Obilježavanje 37. rođendana

Sveučilišni računski centar (SRC)

Sveučilišni računski centar osnovan je 29. travnja 1971. godine odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj.
Srce je osnovano kao središnja informatička, računalna infrastrukturna ustanova akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj, ali nedvojbeno i kao nacionalna ustanova za primjenu i razvoj najnovijih informacijskih, računalnih i komunikacijskih tehnologija.

„Srce je svih ovih godina, pa tako i danas, središnja infrastrukturna ustanova sustava znanosti i visokog obrazovanja. Prepoznato je kao pouzdano i stabilno središte napredne računalno-komunikacijske i informacijske infrastrukture, ali i kao obrazovno središte koje nudi širok spektar obrazovnih programa i sadržaja, od općih do specijalističkih. Srce je i stručno, savjetodavno središte za pitanja projektiranja i implementacije najnovijih računalnih, informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Čitav niz značajnih nacionalnih projekata, od onih u području mreža ili grid računarstva, pa preko posredničkih sustava i e-učenja, sve do informacijskih sustava vezanih uz funkcioniranje sustava znanosti i visokog obrazovanja uspješno su udomljeni i funkcioniraju u Srcu” – izjavio je ravnatelj Sveučilišnog računskog centra mr. sc. Zoran Bekić.

Središnji dio programa obilježavanja Dana Srca bio je okrugli stol pod nazivom „Imamo AAI@EduHr – iskoristimo ga!”, a moderator je bio mr. sc. Miroslav Milinović, voditelj AAI@EduHr infrastrukture te pomoćnik ravnatelja i predstojnik Sektora za informacijske sustave i aplikacije. Na okruglom stolu raspravljalo se o autentikacijskoj i autorizacijskoj infrastrukturi sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

AAI@EduHr sustav djeluje od 1. ožujka 2006. godine. Dokazao se kao pouzdan i siguran sustav za upravljanje elektroničkim identitetima i njihovom uporabom. Središnji servisi sustava AAI@EduHr, koje održava Srce, odrade gotovo 4.000.000 autentikacijskih zahtjeva mjesečno.

Mr. sc. Miroslav Milinović, voditelj okruglog stola: „AAI@EduHr trenutno obuhvaća više od 200 matičnih ustanova s preko 580.000 elektroničkih identiteta koje njihovi vlasnici mogu rabiti za preko 30 različitih servisa; od pristupa računalnoj mreži do pristupa složenim aplikativnim sustavima poput sustava za udaljeno učenje Merlin. Elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr omogućuje svom vlasniku i uporabu europskog roaming servisa eduroam (www.eduroam.org“).

Kao panelisti sudjelovali su: prof. dr. sc. Mario Kovač, Fakultet elektrotehnike i računarstva; mr. sc. Vlado Pribolšan, CARNet; Lada Sartori, dipl. ing., Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split; mr. sc. Jadranka Stojanovski, Institut Ruđer Bošković; Kristijan Zimmer, dipl. ing., Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Cijela proslava Dana Srca mogla se pratiti u izravnom prijenosu na web stranicama Srca, a svi koji žele moći će na istoj adresi vidjeti snimku događanja.