Tehnologijom protiv gospodarske krize

CeBIT2009

Svake se godine početkom ožujka u Hannoveru otvara najveći svjetski sajam informatičke i telekomunikacijske tehnologije – „CeBIT 2009”, s ICT rješenjima za sve sektore: od industrije, trgovine, zdravstva, školstva, financijskog i uslužnog sektora, telekomunikacija te kućne i zabavne elektronike. Ove godine bio je jedan dan kraći, a zbog trenutne svjetske krize imao je 26,5 % manje izlagača (4300) u odnosu na prošlu godinu. Izlagači su bili iz 69 zemalja (10 % manje). Najavljeno je da će se sljedeći CeBIT održati od 2. do 6. ožujka 2010. te da će biti još jedan dan kraći...
Najveći svjetski sajam informacijskih i komunikacijskih tehnologija ipak je uspio privući oko 400.000 posjetitelja. Ove godine bilo je zamjetno usmjerenje CeBIT-a na sve više pratećih događanja (izlaganja, seminara, kongresa, prezentacija, okruglih stolova, promidžbi, seminara i slično). Kažu da ih je bilo više od 1000.
Najznačajnije ovogodišnje teme bile su: nova web orijentiranost – cloud computing, ušteda energije (Green IT World), mobilnost (mobilna TV,  mobilni telefoni nove , 4. generacije, bežični pristup), VoIP, IPTV servisi, nove tehnologije za snimanje(solid state diskovi), tehnologije za uštedu energije, IT sigurnost, navigacija,  automatska identifikacija/RFID, a kod programske podrške SOA zasnovana rješenja i SaaS (Softvare as a Service), outsourcing i, na kraju, procvat aplikacija e-uprave i e-zdravstva.

Ovogodišnja zemlja partner CeBIT-a bila je Kalifornija. Na otvaranju CeBIT-a, njemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno s guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom, privukla je veliku medijsku pažnju.
Od izložbe CeBIT nastoji se napraviti i značajan političko-poslovni forum. Kako bi se naglasila važnost i utjecaj ICT industrije na nacionalna gospodarstva, održan je niz skupova  političara i gospodarstvenika EU i ostalih zemalja „Cebit Global Conference”. Tako je Chris O'Connor (potpredsjednik razvoja IBM-a) održao odličnu prezentaciju. Kao glavne inovacijske trendove u 2009. naveo je: Virtualizaciju, Cloud Computing, Energetsku učinkovitost, Sigurnost, Information Management, Governance & Risk Management, Asset Integration & Convergence. Iznio je podatke o porastu složenosti i međusobne povezanosti pametnih uređaja (u kamionima, medicini, bankarstvu), što zahtijeva Smarter Service Management. Ukazao je na prelazak sa statičkog na dinamički pristup globalnom poslovanju (što je nazvao kretanjem prema „Smart planeti”). Izniman je porast transakcija i prijenosa (predviđa da će 30 % svjetskog prostora zauzeti medicinske 4D slike) što traži razvoj potpuno novih tehnologija za prijenos, skladištenje, pretraživanje i upravljanje.

Kevin Turner iz Microsofta naglasio je mogućnost da se kriza prevlada uz pomoć ICT-a. Jedna od udarnih tema bila je „Cloud Computing” te se predviđa da će se utrostručiti zadaci za usluge računarstva u oblaku do 2012. godine i dosegnuti vrijednost od 42 milijardi USD. Model računarstva u oblaku osigurava jeftiniji način pristupa i uporabe informacijskih tehnologija, a očekuje se da će njegovo uvođenje znatno utjecati na danas tako traženo smanjenje troškova. No jeftinija rješenja nisu dovoljna jer je važna i razina usluga i cjelovita ponudu rješenja, što se rješava jakom mrežom partnera.

Na CeBIT-u je tema sigurnosti bila dobro zastupljena. Bili  su prisutni svi poznati i nepoznati ponuđači programa i rješenja. Eugene Kaspersky (osnivač Kaspersky Laba) održao je odlično posjećeno predavanje „Preuzimanje odgovornosti za internet”. Izložio je i obrazložio teze da je e-Crime na internetu tako uspješan jer je vrlo isplativ i lak za počiniti uz mali rizik. Založio se da se to promijeni stvaranjem sigurnih operativnih sustava, jačanjem zakonske zaštite, uvođenjem svjetske mrežne sigurnosti. Istaknuo je da OS ne smiju obavljati neodobrene aplikacije, proizvođači moraju biti ovlašteni, kao i korisnici. Treba uvesti internetske putovnice za pojedince, internetski Interpol, svjetsku regulaciju, izobrazbu korisnika, kažnjavanje (i uvesti i-zatvore!!!).

