Putovanjem protiv stresa

London u 2 dana

London je svakako jedna od najljepših prijestolnica Evrope. Iznenadit će Vas svojim tisuću godina starim građevinama, izuzetno ljubaznim ljudima, načinom života i sačuvanom tradicijom, ali i novom, svugdje prisutnom, tehnologijom. Zapanjuje organizacija, red i čistoća, iako gotovo da nema kanti za smeće (u koje je IRA nekoć postavljala bombe), pa su se naučili živjeti bez njih.
London - Big BenKako se često boravak u Londonu svodi na vikend-aranžmane ili kratke poslovne i privatne posjete, evo što se mora vidjeti i obići u dan ili dva, čak i pješice, uz malu pomoć podzemne željeznice (Tube). Najbolje je kupiti dnevnu kartu 1-2 zone, kojom se vozite autobusima i Tubeom. Prvi su sporiji, ali imate bolji pogled na sve, posebno s kata double-deckera. Za veće udaljenosti obavezno koristite Tube, čije su postaje uz sva važna mjesta. Svakih 2-5 minuta dolazi sljedeći vlak ili bus. Na svakoj stanici su detaljne i jasne mape gdje trebate ići, a unutar busa ili metroa su, uz natpise na displejima, i zvučne obavijesti kojoj se stanici približavate, tako da se teško možete izgubiti.

Opcija je uzeti turistički bus koji će Vas provesti za 5 puta više novca. Kako se ondje vozi lijevom stranom, na mnogim pješačkim prijelazima je napisano LOOK RIGHT ili LOOK LEFT, kako bi se pješacima olakšalo snalaženje. Na svakom koraku su video kamere i sve se snima, kao najbolja zaštita od kriminala i vandalizma. London je danas veoma siguran grad.

Buckingham Palace-Trafalgar-Westminster
Mi smo krenuli od postaje Victoria Station odakle, ako imate viška vremena, vlakom možete skoknuti i do Brightona. Odatle se pješice, nakon 400 m, dolazi pred Buckingham Palace. Početkom XVIII. stoljeća to je bila palača Vojvode od Buckinghama, a 1837. godine postaje kraljevska rezidencija, što je i danas.

Vremenom je dograđivana, a danas ima 775 soba, od kojih su neki dijelovi pretvoreni u muzeje. Ispred nje nalazi se počasna garda i stotine turista, koji očekuju smjenu garde. Oko palače se s vremena na vrijeme provezu dvije kraljevske kočije, da se turistima dade još malo materijala za slikanje. Ispred palače je veliki trg i Victoria Memorial, spomenik kraljici Viktoriji iz 1911. godine. Iza palače je istoimeni park.

Sa trga vodi široka avenija The Mall, s čije se lijeve strane prostire Green Park, a s desne St James Park. Avenija vodi kroz slavoluk Admiralty Arch na trg Trafalgar Square. Na impozantnom trgu dominira veliki stup sa spomenikom admiralu Nelsonu i dvije fontane. U pozadini je zgrada Nacionalne galerije i crkva Svetog Martina. Čak i u slučaju da niste ljubitelj engleskog i srednjevjekovnog slikarstva, odvojite sat vremena da proletite kroz sobe s francuskim impresionistima. Ulaz je besplatan.

LondonNiz ulicu Whitehall spuštamo se prema Parlamentu. Putem prolazimo pored zgrade konjičke garde. Imamo sreće, u dvorištu se vrši smjena konjičke straže, koja je također veliki spektakl. Dalje niz ulicu prolazimo pored poznate ulice Downing Street, na čijem broju 10 stanuje predsjednik na trg, a ispred nas je Big Ben, najveći i najpoznatiji svjetski toranj i sat, Parlament te zgrada opatije Westminster Abbey. Ako se zadesite ondje u vrijeme zasjedanja Parlamenta, možete ući i prisustvovati sjednici. Nakon velikog požara 1834. godine zgrada Parlamenta ili Westminster Palace je obnovljena u neogotičkom stilu. Ima 1100 soba. Dodan je 96,3 m visok toranj, sa satom teškim 5 tona, koji pokazuje vrijeme na sve četiri strane. I to, zapanjujuće točno.

Tower Hill - St Paul’s Cathedral - Britanski muzej - SOHO
Druga strana Parlamenta gleda na Temzu i najnoviju londonsku atra-kciju London Eye, 135 m visoki i na svijetu najveći kotač odakle se pruža veličanstven pogled na London iz visine. Iako je dovoljno prijeći preko mosta, dosta se čeka na ukrcaj, a kad se ukrcate kabina za 15 minuta dolazi na vrh, a potom se spušta nazad.

Do tamo se može Tubeom ili brodom. Tower Hill je ogromna, skoro tisuću godina stara tvrđava s bezbrojnim kulama i zidinama, gdje su se ispisivale najokrutnije stranice britanske povijesti. Prolazeći kroz nju srest ćete Beefeaterse, gardu tjelesnih čuvara Henrika VIII iz vremena Tudora i vidjeti kraljevske dragulje. Pored tvrđave je Tower Bridge, jedinstveni i mnogima najčudniji i najljepši most na svijetu. Dovršen je 1894. godine. Kako se često dizao zbog prolaska brodova, na visini od 47 m napravljen je most za pješake, koji su mogli nesmetano prolaziti. Danas je to muzej i mjesto s kojeg se pruža prekrasan pogled. Posebno impresivno djeluje mehanizam za podizanje mosta, pogonjen parnim strojem na ugljen, koji je bio u funkciji sve do 1976. godine. Preko mosta je poznati restoran te spektakl Beefeaters, gdje ćete susresti srednjovjekovne vitezove i pjevače balada. Jest ćete i piti kao na gozbi, obasjani svjetlošću baklji u povijesnom okruženju nadsvođenih podruma Kuće bjelokosti.

