ICT Srbija


Autorska prava
Vlada prihvatila prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima. Vlada je Republike Srbije 3. rujna  prihvatila prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima kojim se uređuju prava autora književnih, znanstvenih, stručnih i umjetničkih djela, pravo izvođača, kao i pravo prvoga izdavača slobodnoga djela.
Spomenutim se prijedlogom utvrđuju i prava proizvođača fonograma, videograma, emisija, baza podataka i pravo izdavača tiskanih izdanja, kao prava srodna autorskomu pravu, način ostvarivanja autorskoga i srodnih prava i sudska zaštita tih prava. Autor računalnoga programa ima isključivo pravo drugomu zabraniti ili  dopustiti posudbu primjerka svojega djela. Ako je autorsko djelo računalni program, dopušteno je osobi koja je na zakonit način pribavila primjerak djela da zbog vlastite uobičajene  i(li) namjenske uporabe pohranjuje program u računalnu memoriju i pušta program u rad, otklanja programske pogrješke, načini jedan pričuvni primjerak programa na trajnome nosaču  i obavi dekompilaciju u cilju postizanja interoperabilnosti.

Razmjena
Srbiji je za konkurentnost potreban razvoj znanstvenih potencijala i obrazovanja. Ministar je  prosvjete Žarko Obradović rekao da Srbija u 21. vijeku – vijeku znanja – ne može biti konkurentna, ekonomski razvijena i bogata zemlja ako ne razvija znanstvene potencijale i obrazovanje.
Žarko Obradović i Branko KovačevićFoto: Fonet
Obradović je na svečanosti "Dani univerziteta u Beogradu" čestitao profesorima dobitnicima nagrade "Profesor emeritus", kao i najboljim studentima s 31-oga beogradskoga fakulteta  koji su dobili nagrade "Student generacije" i studentima dobitnicima nagrade za najbolji znanstveno-istraživački i stručni rad. Dobitnici su povelje "Profesor emeritus" redoviti profesor Fizičkoga fakulteta Nikola Konjević, kao i redoviti profesor u miru Geografskoga fakulteta Stevan Stanković. Rektor je Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević upozorio na to da je Univerzitet trebao mnogo više učiniti na planu međunarodne razmjene. Ustvrdio je da je plan da do 2020. godine 20 posto studenata u Europi sudjeluje u međunarodnoj razmjeni, i precizirao da bi u Srbiji od 260.000 studenata na svim univerzitetima njih više od 50.000 trebalo sudjelovati u tome projektu. Naveo je da bi se poslijediplomski studiji trebali podudarati s europskima i svjetskima jer je pokretljivost najlakše ostvariti na razini magistarskih i doktorskih studija.

Etika
Najavljuje se veliki tehnološki preokret. Društvo je za informatiku Srbije 14. rujna 2009. u svečanoj dvorani Srpske akademije nauke i umetnosti pred oko 200 zainteresiranih sudionika održalo okrugli stol  na kojem se govorilo  o najnovijim znanstvenim trendovima u području visokih tehnologija koji su predstavljeni u knjizi Stanka Stojiljkovića  “Mozak na čipu”. Podnaslov je knjige“Hoće li mašine iskoreniti ljude”.
U knjizi se razmatraju pitanja, kao što su: konačne granice sadašnjih računala, je li crna rupa najmoćnije kvantno računalo, “živa računala”, implatanti za usavršeno razmišljanje, spajanje prirodne i umjetne inteligencije, stvaranje nadčovjeka za svemirska putovanja i dr. Govornici su istaknuli sljedeće: u tijeku je ubrzan znanstveno-tehnološki razvoj koji napreduje geometrijskom progresijom, razvija se potpuno nova tehnološka osnova budućih računala  na primjeni nanotehnologije i biotehnologije, postoje težnje k izjednačavanju prirodnih i umjetnih inteligencija. Tehnološki je razvoj brži od stvaranja etike novoga doba;  ljudska svijest ne će dopustiti napravama ovladati i iskorijeniti ljude, na računala će se u budućnosti možda moći prenijeti sadržaj ljudskoga mozga, ali ne i ono što čini njegovu svijest.  Umjetna inteligencija treba ostati isključivo u rukama  čovjeka kako bi mu omogućila biti još uspjelijim. Suvremeni znanstveni tehnološki razvoj otvara velik broj filozofskih i etičkih problema.
Na  skupu je posebno istaknuto da je Stanko Stojiljković objavljivanjem knjige “Mozak na čipu” izuzetno doprinio upoznavanju šire javnosti s najnovijim znanstvenim i tehnološkim trendovima i skretanju pozornosti na njihov velik značaj na našu vrlo blisku budućnost, a i neke moguće  neželjene posljedice.
      
