema
IBM Postfix
Coroner’s Toolkit SATAN

Hans Reiser
Namesys
ReiserFS, Reiser4

Harald Welte
Netfilter/iptables

Ken Coar
IBM / Apache Software
Foundation
U sklopu DORS/CLUC-a, posljednjih godina sve više dominiraju teme poslovne uporabe i primjeri uspješne implementacije ovih rješenja, koja krajnjim korisnicima, osim što smanjuju licencne troškove poslovanja, daju slobodu i neovisnost od najčešće samo jednog ponuđača. S obzirom na otvorenu licencu i dostupnost programskog kôda, korisnik sam može birati da li želi razvijati ili prilagođavati neki programski proizvod samostalno ili naručiti te poslove na tržištu.

Konferencijski dio manifestacije obiluje kvalitetnim predavanjima uglednih stranih i domaćih predavača, koji na neovisan i kritički način prenose vlastita znanja i iskustva. Tematski okrugli stolovi poprište su zanimljivih rasprava i polemika, dok radionice daju mogućnost sudionicima da se u poludnevnim ili cjelodnevnim terminima pobliže upoznaju s nekom otvorenom tehnologijom ili proizvodom koji im mogu poslužiti u poslovanju.

U sklopu manifestacije dodjeljuje se i nagrada Otvorena informatika pojedincima i tvrtkama koji su najviše u protekloj godini pridonijeli popularizaciji otvorenih sustava u Hrvatskoj.

Organizatori su u stalnoj potrazi za novim i zanimljivim predavačima koji imaju iskustvo korištenja, razvoja i prilagodbe otvorene programske podrške te pozivaju sve zainteresirane da predlože svoju temu predavanja do 10. ožujka 2008. godine.

Više o manifestaciji možete naći na web adresi: http://www.open.hr/dc2008.


Povijest dosadašnih manifestacija DORS/CLUC-a i glavnih tema:

1994. Otvoreno računarstvo
1995. Otvoreno računarstvo u suvremenom poslovanju
1996. Multimedija u otvorenim sustavima
1997. Open to the WWWorld – međunarodni skup EurOpena u Zagrebu
1998. E-Commerce
1999. Linux!
2000. Otvoreni razgovori – serija okruglih stolova
2001. Novo doba – WAP, m-Commerce, Linux aplikacije
2002. ebXML i Open Source
2003. Web aplikacije i Open Source
2004. Poslovna uporaba Linuxa u tvrtkama i tjelima državne uprave
2005. All your heaven belongs to us! – otvoreno umrežavanje, otvoreni datotečni sustavi i sigurnost
2006. PHP, Linux kernel, razvoj regionalnih poslovnih digitalnih ekosustava temeljen na otvorenom kôdu
2007. Britanski primjeri korištenja Open Sourcea, Open Source e-learning rješenja, Linux aplikacije