8. tradicionalno okupljanje IT profesionalaca

WinDays 2008

Ustaljenu praksu da je Opatija grad domaćin brojnim kulturnim priredbama i ove će godine krajem travnja nakratko prekinuti tvrtka Microsoft Hrvatska organiziravši već tradicionalnu, osmu po redu informatičku konferenciju pod naslovom Microsoft WinDays.
Microsoft WinDays stručna je tehnološka konferencija i tradicionalno okupljanje lokalnih i regionalnih IT profesionalaca ali i menadžera. Koncentracija ovolikog broja IT stručnjaka na jednom mjestu uistinu je rijetka pojava.

WinDays infrastruktura Vjerojatno ne postoji bolje mjesto za prezentaciju nadolazećih Microsoft tehnologija nego što je WinDays Network, mreža WinDays konferencije. Sama mreža je dizajnirana kao primjer dobro izgrađenog informacijskog sustava koristeći najnovije, prije svega, Microsoftove proizvodima. Prošlogodišnju Mrežu 50 suradnika pripremalo je više od 4 mjeseca, a procijenjena vrijednost samog projekta (uključujući i vrijednost primjenjenih proizvoda) iznosila je 1,5 miljuna dolara. I dok su ranijih godina novosti uključivale bežićnu mrežnu povezanost sudionika konferencije na svim važnijim mjestima u Opatiji te IP telefoniju, ove godine se najavljuje primjenja virtualizacijskih tehnologija u praksi.
U četiri dana konferencije i jedan predkonferencijski dan organizatori nastoje uskladiti veći broj aktivnosti, događanja i tehnologija kako bi se stekao potpun uvid u stanje Microsoftovih rješenja u Hrvatskoj danas te snagu i sposobnosti njegovih partnera i nadolazećih tehnologija. Kroz raznovrsna predavanja i radionice sudionicima se pruža prilika za stjecanje uvida u konkretne implementacije, nova partnerska rješenja i neophodne vještine.

Davor Majetić, Windays 2008Microsoftova se konferencija u proteklih sedam godina profilirala u poslovno-tehnološku konferenciju naglašavajući da je informacijska tehnologija neupitan čimbenik poslovanja svake tvrtke. Vrijednost današnje tehnologije može donijeti poslovnu prednost isključivo ako se koristi na pravilan način i ukoliko njene funkcije diktiraju zahtjevi poslovanja. Konferencija bi  hrvatskim gospodarstvenicima trebala ponuditi odgovor na brojna pitanja oko toga kako na najbolji način iskoristiti mogućnosti koje nove tehnologije nude i primijeniti ih u funkciji unaprjeđenja konkurentnosti te povećanja vrijednosti poslovanja.

Predavanja na konferenciji WinDays 2008 pokrit će širok spektar tema, od vrlo stručnih i tehnički zahtjevnih preko poslovnih pa sve do pregleda mogućnosti proizvoda i usluga. Sva predavanja su organizirana u skupine po temama. Cilj je ponuditi cjelokupan pregled neke teme i na jednom mjestu okupiti stručnjake koje povezuje zajednički interes. U sklopu svake teme ponudit će se osnovni pregled proizvoda ili koncepata, poslovna primjena i predstavit će se rješenja Microsoftovih partnera, a bit će dotaknuti i stručni tehnološki aspekti. Ove je godine kroz 160 predavanja pripremljeno čak 28 različitih tema: od alata za upravljanje projektima do web platformi i razvoja.
Za očekivati je da prvom planu predavanja budu Microsoftovi programski proizvodi koji u svom imenu nose oznaku 2008: Windows Server 2008, SQL 2008, VisualStudio 2008 te Microsoft Search Server 2008. Primjerice, samo u Visual Studiju 2008 Postoji 250 novih funkcionalnosti koje utječu na povećanje produktivnosti razvojnih timova i njihovu efikasnu suradnju.