Porast
Prihod od telekomunikacija u Srbiji iznosi preko 1,6 milijardi eura. Republička je agencija za telekomunikacije (RATEL)  predstavila 16. rujna  godišnju publikaciju „Pregled tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji za 2008. godinu“.
„Ukupan prihod na tržištu telekomunikacija Republike Srbije je u 2008. godini iznosio 1.611 miliona evra, za 9% više nego u 2007. Učešće sektora telekomunikacija u bruto domaćem proizvodu je 4,87%, što predstavlja porast od 15% u odnosu na 2007. Najveći prihod je ostvaren u mobilnoj telefoniji, 61% od ukupnog prihoda. Na drugom mestu je fiksna telefonija sa 25% udela“, izjavio je dr Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a. Ukupan se broj pretplatnika fiksne telefonije u 2008. popeo na 3.084.872, što predstavlja udio od 41,14%, uz stupanj digitalizacije 95,52%. Ukupan je prihod od usluga fiksne telefonije bio 413 milijuna eura. Ukupan je broj pretplatnika mobilne telefonije u 2008. dosegnuo broj 9.618.767, što predstavlja udio od 128,27%. Ukupan je prihod od usluga mobilne telefonije bio 980,45 milijuna eura, uz 240,27 milijuna eura ulaganja u mobilne mreže u 2008. Broj je registriranih dobavljača Interneta u Republici Srbiji 197, a broj pretplatnika 1.619.711, što predstavlja udio od 21,6%. Ukupan je prihod od pružanja internetskih usluga dostigao 107,58 milijuna eura. Uočava se da tehnologije koje osiguravaju širokopojasni pristup bilježe stalan rast (prije svega ADSL i kablovski modem). „Od ubrzanog razvoja širokopojasnog pristupa i, pre svega, e-servisa očekuje se da omoguće brži razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta pa će ta oblast informaciono-komunikacionih tehnologija biti među prioritetima Republičke agencije za telekomunikacije“, izjavio je profesor Jovan Radunović, predsjednik Upravnoga odbora Ratela.
Mobilni je operater “Vip mobile” ostvario veći prihod u drugome tromjesečju 2009. Kompanija je “Vip mobile” priopćila da je u drugome tromjesečju ove godine imala u Srbiji prihod od 18,4 milijuna eura, što je za 44,9 posto više nego u istome razdoblju 2008., izjavio je član Upravnoga odbora Roland Hajdner.Vip mobile, koji posluje u okviru austrijskoga Mobilkoma, pod kraj je lipnja imao 1,1 milijun korisnika, što je 60 posto više nego u prvoj polovini 2008., naveo je Hajdner. On je dodao da je ta kompanija povećala svoj udio na srpskome tržištu mobilne telefonije sa 7,2 u lipnju 2008., na 10,7 posto pod kraj lipnja ove godine.“Vip mobile” još je u fazi rasta i razvoja i zbog toga više ulaže nego što zarađuje. Hajdner je ocijenio i da je u prvoj polovini ove godine bilo uočljivo da poslovni i privatni korisnici troše manje na sve vrste usluga zbog svjetske ekonomske krize.
   