Na ovogodišnjem CeBIT-u hrvatski se ICT sektor predstavio šesti put (s 10 hrvatskih tvrtki), u organizaciji Središnjeg državnog ureda za e Hrvatsku, Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te Hrvatske gospodarske komore. Ovogodišnje predstavljanje pritom donosi neke novosti. U suorganizaciju nastupa uključilo se i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Hrvatski IT sektor predstavio je hrvatski IT klaster (sastavljen od 7 regionalnih klastera: GRIT – Rijeka, MIT –  Međimurje, DISC – Split, IKS – Osijek, ICT klaster Varaždin, ITC – Istra, ZIC – Zadar, s ukupno 70 informatičkih  tvrtki).
Na CeBIT-u se predstavilo ukupno deset tvrtki –  sedam iz Cro.ICT klastera: Gideon Multimedia iz Splita, Mono d.o.o. iz Osijeka, Abba d.o.o. iz Osijeka, Axiom d.o.o. iz Čakovca, S-soft iz Čakovca, Lama d.o.o. iz Splita te Multilink iz Rijeke te tvrtke Blancom, Elma Kurtalj d.o.o. i Initium Futuri d.o.o.

 

Kao važan smjer razvoja, Intelov menadžer Craig Barrett najavio je integraciju mobilnog interneta i navigacije. Najavio je i 4. stupanj interneta ugrađen u razne sustave (Embeded Interfaces), u razne inteligentne strojeve (vetrenjače za optimalnu proizvodnju struje, velike strojeve u poljoprivredi, šumarstvu, flote kamiona...) da bi se postiglo bolje povezivanje, iskorištenje, produktivnost, optimizacija, upravljanje i lako održavanje itd. Budući razvoj usmjeren je i na sustave koji trebaju pouzdano raditi u izoliranim uvjetima za sve potrebe posade komunikacija, zabava, upravljanje i povezivanje sa sustavima u okolini (mjesecima kao na brodovima itd).

Microsoft objavio Windows 7

Velika gužva novinara bila je oko predstavljanja novih rješenja Asusa. Prikazano je više najnovijih modela malih prijenosnih računala (koja su na sajmu hit), inteligentna tipkovnica s ekranom osjetljivim na dodir i najzanimljiviji novi projekt vrlo tankog računala Acera s dva procesora i dva zaslona (koji reagiraju na dodir). Ti ekrani se mogu preslagivati/presavijati kao papir po načelu origamija. To računalo objedinjuje sve što PC može uraditi i treba  zamijeniti PC i razne uređaje (mikseta, klavijature i slične funkcije).

Sveopće ispreplitanje mreža, uređaja i aplikacija omogućio je IP protokol koji je temelj svih vrsta komunikacija (glas, tekst, slika ili video). To omogućuje stvaranje jeftinijih (zbog zajedničke infrastrukture) integralnih aplikacija kakve do sada nisu bile moguće. Skup rasprava, prezentacija o IP rješenjima odvijao se u hali 13 pod nazivom: IPcentral@CeBIT . Održana su brojna predavanja i prezentacije na kojima su prikazana najnovija rješenja.

