Istraživanje - MojPosao.net

Poslodavac prvog izbora 2008.

MojPosao je već četvrtu godinu za redom proveo Istraživanje o poslodavcima prvog izbora. Istraživanje je provedeno tijekom siječnja i veljače 2008. na uzorku od preko 2600 ispitanika.
Važno je napomenuti, istraživanje se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama i njihovom slobodnom izboru (u istraživanju nisu unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki). Cilj istraživanja je saznati koji su poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti i zbog čega, te istaknuti one koji su najviše napredovali.


Poslodavci prvog izbora u 2008.

RB Poslodavac prvog izbora Postotak bodova
1. T-HT/T-Mobile 6,7%
2. Agrokor (+ tvrtke kćeri) 4,8%
3. Vipnet* 4,0%
4. INA* 3,7%
5. Pliva 3,4%
6. Zagrebačka banka* 2,6%
7. Privredna banka Zagreb 2,5%
8. HEP* 2,0%
9. DM* 1,7%
10. Siemens* 1,6%
11. Ericsson Nikola Tesla* 1,5%
12. Coca Cola 1,4%
13. Microsoft* 1,2%
14. Erste Bank* 1,1%
15. Raiffeisen Bank* 1,0%
16. Adris grupa 0,9%
17. Podravka* 0,9%
18. Hypo Alpe-Adria-Bank* 0,8%
19. IGH 0,7%
20. Hrvatska Pošta 0,7%

Za poslodavce označene sa * ne postoji statistički značajna razlika u poretku tog poslodavca i poslodavca ispod. Unatoč razlici u postotku bodova, ta razlika je premala da bi imala utjecaj na poredak. Prema tome, ne postoji značajna razlika u poretku Vipneta i INE, tj. može se reći da te tvrtke dijele 3. mjesto.


Razlozi atraktivnosti
Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su:
• prilika za napretkom u struci (presudan razlog za 41% ispitanika)
• vodstvo u sektoru (presudan razlog za 41% ispitanika)
• sigurnost radnog mjesta (presudan razlog za 36% ispitanika)

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, ‘visina plaća i ostale materijalne beneficije’ presudan su faktor atraktivnosti za 30% ispitanika čime je taj razlog tek na 7. mjestu za razliku od prošle godine kada je za 32% ispitanika bio na 4. mjestu. Iako nije presudan faktor, u ovogodišnjem istraživanju 44% ispitanika ipak je navelo visinu plaće kao vrlo važan faktor.


Poslodavci prvog izbora prema spolu
Gledano prema spolu ispitanika i muškarci i žene kao poslodavcan prvog izbora navode tvrtku T-HT/T-Mobile (7,3% muškaraca i 6,2% žena).

Među muškarcima nadalje visoko kotiraju INA, Vipnetn (4,4%) i Agrokor (4,3%) te Pliva, HEP i Siemens. S druge strane, ženama su među najatraktivnijim poslodavcima Agrokor, Pliva (3,9%) i Vipnet (3,6%) te posebno banke kojih u prvih 10 poslodavaca prvog izbora ima tri: Zagrebačka banka, Privredna Banka Zagreb i Erste Bank.

Prilika za napredak u struci, sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru tri su presudna razloga atraktivnosti za žene, dok su za muškarce presudni vodstvo u sektoru, prilika za napredak u struci i ukupni image u poslovnom svijetu.


Poslodavci prvog izbora prema dobi
S obzirom na dob, najmlađi ispitanici (mlađi od 32 godine) i ispitanici od 32 do 43 godine odabrali su T-HT/T-Mobile za poslodavca prvog izbora. Agrokor i Vipnet su na drugom, odnosno trećem mjestu najmlađoj dobnoj skupini ispitanika, dok ta mjesta u srednjoj dobnoj skupini zauzimaju INA i Agrokor.

INA je i ove godine poslodavac prvog izbora ispitanicima s 44 ili više godina. Na drugom mjestu je Agrokor, dok je T-HT/T-Mobile tek na trećem mjestu u ovoj dobnoj skupini.

Ispitanicima do 32 godine najvažnija je prilika za napredak u struci i vodstvo u sektoru, a ispitanicima između 32 i 43 godine i onima sa 44 ili više godina poslodavci prvog izbora su najatraktivniji zbog vodstva u sektoru i sigurnosti radnog mjesta.


Poslodavci prvog izbora prema obrazovanju
U odnosu na prošlu godinu T-HT/T-Mobile je i dalje najpoželjniji poslodavac za ispitanike sa srednjom školom. Na drugom mjestu ispitanicima sa srednjom školom nalazi se INA. S druge strane za visokoobrazovane ispitanike ove godine, a za razliku od prošle kada je i za njih poslodavac prvog izvora bio T-HT/T-Mobile, na prvom mjestu nalazi se Agrokor, a na drugom T-HT/T-Mobile.

Ispitanicima sa srednjom školom poslodavci prvog izbora najatraktivniji su zbog sigurnosti radnog mjesta, dok je ispitanicima s fakultetom ili akademijom važnija prilika za napretkom u struci.


Poslodavci prvog izbora prema radnom statusu
Prema radnom statusu, osim T-HT/T-Mobile-a koji dominira u svim kategorijama i Agrokora koji se nalazi na drugom mjestu u svim kategorijama, na trećem mjestu za zaposlene je Vipnet. Za ispitanike koje se školuju, na trećem mjestu je Privredna banka Zagreb, a za nezaposlene, na trećem je mjestu INA.

Poslodavci prvog izbora atraktivni su za ispitanike koje se školuju najviše zbog prilike za napretkom u struci. Zaposlenima su poslodavci atraktivni najviše zbog vodstva u sektoru i također prilike za napretkom u struci dok je nezaposlenima najvažnije vodstvo u sektoru i sigurnost radnog mjesta.


Rad kod poslodavca prvog izbora
U odnosu na rad kod svog poslodavca prvog izbora, ispitanici bi pristali raditi isti posao i u prosječno atraktivnoj tvrtki, ali za 41% veću plaću.

S druge strane, ukoliko bi se zaposlili kod svog poslodavca prvog izbora, ispitanici bi pristali raditi za prosječno 29% nižu plaćun u odnosu plaću koju primaju kod sadašnjeg poslodavca.

Čak petina ispitanika (20%) radi kod svog poslodavca prvog izbora.


Više o trendovima na tržištu rada potražite na www.MojPosao.net/trendovi, a za dnevno izvješće o aktualnim događanjima na tržištun rada prijavite se klikom na MojPosao dnevni newsletter.