Bolnica Akromion, Krapinske toplice – prava e-bolnica

Put do uspjeha

Bolnica Akromion je do sada najveća privatna ortopedska bolnica u Republici Hrvatskoj, a prostire se na oko 2000 četvornih metara u tri etaže. Zgrada je iznajmljena od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i posve je obnovljena. Svaka od jedanaest soba ima zasebnu kupaonicu i WC te TV prijemnik i Internet priključak, što pacijentima osigurava najveću udobnost.
Investicija, stručni tim i vodstvo
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju koštano-zglobnog sustava Akromion osnovana je od strane društva Osteon d.o.o. čiji su ulagači Fond Quaestus Private Equity Kapital i četvoro vrhunskih ortopeda. Predvodnici su sveučilišni profesori, prof.dr. Nikola Čičak i prof.dr. Miroslav Hašpl, a u timu su još dr. Hrvoje Klobučar i dr. Denis Tršek. Anesteziološki tim sačinjavaju dr. Siniša Šoštarić i dr. Krešimir Oremuš. Ravnatelj bolnice je gospodin Branimir Ćurić, dipl.ing., koji ima dugogodišnje iskustvo u sektoru a koji je prvenstveno zadužen za opće i financijsko poslovanje bolnice, dok stručno medicinski sektor vodi prof. dr. Nikola Čičak.

Prva prava e-bolnica
AkromionBolnica je u potpunosti kompjutorizirana. Nema papirnatih kartona pacijenata, papirologije i liste čekanja u klasičnom smislu. Akromion je prva prava e-bolnica u Hrvatskoj.
Središnji dio bolničkog informacijskog sustava (HIS – eng. Hospital Information System) čini sustav Medicus.Net, program poduzeća MCS Grupa, vodećeg proizvođača medicinskih informacijskih sustava u Hrvatskoj. Na centralni sustav Medicus.Net integrirani su najmoderniji softveri, vodeći hrvatski i svjetski proizvodi, svaki u svom segmetnu.
Tako poslovni dio procesa obrađuje program Imperios poduzeća Omega Software, a operacijske sale su opremljene Olympusovom HD EndoALPHA tehnologijom – tehnologijom integriranih operacijskih sala. Obrada rentgenskih i standardnih snimaka nastalih prije, za vrijeme ili nakon operacije ili pregleda, obrađuje se i čuva preko Vamstec sustava. Informatizaciju sale za buđenje napravio je Dräger.
Hardversku osnovu ovako tehnološki složenog sustava čini devet IBM-ovih dvoprocesorskih Xeonservera x3650 opremljenih četverojezgrenim procesorima. To su Windows bazirani aplikacijski i database serveri, Drägerov server za potrebe upravljanja sobom za buđenje, medicinskim nadzorom pacijenata i čitavim anesteziološkim segmentom klinike, Exchange server, storage, zatim kontrole kamera, operacijskih sala...
Komunikacijski, svi katovi kompleksa pokriveni su novom generacijom Linksysovih bežičnih APova i preklopnika, a bežična mreža dostupna je svima – kako liječnicima, koji vizite obavljaju korištenjem tablet PC-a (Lenovo X6I), tako i pacijentima koji također imaju neograničeni pristup Internetu.
Opremanje hardverom i komunikacijama te integraciju sustava izvela je tvrtka Badurini iz Zagreba.

Ambulanta i u Zagrebu
Uz ambulantu u samoj bolnici u Krapinskim Toplicama, pregled pacijenata obavlja se i u ambulanti u Zagrebu, u Poliklinici Nemetova. S obzirom da centralni program za bolnicu čini Medicus. Net web bazirano rješenje, sestra i liječnik koriste program korištenjem Internet veze i VPN-a, izravno na serveru u Krapinskim Toplicama, čime je zahtjev za informatičkom infrastrukturom minimalan – samo funkcionalno računalo s Windows operativnim sustavom i pristupom Internetu. U ambulanti u Zagrebu također je instaliran i visokokvalitetan skener za rentgenske snimke, čime se izravno u sustav mogu spremiti svi materijali pacijenta koje je imao prije dolaska u Akromion.