Mobilnost

CeBIT je dobrim dijelom bio posvećen mobilnoj telefoniji. Telekom operateri i proizvođači opeme i rješenja imali su najveće štandove. Proizvođači (npr. Ericsson) izložili su tehnologije s 28,8/46,6 Mbps (novitet je HSUPA), što će biti prijelaz na mreže 4. generacije (50-100 Mbps) i najavili brzine do 100 Mbps za par godina, što odgovara kabelskim mrežama.
Mobilni internet, zahvaljujući postignutim brzinama novih mobilnih protokola omogućuje mobilni pristup internetu u rangu fiksnih priključaka. Uređaji postaju sve složeniji te se uz kameru, FM radio i MP3 mogu dodavati razne apliakcije. To dodavanje omogućuju moduli (čipovi) za pojedine funkcije koji trebaju biti što manji i sa što manjom potrošnjom.
IP tehnologija omogućuje da  se i TV program gleda kada i gdje to želite. Mobilna televizija putem mobilnih telefona te PDA i navigacijskih uređaja na DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld) platformi su udarna tema. Telekom operateri su, naravno, odmah ponudili glazbu i mobilnu TV kao svoju novu mobilnu uslugu (T-com, O2, Vodafone...).  Telekomunikacijski sektor najviše očekuje od novih usluga (npr. Tripleplay paket usluga) za mobilne telefone (koji objedinjuje telefonske servise, brzi internetski pristup i digitalnu televiziju visoke rezolucije). 
    Bežične mreže zasnovane na WiFiju ušle su u masovnu primjenu te se otvorio problem njihovih kapaciteta. U velikoj su modi mreže gradova (Municipality Networks) te je istaknut primjer Los Angelesa kao najveće takve mreže.

Digitalni dom

Pretežna pristupna tehnologija danas je još uvijek DSL, no potrebne su veće brzine za IP TV (TV on Demand) za brzi pristup internetu (VDSL tehnologija s preko 50 Mpbs) koja omogućuje prikaz televizije visoke rezolucije (HDTV) s interneta u svakom domu, naravno preko velikih plazma ili LCD ekrana. Video na poziv (VoD), tanki ekrani i atraktivni sadržaj je ono što treba privući potrošače i donijeti nove prihode fiksnim operaterima koji gube dio prihoda u borbi s mobilnim operaterima. Uvodi se središnje upravljanje cijelom infrastrukturom, upravljanje glasom i slično. Uvode se kućne mreže sa širokim mogućnostima  upravljanja/optimizacije grijanja, ventilacije, rasvjete, nadzornog sustava kuće i slično. 
    CeBIT je bio pun ogromnih ravnih ekrana i monitora. U tijeku je prijelaz na digitalnu TV visoke rezolucije: HD TV. Do nedavno su LCD-i bili pretežno manjih dimenzija, ali su prešli dimenziju 50 inča i idu do ogromnih dimenzija (prekrivaju cijele zidove). Paneli su sve tanji te su i savitljivi a, kako mogu slijediti površinu zida ili koska, naročito su pogodni za potrebe marketinga).

Mreže
Žičane mreže postaju gigabitne s 10-gigabitnim backboneom. Predstavljeni su 10- gigabitni preklopnici  i 10 Gb kartice za žičane mreže (ranije su bile isključivo optičke) od strane Acton Brandsa (SMC). Gigabit Ethernet je postao norma za Cebit čak i na području jeftinije opreme.

Video konferencije

    Zahvaljujući razvoju IP rješenja i HD TV-a, videokonferencijski sustavi doživljavaju procvat. Najnoviji profesionalni sustavi omogućuju multipoint videokonferencije u virtualnoj sobi za sastanke (s vizualnim, glasovnim, mulitmedijskim sadržajima visoke rezolucije, po jednoj liniji sa zaista dojmljivom kvalitetom, te koriste velike ekrane visoke rezolucije) i stvaraju privid pravog sastanka u istoj prostoriji.

Telematika i navigacija

Osobni uređaji za navigaciju (PND) imaju danas ugrađeni GPRS modem i SIM. Svi smart telefoni i PDA uređaji imaju i opciju proširenja s navigacijskim modulom. Takvi uređaji se, osim pomoći pri pronalaženju pravog puta (navigaciju), koriste za pronalaženje, praćenje logističkog tijeka (u automobilima, privrednim vozilima, plovilima itd.), vojne namjene i slično. Od iduće godine vjerojatno se niti jedan automobil/kamion/brod  neće više  isporučivati bez navigacije. 

