Vijesti

Nova serija skenera Ngenuity

Na ovogodišnjem CeBIT-u Bowe Bell + Howell partner zagrebačke tvrtke BiroData Servis predstavio je novu seriju skenera Ngenuity, namijenjenu skeniranju srednjih i velikih količina podataka sa svih vrsta materijala (od rižinog papira, plastičnih kartica i debljih koverata).
Najnaprednija tehnologija inteligentnog upravljanja dokumentima, 40% veći kapacitet ulazne ladice za papir, vrhunska oštrina i kvaliteta skenirane slike, unaprijeđeno korisničko sučelje, jednostavno održavanje i manji trošak potrošnog materijala ukratko su karakteristike ovog moćnog stroja.

Još ćemo dodati da je Ngenuity sa brzinama do 150 str/min u crno bijeloj, kolor ili sivoj tehnici pri rezoluciji od 200 dpi jedan od najbržih skenera u svojoj klasi

Novi direktor prodaje

Tvrtka Infosistem imenovala je Andreja Broza direktorom prodaje Infosistema. Posljednjih sedam godina Broz je radio u tvrtci Combis kao konzultant i operativni menadžer za Combis BiH, a iza sebe ima i višegodišnju uspješnu međunarodnu karijeru.
Radio je u Rusiji gdje je bio konzultant za nove tehnologije u telekomu. Karijeru je nastavio u Slovačkoj i Češkoj kao marketing menadžer za East Air Company.
Andrej Broz je 1997. godine magistrirao međunarodne ekonomske odnose u Moskvi na ekonomskoj akademiji "G.V. Plehanov".

 

Jadranska konferencija
Konferencija korisnika ozbiljnih računala


U organizaciji tvrtke CROZ, a u suradnji s tvrtkama Alcad, SRC.SI i S&T iz Slovenije i SBS iz Srbije u Dubrovniku je od 9. do 10. ožujka održana Jadranska konferencija korisnika ozbiljnih računala koja je okupila korisnike mainframe računala iz regije, a fokusirala se na realna korisnička iskustva s novijim projektima na mainframe platformi, te na pozicioniranje mainframea u modernom IT sustavu.
Niz zanimljivih prezentacija na temu stvarnih, živih projekata vodecih regionalnih tvrtki (APIS-IT a, FINA-e, Impol-a, Naftne industrije Srbije, Železnica Srbije) na mainframe platformi pokazao je kako „ozbiljna računala“ i danas, kao i posljednjih 45 godina, uspješno odraduju najzahtjevnije informatičke poslove.
Jadranska konferencija bila je izvrsna prilika za razmjenu iskustava medu korisnicima i za razgovor o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Upravo je jedna od takvih tema - Kako motivirati „facebook“ generaciju za rad na mainframeu – i bila tema okruglog stola na kojem su se usporedila iskustva tvrtki na području zapošljavanja i školovanja mladih mainframeaša.
Ovo je bila tek prva regionalna konferencija korisnika ozbiljnih računala koja bi trebala poslužiti kao poticaj razvoju ideje o regionalnom povezivanju, razmjeni iskustava i suradnji korisnika mainframea.


Recro-Net u Kataru

Zagrebačka tvrtka Recro-Net predstavila je 16. ožujka svoje informatičko rješenje Smart Signage na znanstveno-tehnološkom parku u Kataru (Qatar Science and Technology Park). Zanimljivo je da je Recro-Net u ovom parku bio prisutan kao jedini Ciscov partner.
Tvrtka je pružila podršku Ciscu prikazujući svoj proizvod Smart Signage koji predstavlja jedan od načina fleksibilne i višenamjenske integracije Ciscovog DMS-a s RFID tehnologijom. Ovaj znanstveno-tehnološki park otvoren je pod pokroviteljstvom katarskog emira šeika Hamada bin Khalife Al Thanija i njegove supruge Mozah Bint Nasser Al Missnad.

Krajem prošle godine tvrtka Recro-Net otvorila je tvrtku Recro-Net Middle East sa sjedištem u Dubaiju. Veliki uspjeh tvrtke je prepoznavanje rješenja Cisco Smart Signage kao atraktivan i koristan dodatak DMS platformi. „Sretni smo što je Recro-Net Middle East, i Recro-Net u cijelosti, prepoznat kao jedan od najinovativnijih i najpouzdanijih Cisco partnera u regiji. Za nas to predstavlja priznanje, ali i obavezu da neprestano poboljšavamo kvalitetu svojih usluga i rješenja”, rekao je Zlatan Hadžić, direktor Recro-Net Middle Easta.


AMD na dva dijela

Uprava tvrtke AMD objavila je odluku da mijenja svoju organizacijsku strukturu – razdvaja se na dvije odvojene jedinice. Ovim potezom AMD se nada da će na ovaj način ojačati svoj konkurentski položaj.

Fusion
Ukoliko se poslovanje i stanje na tržištu poboljša, iz tvrtke već neko vrijeme najavljuju svoj novi čip – Fusion. Riječ je o novom silikonskom proizvodu koji objedinjuje mikroprocesor i grafički čip, a razvoj tog novog proizvoda počeo je u vrijeme kada je AMD (Advanced Micro Devices) kupio tvrtku ATI, poznatu po proizvodnji grafičkih kartica.

Tvrtka će se podijeliti na Sunnyvale, koji će brojati 14.000 zaposlenih a bavit će se dizajnom mikroprocesora i marketingom, i Foundry Co., koji će brojati 3000 zaposlenih te će biti zadužen za proizvodnju mikroprocesora. Ime Foundry Co. je za sada samo privremeni naziv, a cjelovito rješenje očekuje se uskoro.

