info Uvodnik

Vodeći i „vodeći“

Ovaj je časopis osnovan s jedinom namjerom (kasnije se pokazalo - ne jednostavnom), da hrvatsko gospodarstvo uvjeravamo u prednosti korištenja suvremene informatičke tehnologije. Na tome smo radili s manje ili više uspjeha punih 17 godina no uvijek smo se držali pravila da nikoga ne podvrgnemo kritici bez vrlo jakih i provjerenih dokaza.
infotrend 168 - info uvodnikU velikom broju poruka kojima nas informatičke i druge tvrtke i ustanove, svakodnevno obavještavaju o svojim djelatnostima, uspjesima i rezultatima, često se ponavlja pridjev „vodeći“. Taj izraz doživljavamo kao poruku pošiljatelja da je u svom radu postigao zadovoljavajuće rezultate i zauzeo značajno mjesto u nekoj proizvodnoj ili tržišnoj niši, kao želju da javnosti skrene pažnju na vlastita dostignuća. Dakako, da bi nadopuna „među vodećima“ bila primjerenija ali tko još danas vodi računa o čistoći jezika i preciznom izražavanju?

Pokazalo se, međutim, da takva sloboda izražavanja može i zasmetati pa smo nedavno dobili dopis tvrtke koja se smatra više vodećom od druge tvrtke koja je to objavila u svom članku u InfoTrendu. I stoga traži ispravak.

S obzirom da gotovo dva desetljeća pratimo razvoj informatike i informatičkog tržišta, uvjerili smo se da je ova tehnologija i njen utjecaj na gospodarski i privredni razvoj Hrvatske previše složena da bi se usporedbe ikojeg dostignuća mogle raditi na osnovu jednog ili dva pokazatelja.

Koja su mjerila za odabir „stvarno vodeće“ informatičke tvrtke koja, primjerice, implementira neki proizvod „s police“? Bruto dohodak ili dobit?

Broj prodanih aplikacija, broj uključenih stručnjaka, povoljnija cijena, kraća implementacija, bolja prilagodba, obrazovanje korisnika, zadovoljstvo investitora...?

Najbolji doista postoje i treba im odati priznanje ali usporedbe se mogu raditi samo po strogo određenim i preciznim pokazateljima. U navedenom primjeru to doista nije bio slučaj pa smo nastojali da se problem riješi dogovorom.

Neposredno prije odlaska u tisak dobili smo (nepotvrđenu) obavijest da je do toga i došlo. No ako se to ne pokaže točnim, navedeni dopis objavit ćemo u idućem broju InfoTrenda.