Putovanja

VATIKAN

U prošlome smo broju opisali glavne znamenitosti Rima, premda ne bi bio dostatan ni cijeli ovaj časopis kako bismo predstavili sve ono što treba vidjeti u tome "vječnome gradu". Stoga ćemo u ovome broju predstaviti Vatikan, najmanju državicu na svijetu koja je površine svega 43 ha, ali je velika po svojoj moći i bogatstvu. To je prijestolnica katoličanstva i cilj mnogih hodočašćâ i svetih misa.
Vatikan je zapravo  mali dio Rima, koji se nalazi unutar vatikanskih zidina s druge strane rijeke Tiber. Čuva ga Švicarska garda u veoma živopisnim odorama. Nastao je na mjestu gdje je sveti Petar postao mučenikom 64. godine nove ere. Kao samostalna država postoji od 1929., a njome vlada Papa, kao jedini potpuni vladar u Europi. Osim Pape tu živi i još oko 500 stanovnika, a ima vlastitu poštu, banke, novac, pravosudni sustav, radijsku postaju, prodavaonice pa čak i dnevne novine L'Osservatore Romano. Ako se već nađete u Vatikanu, pošaljite odande razglednice svojim prijateljima, jer će na pečatu pisati Posta Vatikan. Kolekcionari će Vam biti zahvalni na tome. To je ured koji, po nekim procjenama, pošalje najviše razglednicâ u svijetu. Iako razglednice u prodavaonicama i pošti stoje  0,3-0,5 eura po komadu, ispred mnogih spomenika ulični ih trgovci nude po znatno nižoj cijeni (20 komada za 1 euro).
Kako doći do toga mjesta? Ako se nalazite u blizini Piazze Navona, možete prošetati do Vatikana te usput pogledati mostove na Tiberu i Castello S.Angelo. Turistički autobus, koji vozi Rimom, naravno da na svojem kružnom putu posjećuje i Vatikan. A možete otići i crvenom linijom podzemne željeznice i izići na postaji Ottaviano-S.Pietro ili Cipro-Musei Vaticani.

Trg i crkva Svetog Petra

To je svakako najznačajniji i jedan od najvećih svjetskih trgova, koji je projektirao Bernini sredinom 17. stoljeća. Sastoji se iz dvaju dijelova. Na sjevernome se nalazi crkva Svetog Petra i Vatikanska palača, a na južnome, koji okružuju kolonade s 21 metrom visokim stupovima, nalazi se obelisk i dvije fontane. Prvu je fontanu izgradio Carlo Maderno, a Bernini ju je premjestio i izmijenio izgradivši drugu po svojim zamislima. Voda iz fontanâ je pitka i hladna, a dolazi s brda iz okolice Rima antičkim akvaduktima. Obelisk je izrađen u Egiptu za vladavine cara Augusta, a Kaligula ga je donio u Rim. On je zapravo prvi element sadašnjega trga i postavljen je na to mjesto 1568.  U doba staroga Rima mnogi su obelisci, napravljeni u čast egipatskih faraona, doneseni i postavljeni na različite trgove. Tijekom vremena mijenjalo im se mjesto kako se grad širio. Sunčeva sjena (?) s vrha obeliska pada u označen krug točno 22. lipnja.  Nedjeljom se i praznicima tu održavaju bogoslužja, koje obično predvodi Papa, što svi dobro znaju.
Najznačajniji dio trga  i najsjajniji hram katoličanstva jest svakako crkva Svetoga Petra. Mnogi su od najvećih renesansnih i baroknih arhitekata dali svoj pečat pri njezinu projektiranju. Sadržava stotine umjetničkih djela izrađenih u mramoru i zlatu. Neka potječu još iz izvorne Konstantinove bazilike iz 4. stoljeća. Kupolu visoku 136,5 metara projektirao je Michelangelo. Nije bila dovršena za njegova života. Crkva je dugačka 186 metara. Glavni je tvorac unutrašnjosti Bernini, a prevladava baldahin koji je nad grobnicom Svetoga Petra, a nalazi se ispod kupole. Oblikovao je u apsidi stolicu Sv. Petra s četirima svecima koji nose prijestolje, s djelićima relikvije stolca s koje je on održao svoju prvu propovijed. Njegovo posljednje djelo prikazuje papu Aleksandra VII., među alegorijskim likovima istine, pravde, milosrđa i mudrosti. Rad Arnolda di Cambija i stopalo svetoga Petra iz 13. stoljeća izlizalo se od hodočasničkih dodira. Pa učinite to i Vi zamislivši neku želju. Tu je i jedna od najpoznatijih Michelangelovih skulptura Pieta, koju je napravio kao 25-godišnjak. Predstavlja Mariju kako drži mrtvo Isusovo tijelo. Na žalost, zbog napada jednoga umno poremećena mađarskoga posjetitelja, koji je otkinuo djelić, skulptura je sada zaštićena staklenim zidom pa njezinu ljepotu možete vidjeti samo izdaleka.
Da biste uopće ušli u crkvu, morate proći policijsku provjeru i detektore metala, kao u zrakoplovnoj luci. Unatoč tomu učinilo mi se da ta provjera i nije odveć stroga jer je gotovo svatko nešto metalno imao u džepovima pa je detektor stalno pištio. Svi su ipak i dalje prolazili bez pregleda. Valjda im nismo bili sumnjivi u majicama i kratkim hlačama. U crkvu inače ne možete ući u prekratkim suknjicama ni majicama s naramenicama, kao uostalom ni u drugim crkvama. Stoga se odjenite pristojno. Red ljudi koji čekaju za ulazak je dug, ali sve ide razmjerno brzo.
Pred samim se ulazom možete uputiti u red za posjet podzemnoj kripti, s grobovima mnogih papa. Predlažem da najprije uđete tamo jer ćete poslije odozdo svakako doći u katedralu. Posjetitelji se puštaju u skupinama kako bi se izbjegla gužva jer svi žele fotografirati grob posljednjega preminuloga pape i grob svetoga Petra. Kada razgledate unutrašnjost crkve, možete se popeti i na kupolu te pogledati odozgo kako sve to izgleda. Stubište do vrha kupole ima 537 stuba.
Po izlasku iz crkve proći ćete pokraj već spomenutoga poštanskoga ureda u kojem možete kupiti različite suvenire. Svakako su najprodavanije krunice i drugi kršćanski simboli. Ima ih već od 3 eura, a mogu se kupiti i u prekrasnim metalnim kutijama, sa slikama pojedinih papa . Lijepa su uspomena i male slike izrađene na pozlaćenoj podlozi, s motivima crkve. Takve slike možete kupiti i u svim talijanskim gradovima s različitim znamenitostima. Platit ćete ih po cijeni od 5 do 8 eura. Kolekcionari tu mogu kupiti marke s motivima Vatikana, kao i različite kolekcije srebrnog i zlatnog novca s likovima pojedinih papa. U blizini se nalaze trgovine i prodajna mjesta s veoma vrijednim suvenirima, kao i onima za 1 euro.