Razvijaćima programske podrške svakako će biti zanimljivi prikazi tehnologija koje dolaze: ASP.NET Data Services (Astoria), AJAX, Silverlight, Dynamic Data MVC (Model View Controller) framework, kao i odgovori što još možemo očekivati od ASP.NET tehnologije u skoroj budućnosti.
Virtualizacija će svakako biti jedan od ključnih tema Konferencije. Ona je moguća na različitim slojevima IT sustava - od aplikacija do servera i sustava pohrane podataka. Predavanja će obuhvatiti virtualizacijsku strategiju baziranu na Microsoft virtualizacijskim produktima odnosno tehnologijama. Govorit će se o serverskoj virtualizaciji baziranoj na Hyper-V feature u Windows 2008 serveru, virtualizaciji aplikacija (SoftGrid), kao i virtualizaciji prezentacija aplikacija (RemoteApps).

WinDays u brojkama
U svom osmom izdanju, WinDays 2008 očekuje i jubilarnog deset tisućitog sudionika. Tijekom proteklih sedam konferencija WinDayse je posjetilo gotovo devet tisuća sudionika koji su odslušali blizu tisuću predavanja. Svake godine povećava se broj sudionika, ali i predavanja i predavača. Iz godine u godinu te brojke iznose:
2001.
500 sudionika - 65 predavanja
2002.
750 sudionika - 88 predavanja
2003.
1000 sudionika - 123 predavanja
2004.
1300 sudionika - 153 predavanja
2005.
1500 sudionika - 176 predavanja
2006.
1750 sudionika - 170 predavanja
2007.
1900 sudionika - 180 predavanja
Da su kongresni kapaciteti Opatije, ili nekog drugog turističkog središta u Hrvatskoj veće, vjerojatno bi već ranije broj sudionika prešao psihološku granicu od 2000, jer svake godine organizatori govore o više stotina zakašnjelih prijava kojima zbog ograničenih mogućnosti nije moguće udovoljiti. Pripremama konferencije u pravilu sudjeluje više od 150 ljudi i traju oko šest mjeseci.
Po prvi puta ove godine neće biti izostavljeni ni zagovaratelji otvorenih rješenja. Osim promičbe OpenXML tehnologije, organizatori najavljuju i usporedbu sigurnosnih aspekata operacijskih sustava Microsoft Vista i Ubuntu Linux distribucije. Zanimljivim se čini i predavanja tvrtke - dugogodišnjeg razvijača rješenja na Unix/Linux platformama koja će govoriti o konkretnim iskustvima u razvoju Windows aplikacija korištenjem Visual Studio Team System platforme.

Predavanja poslovne tematike ponuditi će prikaze konkretnih implementacija Microsoftovih rješenja i rješenja Microsoftovih partnera, popraćene iskustvima krajnjih korisnika. Ključan sadržaj su i teme posvećene unaprjeđivanju profesionalnih vještina nužnih u radu u dinamičnoj IT industriji. Čak ako tvrtka i nema IT odjel, organizacijski tim je pripremio predavanja za takve prilike, poput „10 savjeta za tvrtke koje nemaju svoj IT odjel“ koja obrađuje problematiku koju proživljavaju vlasnici manjih organizacija (iz IT perspektive), te prikazuje rješenja koja će im olakšati život.

Nova inačica Microsoftovog poslovnog sustava namijenjenog srednje velikim i velikim tvrtkama, Microsoft Dynamics NAV, sredinom godine postaje dostupna i hrvatskom tržištu. Osim poboljšanog korisničkog sučelja, nova verzija donosi i čitav niz tehnoloških i funkcionalnih noviteta, pokrivajući na taj način poslovne procese i zahtjeve, koje je u ranijim verzijama bilo moguće postići tek uz značajna ulaganja u razvoj i prilagodbu. Biti će prikazane novosti u CRM verziji 4.0 i kako se MS Dynamics CRM može koristiti kao moćan alat za razvoj poslovnih aplikacija i vertikalnih rješenja.

