Očekivanja ICT branše

2008/2009. - Što poduzeti u teškim vremenima (2. dio)

U prošlom broju objavili smo odgovore vodećih ljudi više informatičkih tvrtki, u nastojanju da prepoznamo reakciju na nedače posljednjeg tromjesečja 2008. i izazove koji ih očekuju u ovoj godini. I u ovom broju nastavljamo serijom kratkih intervjua u kojima smo direktore i članove Uprava pitali kako su odgovorili na prve naznake gospodarske krize i kako joj se namjeravaju oduprijeti u tekućoj poslovnoj godini.
Suzdržani optimizam
U anonimnoj anketi zamolili smo naše sugovornike da odgovore na sljedeća pitanja:
1. Kako biste ocijenili opće stanje u IT industriji u 2008. godini?
2. Ukupni rast IT industrije (ukupni prihod) u 2009. u odnosu na 2008. bit će: Puno veći, malo veći, ostati isti, malo manji, puno manji?
3. Učinke gospodarske krize vaša će tvrtka u 2009: uspješno savladati, uglavnom prevladati, pokušati predvladati, teško prevladati, vrlo teško prevladati?
4. Vaša tvrtka će se u 2009. gospodarskoj krizi oduprijeti: povećanjem plasmana na domaćem ili/i inozemnom tržištu, promjenom portfelja proizvoda i usluga, reorganizacijom poslovanja, smanjenjem troškova poslovanja, smanjenjem troškova rada?

Od sugovornika smo dobili nešto drugačije i manje optimistične ocjene no u prvoj objavi, prije mjesec dana:
1. Opće stanje u IT industriji ocijenjeno je nešto slabije, sa čistih 3,5
2. Mišljenja o rastu IT industrije u ovoj godini podjednako su podijeljena između „isti“ i „malo manji“ (uz jednu pesimističnu ocjenu „puno manji“).
3. Učinke gospodarske krize samo će jedna tvrtka „pokušati prevladati“ dok su ostale sigurne da će ih „uspješno“ ili „uglavnom uspješno“ prevladati.
4. Anketirani su odabrali sve opcije koje im pruža naše pitanje s time da je glavni naglasak na povećanju plasmana na domaćem tržištu i manje, na smanjenju troškova poslovanja.

..

Renato Rubeša
- predsjednik Uprave Asseco - Arbor
Očuvati postojeće korisnike

Renato Rubeša, Asseceo - ArborO uzrocima dugoročne stagnacije IT industrije u Hrvatskoj: Osnovni razlog stagnacije je u loše izbalansiranoj vlasničkoj strukturi hrvatskog gospodarstva. Prevelik je postotak gospodarskih subjekata u državnom vlasništvu u kojima se prethodnih godina ulagalo u IT samo zbog „prometa”, a ne zbog ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata. To je za posljedicu imalo nagomilavanje IT opreme i softvera koji nisu ulazili u opravdanu funkciju. Kod mnogih kupaca proradila je savjest ili strah od neugodnih pitanja.

U navedenom razdoblju (2006-2007) poslovanje naše tvrtke bilo je vrlo uspješno. O predznacima krize: Predznaci krize zapaženi su sredinom 2008. godine. Poremećaj na tržištu utjecao je na rezultate u četvrtom tromjesečju. Ukupni rezultati (u 2008-oj) podbacili su u odnosu na godišnji plan.
Poslovni rezultati u 2008: U 2009. godini rezultati će biti slabiji nego u 2008. Pojačat ćemo napore za očuvanje postojećih korisnika.

Posljedice po branšu: Posljedice po IT branšu i tržište u Hrvatskoj bit će vrlo ozbiljne.
Za nove odnose prema poslovanju i tržištu kriza može biti onoliko dobra koliko bude više izražena jer će opstati samo najsposobniji.

..

Tihomir Mavriček - predsjednik Uprave Biro Data Servis
Krizom treba upravljati

Tihomir Mavriček, Biro Data ServisO uzrocima dugoročne stagnacije IT industrije u Hrvatskoj: Srećom, ponajprije zbog specifične industrije kojoj smo posvećeni, BDS nije zamijetio navedenu stagnaciju. Ukupno smo zadovoljni rezultatima ostvarenima u 2006. i 2007., a kad ne bismo uzeli u obzir i rezultate za 2008. godinu, tada bismo možda i mogli zaključiti da je u 2007. godini bila prisutna stagnacija. No, ovako, možemo samo pričati o specifičnostima i pojavama cikličnosti u pojedinim granama industrije s kojima poslujemo.