Narudžbe za pregled
Naručivanje pacijenata za pregled izravno u sustavu Medicus.Net obavlja sestra na prijemu koja zaprima narudžbu telefonom ili osobno. Ukoliko pacijent do trenutka zaprimanja nije zabilježen u sustav, točnije ukoliko do tog trenutka nije bio u bolnici Akromion, sestra na prijemu upisuje najmanji niz podataka u narudžbu, ali se isti podaci i automatski upisuju u matičnu bazu pacijenata i od tog trenutka upisani su mu podaci dostupni u svim daljnjim obradama.

Pregled u ambulanti
AkromionPrijem pacijenta u bolnicu radi sestra na prijemu izravnim upisom u sustav Medicus.Net. Pacijenta može upisati preko zdravstvene iskaznice ili korištenjem brze abecedne tražilice. Odabirom pacijenta, isti odsjeda u tzv. „virtualnoj čekaonici”, čime je dostupan liječniku koji trenutno radi u ambulanti. Liječnik odabire pacijenta iz „virtualne čekaonice” i obrađuje ga. Upisuje mu nalaz i/ili povijest bolesti, a uz dolazak pacijenta može vezati i prijašnje materijale koje pacijent donese sa sobom. To radi skeniranjem preko sustava Vamstec, izravno integriranog u centralni program za medicinske podatke Medicus.Net. Pri svakom sljedećem dolasku pacijenta u ustanovu, te materijale liječnik može vidjeti jednim klikom miša. Na ovaj način izrađuje se i liječniku postaje stalno dostupan dinamički Elektronski karton pacijenta sa svim podacima o pacijentu dobivenih obradom u bolnici Akromion.
Ukoliko liječnik procijeni da je pacijentu potrebna operacija, može ga izravno u sustav naručiti za operaciju ili samo napraviti predbilježbu. Liječnik upisuje i procijenjeno vrijeme trajanja operacije i sve ostale podatke radi lakšeg planiranja zauzetosti operacijskih sala i planiranja operacije.

Operacije
Prijem pacijenata u bolnicu također radi prijemna sestra, na sličan način kao u slučaju dolaska u ambulantu. No, sada ga virtualno smješta na odjel.
Po dolasku pacijenta na odjel, odjelne sestre u Medicus.Net upisuju pacijenta u sobu, tj. krevet. Time je pacijent i informatički „smješten” u bolnicu i dostupan je svima koji mogu (i smiju) nešto upisivati u vezi pacijenta – liječnici ortopedi, liječnici anesteziolozi, sestre, tehničari, fizioterapeuti itd. U tom razdoblju prije operacije liječnici anesteziolozi ispunjavaju anesteziološki upitnik. Ukoliko je pacijent informatički dovoljno educiran, spomenuti upitnik može i samostalno upisati na jednom od računala dostupnih pacijentu.
Neposredno prije početka operacije, tehničar u sali kroz Medicus.Net označava početak operacije, čime je svima u sustavu dana informacija o zauzeću sale, svim potrebnim podacima o pripremi i trajanju operacije, kao i o vrsti operacije koja se obavlja te o cijelom timu koji je u sali. To se vidi na prikazu OPERACIJSKI PROGRAM, koji vizualno iznimno pregledno, izrađen u oku ugodnim bojama, prikazuje mnoge korisne informacije o događanjima u operacijskim salama. Operacijski program potanko planira jedan od liječnika, dan prije. Predviđeno je da će se instalirati i veliki LCD monitor koji će biti svojevrsni info monitor postavljen na vrhu predoperacijskog prostora, na kojem će sve informacije o događanjima u operacijskom bloku biti vidljive iz svih dijelova predoperacijskog prostora. Integracijom s ostalim spomenutim sustavima, osoblju u sali je omogućeno da i tijekom operacije na velikom ekranu vide sve medicinske podatke i multimedijalne materijale vezane uz pacijenta iz cijelog bolničkog sustava. Tijekom operacije, liječniku koji operira omogućeno je da jednim klikom pohrani neograničen broj slikovnog i video zapisa same operacije, što se automatski pohranjuje uz ime i broj pacijenta izrađenog u Medicus.Netu.

