Ivanka Springer, direktorica tvrtke F+U d.o.o.

Studiranje uz praksu

Ivanka Springer je direktorica tvrtke F+U d.o.o. koja je partner i zastupnik WIFI Instituta u Hrvatskoj, jednog od organizatora WIFI Internacionalnog logističkog foruma.
U Hrvatskoj F+U d.o.o. zastupa i njemačku strukovnu visoku školu Berufsakademie (BA) Nordhessen iz Bad Wildungena te organizira stručne studije za hrvatske studente. Dio nastave na tim studijima odvija se u Hrvatskoj, a dio na jednoj od visokih škola u Heidelbergu, Bad Wildungenu, Erfurtu, Bad Hersfeldu… Kao zastupnik BA Nordhessen, tvrtka F+U d.o.o zainteresiranima u Hrvatskoj nudi i studij logistike.

Ivanka Springer:
Za studij informatike u proizvodnim procesima domaća proizvodna poduzeća ponudila su stipendije, ali nije bilo zanimanja mladih. Mislim da u Hrvatskoj moramo više promicati stručna, tehnička znanja.
Mladima iz Hrvatske nudimo stručni studij logistike u suradnji s Berufsakademie Nordhessen. Dio nastave se sluša u Hrvatskoj, a dio u Njemačkoj. Osim prijemnog ispita, uvjet za upis je da studenti imaju ugovor o praksi ili radu s nekim poduzećem iz toga područja. Moguće je da poduzeće stipendira studenta i da ga zaposli čim on počne studirati ili da primi studenta na praksu, a da student sâm plaća studij. Mogućnost studiranja ne postoji ako student nema takav ugovor jer je praktičan rad u poduzeću dio studija i bez njega ne može skupiti 180 {{{ects}}} bodova potrebnih za bachelor diplomu. Način studiranja je takav da nakon što studenti odslušaju teorijski dio nekog predmeta, odmah to primjenjuju u poduzeću u kojem imaju svog mentora – praksa i teorija stalno se upotpunjuju. Nakon tri godine studija poduzeće dobiva gotovog stručnjaka.
Prije negoli smo upisali prvu generaciju studenata, posjetili smo par stotina poduzeća u Hrvatskoj, potanko im objasnili prednosti stipendiranja studenata, a predstavili smo im i studente. Gotovo 80% studenata iz područja logistike dobilo je stipendiju od poduzeća. Prva generacija logističara diplomirat će ove godine. Studij po istom načelu pokrenuli smo u turizmu, no dok je u logistici gospodarstvo prepoznalo prednosti takvog dvojnog studija, od poduzeća u turizmu nismo dobili podršku.

Kada smo pokrenuli studij logistike mnogi u gospodarstvu smatrali su da se logistika odnosi samo na transport, no radi se o puno široj djelatnosti. Recimo, neke od tema u logistici su energija, rastući troškovi goriva, opterećenje okoliša, transport na cestama…  I mobilnost, s današnjim mogućnostima mobilnog ureda, također je jedna od tema u logistici.

Kako bi šira javnost saznala više o tome što je logistika, prošle i ove godine organizirali smo WIFI Internacionalni logistički forum. Cilj nam je bio da javnosti ukažemo na važnost logistike u gospodarstvu. Lanac opskrbe je na današnjem globalnom tržištu veliki čimbenik konkurentnosti i gdje god se u tome lancu obrazujete postoji mogućnost zapošljavanja. Sljedeće godine, uz 3. WIFI forum, namjeravamo organizirati sajam logistike gdje bi ponuđači logističkih usluga imali priliku izložiti sve svoje usluge i proizvode.

Također, u suradnji s BA Nordhessen nudimo i studij informatike u proizvodnim procesima (Computational Processs Engineering) na kojemu se stječu kvalifikacije potrebne za stvaranje računalno podržanog proizvodnog lanca. Pored inženjerstva i programiranja, izučavaju se menadžerske tehnike, primjerice projektni menadžment i komunikacijske tehnike. U okviru tog studija, u Njemačkoj je i istraživački institut gdje studenti imaju mogućnost upoznati se sa suvremenim tehnologijama. Preduvjet za upis na studij informatike u proizvodnim procesima je dobro poznavanje prirodnih predmeta – matematike i fizike. Potrebno je također i dobro poznavanje engleskog jezika jer od trećeg semestra, predavanja studenti moraju slušati na engleskom, a sve radove i ispite, kao i  diplomski, također moraju pisati na engleskom. U Njemačkoj provode 3 do 6 mjeseci, gdje je nastava opet na engleskom, za njih i njihove njemačke kolege. Domaća proizvodna poduzeća za studij su ponudila stipendije, ali nije bilo zanimanja mladih. Mislim da u Hrvatskoj moramo više promicati stručna, tehnička znanja i pokazati mladima da će u budućnosti upravo takva znanja biti dragocjena.
Kako bi šira javnost saznala više o tome što je logistika, prošle i ove godine organizirali smo WIFI Internacionalni logistički forum. Naš cilj je bio da javnosti ukažemo na važnost logistike u gospodarstvu.