Vatikanski muzeji

Odmah je u neposrednoj blizini ulaz u Vatikanske muzeje, koji su smješteni u palačama sagrađenima za pape iz doba renesanse. U 18. se stoljeću  neprocjenjivo vrijedne umjetnine prvi put javno izlažu, iako sami muzeji postoje preko petsto godina. Muzej svake godine posjeti preko četiri milijuna posjetitelja. S obzirom na kratko radno vrijeme, a velik interes, nemojte se zaprepastiti kada budete morali stati u red koji se proteže od trga Svetoga Petra, a dug je kilometar ili dva. U planu je izgradnje podzemni ulaz pa stoga planirajte to obaviti  ujutro prigodom otvaranja (8.45) dok mlađi posjetitelji još spavaju nakon burno provedene noći u kakvom rimskom diskoklubu.  Red se ipak može izbjeći pravodobnom rezervacijom ulaznih karata u određeno vrijeme. Moguće je rezervirati za skupine pa i preko neke internetske agencije koja preprodaje karte za različite rimske muzeje. Ući možete do 15.20, a zimi, subotom i posljednjom nedjeljom u mjesecu do 12.20. Ako uđete u posljednji trenutak imate samo sat i pol za obilazak. Nedjeljom je (osim posljednje u mjesecu) i praznicima zatvoreno. Radno se vrijeme stalno mijenja pa je poželjno provjeriti preko Interneta. Vodiči agencija to počesto ne učine pa se zaprepaste na samome ulazu.
Cijene se ulaznicâ kreću od 4 pa sve do 18 eura, što uključuje i posjet Sikstinskoj kapeli. Za učenike su, naravno, predviđeni popusti. Rezervacija se preko Interneta dodatno naplaćuje 4 eura po ulaznici. Zanimljivo je da 27. rujna možete ući besplatno.
S obzirom na to da se mnogo toga može vidjeti, potrebno je izabrati jedan od četiriju itinirera, koji traju od 90 minuta do 5 sati. Što možete vidjeti? Etrušćanski muzej, Galeriju zemljopisnih karata, svijećnjaka, tapiserija, Rafaelove slike, Muzej Pio Clementine s najpoznatijim vatikanskim kipovima, Egipatski muzej, grčku i rimsku umjetnost, Muzej Pio Kristiano s ranokršćanskim djelima, pinakoteka, s djelima između 15. i 19. stoljeća.
Svakako je najznačajnija Sikstinska kapela kojoj je Michelangelo oslikao strop  od 1508. do 1512. za pape Julija II. Glavni su prikazi stvaranje svijeta i pad čovjeka okruženi temama iz Staroga i Novoga zavjeta. Nakon duge rekonstrukcije, strop je obnovljen 1980. Kritičari umjetnosti zdvajaju jesu li boje trebale biti tako žive i jake. Ali što je, tu je – veliko je djelo spašeno. Dvanaest slika na zidovima oslikali su umjetnici poput Perugina, Ghirlandaia, Botticellija i Signorellija, a prikazuju događaje iz Mojsijeva i Kristova života. Fresku Posljednji sud, koja se nalazi iza oltara, dodao je Michelangelo.

Što još vrijedi vidjeti?

Možete posjetiti još neke palače i vile, ali svakako Castel Sant' Angelo, masivnu utvrdu nastalu 139. poslije Krista. Bila je mauzolej cara Hadrijana. Poslije je bila utvrda i zatvor. Hodnikom je spojena s Vatikanskom palačom. Tu se papa skrivao u nemirnim vremenima. Današnje je ime dobila po viziji pape Grgura Velikog, koji je vidio arkanđela Mihaela, dok je vodio procesiju preko mosta, moleći se za prestanak kuge. Možete posjetiti i botanički vrt sa 7000 različitih vrsta biljaka donesenih iz cijeloga svijeta. Kako se Vatikan obilazi obično uz obilazak Rima, bojim se da mnogo toga ne ćete vidjeti, jer je toliko toga, a vremena, kao i obično, malo.

Boris Pletikosa