Microsoftov odgovor na Flash

Silverlight tehnologija

Microsoft Silverlight je dodatak Internet preglednicima koji omogućuje pregledavanje bogatih i interaktivnih web aplikacija.

60 milijuna potencijalnih korisnika
Zasnovan na Microsoft.NET tehnologiji, uveo je niz unapređenja koja ubrzavaju rad na grafički zahtjevnim web aplikacijama, a poseban se naglasak daje prijenosu video podataka (live video streaming). Zanimljivo je da u Silverlightu video predstavlja običan element kojeg se može dodatno animirati, razvlačiti, namještati mu prozirnost, stavljati druge elemente iznad njega, dakle ni po čemu poseban element sučelja. Mogućnosti su zaista ogromne i to je područje koje zasad najviše privlači pozornost.

Microsoft Silverlight logoTakođer, ova nova tehnologija omogućuje razvoj web portala, web shopova, self-care portala i drugih web aplikacija u novim, potpuno grafički usmjerenim dimenzijama uz deklarativno određivanje korisničkih sučelja. Time se postižu znatna poboljšanja prilikom planiranja, dizajna, razvoja, redizajna i održavanja aplikacija, a s korisničke strane postiže se visoka intuitivnost i jednostavnost korištenja web sučelja.

Microsoft Silverlight je jednostavan, brz i fleksibilan. Samo prijenos video podataka uživo  ubrzan je za 46% (korištenjem „bufferinga”). Podržava video i zvučne zapise svih formata (VC-1, WMV, WMA, MP3), a moguće je vršiti i prijenos zapisa s računala na mobilne telefone.
Na ovoj tehnologiji, inače dostupnoj za Windows i Mac operativne sustave, a uskoro i na Linuxu, Microsoft će raditi u partnerstvu s Novellom u sklopu projekta Moonlight. Korištenje je moguće na većini Internet preglednika – Internet Exploreru, Mozilli i Safariju. Prilagodba za Operu je u tijeku i očekuje se uskoro.


Razvojna platforma
Razvojna platforma Silverlight aplikacije za izradu sučelja koristi XAML (Extensible Application Markup Language), XML jezik kojim se doslovno opisuje sučelje (poput HTML-a na web stranicama), a za programiranje neki od .NET jezika. No, .NET jezici bit će podržani u Silverlightu od verzije 1.1 (u verziji 1.0 programira se u JavaScriptu), što u praksi znači da ako programer zna programirati ASP.NET aplikacije, Windows aplikacije, web-servise ili aplikacije za mobilne uređaje na Microsoftovoj platformi, znat će programirati i Silverlight aplikacije. Bitno je napomenuti i potpunu integraciju s cijelom Microsoftovom platformom.

Microsoft Expression
Uz glavnu razvojnu okolinu za sve Microsoft platforme – Visual Studio .NET, koji je i dalje vrlo korišten alat, pojavila se i nova obitelj proizvoda – Microsoft Expression, pet novih aplikacija, prvenstveno namijenjenih razvoju web i Silverlight projekata.
Silverlight na mobilnim telefonimaExpression Design – alat za grafički dizajn, klasični program za izradu i obradu rasterskih i vektorskih elemenata, vrlo je sličan već dobro poznatim grafičkim programima. Jedna važna stvar je da se elementi obrađeni u ovom programu iznose  u XAML formatu i pripremaju za rad u Expression Blendu.
Expression Blend – alat za izradu interaktivnih aplikacija i grafičkih sučelja za web i računalne aplikacije. Zapravo, to je WYSIWYG editor (program u kojem se služimo njegovim grafičkim sučeljem), program u kojemu se zapravo „sklapa” Silverlight. Izvornog imena Microsoft Expression Interactive Designer, u prosincu 2006. mijenja ime i postaje Expression Blend. Trenutno je aktualna verzija 2, a u pripremi je verzija 2.5 koja je namijenjena razvoju budućih Silverlight 2.0 projekata.
Expression Encoder – alat za editiranje audio i video medija. Značajka Encodera je pretvaranje videa u VC-1 format posebno pogodan za korištenje u Silverlightu. Početno ime aplikacije bilo je Expression Media Encoder, a na tržištu se pojavilo u rujnu 2007.
Expression Web – aplikacija za izradu web stranica (WYSIWYG HTML editor), nasljednik poznatog Microsoftovog programa „Frontpage”. U sebi ima podržane tehnologije poput XML, CSS 2.1, ASP.NET 2.0, XHTML, XSLT i JavaScript. Za svoj rad traži .NET Framework 2.0. U ovoj aplikaciji promijenjen je način prikazivanja izrade web stranica – način iz neuspjelog Frontpagea u potpunosti je zamijenjen novim, za kojeg u Microsoftu tvrde da je vrlo točan u tumačenju standarda na tržištu, posebno u pogledu CSS-a. Aplikacija je izašla u prosincu 2006. godine.
Važno je napomenuti da svi programi imaju podršku za XAML. Nije potrebno svaki grafički element, sliku, zvuk ili video dodatno ili ručno pripremati za unos u Silverlight projekt, već to svaki od ovih programa, ovisno o tipu medija, može napraviti samostalno. Jednostavnije rečeno, dizajneri se bave sučeljem (XAML-om kroz editore), a programeri kodom (trenutno JavaScriptom, a uskoro bilo kojim .NET jezikom).
Korisnicima bi moglo biti zanimljivo da su sučelja programa crna i siva.