Certificiranje
Kompanija “Saga” postala je partner s “Thawteom” – jednim od članova svjetskoga odbora za internetsku sigurnost. Jedan od najvećih problema s kojima se susreće suvremeno poslovanje preko Interneta jest povjerenje i sigurnost. Mnogi ne vjeruju sadržaju na sajtovima i zabrinuti su za sudbinu povjerljivih podataka koje daju, zato što možebitna opasnost na Internetu postoji samim odlaskom na mrežu. Klikom na neki link možete stići na sajt koji šalje "zlonamjeran" kôd ka vašemu računalu. Korisnici žele znati da se nalaze na sigurnoj adresi. SSL enkripcija, koja se prije rabila, u današnje vrijeme bez autentičnosti ne pruža potpunu zaštitu. Zato je osnovano SSL certifikacijsko tijelo koje je na novome standardu radilo više od godinu dana i kao rezultat donijelo Extended Validation (EV) SSL Certificate koji je značajan napredak u sigurnosti online poslovanja. Certifikacijsko tijelo daje dozvole za rad dobavljačima, koji dalje izdaju certifikate sajtovima. Stroge su provjere prije svakoga izdavanja dozvola i certifikata obvezne kako bi krajnji korisnici mogli vjerovati svaki put kad vide EV SSL certifikat. Novi internetski pretraživači imaju podršku za EV SSL certifikat, a krajnjim je korisnicima prikaz provjere EV SSL cesije znatno vidljiviji nego stari SSL.

Izbor
 “ComTrade” izabran za stalnoga člana Svjetskoga ekonomskoga foruma. Na sajtu  “ComTrade Group” objavljeno je da je ta kompanija izabrana za stalnoga člana Svjetskoga ekonomskoga foruma. Prijam je u tu organizaciju praktično potvrda da se “ComTrade Group” nalazi među trima stotinama najbrže rastućih kompanija u svijetu, prema mjerilima Foruma. Veselin Jevrosimović, predsjednik kompanije “ComTrade Group”,  nazočio je  “ljetnomu Davosu” u Kini, u gradu Dalian, gdje su se od 10 do 12. rujna okupili  najznačajniji svjetski vođe iz područja biznisa i politike.

Porez
“Algotech” isporučuje novi  kontaktni centar Poreskoj upravi Srbije. Novi će kontaktni centar olakšati i osuvremeniti komunikaciju porezne uprave i građana. Građani će se moći informirati i završiti mnoge poslove telefonom ili e-mailom. Porezna će uprava s novim kontaktnim centrom dobiti  na raspolaganje sustave koji omogućuju produktivan rad operatera, praćenje kvalitete komunikacije s građanima, kao i IP telefonski sustav za komunikaciju kontaktnoga centra s ostalim podružnicama porezne uprave. Projekt će biti završen do kraja 2009., a financira ga Delegacija Europske komisije u Srbiji. Algotech je prvi integrator rješenja za kontaktne centre u središnjoj i istočnoj Europi i implementirao je više od 90% kontaktnih centara u Srbiji, što ga čini predvodnikom na tržištu.

Domene
Održana je izvanredna skupština RNIDS. Izvanredna skupština Registra nacionalnog Internet domena Srbije(RNIDS) održana je 5. rujna i na njoj su prihvaćeni:  Poslovnik o radu, Model ugovora o pristupanju RNIDS-u, Izmjene pravila fonda, Odluku o prihvaćanju plana rashoda i ulaganja rujan – prosinac 2009. i Odluka o razrješenju članova Upravnoga odbora. Na skupštini je izabran novi Upravni odbor od 7 članova. RNIDS upravlja nacionalnim Internet domenom i  do sada,  tijekom tranzicije s yu domena,  registrirano je  oko 51.000 rs domena.

