Vlasnički sindrom

„Moji partneri i ja“ rekao nam je jedan od sugovornika čiji ćete intervju pročitati u ovome broju „ kao osnivači i jedini vlasnici tvrtke do trenutka kad smo ušli u strateško partnerstvo ..... u jednom smo trenutku u svojim glavama morali riješiti vlasnički sindrom koji podrazumijeva držanje svega pod vlastitim nadzorom kako bi tvrtka išla naprijed. I drugim hrvatskim tvrtkama savjetujem da o tome razmisle. Jer, bez obzira na uspješnost, moraju shvatiti da nemaju dovoljnu veličinu da bi se u dogledno vrijeme mogle nametnuti u istočnoj i središnjoj Europi...
Mislim da bi svaka tvrtka u Hrvatskoj koja ima kvalitetna rješenja trebala potražiti strateškoga partnera kako bi njihova ideja bila prepoznata izvan uskih okvira hrvatskoga tržišta“.

Hrvatske tvrtke doista prečesto ostavljaju dojam otoka i otočića koje svako približavanje doživljavaju kao napad na vlastiti integritet, a ponuđeno partnerstvo pokušajem preuzimanja. Primjeri uspjelih tvrtki dokazuju suprotno, upotpunjujući proizvodne i marketinške kapacitete i asortiman ponude, proširujući tržišta i korisničke baze.

Ali bez podataka!


Naša molba, tiskana u prošlome broju, nije pala na plodno tlo. Kao i u već objavljenome pregledu informatičke industrije Hrvatske (TOP100), tako ćete i u prilogu  TOP50 telekom industrije naći previše praznih rubrika, pogotovo kada je u pitanju objava dobiti. Dakako, to ne mijenja opću strukovnu sliku ni rezultate analize jer su zbirni podatci nepromijenjeni. Ipak, izuzev nekoliko opravdanih slučajeva (promjena naziva, reorganizacija, konsolidacija podataka i slično) doista nema razloga zabranjivati objavu inače javnih podataka.

No s obzirom na to da je redakcija obvezna od svake tvrtke posebno zatražiti dozvolu za objavu, možemo se samo nadati da će u idućih 12 mjeseci sve veći broj naših tvrtki shvatiti nužnost i korist otvaranja prema javnosti.

Pogriješili smo:

U InfoTrendu br. 171 na 32. stranici, pod naslovom Nevidljiva komponenta poslovanja, objavljen je uvodni članak teme ICT u financijskim ustanovama.
Na 35. stranici zabunom smo objavili dvije jednake slike, a s različitim potpisima. Ispričavamo se čitateljima  i autoru Zlatku Hrbudu zbog te nenamjerne greške.