ICT tržišta Srbija

Potencijali

Srbija treba prepoznati mogućnosti informacijsih i komunikacijskih tehnologija (IKT). „Danas Conference Center” je 16. ožujka u Beogradu organizirao konferenciju „Internet ekonomija”. Uvodnim je izlaganjem skup otvorila Jasna Matić, ministrica za telekomunikacije i informacijsko društvo u Vladi Republike Srbije. Ministrica Matić je izjavila da je ICT sektor u 2007. godini sudjelovao sa samo 4,7% u bruto društvenom proizvodu i da ga čini oko 2300 informatičkih kompanija sa 60.000 zaposlenih. Srbija tek treba prepoznati i primijeniti mogućnosti ICT-a.
Najavila je da će prije ljeta biti raspisan i natječaj za novog operatera fiksne telefonije i naglasila da je uvođenje konkurencije u taj sektor od izuzetne važnosti. U posljednjih par mjeseci izvršena je liberalizacija veleprodaje interneta i legalizirana usluga VoIP telefoniranja. Predstoji uvođenje CDMA tehnologije za pristup internetu tamo gdje to dosad nije bilo moguće. Tržište Srbije internet može učiniti učinkovitijim i zbog toga je veliki broj start-up kredita namijenjen upravo pokretanju poslovanja u toj oblasti.

U nastavku panela „Internet ekonomija – neiskorišćeni investicioni potencijali”ukazanoje da se Internet najviše koristi za jednostavne primjene kao što su e-mail poruke, traženje podataka o robama i uslugama te skidanje igrica i glazbe. Srbija se posljednjih godina tek suočava s iskorištavanjem pravih mogućnosti interneta te joj nedostaje poticajan pravni okvir za primjene interneta i razvoj elektronskog poslovanja. U drugom panelu posvećenom Internetu i medijima rečeno je da skoro svi mediji imaju i web prezentaciju, da se razvijaju elektronski specijalizirani časopisi, socijalne i poslovne mreže, atraktivni sadržaji prema zahtjevu korisnika i drugo. Očekuje se veliki rast broja korisnika, a napose informiranja preko Interneta.

Internetsko oglašavanje u Srbiji ima trend rasta od oko 50% godišnje i sada iznosi oko 2,5 milijuna eura. Neophodno je i u Srbiji uspostaviti nacionalno praćenje internetskog poslovanja. U Srbiji samo Banca Intesa obavlja uslugu Payment Gateway, a za razvoj e-trgovine neophodno je da se angažira i neka inozemna ugledna kompanija kao što su Pay Pol i druge. Učesnici konferencije su zaključili da je skup pridonio da se realno sagleda stanje i da se iznesu prijedlozi čije bi ostvarenje doprinijelo da internet zauzme značajnije mesto u našem gospodarstvu.

 
Digitalna RTV

Počele pripreme za digitalizaciju. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo započelo je u Srbiji javne konzultacije za izradu Strategije za prelazak s analognog na digitalno emitiranje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji. Prvi okrugli stol na tu temu održan je sredinom veljače. Na osnovu sporazuma GE06 potpisanog u Ženevi 2006. godine, sve europske zemlje trebaju prijeći na digitalno emitiranje radio i televizijskog programa do 17. lipnja 2015. To je rok koji je postavila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), dok je preporuka EU da se to učini do početka 2012. godine. Većina zemalja u okruženju odlučila je prijeći na digitalno emitiranje već 2012. godine. Javne konzultacije su trajale do 27. veljače i nakon toga jepočeo rad na izradi Strategije za prelazak s analognog na digitalno emitiranje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji.

 
Prvenstvo

Vojvodina traži da bude prva pri uvođenju digitalizacije u oblasti radiodifuzije. Pokrajinski sekretar za privredu Pastor predlaže da se u Vojvodini provede pilot-projekt za prelazak s analognog na digitalno emitiranje, budući da je očit nedostatak kanala za emitiranje programa na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini. S obzirom na to da je završena raspodjela frekvencija na svim razinama počevši od republičkog pa do lokalnog, i uvažavajući činjenicu da su ugašeni svi nelegalni emiteri, potpredsjednik Pastor uputio je zahtjev Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo da se snimi postojeći frekvencijski spektar na teritoriji AP Vojvodine ida se shodno tome izvrši preinaka plana namjene radio-frekvencijskih opsega, kako bi se omogućio pristup novim emiterima na teritoriji AP Vojvodine.

