Izravan pristup bazama EU

EU i - Dokumentacijski centar

EU i - Dokumentacijski centar, koji se do 31. ožujka zvao Europski dokumentacijski centar, je ustanova koja pruža informacije o Europskoj uniji i njenim politikama, unapređuje znanja i istraživanja iz tog područja, surađujući sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama te skupljajući i objavljujući dokum
Od kada je Europski dokumentacijski centar osnovan 1991. godine, domaćin mu je Institut za međunarodne odnose, sa sjedištem u Zagrebu. Europski dokumentacijski centar ima izravan pristup bazama podataka zakonodavstva Europske unije kao i drugim izvorima podataka, a njegovi zaposlenici osmislili su i održavaju portal Enter Europe, pružajući na njemu informacije o Europskoj uniji.

Redovno pratimo razne izvore informacija i ažuriramo svoje Web stranice tako da na njima uvijek možete naći i do petnaestak natječaja, potražiti segment koji vam je zanimljiv te se, prvenstveno kao pravna osoba, možete prijaviti kao nositelj projekta ili kao partner.
EDC je 31. ožujka ove godine, potpisivanjem Sporazuma između Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i Instituta za međunarodne odnose, postao dio komunikacijske strategije Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj. Ujedno je promijenio ime u EU i - Dokumentacijski centar. Kada Hrvatska postane članica Europske unije, EU i -Dokumentacijski centar mogao bi postati dio mreže Europe Direct, najveće mreže za komuniciranje EU s građanima zemalja članica, unutar koje je 400 europskih dokumentacijskih centara, 450 lokalnih informacijskih centara i 700 konferencijskih govornika.

Antun Krševan Dujmović, voditelj EU i - Dokumentacijskog centra govori za InfoTrend o značenju Sporazuma potpisanog s Delegacijom Europske komisije, aktivnostima i planovima rada centra.

InfoTrend: Po pitanju vaše suradnje s Delegacijom Europske komisije u Hrvatskoj, u čemu je razlika između centra dok je djelovao pod imenom Europski dokumentacijski centar i centra koji od 31. ožujka djeluje pod imenom EU i-Dokumentacijski centar?
Antun Krševan Dujmović: Ključna razlika je u tome što smo sada dio komunikacijske strategije Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj. Jedna od glavnih zadaća Delegacije EK, osim komunikacije s državnim vrhom u RH, je komunikacija o procesu pristupanja Hrvatske EU. U tome smislu EK provodi mnoge, promidžbene akcije i kampanje. Oni imaju svoj info-centar, manji od našeg, ali se i u njemu mogu naći brojne publikacije. Taj info-centar organizira dosta promidžbenih kampanja koje su najintenzivnije u prvoj polovici svibnja kada se održava Europski tjedan i obilježava Dan Europe. Prilično nam je bitno što smo sada dio kampanje informiranja građana o EU jer smatram da što su građani informiraniji to će imati pozitivnije mišljenje o europskim integracijama. Kako Delegacija EK ima puno više resursa na raspolaganju, bitno nam je da od njih dobivamo podršku – moralnu ili materijalnu – i da dobijemo njihov know-how.
 
IT: Zašto je upravo sada Delegacija EK u Hrvatskoj pojačala suradnju s vama?
Dujmović: Za naš Centar se to dogodilo u pogodnom trenutku jer, kao što i sami znate, u zadnjih mjesec dana je došlo do napretka u pregovorima između EU i Hrvatske. Dobro je da je u tom trenutku došlo do ovakvog ugovornog odnosa s Delegacijom EK. Sada kad se već nazire kraj pregovora i kad Hrvatska punim korakom stupa prema članstvu u EU, vrlo je bitna informiranost građana o EU, europskim integracijama i o pristupnim pregovorima, dakle, komunikacijska strategija sada dolazi u prvi plan. Vrlo je bitna informiranost građana, a u tom segmentu djeluje naš centar.

IT: Koje informacije Web portala Enter Europe smatrate ključnima?
Dujmović: Enter Europe je Web portal EU i-Dokumentacijskog centra. Prvenstveno je zamišljen kao nadogradnja u radu Centra. Jedna od najbitnijih sastavnica tog portala je baza ePoint kojom se omogućuje online pristup svim relevantnim dokumentima, osnivačkim ugovorima, pripremnim aktima, zakonodavstvu EU... Centar je isprva nudio dokumente samo fizički, no uvidjelo se da korisnici puno brže i jednostavnije mogu pristupiti materijalima preko Interneta. Sada Enter Europe portal nudi puno više – tu su obavijesti o natječajima, podaci o pretpristupnim fondovima, o programu IPA. Osim toga imamo i statične sadržaje gdje su opisane ustanove EU, povijest njihova nastajanja, povijest pristupanja i odnosa Hrvatske s EU, temeljne informacije o agencijama i pravu EU, dakle sve najbitnije informacije koje se tiču Hrvatske i EU. Na portalu imamo obrađene sve politike i aktivnosti EU vezane za tridesetak područja, od poljoprivrede, ribarstva, regionalne politike do financijske i monetarne politike. Imamo i dnevne vijesti o najbitnijim događajima u Hrvatskoj i izvan nje vezane za EU. Objavljujemo najave bitnih događanja, skupove Europske unije, suradnju s vanjskim globalnim partnerima te najave o seminarima, radionicama i raznim događanjima u Hrvatskoj.