O najavama krize: Predznaci sadašnje krize bili su zamijećeni krajem kolovoza 2008. godine, osobito kada su počele afere s financijskom industrijom SAD-a. U Hrvatskoj, prvi konkretni znaci krize bili su vidljivi već krajem listopada 2008. godine, kada su se lagano počela zaustavljati ulaganja i kada se u žarište počinju stavljaju troškovi. Četvrti kvartal definitivno je potvrdio da smo ušli u krizu, iako je tada sve to još bilo uzrokovano medijskim napisima i strahom koji se zbog toga pojavio.

Poslovni rezultati u 2008: Ukupno gledajući 2008. godinu, možemo zaključiti da je to za nas bila jako dobra, pa čak i najbolja godina. Usprkos tome, da nije bilo posljedica krize, financijski rezultati zasigurno bi bili bolji za 8-10%.

Kako se suočiti s krizom: Proaktivno, krizom smo počeli upravljati krajem listopada prošle godine. Sagledali smo različite scenarije utjecaja krize na naše poslovanje te poduzeli odgovarajuće korake za svaki scenarij s ciljem ublažavanja njezinog utjecaja na poslovanje tijekom 2009. godine. Optimistično se nadamo da svi mi koji smo pravovremeno počeli upravljati krizom nećemo doći do naših najgorih predviđenih scenarija krize. Neovisno o krizi, svi moramo pozitivno razmišljati i biti usmjereni prema napretku u svim segmentima poslovanja, no zadržavanje razine iz 2008. zadovoljilo bi naša očekivanja za 2009. godinu.

Posljedice po branšu: Kriza je već sada ušla u sve pore poslovanja i sve industrije. Naročito ove godine svi će biti usmjereni na ulaganja i troškove koji će sveukupno smanjiti troškove poslovanja. Ogromnu ulogu u procesu sveukupnog racionalnog gospodarenja imovinom ima upravo informatičko tržište, koje putem različitih rješenja automatizacije poslovanja, ili njezine optimizacije, može pomoći u učinkovitom upravljanju krizom i smanjenju mogućih gubitaka. U stvari, kriza je zapravo ogromna prilika za informatičku industriju.

..

Andrej Lončarić - direktor u Gisdati za Hrvatsku
Nastavljamo ulaganjem u kvalitetu

Andrej Lončarić, GisDataO uzrocima dugoročne stagnacije IT industrije u Hrvatskoj: GISDATA d.o.o., kao i GISDATA GRUPA, poslovale su uspješno tijekom spomenutih godina (2006 -2007), a uspješno poslovanje nastavilo se i u 2008-oj, te se očekuje i u 2009-oj.

Godina 2007., zbog izbora je bila ponešto „stresnija” od prethodnih, ponajviše zbog toga što su sposobnosti ulagača bile slabije u prvom dijelu godine te se „kompresija” ugovaranja odvijala u zadnjem kvartalu godine, što je povećalo stres za izvođače. Zbog toga je 2007-u obilježilo izuzetno dugo čekanje da se poslovi odrade, i teška predvidljivost u usporedbi s prethodnim godinama, dok se „kompresija” ugovaranja i izvođenja projekata odvijala u zadnjem kvartalu.

Usprkos tome, u GISDATA-i je 2007. i 2008. godina bila izuzetno uspješna, kako na Hrvatskom tako i na stranim tržištima, zahvaljujući tome što smo snagom GISDATA GRUPE i njenih jakih izvornih kapaciteta njegovali upravo Hrvatsko tržište i njen rast, i u tome uspjeli.
O posljedicama krize: Posljedice krize se zasad ne očituju u našem poslovanju, jer kao i dosad, nastavljamo širiti poslovanje kako u geografskom smislu tako i u smislu povećanja portfelja, što se pozitivno odražava na naše poslovanje.

Poslovni rezultati u 2008: Poslovanje se nastavlja u pozitivnom smjeru, ukupan prihod GISDATA GRUPE povećao se, u odnosu na 2007-u, za 40%, dok se poslovanje u 2007-oj u odnosu na 2006-u povećalo za preko 30%. Ostvareno je to zahvaljujući našoj konkurentskoj snazi kako na domaćem tako na inozemnim tržištima, velikom broju stručnih resursa, financijskoj snazi kompanije i ulaganju u kvalitetu naših rješenja.

Kako se suočiti s krizom: Umjesto da režemo troškove, nastavit ćemo ulagati u kvalitetu našeg poslovanja. Od 2008. godine nadalje povećavamo pažnju u telekom segmentu, u kojem, zahvaljujući brojnim iskustvom i referencama širom regije, primjećujemo izuzetan rast prometa i u kojem vidimo mnogobrojne prilike za naše lokacijski bazirane servise, te rješenja za optimizaciju poslovanja i upravljanje mrežnom infrastrukturom.

