Odmorom protiv stresa

Barcelona - grad po mjeri svakog od nas

Mnoge putničke agencije nude svoje aranžmane za Barcelonu avionom ili autobusom, pa čak i brodom iz Genove. Ovaj grad je i česta meta maturalaca. Naravno, putem se posjećuju razni gradovi Italije i Francuske. Ako ste skloniji avio prijevozu možete sletjeti na glavni aerodrom Barcelone ili onaj nešto dalji u Gironi, gdje slijeće Ryanair.
A to je i daleko najjeftiniji način da stignete na Tenerife, bilo da krenete iz Venecije ili Graza. Mi smo upravo na svome putu ka Kanarima proveli dva dana u Barceloni.
Barcelona se nalazi u pokrajini Kataloniji. Ima svoj parlament i predsjednika. Veoma je razvijena, uz vrlo malo nezaposlenih, a ondje se stvara četvrtina nacionalnog dohotka Španjolske. Službeni jezici su katalonski i kastiljanski. Po legendi, nastala je prije 4000 godina, kada se Hercules iskrcao iz svog broda kojim je stigao iz Afrike. S njime su stigli kolonisti na još osam barki. Sam grad ima 1,5 milijuna stanovnika a sa satelitskim gradićima regije tri puta više.


barcelonaOKO LA RAMBLE
Ako ne idete preko agencije a želite biti u središtu zbivanja, naći ćete sasvim solidne hotele po normalnim cijenama oko glavne ulice La Rambla i Placa Catalunya. Odatle se pješice može obići mnogo toga. Centar grada je sam trg Placa Catalunya iz kojeg vodi nekoliko najvažnijih bulevara Barcelone. To su Passeig de Gracia i Catalunya. Ujedno su to i glavni prometni pravci, ali i mjesta s povijesnom arhitekturom i tradicijom. Čitavi distrikt, poznat pod nazivom Eixample, nastao je 1860. godine, a presijecaju ga paralelne široke ulice i veliki trgovi. Mnogobrojne terase s kafićima, galerije, trgovine i palače bivše španjolske aristokracije daju joj jedan poseban štih. Passeig de Gracia je osmišljen da bude glavna avenija aristokracije, s prekrasnim zgradama, a kasnije je Gaudi, najpoznatiji arhitekt Barcelone, projektirao nekoliko zgrada u samo sebi svojstvenom stilu. Najpoznatije su La casa Calvet, Casa Battllo i Casa Mila ili La Pedrera. Danas su tu skupe trgovine nakita, odjeće, skupi restorani, galerije i mini muzeji.

S trga počinje i turistima najzanimljivija ulica La Rambla koja se proteže sve do obale i trga na kojem se nalazi spomenik Kolumbu. To je istinsko srce grada – dugačka široka ulica, s drvoredom i šetalištem u sredini. S obje strane nalaze se mnoge trgovine, restorani, kafići i hoteli. Po danu je prepuna raznih štandova, gdje se prodaje sve, a najviše kanarinci, papagaji i druge egzotične ptice. Noću je sve podređeno zabavi i odmoru uz šetnju. Mladi umjetnici sa svojim slikama i performansima na svakom su koraku. Na njoj se nalazi i ulaz u tržnicu la Boqueria. Vrijedi ući i vidjeti kako izgleda. Nema čega nema, a fascinira izobilje i način kako je roba složena i izložena. Duž ulice su i neke povijesne zgrade, kao što su Licej i poznati Miroov mozaik. Donji dio, onaj bliže moru, prepun je sexy i peep show klubova.

Šetnju ovom ulicom možete završiti posjetom Kolumbovom spomeniku, a nešto malo dalje i fascinantnom pomorskom muzeju Museu Marítim, gdje ćete vidjeti mnoštvo slika, dokumenata, brodova i drugih izložaka vezanih uz zlatno kolonijalno doba Španjolske.

barcelonaTu je i najveći akvarij na Sredozemlju. Doživljaj je fantastičan. Može se vidjeti morska flora i fauna mediterana, ali isto tako i tropskih mora i oceana. Recimo samo da ima 11.000 životinja, oko 450 različitih vrsta. Čak postoji i dio za mini organizme, koji postaju vidljivi zahvaljujući posebnim staklima bazena koja uvećavaju. Impresivno je kada šetate 80 metara dugim staklenim tunelom a oko vas na sve strane voda.

Bočnim se ulicama s La Ramble ide u stari dio grada Barri Gotic, poznat po uskim i mračnim uličicama, malim trgovima s restoranima, kafićima i hotelima. Tu je ujedno i najjeftiniji smještaj u Barceloni. Barri Gotic je u stvari slika Barcelone kako je nekada davno izgledala kao mediteranski gradić, za vrijema španjolskih kraljeva, još iz vremena otkrića Amerike. Španjolska je kršćanska zemlja i Barcelona je prepuna što malih, što velikih crkvi i katedrala. I ovdje ih je jako mnogo. Najstarija je Katedrala Barcelona izgrađena u gotičkom stilu čija je gradnja započela 1298. godine na ruševinama bazilike uništene 925. godine. Nadograđivana je sve do posljednjeg stoljeća. Ova je katedrala zanimljiva i po tome što ima unutarnje dvorište s malim ribnjakom i parkom po kojem se šepure patke i guske. Ništa slično tomu nisam vidio nigdje.