London - Buckingemska palačaOdatle prošećite ili se vratite dvi-je stanice do metro postaje Cannon Street. Ako Vas zanima Bank of England i Burza, prošećite 200 m od Temze. U pozadini je i nova futuristička zgrada, koju zovu Gherkin (kiseli krastavac), primjer zgrade koja se sama grije i sama hladi, zahvaljujući posebnim tunelima i sustavima ventilacije. Potom se uputite u pravcu katedrale Svetog Pavla (St Paul’s Cathedral) izgrađene krajem XVII. stoljeća. Druga najveća kupola na svijetu zavređuje da se na nju popnete, zbog pogleda koji je možda i najljepši od svih pogleda na London.
Nastavljamo metroom još dvije stanice do Holborna, zatim idemo 300 metara Ulicom New Oxford, te skrećemo desno u Britanski muzej. Velika zgrada, s još većom izložbom. Tu su Egipat, Sumerani i razne druge kulture. Vrijedi zaviriti, a ulaz je i ovdje besplatan.

Dalje šetamo kroz Oxford Street, jednu od glavnih londonskih ulica za shopping. Iznenađeni smo niskim cijenama robe, a uz sniženja od 80% teško možemo odoljeti i kupujemo par sitnica. Lijevo se pruža dio grada SOHO, nekoć nadaleko poznat po kriminalu, a danas glavna zona s trgovinama, restoranima, pubovima, kinima i kazalištima. Najživlji je potez od Ulice Charing Cross do trga Piccadilly. Tu je i Kineska četvrt. Na trgu Leicester nalaze se sva najpoznatija kazališta, a u parku je spomenik Shakespeareu. Slično je i na Strandu. Ovdje je svakako doživljaj dočekati kraj radnog vremena i noć, kada ionako pune ulice postaju još punije. Recimo samo da neke predstave koje se tu daju igraju godinama i uvijek su rasprodane, a igraju po dvije predstave dnevno. Pogledati neku od njih mnogim je turistima imperativ.

LondonHarrod’s
Ako imate vremena i snage, možete još skoknuti do Knightsbridgea i vidjeti kultnu robnu kuću Harrod’s. Teško je opisati taj luksuz i raskoš na svakom koraku, pa čak i kod stepeništa, liftova i WC-a. Tamo se sve može pronaći i kupiti, pa i popiti kava za 90 kn. Nepisano pravilo je da turisti kupe makar kutiju keksa i da je stave u Harrod’s vrećicu i tako šetaju Londonom. U podrumu je i mini spomenik sa slikama Lady Diane i Dodija al-Fayeda. Vlasnik robne kuće je Dodijev otac.
Par stotina metara dalje su tri muzeja (Geološki, Prirodni i Tehnički). Između njih vodi put ka Hyde parku, gdje je prekrasni spomenik Princu Albertu, a preko puta poznata dvorana Royal Albert Hall, gdje se održavaju koncerti i teniski mečevi. Tu je i zgrada glazbene akademije.

Mnogo je toga još ostalo za vidjeti u Londonu. Proći ćete pored mnogih slavoluka podignutim raznim vojskovođama (Marble Arch, Wellington Arch...). Neke će zanimati moderna umjetnost i Tate Gallery, a neke opet muzej voštanih figura Madame Tussauds. Netko će poželjeti prošetati nekim od mnogih londonskih parkova, ili otići u neke udaljenije dijelove Londona, recimo tražiti dućan s cipelama Manolo Blahnik, poznat iz serije Seks i grad. Ljubitelji nogometa mogu posjetiti stadione nekih od timova Premier lige, a neki će poželjeti vidjeti i zgradu Scotland Yarda. A što reći za brojne dvorce i palače smještene oko Londona. Trebalo bi doći nekoliko puta da bi se sve to obišlo.

LondonHrana
Još u hotelu iznenadit će Vas nekadašnji tipični engleski radnički doručak, kojeg mnogi i danas jedu, pa čak i trogodišnja djeca. Kobasica, slanina, jaje, grah, tost, a ponegdje i malo salate, više za dekoraciju. Doduše, sve je više onih koji jedu lakša jela. Za ručak je opet druga priča. Gdje god pogledate, samo se prodaju sendviči. Mnogobrojne trgovine i lokali nude stotine vrsta raznih sendviča i napitaka. Poslovni svijet istjeran je na ulice zbog zabrane pušenja u lokalima. Svaki slobodan trenutak lijepog vremena koristi se vani, pa tako mnogi sjede u parkovima, na fontanama ili oko zgrada i jedu sendviče, pijuckaju kavu i sokove. Naravno, ima i restorana svih svjetskih kuhinja, ali tamo se uglavnom odlazi na večeru. Ako tražite tipično englesko jelo onda je to fish & chips, veliki komad pohanog ribljeg fileta i pomfri. Pivo se pije u pubu i to uvijek točeno, i uvijek bez pjene. Ako dobijete preko pola centimetra pjene u čaši, slobodno reklamirajte. I tu se može nešto gricnuti. Obično hrenovke u tijestu (rolls) i pomfri s umacima i naribanim sirom koji se istopi (cheesy chips).


Boris Pletikosa