Mobility day predstavio nove tehnologije

Uz novi operativni sustav za mobilne uređaje Windows Mobile 6.5 i Exchange 2010 poslužiteljsku infrastrukturu, na konferenciji su predstavljena i rješenja mobilne zaštite na radu te napredni sustavi za upravljanje transportom i logistikom...
Ovogodišnji Dan mobilnih tehnologija – Mobility Day 2009 – okupio je vodeće donositelje odluka i IT profesionalce koji su imali prilike sudjelovati na predavanjima o poslovnoj vrijednosti korištenja mobilnih tehnologija u svakodnevnome životu i poslovanju. U organizaciji tvrtki Citus i Mobendo konferencija se ustalila kao najveće okupljanje takve vrste u regiji središnje i istočne Europe, a koje je istodobno orijentirano kako na poslovni tako i na  tehnološki okvir tematike mobilnih tehnologija i poslovanja. Naglasak je ovogodišnje konferencije bio na Windows Mobile 6.5 operativnome sustavu te najavljenome objavljivanju novoga poslužiteljskoga sustava Microsoft Exchange Server 2010. Također, jedna je od odrednica ovogodišnje konferencije bila tema o podršci za razvoj mobilnih rješenja u sklopu Visual Studio 2008 razvojne okoline. Konferencija je iznimno zanimljiva i programerima te razvojnim inženjerima mobilnih tehnologija, s obzirom na to kako je dio konferencije konkretno pokazao kako vlastite proizvode uklopiti u potrebe i potražnju te ih na taj način distribuirati i učiniti konkurentnima na tržištu.
Nakon pozdravnoga govora kojim je direktorica Microsofta Hrvatska, Venesa Schütz, otvorila konferenciju, uvodno predavanje o trenutačnoj situaciji i planovima razvoja mobilnih platformi održao je Microsoftov Mobile Solutions Manager za Centralnu i Istočnu Europu, Andreas Garantziotis.
"Predstavljanje je nove Windows Mobile platforme najveća novost u povijesti Microsoftovoga rada na mobilnim tehnologijama. Do sada su se mobilna rješenja uglavnom vezala uz poslovne uređaje i korisnike. No novim se sustavom usredotočujemo na ljude, na njihova iskustva i osjećaje – na posao, ali jednako tako i na druge aspekte života. Microsoftov je konačni cilj da se mobilnim tehnologijama i sadržajima mogu doista koristiti svi, "u svako vrijeme", naglasio je Garantziotis.
U predavanjima koja su uslijedila u trima zasebnim smjerovima – za razvojne inženjere, IT profesionalce i poslovne menadžere – brojni su domaći i strani ICT stručnjaci govorili o novim rješenjima iz područja mobilnih tehnologija. Uz prijenosne tipkovnice te sustave digitalnih olovaka i zaslona osjetljivih na dodir, predstavljeni su i noviteti za interakciju između korisnika i mobilnih uređaja – akcelerometri za utvrđivanje kretanja uređaja u okolini, sustavi upravljanja pokretom te detektori svjetla. Na konferenciji su također predstavljena i brojna rješenja za automatizaciju transporta i logistike s naglaskom na uporabu mobilnih računala i opreme za automatsko prikupljanje podataka.
Sudionici su u poslovnome dijelu konferencije (Business Track) imali prilike čuti predavanja o mobilnim rješenjima, mobilnoj zaštiti na radu, kao i primjere studija slučaja primjene mobilnosti u svakodnevnome poslovanju. Dio je konferencije za razvojne inženjere (Development Track) obuhvatio predstavljanje najboljih praksi u razvoju korisničkih sučelja i primjeni Windows Mobile 6.5 operativnoga sustava. Dio je konferencije namijenjen IT stručnjacima (IT Pro Track) uključio, između ostaloga, predavanja o distribuciji mobilnih poruka i sadržaja (Mobile Messaging), SQL poslužiteljima i Exchange platformi, kao i novim aplikacijama i sustavima za Windows Mobile 6.5 operativni sustav. "Drago nam je što smo u suradnji s partnerima tijekom proteklih godina uspjelo izgradili Mobility Day u trajnu i bitnu konferenciju o mobilnim tehnologijama. Uz stručnjake iz zemlje i bliže regije, svake godine na konferenciji sudjeluju i ugledni svjetski predavači, što polaznicima u konačnici osigurava dodatnu vrijednost i potpuniji uvid u proces razvoja suvremenih mobilnih tehnologija i rješenja. Jedno je od takvih rješenja i Windows Mobile 6.5 platforma koja će se na tržištu pojaviti početkom idućega mjeseca, a na koju smo ove godine u sklopu konferencije stavili poseban naglasak", istaknuo je Andrej Radinger, direktor tvrtke Mobendo.
Posebna je zanimljivost ovogodišnje konferencije bilo i predstavljanje specijaliziranoga „IT namještaja“. S obzirom na to kako su proporcije i karakteristike namještaja za IT opremu standardizirani na svjetskoj razini, na konferenciji se mogao vidjeti i iskušati asortiman upravo takve specijalizirane garniture koja je u potpunosti usklađena s najvišim standardima funkcionalnosti, ergonomije i sigurnosti. Organizatori su ove godine uveli i još jednu novost – mogućnost praćenja konferencije putem Interneta, čime se svima zainteresiranima koji nisu mogli osobno nazočiti događaju osigurao uvid u sadržaj predavanja i nužne materijale.
Generalni je pokrovitelj konferencije tvrtka T-Mobile. Glavni sponzori su tvrtke infoKod, Selmet, Špica-Motorola, FatDUX i Hotel Antunović. Sponzori su konferencije tvrtke Algebra, posao.hr, Span, i Hewlett-Packard, dok su medijski pokrovitelji IT-infoNEWS i mjesečnik InfoTrend.  Konferencija je održana uz podršku Microsofta i Međunarodnoga  .NET udruženja (INETA).
Više informacija o konferenciji i njezinu sadržaju pogledajte na web-adresi www.mobilityday.com