Telemedicina

    Ovogodišnji hit Cebita bila je posebna izložba i konferencija o telemedicini „eHealth”. Visoke cijene zdravstvenih usluga i svjetski trend brige za zdravlje potakli su razvoj niza  mobilnih osobnih uređaja za praćenje zdravstvenog stanja ljudskog organizma (temperatura, tlak, srce/EKG, analiza šećera i ostalog u krvi, mogućnost praćanja i lociranja pacijenta itd.). Tako sustav namijenjen dijabetičarima nadzire i automatski upravlja održavanjem stabilnog stanja. 
To je potaklo i otvaranje daljinskih laboratorija, nadzornih centara (i njihovih mreža u EU itd.) za preventivno 24-satno praćenje zdravstvenog stanja pojedinog pacijenta (pokretnog ili nepokretnog) po načelu pretplate na uslugu (analize, nadzora, stručne i hitne pomoći nadzornog centra). Pacijent „okićen” senzorskim uređajima stalno je pod nadzorom te ga se, nakon uočavanja nekog zdravstvenog problema, locira i s njime stupa u kontakt mobilnim telefonom te on dobiva potrebne upute ili ga se upućuje na adresu najbliže odgovarajuće   ambulante ili mu se šalje ekipa za hitne intervencije.
Svemu tome bio je posvećen i simpozij „e-Health”. Slična rješenja rade se za vojsku, za krizne situacije, za mobilne ekipe (patronažne sestre, brodove i slično) koje dobivaju dodatne uređaje: kamere, videotelefon,  rentgen i druga dijagnostička pomagala, pa mogu komunicirati s udaljenim lječnikom i primijeniti odgovarajuću terapiju. Kod starijih se osoba uvodi stalni nadzor kod kuće te se provjerava uzimaju li redovito lijekove, i tome slično.

Aplikacije za javni sektor

Prikazana su brojna rješenja (e-government) za javni sektor i njemačke regionalne državne organizacije. Zadan je rok da se do 2010. prijeđe na informacijsko društvo. Savezne države Njemačke (uz pomoć informatičkih tvrtki) riješile su pojedina područja javne uprave i servise za građane, geografske informacijske sustave (za šumarstvo i zemljoradnju, komunalne sustave), osobne/zdravstvene/vozačke iskaznice i slično. Izlagači na Cebitu bile su, uz uprave i jake informatičke tvrtke, također i male te srednje tvrtke koje su prikazale rješenja (često vrlo inovativna) već isprobana u praksi. Zbog toga trenutno postoji velik broj primijenjenih rješenja kojima su pokriveni gotovo svi aspekti javnog sektora, socijalnih službi i državnih ustanova. Upravo je nevjerojatno koliko toga postoji i postupno se po Njemačkoj širi.


Učinkovitiji poslovni procesi

Poslovanje tvrtki i informatizacija njihovih poslovnih procesa (Business Processes), kao i njihovo unapređenje, bila je jedna od značajnih tema CeBIT-a. Posebno se naglašava potreba za upravljanjem sadržajem i za poboljšanje odnosa s kupcima (Web Content Management i Customer Relation Management). No najnoviji trend prema najmu rješenja tj. on demand sustava SaaS (Software as a Service), namijenjeno je onima koji još nemaju CRM a iznajmljuju ga od drugih. No ima i skromnijih rješenja za manje tvrtke ili za posebne primjene (za pozivne centre, za marketing i klasični CRM). Rast na njemačkom tržištu je 4-5 %, a osobito rastu jeftina open source rješenja.

Open source SW

U hali 5 održan je „Linux Park”, veći nego prošle godine, u okviru SME Foruma. Prikazana su brojna poslovna rješenja (temeljena  na open sourceu), uspješno isprobana u tvrtkama i državnim ustanovama.
Danas je Linux i open source snažan trend (podržava ga i IBM) te daje dobre rezultate i ima sve više primjena u gospodarstvu, a naročito u državnoj upravi (koja ga aktivno podržava). Tvrtke koje isporučuju besplatan ili gotovo besplatan SW žive od od suporta (za školovanje, uvođenja i podršku konzultanata) kojeg kod nas još uvijek nedostaje.
 
Web 2.0

Ovogodišnji Cebit preplavilo je novo tumačenje uloge weba. Pojava YouTubea, FaceBooka, Linkedina (za poslovnjake) i drugih portala za pojedinačne uratke i suradnju stvara novu generaciju web usluga i servisa za korištenje weba na novi način od strane pojedinaca koji razmjenjuju i doprinose sadržaju na webu (blogovi, Wikipedia, video uratci itd. Zbog jednostavnosti korištenja, i tvrtke su počele stvarati svoja rješenja za svoje skupine zaposlenih (npr. prijenos iskustava prodavača).