Prolazeći kroz Barri Gotic, ili ako idete istočno s Placa Catalunya, doći ćete do trga Arc de Triomf, gdje su smještena trijumfalna vrata Barcelone. Izgrađena su za glavni ulaz za EXPO 1888. godine. Odatle vodi široka promenada sve do ulaza u Park Ciutadella, koji je velika zelena površina u samom centru grada s malim jezerom na kojem se iznajmljuju barke za zaljubljene te s prekrasnom kaskadnom fontanom na drugom kraju uz još jedna vrata. Unutar kompleksa je zoo, muzej geologije i muzej moderne umjetnosti te Parlament Katalonije.


VRIJEDI VIDJETI
Da biste upoznali ostatak Barcelone morate koristiti metro ili taksi ili turističke autobuse. T10, komplet karata za 10 metro i bus vožnji, košta 6,9€, a petnaest minuta vožnje taksijem 5€. Niti rent-a-car nije skup.

barcelonaJedan od zaštitnih znakova Barcelone je i trg Placa d' Espanya s velikom fontanom u centru i arenom za koridu na drugom kraju. Kako je ubijanje bikova u Kataloniji zabranjeno, sada je to shopping centar, jer borbe bikova bez krvi Kataloncima očigledno nisu zanimljive. Na trgu su i dva tornja, sličnih onome u Veneciji, upravo ispred ulaza u sajmište. Dalje se nastavljaju čarobne fontane i vodoskoci Montijuic, a na vrhu je palača National Art Museuma i vrtovi Montijuic s mnogo sportskih terena. Fontane se kaskadno spuštaju i čine praktično cijeli jedan bulevar na nizbrdici. Nešto predivno, a posebno noću, kada su obasjane raznobojnim svjetlima koja se pale i gase u ritmu glazbe, kao i mlazovi vode. Predstave počinju u točno određeno vrijeme, a glazba je različita, od klasične do rocka. U ovom je obliku sve ovo nastalo 1929. godine, radi održavanja Svjetske izložbe.

Pet minuta pješice odande nalazi se El Poble Espanyol ili Španjolsko selo – jedinstven kompleks građevina napravljenih u raznim stilovima iz čitave Španjolske. Tu ćete vidjeti kako izgledaju i kako su izgledali gradići na jugu i na sjeveru i sve što je osobito za pojedine oblasti. Sve te kućice danas su trgovine suvenira, kafići, restorani. Tu se pleše flamenko, karakterističan ples uz zvuke kastanjeta koje možete kupiti i kao suvenir, pa pokušati i sami plesati. Tu se održavaju i razni koncerti.

Na jednom od velikih trgova na drugom kraju grada je i Placa de la Sagrada Familia, ispred istoimene katedrale, koju je započeo poznati arhitekta Antoni Gaudi u svom jedinstvenom stilu. Još uvijek se gradi, ali odavno predstavlja simbol Barcelone.
Nešto dalje, na jednom brdu i vidikovcu, smjestio se Parc Guell, kojeg je projektirao Gaudi u svom stilu. To je najčudniji park u svijetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a te je postao drugi simbol Barcelone.

Od mnogobrojnih muzeja obavezno treba još posjetiti Fundacio Joan Miro, Museo Picaso.
Barcelona je olimpijski grad. U njemu su se održale Igre 1992. godine. Mnogi sportski objekti  danas su turističke atrakcije. Možete prošetati Olimpijskim selom, posjetiti Olimpijsku luku i Olimpijski prsten, kompleks sa stadionom, sportskom dvoranom. Možete posjetiti i stadion nogometnog kluba Barcelona Camp Nou u sklopu kojeg je i muzej, te kupiti suvenire vezane uz nogomet i Barcu.


barcelonaIZLETI
Jedan dan odvojite i za posjet rivijeri Costa Brava i Lloret de maru, Tossi, najpoznatijm turističkim središtima udaljenim od Barcelone 50 km, ili posjetite Gironu. Ako ste vjernik, obavezno posjetite poznati samostan na Monserratu, u kojem se nalazi poznati kip Crne Madone ispred kojeg se moli za ispunjenje neke želje. Obično zdravlja.


NOĆNI ŽIVOT
Barcelona živi cijelu noć. U luci, nedaleko Kolumbovog spomenika, u sklopu shopping centra Mare Magnum, nalaze se vrlo poznate diskoteke i noćni klubovi. Na ulicama ispred diskotetaka nude vam se besplatne ulaznice. Svi ih nude, ali je opet lijepo čuti da vam netko daje nešto besplatno. U nekima je i prvo piće besplatno i zove se piće dobrodošlice. Obično je to čašica tekile ili sangrije, nacionalnog pića Španjolske. U drugima, opet, besplatno piće dobijete nakon prvog plaćenog. Za grupe se može dogovoriti i posebna cijena pića, čak upola jeftinije. Luda zabava traje sve do ranih jutarnjih sati. Lokali s glazbom i flamenko plesom su dosta brojni, a pogledati predstavu je pravi doživljaj.

Hrana je izuzetno dobra a kako i ne bi kada možete birati između morskih specijaliteta i domaćih mesnih menija. Naime, ova oblast je jedna od najpoznatijih i najvećih u svijetu po proizvodnji svinja i svega od svinjskog mesa.
                                                                            
                                                                                                         Boris Pletikosa