Započinje distribucija priručnika za OpenOffice u tijelima državne uprave

OpenOffice kao legitimna alternativa

Središnji državni ured za e-Hrvatsku naručio je od Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet – HrOpen izradu 4 priručnika za korištenje programskog paketa OpenOffice.org – otvorene i besplatne alternative Microsoft Officeu, za zaposlenike tijela državne uprave. No, to je tek početak!
OpenOffice.org je skup uredskih aplikacija otvorenog koda koji je svojim funcionalnostima posve usporediv s Microsoft Officeom. OpenOffice, osim što koristi otvorenu međunarodnu normu OpenDocument Format (ODF) za pohranu dokumenata, može učitavati i zapisivati Microsoftove vlasničke formate poput .doc, .xls, .ppt i druge.

OpenOffice je višeplatformska aplikacija – postoji za nekoliko operacijskih sustava, među kojima su najpoznatiji Microsoft Windows, GNU/Linux i Mac OS X, na koje se slobodno može instalirati. Od 2005. godine svaka se nova inačica odmah prevodi i na hrvatski jezik.

Za njegovo korištenje u komercijalne svrhe nije potrebno plaćati licence. Zbog toga je ovaj program vrlo pogodan za velike tvrtke jer ostvaruje veliku godišnju uštedu, a ušteđena sredstva i energija mogu se inovativnije i korisnije upotrijebiti. U paketu OpenOffice, od uredskih se aplikacija najčešće
koriste OpenOffi ce Writer za obradu teksta, Open Offi ce Calc za tablične kalkulacije, Open Offi ce Impress za prezentacije i OpenOffice Base za rad s bazama podataka.

Kako bi tijelima državne uprave koje žele početi učinkovito koristiti OpenOffice olakšao migraciju, u kolovozu prošle godine Središnji državni ured za e-Hrvatsku ugovorno je naručio izradu priručnika za 4 vodeće aplikacije u OpenOfficeu od Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet – HrOpen, koje su ovih dana Uredu i isporučene.

Kako je sučelje paketa OpenOffice.org prevedeno i na hrvatski jezik (uz ostalih 40 različitih jezika), svi priručnici opisuju rad s hrvatskim, ali istovremeno i engleskim sučeljem. Time se omogućuje jednostavno praćenje mogućnosti alata, neovisno o jeziku sučelja kojeg korisnik odabere. Osim jezika sučelja, u priručnicima se objašnjava i kako korisititi provjeru pravopisa, kako na hrvatskom, tako i na drugim jezicima.

Troje autora – Ivana Bosnić, Vlatka Paunović i Igor Kos radili su na izradi priručnika prema metodičkim uputama Ureda i HrOpena i aktualnom syllabusu Europske računalne vozačke
dozvole, koja je prihvaćena u Hrvatskoj kao standard za vještine rada s računalom i uredskim aplikacijama.

Osim u štampanom i uvezenom obliku, knjige su slobodno i svim građanima dostupne i u elektroničkom izdanju na novom HrOpenovom Open Source portalu i mogu se slobodno preuzeti.

Također, po prvi puta je uvedena praksa da su knjige izdane u slobodnoj licenci za obrazovne materijale „Creative Commons”, koja je po ideji vrlo slična licenci Open Source za programski kod.
To znači da se knjige mogu ne samo slobodno koristiti, već ih svatko može, uz navođenje originalnih autora i nakladnika, mijenjati, prilagođavati, osuvremenjivati, prevoditi na druge jezike i takve dorađene dalje nekomercijalno koristiti i distribuirati!

Na taj je način hrvatska Vlada, prema Odrednicima razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave, a na inicijativu Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, po prvi puta odlučila na ovakav radikalno slobodan i otvoren način informatizirati ne samo svoja tijela uprave, već i cjelokupno društvo.