Iako će nove dvije tvrtke imati odvojenu upravu i organizaciju poslovanja, jedinstven će ostati vlasnik – najviše dionica ima Mubadala Development Co., tvrtka koja zastupa vladu Abu Dhabija, koja ima i jedno mjestu u upravnom odboru AMD-a.

Podjela tvrtke je odgovor na krizu na svjetskom tržištu koja se odrazila i na rad AMD-a, a zbog čega je tvrtka otpustila oko 1000 radnika. Nadaju se da je podjela na dvije jedinice još jedan od koraka koji bi trebali „pogurati” rad kompanije.

Sense Consulting osnažuje tim

Sense Consulting, tvrtka za poslovno savjetovanje specijalizirana za međunarodne projekte u javnom sektoru, unaprijedila je svoje poslovanje i kompetencije na područjima EU fondova i korporativnog savjetovanja u privatnom sektoru zaposlivši dva nova projektna menadžera.
Slaven Vukasović preuzima mjesto voditelja projekata u korporativnom sektoru i bit će zadužen za razvoj poslovanja Sense Consultinga u srednje velikim i malim tvrtkama. Vukasović u Sense Consulting dolazi iz švicarske središnjice korporacije Holcim gdje je vodio projekte razvoja tržišta Srednje i Južne Europe. Magistrirao je na Poslovnoj školi Said Sveučilišta u Oxfordu.

Na mjesto voditelja projekata došao je Elaa Mohamad koji će biti zadužen za razvoj prilika i poslovanja u javnom sektoru korištenjem predpristupnih i strukturnih fondova Europske unije. Iskustvo i znanja u vođenju projekata Mohamad je stjecao posljednjih godina na projektima Europska Komisije i međunarodnih organizacija te radom u konzultantskim tvrtkama, a posjeduje magisterij iz područja upravljanja tehnologijom i inovacijama Sveučilišta Sussex.


Obrazac preuzet 200 tisuća puta


Obrazac za prijavu poreza na dohodak s internetske stranice Erste & Steiermärkische Banke, u razdoblju od 16. siječnja do 2. ožujka 2009. godine, preuzet je od strane građana gotovo 200.000 puta, odnosno u prosjeku više od 4300 puta dnevno.
Erste banka već petu godinu zaredom nudi mogućnost elektroničkog izračuna godišnjeg poreza na dohodak. Od 2005. godine, kada je na internetske stranice Erste banke prvi puta stavljen obrazac za prijavu poreza na dohodak u obliku Excel datoteke, bilježi se stalni porast preuzimanja navedenog obrasca – 2005. godine DOH obrazac preuzet je oko 15.000 puta, 2006. skoro 65.000 puta, 2007. godine taj se broj popeo na više od 100.000, 2008. oko 125.000 puta, da bi ove godine bilo zabilježeno gotovo 200.000 preuzimanja.


OPSUS Ventura

Tvrtka Operacijski sustavi predstavila je tržištu svoj prvi hardverski proizvod – server OPSUS Ventura. Server je namijenjen malim i srednjim tvrtkama a riječ je o cjelovitom rješenju koje zadovoljava sve uobičajene poslovne potrebe tvrtke, te je zamišljen kao samostojeće, samodostatno rješenje s minimalnim održavanjem.
Rješenjem se predvidjelo središnje mjesto za administraciju korisnika, poslužitelj datoteka i mrežnih pisača, antivirusno rješenje, sustav za upravljanje elektroničkom poštom sa zaštitom od spama i prijenos osobnih poruka unutar tvrtke.

Tvrtka Operacijski sustavi nude i proširenu verziju servera – OPSUS Ventura GW, koji osim navedene funkcionalnosti može služiti i kao središnje mjesto izlaska tvrtke na internet, sa zaštitom od hakerskih napada, ubrzivačem surfanja sa zaštitom od neželjenih sadržaja i osigurani kanal komunikacije s tvrtkom preko interneta koji dislociranim djelatnicima omogućuje komunikaciju i korištenje resursa tvrtke s bilo koje lokacije, na siguran način.

Osnovna funkcionalnost oba servera može se nadopuniti modulima koji mu nadopunjuju funkcionalnost: napredno upravljanje dokumentima, knjigovodstveni softver partnerske tvrtke Holobit.net, udaljena sigurnosna pohrana podataka i drugo. Server funkcionira samostalno i sam se brine o sigurnosnim nadogradnjama i osvježavanjem antivirusnih, antispam i antiporn datoteka.


Učinkovitija obrada podataka

OTP banka je u suradnji s tvrtkom IT Sistemi pustila u rad sustav Documentum za obradu transakcija za koje se koriste utvrđeni obrasci u poslovnoj mreži banke. Cilj projekta bio je ubrzati i optimizirati prihvat, obradu, odobravanje, pohranu i ostvarenje transakcije.
Projekt je implementiran kroz cijeli sustav poslovanja, od razina poslovnica pa do pozadinskih sustava za izvršenje i pohranu transakcija.

Ovaj sustav trebao bi banci donijeti uštede prilikom obrade naloga i pohrane poslovne dokumentacije te kvalitetnije praćenje pojedinih poslovnih procesa. Također, potpuno je uklonjena potreba za fizičkim slanjem arhive dnevnih obrada podataka u mikrofilm centar. Cilj je da se ovaj sustav proširi i na kreditne zahtjeve, što će omogućiti bržu i učinkovitiju analizu zahtjeva za kreditom te njegovo odobrenje i realizaciju.