Info Uvodnik

Lijek zvan Internet

Pripremajući teme za ovaj i planirajući slijedeće brojeve InfoTrenda, ne možemo se oteti dojmu da su dvije, u ovom trenutku najpopularnije riječi u nas, Kriza i Internet.
Materijale za obje teme koje u ovom broju obrađujemo – ICT u medicini i zdravstvu i ICT u turizmu, pripremali su iskusni istručnjaci. I kroz obje se provlači ista misao vodilja – informatička tehnologija je ta koja upravo u teškim  vremenima može pokazati svoju punu vrijednost, pomažući u izlasku iz krize optimizacijom proizvodnih i poslovnih procesa.

Nemojte propustiti na 30. strani:
Medicinska je struka jedna od onih koje su brzo i sveobuhvatno prihvatile prednosti informatičke tehnologije i elektroničkog priopćavanja, prednosti interneta, dostupnost informacijama umrežavanjem, pa sve do raznih tehnologija kojima se u medicini i zdravstvu omogućuje napredak... Medicinska informatika danas ima posebno važnu ulogu u oblikovanju sustava zdravstvenih informacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkih informacijskih sustava koji bez postojanja računalne tehnologije ne bi ni postojali.

Poruka na 42. stranici:
Odnos turizma i informacijsko-komunikacijskih tehnologija oduvijek se smatra obostrano poticajnim i inovativanim. Kao i prije 50-60 godina, kada je započeo razvoj globalnih distribucijskih sustava (GDS), tako i danas mnoge tehnologije svoju prvu implementaciju dožive u turizmu. Jednako tako, potrebe i zahtjevi koje dolaze iz turističke industrije potiču iznalaženje novih ICT rješenja... nameće se neminovan zaključak - svi sudionici u turizmu trebat će svoje poslovne strategije preispitati, polazeći od rastućih trendova u online prodaji i korištenju mobilnih tehnologija. Tim prije što je mobilna industrija u ovom trenutku otpornija na krizu u odnosu na druge.

Odgovori za budućnost:
Prava vrijednost ovogodišnjeg sajma CeBIT nije bila u broju paviljona i izložaka već u porukama vrhunskih stručnjaka u kojima ukazuju na mogućnosti koje tehnologija nudi za rješavanje ključnih gospodarskih i društvenih potreba.
Pročitajte na 12. stranici naš izvještaj sa sajma CeBIT, možda se u njemu nađete  odgovore koji su vam potrebni za planiranje budućeg poslovanja.