Temperaturna lista
AkromionaIako izraz „temperaturna lista” u drugim bolnicama sugerira prikaz vrlo malo podataka sitno pisanih na jednom komadu papira, u bolnici Akromion sve je to u digitalnom obliku te je u stvarnosti ovo najvažniji i najkorišteniji dio programa Medicus.Net, jer sadrži sve relevantne medicinske podatke vezane uz pacijentov boravak u bolnici. Tu je dominantna tzv. „To Do lista” (lista zadataka). Liječnici ondje bilježe sve što je potrebno obaviti oko pacijenta: terapiju lijekovima, njegu pacijenta, razne odjelne poslove, fizikalnu terapiju itd. Odjelne sestre evidentiraju izvršenje zadataka iz To Do liste i upisuju eventualne dodatne napomene izravno na notebooku ili tablet PC-u kojeg imaju sa sobom prilikom obilaska pacijenata. Sestre imaju mogućnost upisa podataka o sestrinskoj skrbi (procjena stanja bolesnika, intervencije, dekubitus, Norton skale itd.), potrošnji materijala, laboratorijskih nalaza itd. Uz To Do listu, na temperaturnoj listi su i vrlo važni, grafički prikazani, podaci: temperatura, tlak, puls, VAS boli, stolica i mokraća. Svi lijekovi i materijali upisani kroz temperaturnu listu automatski se bilježe u poslovni sustav Imperios, čime administrativni korisnici, kao i uprava bolnice, mogu u svakom trenutku vidjeti stvarnu potrošnju i financijske pokazatelje poslovanja bolnice.

Otpust pacijenta
Po završetku boravka pacijenta u bolnici, liječnik na osnovu upisanih podataka u povijest bolesti, nalaza, opisa operacije i podataka s temperaturne liste, piše otpusno pismo. Pacijent pri odlasku iz bolnice uz otpusno pismo dobiva i slikovni i video zapis svoje operacije. Na prijemu ili recepciji pacijentu se, na osnovu upisanih administrativnih podataka, izrađuje račun, a sustav prihvaća i evidentiranje različitih načina plaćanja, odnedavno i HZZO-a.

Zaključak
Uz vrhunske stručnjake liječnike, ali i ostalo osoblje bolnice, samo ovako suvremen i sveobuhvatan medicinski informacijski sustav može biti od velike koristi te zadovoljiti današnje potrebe za kvalitetnim, učinkovitim i ekonomski isplativim liječenjem pacijenata u bolnicama. Uz visoki standard boravka i vrhunske medicinske skrbi, informacijski sustav u kojem su, na siguran način, pohranjeni i liječniku uvijek dostupni podaci o svim detaljima vezanih uz preglede, operacije i boravke pacijenata, je još jedan bitan detalj koji doprinosi ostvarivanju najviših standarda liječenja i brige za pacijenta. Bolnica Akromion – uz svoj stručni tim i podršku ovakvog informacijskog sustava – zaista je vrhunska ustanova u europskim, ali i svjetskim razmjerima.MCS grupaMCS Grupa
Poduzeće MCS Grupa d.o.o. osnovano je 1999. godine i vodeći je proizvođač informacijskih sustava zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. MCS Grupa trenutno ima 19 stalno zaposlenih djelatnika uz veći broj vanjskih suradnika, što je čini vodećom tvrtkom u ovom segmentu. Svi sustavi su inovativni, Web bazirani, i kao takvi jedinstveni na tržištu.
Medicus.netMedicus.Net
Medicus.Net je suvremeno, Web bazirano, programsko rješenje namijenjeno radu u liječničkim ordinacijama svih djelatnosti, bolnicama, poliklinikama, domovima zdravlja, klinikama i drugim zdravstvenim ustanovama.
e-naručivanjee-naručivanje
e-naručivanje je iznimno cjelovit i suvremen programski sustav koji služi za elektronsko naručivanje pacijenata na preglede u ordinaciju, laboratorij, dijagnostiku ili specijalistiku putem Interneta, izravno iz ordinacije primarne zdravstvene zaštite te registraciju dolazaka pacijenata.


Pripremljeno u suradnji s tvrtkom.