Sanjin Eterović, novi direktor za javni sektor i zdravstvo u Siemensu

Tvrtka su ljudi

Četrdesettrogodišnji Sanjin Eterović je na novu dužnost u Siemens došao iz tvrtke Sedam IT gdje je bio savjetnik Uprave i voditelj prodaje ključnim korisnicima. Što ta promjena znači za Siemens i njega osobno otkrio nam je u ovom kratkom razgovoru...
INFOTREND: Nedavno ste u Siemensu  imenovani za mjesto direktora poslovnog područja za javni sektor i zdravstvo. Što za vas znači to imenovanje?

Sanjin Eterović: Svaka promjena je izazov sama po sebi. Moje imenovanje na poziciju direktora poslovnog područja za javni sektor i zdravstvo predstavlja prigodu da svojim znanjem i iskustvom pokušam  na najbolji mogući način odgovoriti izazovima vremena u kojem živimo i radimo.
Motiva ne nedostaje. Siemens je inovativna tvrtki s dugom tradicijom i takvom koncentracijom znanja i iskustva u ICT projektima da to gotovo jamči da ću moći ispuniti kako ciljeve korporacije tako i moje osobne.

IT: Na novu dužnost ste došli iz tvrtke Sedam IT gdje ste bili savjetnik Uprave i voditelj prodaje ključnim korisnicima. Hoće li se vaši novi poslovi podudarati s poslovima koje ste obavljali u bivšoj tvrtki?

Eterović: Vjerujem da svatko treba raditi ono za što smatra da je dobar ili najbolji. Dobro se osjećam kada sam u izravnom kontaktu sa korisnicima, tako da ću i dalje nastaviti raditi ono što najviše volim. Brinuti o korisnicima, o njihovim potrebama. To se nikada neće promijeniti bez obzira gdje radio.

IT: Hoćete li unijeti neke promjene na novome radnom mjestu  i ako hoćete o kojim je promjenama riječ?

Eterović: Ne želim govoriti ili provoditi promjene radi njih samih. One moraju biti promišljene i napravljenje u svrhu ispunjenja globalnih ciljeva tvrtke. Kako sam tek nedavno došao u Siemens, vjerujem da mogu objektivno, „sa strane“ sagledati situaciju u Siemens SIS-u te predložiti promjene koje će nas učiniti boljima. Tvrtka jesu ljudi koji rade u njoj. Ono što očekujem je profesional pristup i predanost poslu od strane svojih kolega.  Svojim primjerom ću ih pokušati dodatno motivirati. Vrijeme će dati odgovor na pitanje da li sam u tome uspio.    

IT: U razdoblju smo recesije na globalnoj erazini i svi govore o uštedama. Na čemu se po može uštedjeti, a da se ne prekinu procesi informatizacije vezani za poslove javnog sektora?

Eterović: Ne postoji jednostavan i jednoznačan odgovor na to pitanje. Država je stvorila okvire informatizacije donošenjem strategije razvoja ICT u javnom sektoru. Zastupam mišljenje da uvijek ima prostora za optimizaciju i racionalizaciju. Nužno je ustrajati u promoviranju novih ideja informatizacije javnog sektora, uvažavajući pozitivna iskustva iz bližeg ili daljeg okuženja.
Značajnu ulogu u informatiziciji javnog sektora imaju EU pretpristupni fondovu kao značajan izvor financiranja ICT projekta. Do nedavno smo bili svjedoci nedostatka ideja kako novce koji su nam na rasplaganju potrošiti. Dojam je da je danas situacija u mnogome bolja tako da vjerujem da će se uvijek na ovaj ili onaj način pronaći sredstva za kvalitetne ICT projekte.
Jedan od konkretnih odgovora na vaše pitanje može biti BPO (Business Process Outsourcing) što ne znači outsourcing samo IT komponente već i cijelog poslovnog procesa. Siemens posjeduje svu potrebitu infrastrukturu i iskustvo za realizaciju takvih i sličnih projekta u javnom sektoru.
     
IT: Prema Ciscovim predviđanjima do 2013. godine, zbroj svih oblika video zapisa činit će više od 90 posto globalnog korisničkog IP prometa, a promet video komunikacija od 2008. do 2013. godine porast će desetostruko. Jesu li ta predviđanja točna?

Eterović: Takve ili slične studije i istraživanja kreirana od strane tako renomirane kompanije trebamo uvažavati te uključiti u svoje razvojne planove. Manje je važno da li su ta predviđanja manje ili više točna. Već danas moramo početi raditi na pripremi i edukaciji kako nas samih tako i korisnika kako bi mogli dati svoji doprinos promociji i realizaciji novih ideja u ICT-u, ali ne tehnologije radi, već sa pozicije unapređenja kvalitete života i rada.

IT: U kojem smjeru će ići informacijske i komunikacijske tehnologije na globalnoj razini?

Eterović: Odgovor na to pitanje bi prepustio znanstvenicima, analitičarima i globalnim „igračima“. Kao što sam već prije naglasio, tehnologija radi tehnologije me ne zanima. Zanima me kako pretočiti tehnološka dostignuća u poboljšanje kvalitete života i rada. To je danas jedni argument koji krajnji korisnik uvažava i treba uvažavati.


Sanjin Eterović

je magistrirao na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Svoje 18-godišnje radno iskustvo na tržištu informacijske i komunikacijske tehnologije stekao je isporukom ICT proizvoda i rješenja te konzaltingom ključnih kupaca, osobito iz telekom industrije. Prije Sedam IT radio je u tvrtkama Span, Arbor informatika, LPC i Storm Computers.