Veći broj predavanja biti će posvećen vođenju projekata, a predavači najavljuju upoznavanje sa najpoznatijim mitovima modernog upravljanja projektima, na čemu se temelje, kako se šire, te u kojoj mjeri su istiniti. Tako će se uporabom alata Microsoft Office Project 2007 ilustrirati tehnike precizne procjene trajanja aktivnosti, a u konačnosti i projekta, od pesimističnog do optimističnog slučaja

Čitav niz predavanja namijenjen je i rješenjima namijenjenih vertikalnim industrijama, od kojih svaka ima svoje specifične poslovne probleme. Očekivano, pokrivene su teme namijenjene rješenjima za financijski sektor, telekomunikacijsku industriju i tijela javne vlasti.

Raspored događanja na konferenciji Microsoft WinDays 2008 objavljen je na službenim stranicama konferencije http://www.microsoft.com/croatia/windays/


Humanitarni aspekt konferencije
Svake godine u tradicionalnoj humanitarnoj akciji Microsoft, sponzori i sudionici okupljeni na konferenciji potpomažu na lokalnoj razini one kojima je to najpotrebnije. Tako je u proteklih sedam godina u sklopu WinDays humanitarnih aktivnosti raznim institucijama i organizacijama donirano računalne i programske opreme te financijskih sredstava u vrijednosti većoj od 350.000 kuna: 2001. Domu za nezbrinutu djecu 'Ivana Brlić Mažuranić' u Lovranu; 2002. Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka; 2003. Centru za radno proizvodne aktivnosti invalidnih osoba; 2004. riječkom Savjetovalištu za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja – Tić; 2005. pedijatriji KBC Rijeka, Dječje bolnice Kantrida; 2006. Domu za odgoj djece i mladeži Rijeka, 2007. Udruzi za zaštitu obitelji – Rijeka.
 
WinDaysi u prošlosti
Bez obzira na nedvojbenu potporu  poslovnih struktura prva WinDays 2001. konferencija, ali i nekoliko idućih, bile su gotovo isključivo tehnološke konferencije namijenjene informatičarima. No ubrzo je postalo jasno da je informatika sve važnija u poslovnom odlučivanju, pa su se WinDaysi, osim u segmentu informatike, sve više profilirali i kao poslovno okupljalište donositelja odluka. Organizatori smatraju kako modernoj poslovnoj Hrvatskoj pružaju neizbježno mjesto susreta dvaju međusobno ovisnih svjetova – poslovnog i tehnološkog.
Tako su WinDaysi 2005. hrvatskim gospodarstvenicima ponudili odgovor na pitanje kako na najbolji način iskoristiti mogućnosti koje nove tehnologije nude i kako ih primijeniti u funkciji unaprjeđenja konkurentnosti te povećanja vrijednosti poslovanja. Pod motom „Svijet tehnologije i poslovanja“ sadržaj 5. konferencije bio je orijentiran na teme povezane s upravljanjem kompleksnom infrastrukturom pa su se predstavile najnovije softverske tehnologije u procesima poslovanja i strateškog odlučivanja. Microsoft WinDays 2005 konferenciju pamtit će se svakako i po objavi studije ekonomskog utjecaja Microsofta na lokalnu ekonomiju, koju je radila nezavisna analitička kuća IDC, a prema kojoj je 47 posto IT zaposlenja te poreznih prihoda u Hrvatskoj bilo povezano sa Microsoftovim ekosistemom. Realnom brojkom iskazano, to znači da je te godine nekih 9.400 radnih mjesta u Hrvatskoj bilo vezano uz Microsoftove tehnologije.
Noseća tema 6. konferencije bila je uloga inovacija u tehnologiji, a kroz  predavanja prikazano je na koji način inovacije pomažu u stvaranju novih tehnologija i proizvoda te mogućnosti i uštede koje donose u svakodnevnom poslovanju. Inovacija WinDaysa bila je i upotreba WinDays FINA kartice (s digitalnim certifikatom) kao konferencijske akreditacije.
Glavne teme 7. konferencije bile su inovativnost i konkurentnost kao nositelji gospodarskog rasta. WinDays konferencija posebno je posvetila inovativnosti i informacijsko-komunikacijskoj konkurentnosti koja je razmatrana s IT, gospodarskom i akademskom zajednicom te državnom upravom. Razmotrena je uloga svakog od njih u unapređenju značaja tehnologija kao važnog resursa i preduvjeta konkurentnosti gospodarstva i društva u cjelini.