Uz to, nastavit ćemo s jakim izvozom u našim ostalim članicama, a širimo se i na nova tržišta (u 2008-oj otvorili smo ured u Tirani, te smo počeli poslovati i u Turskoj).
Posljedice po branšu: Smatramo da će kriza zapravo pokazati tko su jaki a tko slabi proizvođači, te da ona nama nudi isključivo nove prilike. Nove nam se prilike nude zbog toga što – kako malim tako i velikim, kako privatnim tvrtkama tako i javnim organizacijama – nudimo optimizaciju poslovanja, što je ključno u ovako teškim i nepredvidljivim vremenima. Pritom su naša rješenja dostupna i velikim i manjim tvrtkama, a investicije u njih su brzo isplative.

..

Ivica Metlikovec - direktor Mikrocop
Ne nalazim uporišta za pesimizam

Ivica Metlikovec, MikrocopO uzrocima dugoročne stagnacije IT industrije u Hrvatskoj: Premalo saznanja imamo da bismo mogli znati što su uzroci. Sve što bismo rekli bilo bi na razini špekulacije. Ali, ono što možemo sa sigurnošću iznijeti je trend u našem poduzeću: prihodi su stalno rasli minimalnom stopom, ali dobit je u apsolutnom iznosu bila gotovo ista. To tumačimo kao zaoštravanje zahtjeva korisnika na tržištu, što ishodi snižavanjem cijena.

O predznacima krize: Znakove krize mi još uvijek ne primjećujemo. Čudno, ali istinito. Čujemo da drugi govore o nelikvidnosti, ali to su uglavnom oni koji (za razliku od Mikrocopa) najvećim dijelom rade s državnim sektorom. Podsjeća me to na situaciju gdje tsunami val nije stigao do nas i sada čekamo da vidimo je li to zato što o potresu samo svi pričaju ili zato što valu treba dulje vremena da stigne.

Poslovni rezultati u 2008-oj: Razlika ostvarenog i planiranog je unutar 5%. Doduše, nisu se dogodili kapitalni projekti koje smo planirali za 2008-u, ali je to nadomješteno nizom manjih projekata.
Očekivanja za 2009-u: Ne usuđujemo se nadati da su naša optimistična očekivanja ostvariva. No, prema svim naznakama o 2009-oj – ne nalazimo uporišta za pesimizam. Možda je to zbog toga što val još putuje (vidi gore: usporedba s tsunamijem). Uglavnom, u ovom trenutku očekujemo da će 2009. godina biti 5% uspješnija od 2008.

Posljedice po branšu: Iz naše perspektive – čini se da o krizi više govorimo nego što je ona stvarna činjenica. Ali, bojimo se da bi toliko najavljivanje krize moglo rezultirati tzv. „samoostvarujućom prognozom”: ako nešto uporno najavljujemo, i ponašamo se već sada kao da će se to dogoditi, tada sve činimo kako bi se to stvarno i dogodilo. Kao u bankama: ako netko spomene da banka ima problem s isplatama, pa svi navale na isplatu, tada se kriza s isplatama (koja objektivno ne postoji) stvarno i dogodi.

..

Igor Dropulić - direktor SAP Hrvatska
Održati razinu 2008.

Igor Dropulić, SAP HrvatskaO uzrocima dugoročne stagnacije IT industrije u Hrvatskoj: Tržišnu bih situaciju u Hrvatskoj u IT segmentu radije nazvao kolebljivom nego stagnirajućom. Mislim da je tržište samo po sebi i dalje ovisno o dva ključna parametra: kupovini iz javnog sektora i velikim projektima u privatnom sektoru.

Javni je sektor u posljednjim godinama ujednačio godišnju potrošnju za IT segment i tu bitnih oscilacija, kao ni rasta, nije bilo. Preostali su veliki projekti u privatnom sektoru, a tvrtke koje su uspjele dobiti poslove na takvim projektima bilježe rast, dok su one koje su ostale van tog kruga zabilježile bitan pad.

SAP je u Hrvatskoj u posljednje tri godine imao dvije izvanredne poslovne godine (2006. i 2008.) i jednu slabiju godinu – 2007.

O predznacima krize: Krajem trećeg kvartala postalo je razvidno da će financiranje projekata kod naših korisnika postati dodatni izazov jer su se dostupnost i cijena kapitala naglo pogoršali. Usprkos tome, konačni rezultati za 2008. godinu nisu bili bitnije pogođeni početkom krize iz jednostavnog razloga što je prodajni ciklus za SAP projekte nešto duži. Nastavno, proces donošenja odluke za partnerstvo sa SAP-om kod naših korisnika uvjetovan je mnogim poslovnim parametrima. Cijena projekta i financiranje samo su neki od tih parametara.

