Venesa Schütz - nova direktorica Microsofta Hrvatska

`Povratak kući`

Kratkim izvještajem za štampu hrvatska je javnost obaviještena kako će Microsoftovim uredom u Hrvatskoj od 1. kolovoza rukovoditi Venesa Schütz, rođena u Hrvatskoj, dosadašnja direktorica Microsoftovog odjela za globalne korporativne klijente sa sjedištem u Londonu.
Venesa Schütz na tom položaju zamjenjuje Damira Majetića čime, nakon deset godina rada Ureda u Hrvatskoj, rukovođenje preuzima osoba koja nije sudjelovala u njegovu osnivanju. Podsjetimo se, prvi rukovoditelj Microsofta Hrvatska bio je Goran Radman, koji je trenutačno na položaju predsjednika Microsoft Jugoistočna Europa.

Microsoftu se Venesa Schütz pridužila prije šest godina na položaju direktorice odjela međunarodne prodaje, a iza sebe ima 14-godišnje iskustvo rada na rukovodećim položajima u sklopu informacijskih, komunikacijskih i tehnoloških industrija.

Osim iskustva stečenog radom u Microsoftu, Schütz se dokazala na nizu rukovodećih položaja u međunarodnim IT tvrtkama. Diplomirala je međunarodni marketing, komunikacije i oglašavanje te završila hanzeatsku akademiju marketinga i komunikacija. Svoju poslovnu karijeru započela je 1994. godine na mjestu konzultanta tvrtke Fishlabs iz Hamburga, jedne od vodećih razvojnih kuća za 3D igre na mobilnim uređajima. Godine 1997. prelazi na funkciju projektnog menadžera za strateške zadatke u Autodesku, a 2000. godine preuzima mjesto direktora za velike međunarodne i inkubatorske ekonomije tvrtke marchFIRST sa sjedištem u Hamburgu. Godinu dana kasnije dolazi na mjesto direktorice njemačkog ureda tvrtke Protégé, specijalizirane za softverska rješenja i sistemsku integraciju. U Microsoft dolazi 2002. na mjesto direktorice odjela za međunarodnu prodaju zaduženog za regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike sa središtem u Minhenu, u sklopu kojeg je osvojila niz priznanja za svoja postignuća; među ostalim i za razvoj i provođenje novih poslovnih modela u segmentima maloprodaje te prodaje putem kanala i partnera. Sudjelovala je na razvoju i primjeni modela poslovnog razvoja za proizvode i usluge, kao što su X-Box i MSN.

Microsoft logo„Od trenutka kada sam došla u Microsoft imala sam priliku dobro se upoznati s čitavim nizom proizvoda i ponašanjem naših klijenata. No, ovim zadatkom zapravo započinje najuzbudljiviji dio moje karijere i doprinos kompaniji budući da nova pozicija koristi moja prethodno stečena iskustava te istovremeno omogućuje dodatni osobni i profesionalni razvitak. Osim toga, ovo je ujedno i najemocionalniji korak kojeg sam do sada poduzela – s obzirom da sam rođena u Hrvatskoj, ovaj dolazak predstavlja svojevrstan povratak kući te su moje ambicije tim veće”, izjavila je Venesa Schütz pripremajući se za preuzimanje dužnosti vođenja Microsoftova ureda u Hrvatskoj. Uz hrvatski, kao materinji jezik, Venesa Schütz izvrsno se služi njemačkim i engleskim jezikom.

„Venesu Schütz u Hrvatskoj čeka kreativan tim izuzetno sposobnih ljudi. Vjerujem kako će taj element, u kombinaciji s njenim iskustvom i stečenim znanjem dodatno obogatiti našu poslovnu praksu i tako pridonijeti još boljem ukupnom razvoju i uspjehu kompanije”, izjavio je Jaka Stele, Microsoftov direktor za regiju srednje i istočne Europe.

Valja podsjetiti da ovo nije prvi puta da hrvatsku podružnicu velike svjetske informatičke tvrtke preuzima žena koja je svoje formalno i poslovno obrazovanje stekla u inozemstvu. Tako je od 1993. do 1996. generalna direktorica IBM-a za Hrvatsku bila Dinka Kalinić porijeklom iz Vlašića na otoku Pagu, postavši tada prva žena na čelu jedne lokalne IBM-ove tvrtke u svijetu.