Outsourcing u logistici: Izazov na globalnom tržištu

II. WIFI međunarodni logistički forum

II. WIFI Internacionalni logistički forum održan je u hotelu Antunović 10. travnja na temu: „Outsourcing u logistici: Izazov na globalnom tržištu”, a organizirali su ga WIFI Croatia – tvrtka za cjeloživotno učenje i unapređenje poslovanja, Overseas Express, Hrvatska udruga za upravljanje lancem ops
Forum je okupio stručnjake, gospodarstvenike, pružatelje outsourcing usluga u lancu opskrbe i njihove korisnike.

Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za gospodarstvo, svojim je govorom otvorio događanje, a potom je Jordan Georgiev iz tvrtke Roland Berger Strategy Consultants govorio o praksi, trendovima, prijetnjama i dobicima od outsourcinga u Hrvatskoj i svijetu. Naveo je djelatnosti koje tvrtke najčešće autsorsaju tj. koje su to djelatnosti koje tvrtke prepuštaju (ako im nisu core business) da ih za njih rade druge specijalizirane tvrtke – među najčešće „autsorsanim” djelatnostima bi bile one iz područja IT-a, logistike, obrazovanja djelatnika, kontaktnih centara… Pri tome se, dobrim dijelom i zbog svoje složenosti, najčešće „autsorsa” IT segment poslovanja. Da bi se smanjili skriveni troškovi, koji su jedna od prijetnji outsourcinga, Georgiev upozorava da se s outsourcing partnerom mora napraviti podroban, kvalitetan  ugovor outsourcinga. Što se tiče outsourcinga u Hrvatskoj istaknuo je kako još nije dovoljno razvijen, čemu su razlog i nepovoljni uvjeti, poput visokih troškova rada, radnog zakonodavstva, neučinkovite administracije, korupcije…, što je potkrijepio istraživanjem tvrtke Roland Berger Strategy Consultants od prije par godina u kojem je Hrvatska uspoređena u tim segmentima s Češkom, Mađarskom, Slovačkom, Poljskom i Rumunjskom.
  
Siniša Ravlić, član Uprave Adria Grupa d.o.o. predstavio je, iz svoje poslovne prakse, čimbenike na koje trebamo misliti kada donosimo odluku o korištenju outsourcing usluga. Suzana Rumbak Baretić, voditeljica nabave i logistike iz Electrolux Grupe, sa gledišta korisnika usluga predstavila je međunarodnu i tuzemnu praksu Electroluxa fokusirajući se na prijevoz i skladištenje kao često spominjane logističke outsourcing usluge. O logističkoj mreži Overseas Expressa i distribuciji pošiljaka govorio je Dario Alfirević, a Dimitrije Trbović iz Auto Zubak d.o.o. govorio je o upravljanju voznim parkom.

U poslijepodnevnom dijelu Foruma, čiji je voditelj bio Aleksandar Stanković, u panel diskusiji na temu „Outsourcing usluge – šanse i rizici za poduzeće”, čuli smo mišljenje stručnjaka o tomu kako se pripremiti za outsourcing te kako razviti kvalitetnu suradnju između ponuđača i korisnika usluga. Nakon panel diskusije, sudionici Foruma mogli su se odlučiti između dvije ponuđene radionice koje su se odvijale usporedno. Prva radionica predstavila je temu „Model izrade outsourcing koncepta za dostavu pošiljaka” koju su moderirali Boris Brković i Dario Alfirević iz tvrtke Overseas Express, a druga radionica bila je na temu „Outsourcing partner, vaš novi odjel u poduzeću” koju su predstavili voditelji radionice iz tvrtke AutoZubak d.o.o.