Poslovni rezultati u 2008: Ukupni rezultati za 2008. godinu su na gornjoj razini očekivanja koja smo imali na početku godine. Razlog za to leži u iznimno uspješnom prvom i drugom kvartalu te solidnom kraju godine u već dobrano otežanim poslovnim okolnostima.

Očekivanja za 2009: Za 2009. godinu bilo kakvo predviđanje u ovom trenutku bilo bi bliže pogađanju nego li stvarnom poslovnom predviđanju. Za prva dva kvartala očekujem da će poslovanje biti usporeno i otežano. Većina poslovnih ljudi uzima time-out za promišljanje kuda dalje krenuti sa svojim tvrtkama, kao i za detaljniji uvid u smjer razvoja i jačinu krize. U trećem kvartalu, iz današnje perspektive, očekujem da će gospodarska aktivnost donekle živnuti te da će se takav trend nastaviti prema kraju 2009. godine. Za ovu bih godinu smatrao uspjehom kada bismo razinu rezultata uspjeli održati na razini prošle, 2008. godine.

Posljedice po branšu: Svaka kriza, pa tako i ova, nužno dovodi do konsolidacije na tržištu: veći, kvalitetniji i solidniji igrači iz krize će izaći s ojačanim tržišnim položajem dok će slabiji i manje kvalitetni biti pod pritiskom preuzimanja i/ili istiskivanja s tržišta. U ovakvim je vremenima izuzetno važno kakav je gotovinski položaj tvrtke, odnosno koliko je tvrtka u stanju vlastitom gotovinom držati operaciju u pogonu bez potrebe za dodatnim zaduživanjem koje postaje sve skuplje. Nadalje, naplata potraživanja te maksimalno kontroliranje troškovne strane, odnosno kvalitetno upravljanje poslovnim operacijama, može u kriznim vremenima pomoći ojačavanju konkurentskog položaja. Tvrtke čiji menadžment i ljudi budu te tri stvari mogli kvalitetno odraditi, izaći će iz krize jači.

..

Danko Venturini - direktor Ventexa
Porast udjela usluga

Darko Venturini, VentexUtjecaj stagnacije: Rezultati poslovanja Ventexa u navedenom razdoblju poklapaju se s uočenom stagnacijom ICT industrije. Ipak treba napomenuti kako je Ventex u tom razdoblju započeo s provedbom strategije prebacivanja tvrtke iz PC Assemblera u Sistem Integratore, proces koji bi u potpunosti trebao biti proveden do 2010. godine. U navedenom procesu, kao ključni pokazatelj, osim rasta prihoda, smatramo i porast udjela usluga u ukupnom prihodu, što je ostvareno u skladu s planovima.

O predznacima krize: Prve znakove krize, odnosno poremećaja na tržištu uočili smo početkom 2008., pripisujući ih (vjerojatno točno) postizbornom razdoblju i izostanku većih natječaja sve do 5. mjeseca, da bi zadnji kvartal, inače uvijek smatran „visokom sezonom” značajno podbacio u odnosu na protekle godine.

Ipak smatramo da se radilo gotovo isključivo o psihološkoj reakciji na medijsku objavu svjetske financijske krize koja se objektivno u Hrvatskoj još nije mogla osjetiti.
Poslovni rezultati u 2008-oj: U odnosu na očekivanja, 2008. je svakako podbacila; relativni optimizam krajem 2007. zamijeno je krajnji oprez i prilično konzervativan pristup, što je djelomično uzrok usporavanju rasta prihoda. Ono što doista zabrinjava je mogućnost da je podbačaj zadnjeg kvartala uzrokovan krizom hrvatskog gospodarstva na koju se tek treba odraziti svjetska financijska i gospodarska kriza.

Planovi za ovu godinu: Planovi za 2009. su recesijski, odnosno ne predviđaju rast prihoda, a u maloprodajnom segmentu predviđamo i daljnji pad. Porastom udjela usluga u ukupnom prihodu planiramo nadomjestiti pad prihoda u tom segmentu poslovanja. Usvojeni plan podrazumijeva i zadržavanje svih radnih mjesta, što smatramo od izuzetnog značaja za provedbu strategije razvoja. Tek u slučaju pada većem od 10% u odnosu na plan, vjerojatno bi ipak morali smanjiti trošak rada.
Posljedice po branšu: Uvjereni smo da je implementacija informatičkih rješenja osnovni preduvjet podizanja konkurentnosti svih poslovnih subjekata, a u kriznim vremenima konkurentnost je od presudnog značaja. To bi trebala biti prilika koju svakako vrijedi pokušati iskoristiti.