Bibble Cup
Završeno je  natjecanje u programiranju -  Bubble Cup u Beogradu.Pobjednik je drugoga po redu natjecanja za studente i srednjoškolce u programiranju – Bubble Cup, održanoga 5. rujna 2009. na Elektrotehničkome fakultetu u Beogradu, ekipa „Surlaši“ iz Zagreba. Drugo je mjesto osvojila ekipa „Royal Air Fork“, a treće mjesto – „Royal Air Force“ - obje iz Beograda. Natjecanje je u Srbiji organizirano na istovjetan način kao i najpoznatije svjetsko natjecanje u programiranju (koje organizira ACM - Association for Computing Machinery. „Cilj ovog takmičenja je zapravo popularizacija programiranja, i poboljšanje uspeha ekipa iz Srbije na svetskim takmičenjima. Na ovaj način Srbija dokazuje da ima puno mladih, pametnih i kreativnih ljudi“, prokomentirao  je dr. Bodin Drešević iz Microsoft Development Center Serbia. Organizatori su bili  Microsoft Development Center Serbia, Društvo za informacione sisteme i računarske mreže, ETF, Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete. 

Internet
Internet portal Domino Magazin objavio je rezultate  istraživanja o navikama  korisnika Interneta u Srbiji. Istraživanje je pokazalo da korisnici na Internetu najviše čitaju vijesti, skidaju muziku i filmove,  stječu nova prijateljstva  na nekoj od društvenih mreža, kao što su Facebook ili MySpace i traže  erotske sadržaje. Zanimljivo je da je čak 42% ispitanika nekada izašlo na sastanak sa osobom koju su upoznali preko Interneta. Internet u Srbiji koristi približno isti broj muškaraca i žena. Prema istraživanju 22 posto korisnika nikada ne bi izašlo s nekim koga su upoznali preko Interneta. Najbitniji razlog za traženje partnera preko Interneta jest taj što se ljudi tako lakše otvaraju, smatra 37 posto ispitanih. Trinaest posto sudionika istraživanja smatra da je na Internetu izbor partnera bolji nego u stvarnome životu, dok 12 posto misli da se tako mogu sakriti mane. Većina ispitanih smatra kako Internet pomaže ljudima zbližiti se, dok 38 posto misli da Internet otuđuje. Čak je 51 posto korisnika Interneta u Srbiji steklo tim putem nova prijateljstva. Istraživanje je provedeno tijekom lipnja, srpnja i kolovoza ove godine na internetskome portalu www.dominomagazin.com, a rezultati su dobiveni na osnovi 2477 ispitanih korisnika iz Srbije.

Digitalni video
Cisco obogaćuje digitalno videoiskustvo za korisnike providera Serbia Broadband (SBB). Kompanija je Cisco  priopćila da razvija rješenje za povezivanje digitalnoga videa za kablovske providere Serbia Broadband (SBB) u Srbiji i Telemach u Sloveniji kako bi pružila korisnicima tih mreža bogata, interaktivna medijska iskustva prilagođena njihovim potrebama. Počevši od studenoga 2009., korisnici će moći pristupiti videomaterijalima visoke rezolucije (HD), a kasnije će se uvesti i cijeli niz interaktivnih usluga kao što su real-time video "na zahtjev" (VoD), snimanje digitalnoga videa (DVR), igrice i praćenje vijesti uživo i  obavijesti o vremenskim prilikama. SBB transformira svoju videoinfrastrukturu pomoću Cisco rješenja i postavlja osnovu za pružanje  “Cisco Connected Life” usluga svojim korisnicima. Cijelim će se digitalnim videorješenjem upravljati preko centralnih kontrolnih master video uređaja u Srbiji i Sloveniji, a predviđeno je da se s uvođenjem te usluge počne u studenome 2009. Među Cisco medianet tehnologijama koje će biti primijenjene su: Cisco Content Delivery System (CDS), uređaji za kablovsku televiziju preko IP-a sljedeće generacije, Cisco RF Gateway QAM, rješenja za preuzimanje videa i upravljanje sadržajem. Cisco PowerKEY sustavi pristupa pružaju SBB-u sigurnost koja je potrebna za distribuciju njegovoga sadržaja.
  Nikola Marković