Ako nekome u medijima servirate propagandu da će nam EU uzeti sve, a neće nam dati ništa, normalno je da građani tome povjeruju. Ali ako se potrude, mogu saznati da su koristi od EU puno veće od eventualnih šteta.
IT:
Kako se koriste informacije o europskim pretpristupnim fondovima?
Dujmović: Na portalu Enter Europe imamo dio koji je određen za natječaje. Svakodnevno pratimo relevantne europske Web portale – npr. Europska komisija ima svoj program pomoći u koji se mogu uključiti zemlje kandidatkinje za pristupanje EU među kojima je i Hrvatska, pod nazivom EuropeAid. Pratimo također Centralnu jednicu za koordinaciju pristupnih programa pomoći koja se nalazi pri Ministarstvu financija. Oni koordiniraju mnoge od „EU projekata” i objavljuju podatke o tome na svojim Web stranicama. Redovno pratimo razne izvore informacija i ažuriramo svoje Web stranice tako da kadagod na njih dođete možete vidjeti otvoreno i do petnaestak natječaja, potražiti segment koji vam je zanimljiv, te se, prvenstveno kao pravna osoba, možete prijavljivati, bilo kao nositelj projekta ili kao partner. Također radimo izravno s korisnicima, odgovaramo na njihove upite mejlom, telefonom ili kada dođu u centar.
Na portalu Enter Europe imamo cijeli jedan dio koji gdje možete vidjeti sve o pretpristupnim programima, kao i o IPA programu koji je otvoren za Hrvatsku od prošle godine. Nudimo detaljan prikaz, tako da posjetitelji mogu vidjeti što je to IPA program, komu je namijenjen i kako tražiti sredstva financiranja. Mi ne možemo pripremati projektnu dokumentaciju jer nemamo ni vremena ni prostora za to, ali dajemo polazne informacije.

IT: Jeste li zadovoljni posjetom portalu Enter Europe?
Dujmović: Otkad smo ga pokrenuli, posjećenost portala stalno raste, s time da je u jednom razdoblju prošle godine, kada smo napravili redizajn, bila najveća, a onda se malo smanjila, ali je i dalje ostala relativno visoka – između 1000 i 2000 pristupa dnevno. Po podacima koje dobivamo sa servera, posjetitelji su prvenstveno iz državne uprave, nešto malo manje iz poslovne zajednice te iz ustanova za visoko obrazovanje. Kada uzmemo u obzir takve statistike te upite e-mailom i telefonom, kao i ljude koji dolaze u Centar, rekao bih da veliki dio naših korisnika čine studenti i postdiplomci, što mi je vrlo drago. Riječ je o mlađoj populaciji, ljudima koji se u svojem studiju susreću s problematikom EU i procesima pristupanja Hrvatske EU, kojima je to potrebno u njihovom radu, ali i sami žele znati što više informacija. Oni su mladi entuzijasti koji će jednoga dana živjeti u EU i na njima ostaje ova zemlja i ovaj svijet.

IT: Kakva je informiranost građana o Europskoj uniji, odnosima Hrvatske i EU?
Dujmović: Zanimanje je veliko, ali ne bih rekao da je saznanje u skladu s iskazanim zanimanjem. O tome dosta zna jedan uži, profilirani dio građana koji se bave europskom integracijom na poslu ili studiju. Ostali imaju jako malo informacija i bojim se da se iz tog nedostatka informacija ne stvore predrasude, krive predodžbe i ideje. Što je neznanje o EU veće, veća je i odbojnost prema EU. S druge strane, što ljudi više znaju, uviđaju više mogućnosti. Ako nekome servirate propagandu po medijima da će nam EU uzeti sve a neće nam dati ništa, normalno je da građani tome povjeruju. Ako, s druge strane, vide kolike su mogućnosti koje EU pruža – integracija u najveću globalnu ekonomiju, studiranje na najprestižnijim europskim sveučilištima, razmjena studenata, putovanja, poslovni kontakti, fondovi EU, potpore, poticaji, financijska pomoć, dizanje konkurentnosti, know how itd. – onda vidite da su puno veće koristi od pristupanja u europske integracije nego eventualne štete. Štete, doduše, uvijek postoje, ali su u ovom pogledu minimalne u odnosu na koristi. Građanima, stoga, nastojimo dati pravu informaciju.

IT: Plan djelovanja EU i-Dokumentacijskog centra za ovu godini?
Dujmović: Budući da se rad Centra prenio prvenstveno na portal Enter Europe, želimo u njega utrošiti najviše energije. Do kraja godine namjeravamo ga unaprijediti, dodati nove sadržaje, proširiti postojeće, neke dijelove ažurirati. Osim toga, Centar će sudjelovati i u promidžbenim projektima Delegacije EK u Hrvatskoj, što je dogovoreno prilikom potpisivanja ugovora 31. ožujka. U neke ćemo se aktivnosti uključiti tijekom Europskog tjedna i kasnije. Također sudjelujemo u brojnim projektima koje uz nas rade i naši kolege s instituta, iz Odjela za europske integracije. Tu su mnoge konferencije, radionice, informiranje građana o raznim temama – npr. o sigurnosti hrane, zaštiti potrošača i okoliša.