Putovanja

San Marino

San Marino nalazi se 25 km udaljen, na svega pola sata vožnje od Riminija. Ima svega 60,57 kvadratnih kilometara i 31.000 stanovnika, većinom rođenih u San Marinu.
Najviši je vrh Monte Titano sa 739 metara. Kao republika ima parlament. Do njega vodi neka vrsta poluautoceste. Kako se majušna država nalazi na vrh brda na visokim stijenama, put se cijelo vrijeme penje pa se prvo stiže u naselje Borgo Maggiore. Odatle se do povijesne jezgre može nastaviti i uspinjačom ili produljiti vozilom. Parkirališta ima na sve strane. Mi smo išli skoro do vrha te parkirali ispred zidina i ulaza Porta Murata Nouva.  S jedne je strane visoka litica, a s druge su zidine u trima obrambenim redovima, a na vrhu su i tri utvrde. Samo se mjesto razvilo na najnižoj razini.
Prema  legendi, San Marino osnovao je 301. godine rabljanin Marin, inače klesar po zanimanju. Na visokim se vrletima tamo sklonio od progona kršćana  i napravio kapelu, koja je postala srcem budućega grada. Za Napoleona, a i nakon ujedinjenja Italije, San Marino uspijeva zadržati svoju neovisnost..
Na ulazu smo prošli pokraj  crkve i samostana San Querino došavši na trg Piazza Garibaldi, odakle dvije uske uličice vode prema dvama drugim trgovima. Jedan je Piazza della Liberta, na kojem se nalazi glavna upravna zgrada Pallazo Publico, gdje zasjeda Parlament i gdje se primaju strani državnici. Ispred ulaza je počasna garda s kojom se možete i fotografirati . U Parlament se može i ući i vidjeti što je unutra, jer je ujedno i muzej. Dalje se dolazi do trga i vidikovca gdje stiže već spomenuta žičara. Tu je spomenik Bartolomeu Borghesiu, poznatomu numizmatičaru, koji je izabrao San Marino kao svoje posljednje utočište. Tu je i umro 1860., a njegov se lik nalazi i na novčiću od 2 eura iz 2004. Iako San Marino ima svoje izdanje novčića eura i centi, veoma ih je teško naći u optjecaju. Ali se zato mogu kupiti kao suveniri po dvadeset puta većoj cijeni.
Drugi je trg Piazza Domus Plebisi, na kojem je bazilika Saint Martin. Unutra nema nekih remek-djela i nije me baš opčarala. Dalje počinje uspon te se dolazi  do prve i najstarije utvrde La Rocca, a nešto dalje je i najviša utvrda Cesta s muzejom oružja. Nekoliko je muzeja u samome gradu, kao muzej sprava za mučenje i muzej jedinstvenih stvari Museo delle Curiosita.
U uskim je uličicama i na vidikovcima nekoliko restorana, s prekrasnim pogledom na provaliju i ostatak San Marina u nizini. Tu su mnoge trgovine suvenirima, parfemima i pićima. Na zaboravite kupiti poznati gorkasti talijanski liker od badema Amareto, koji je nezamjenjivi sastojak tiramisua i nekih koktela.  Tu su i likeri od različita voća, koje smo uzeli što za sebe što kao izvorne darove svojim prijateljima. Nisu skupi. Cijena je 3 eura.  Svuda je po trgovinama istaknuto da su to TAX FREE cijene. Cijene su parfema dosta niske. Bili smo zbunjeni da u istoj prodavaonici možete kupiti originalni (izvorni) parfem za 20-50 eura, kao i njegovu krivotvorinu za 5 eura. Ipak smo kupili original i bio je stvarno original.