Microsoft Silverlight

Verzije Silverlight aplikacija
Trenutna verzija Silverlight aplikacije je 1.0. U njoj su sadržane mogućnosti izrade vektorske grafike i prikazivanja videa. Video i audio formati već su ugrađeni u aplikaciju, a glavna novina je mogućnost prikazivanja video medija HD kvalitete.
Zanimljivo je da je preuzimanje i prikaz medija moguć sa svakog servera – Silverlight radi na svakom web serveru, uključujući Apache i Linux. Također, postoji mogućnost kontroliranja količine preuzetog materijala, po načelu preuzimanja samo onoga što se trenutačno koristi.
U njemu se mogu stvarati bogate animacije i grafička sučelja, koristiti HTML i XAML elemente zajedno te programirati u AJAX-u i Javascriptu. Zbog toga je u video jednostavno uključiti grafička sučelja i simulirati kućne DVD uređaje.
Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg je izdana prva verzija bez mogućnosti korištenja .NET programskih jezika je i ta da se proširi baza korisnika, koja se trenutačno procjenjuje na 20 do 30 posto.
Ubrzo nakon izlaska verzije 1.0 izašla je probna verzija 1.1, naprednija inačica, koja za programiranje koristi .NET programsku platformu gdje se koriste jezici Visual Basic, C#, JavaScript, IronPython ili IronRuby. Ova verzija koristi osnovni kôd potpuno usklađen s .NET frameworkom. U konačnici, ova verzija, zbog novog koda radi 250 puta brže od verzije 1.0. Također, u ovoj će verziji biti podržane i dizajnerske mogućnosti upotrebljavanja „skinova”, predefiniranih grafičkih rješenja i izrada CSS skripti.
Sliverlighta 1.1 naslijedila je verzija 2.0, koja je u „beta” verziji, a njezin se službeni izlazak očekuje u ljeto ove godine. Dodatno poboljšanje ove verzije ogleda se u integraciji alata u najnoviju verziju Microsoftovog temeljnog razvojnog alata Visual Studio 2008 (kao i Express podverzija).
Koliko je Microsoft uložio u razvoj ove aplikacije i posvetio posebnu pažnju razvijanju programskog dijela, dovoljno govori podatak da izlaskom svake nove verzije, projekti napravljeni u starijim verzijama ne rade u novijima i obrnuto.
Microsoft Expression BlendTakav brz razvoj slijedi i Expression Blend –  program posebno napravljen za izradu Silverlight aplikacija. Počevši od prve verzije, danas se za razvoj koristi verzija 2.
Najavljena je i verzija 2.5, posebno prilagođena razvijanju Silverlight 2.0 projekata.

Video
Najzanimljiviji dio Silverlighta u ovom trenutku je zasigurno njegova mogućnost korištenja i baratanja videom. Veliki stupanj interaktivnosti i jednostavnost korištenja njegove su najveće prednosti. Također, jedna od velikih novina je i prikazivanje video zapisa u HD (high definition) formatu te način racionalnog korištenja „stream” tehnologije – korisnik ne preuzima cijeli zapis, nego preuzima samo ono što trenutno gleda. Na takav način se štedi „bandwith”, kako kod malih korisnika tako i na velikim serverima. Na žalost, u Hrvatskoj će još neko vrijeme takav način prikaza biti nedostupan zbog niskih brzina Interneta.
Jednostavnošću obrade video materijala aplikacijom Expression Blend, jednostavnošću umetanja logotipa, komentara, vijesti ili reklama, a svojom brzinom i interaktivnošću, Silverlight se već sada može nazvati revolucionarnim predvodnikom web videa.
Ovdje treba spomenuti da svaki korisnik koji se registrira na Microsoftovoj web stranici ima mogućnost korištenja 4 GB prostora na serveru namijenjenog pohrani Silverlight projekata, uz neograničenu propusnost.
U Hrvatskoj je Silverlight imao svoju premijeru, i to na ovogodišnjem riječkom karnevalu, u izradi streaminga proslave na njihovim web stranicama. Uz premijerno predstavljanje ove tehnologije, korisnicima je omogućio i određene nove interaktivne scenarije koji do sada nisu bili izvedivi, primjerice dinamično, odnosno animirano prikazivanje pratećih informacija o skupinama koje trenutačno prolaze kroz kadar. Korištenjem Silverlight tehnologije takvi sadržaji mogu aktivno reagirati na korisnikov unos te sadržavati znatno više informacija.

Microsft Silverlight

Svijetla budućnost?
Iako Silverlight izgledom podsjeća na Adobe Flash, to je puno moćnija i raskošnija aplikacija. Njezina lakoća implementacije sa čitavom Microsoftovom platformom, zatim snaga .NET programskih jezika, podrška razvojnim projektima, osiguran serverski prostor i brz razvoj pratećih aplikacija Silverlightu daje vrlo dobru podlogu za nesmetan razvoj. Nezavisni analitičari softverske industrije smatraju da bi upravo integracija Silverlighta i Visual Studia mogla donijeti prevagu, jer ogroman broj programera širom svijeta već poznaje Visual Studio i .NET tehnologiju.
Dodatna prednost je i sama Microsoftova web stranica, koja je po posjećenosti osma stranica na svijetu, s dnevnim posjetom od preko 60 milijuna korisnika – potencijalnih korisnika Silverlighta.

Pred Silverlightom je svijetla budućnost, jer sve što se moglo raditi s Flashom, može se i sa Silverlightom, a možda i malo više.


Piše: Krešimir Višnar