Automatska identifikacija – Auto ID/RIFID

    Automatska identifikacija proizvoda putem bežično čitljivih oznaka/tagova (umjesto poznatih barkod oznaka) iz razvojne je faze prešla u fazu praktične primjene i snažnu podršku, posebno kroz „CeBIT Forum Auto ID/RIFID”. Skupina velikih trgovačkih lanaca (predvođenih Metroom i Wall Martom) traži da svi dobavljači već u fazi proizvodnje prijeđu na RFID tagove. Na Cebitu su proizvođači i serviseri (u automobilskoj i avionskoj industriji i drugdje) prikazali uspješna rješenja za koja se očekuje snažno širenje. Zbog pada cijene naljepnica, tagovi se ugrađuju na sve više proizvoda, rezervnih dijelova i uspješno zamjenjuju barkod oznake. To omogućuje olakšano praćenje lanca isporuke od procesa proizvodnje do kupca i na kraju do recikliranja (tzv. praćenje sljedljivosti koje postaje obvezno u EU za prehrambene proizvode, lijekove i druge proizvode važne za zdravlje, sigurnost ili slično).

Zaštita podataka, mreža i prostora
   
    Na CeBIT-u je o sigurnosti bilo organizirano više specijaliziranih zajedničkih izložbi nego lani, s mnoštvom izlagača (npr. CeFIS) i foruma: npr. „CeBIT Security World”. Ove godine bilo je dosta riječi o rješenjima za državne organe i upravu (e-Putovnice, e-Osobne iskaznice, video nadzor, video analiza, biometrijski sustavi, praćenje napada na mreže (CERT).
    Značajni dio izložbe pokrivali su integralni nadzorni i sigurnosni sustavi, za poslovne i druge prostore, temeljeni na kamerama, senzorima i identifikacijskim uređajima (temeljeni na ID karticama, pinovoma,  otisku prsta, šake, zjenice, glasa, fotografije itd.) te vrlo složenim i inteligentnim programskim rješenjima.

Outsourcing

Veliko zanimanje za vanjskim IT uslugama potaknulo je organizaciju posebne izložbe. Nudi se najam SW-a, zatim opreme, kapaciteta obrade, spremišta podataka, web resursa, radne snage, poslovnih zona i slično, s ciljem povećanja učinkovitosti i smanjenja troškova. „Outsourcing Solutions Forum” bio je posvećen komercijalnim temama, ekonomskim, organizacijskim, sigurnosnim , pravnim problemima i rješenjima u raznim područjima (npr. bankama itd.). Naravno, zemlje koje imaju posebne interese (tj. one poznate po outsourcingu: Indija, Irska, Kina, Rumunjska i druge, s vlastitim štandovima i prezentacijama) nastojale su i na forumu privući pažnju, privući korisnike i ulagače sa svojim ciljanim prezentacijama, no pojavile su se i one dosad nepoznate (Češka, Čile, Dominikanska republika itd. ). I Hrvatska je sa svojim štandom (zajednički financiranim od HGK-a, e-Hrvatske i Agencije za promicanje investicija), pozornost pokušala svrnuti na sebe i na svoje informatičke tvrtke koje su tamo izlagale.

Štednja energije

Današnji je trend štednja energije (zbog poskupljenja nafte) a, naravno, električna energija kao i zaštita okoliša nezaobilazne su teme i na CeBIT-u (hala 9). Prikazana su brojna rješenja jer je Njemačka vlada ustanovila nagradu „e-energy” od 40 mil. eura za najbolja postignuća u štednji energije i alternativnim izvorima (vjetra, smanjene emisije, automobila na baterije, brzih mreža...). No radi se i o globalnoj inicijativi (Climate Savers Computing Initiative) koje traži smanjenje potrošnje računala za 50%, i prateće emisije CO2 (za 54 mil. tona godišnje, što odgovara 11 mil. automobila i 10-20 elektrana na ugljen). Njemačka stvara 20% svoje električne energije iz vjetrenjača (koje na rade uvijek) pa je sustav online informiranja o tome kada ima dovoljno jeftine energije zanimljiv (jer se tada gase skupe termoelektrane) i uklanja se ispuštanje CO2. Zbog toga je na sajmu bio prikazan čitav niz elektro-automobila.

Ante Polonijo