Simulacija tvornice putem osobnog računala

Siemens - softver za virtualni razvoj i testiranje

Koristeći Siemensov softver, tvrtke mogu provoditi virtualni razvoj i testiranje svojih proizvoda i proizvodnih procesa – čitavog životnog ciklusa. Programi omogućuju proizvođačima da uklone moguće greške u proizvodnji ili funkcionalnosti prije nego se proizvede ijedna „stvarna” komponenta. Rezultat je smanjenje troškova, niža prodajna cijena i poboljšana kvaliteta proizvoda.
Siemens trenutno spaja proizvode Product Lifecycle Managementa (PLM) sa svojim sustavima za automatizaciju tvornica. PLM proizvode izrađuje softverska tvrtka UGS koju je Siemens kupio prošle godine, što ga čini jednim od vodećih pružatelja PLM rješenja. Korištenjem ove tehnologije korisnici mogu dizajnirati i simulirati svoje proizvode, funkcije proizvoda i proizvodne procese – trodimenzionalno i u stvarnom vremenu s bilo kojeg osobnog računala na svijetu.

Časopis o istraživanjima Pictures of the Future izvještava o tome kako je američki proizvođač zrakoplova Eclipse Aviation ovu metodu koristio u lansiranju nove klase zrakoplova na tržištu – upola jeftinije od drugih aviona istih performansi. Američka je tvrtka koristila digitalni softver za razvoj proizvoda pri konstruiranju šesterosjednih zrakoplova u klasi ultra lakih zrakoplova – sve
do najsitnijih pojedinosti. Svim informacijama o proizvodu upravljalo se kontrolnim softverom Teamcenter dok je rješenje Tecnomatix korišteno u izgradnji proizvodnog postrojenja za zrakoplove te pri optimizaciji procesa u postrojenju.

Uz to, Eclipse je korišten za integraciju podataka dobivenih iz zrakoplovnih komponenti različitih proizvođača. Specijalist zrakoplovne tehnologije je korištenjem virtualnog modela zrakoplova stvorio trodimenzionalne simulacije kako bi se ispitivanjima osiguralo da sve komponente optimalno pristaju jedna uz drugu te da bi se odredilo kako se zrakoplov može proizvesti uz što manje troškova – uz održavanje najviših standarda kvalitete. Istovremeno, Eclipse je analizirao dotični model koji je sadržavao Siemensove sustave vezane uz kapacitet mehaničkog tereta, oscilacije, temperaturu i dinamiku toka.

Virtualna primjena omogućila je smanjenje troškova razvoja ultra lakog zrakoplova, a slijedom toga i smanjenje njegove prodajne cijenu na optimalnu razinu.

Rezultat:
Iako se godišnja prodaja od stotinu zrakoplova smatra uspjehom u zrakoplovnoj industriji, Eclipse je već zaprimio više od 2600 narudžbi.