 
Znanost

Otvoren „Prvi festival nauke u Novom Sadu”. Potpredsjednik republičke Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj mr. Božidar Đelić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prof. dr. Dragoslav Petrović, otvorili su 14. veljače „Prvi festival nauke u Novom Sadu”. Potpredsjednik Đelić poželio je Novosađanima uspješan Festival nauke i pritom istaknuo da „veliki broj prisutnih pokazuje koliko je interesovanje za jednu ovakvu manifestaciju, i da greše oni koji kažu da naša zemlja nema potencijal, a još više greše kada kažu da nema želje kod mladih da se upoznaju s dostignućima nauke i tehnologije”.

 
Besplatno

Besplatan Internet u gradskim parkovima Beograda. Beograđani će u naredne dvije godine imati besplatan pristup bežičnom Internetu u parkovima na teritoriji Beograda, zahvaljujući suradnji tvrtke Telenor i Skupštine grada. Pored idejnog rješenja koje tvrtka Telenor radi za svaki park pojedinačno i instaliranja opreme za uvođenje Interneta, Telenor će se brinuti o održavanju opreme. Uz podršku Sekreterijata za komunalne i stambene poslove, JKP „Zelenilo Beograda” i Uprave za energetiku, grad Beograd će osigurati da parkovi budu dobro osvijetljeni i noću, a javne površine uređene. Projekt pridonosi i razvoju turističke ponude grada Beograda, pružajući svima koji u Beograd dođu u turističku ili poslovnu posjetu, mogućnost da u stvarnom vremenu budu obaviješteni o događanjima u njihovoj zemlji, kao i da na najbrži način saznaju sve o gradu u kojem borave.

 
.yu

Gašenje .yu domene. Registar nacionalne internetske domene Srbije (RNIDS) obavijestio je javnost i korisnike interneta da su .yu domene kojima nije produžena registracija do 2. ožujka 2009. nakon tog roka deaktivirane i da prestaju funkcionirati na internetu. Dodatni rok za produženje registracije .yu domena počinje 3. ožujka 2009., a završava se 30. travnja 2009. Preostale .yu domene čija registracija nije produžena do 30. travnja trajno se brišu iz Registra 4. svibnja 2009. Održavanje .yu registra domena i propagiranje informacija o .yu domenama na internetu prestaje 30. rujna 2009. godine, bez obzira na datum izvršenog produženja. Za sve poslove vezane uz registraciju internetskih domena treba se obratiti nekom od ovlaštenih registara .rs domena širom Srbije, čiji se spisak može naći na adresi www.rnids.rs.

 
Videokonferencing

Predstavljenorješenje za video konferencije u Srbiji. Kompanija Algotech u suradnji s američkom kompanijom LifeSize Communications,predstavila je rešenja za „High Definition video konferencije”. Proizvodi kompanije LifeSizeza „High Definition video konferencije”omogućujuodržavanje sastanaka između većeg broja poslovnih partnera, klijenata i kolega koji se nalaze na velikoj udaljenosti. Primjena“HD video konferencije” omogućuje: unapređivanje komunikacije i suradnje u radu, brz protok informacija, brže odlučivanje, smanjivanje troškova za putovanje i druge koristi. Tvrtka Algotech je prvi integrator rješenja za kontakt centre u srednjoj i istočnoj Europi. „Algotech Srbija” je implementirao oko 90% kontakt centara u Srbiji, što ga čini liderom na tržištu.

 
Sigurnost

Predložena izrada Strategije informacijske sigurnosti. O stanju, značaju i potrebnim mjerama za informacijsku sigurnost razgovaralo se18. veljače na znanstvenom skupu „Informaciona bezbednost 2009”. Skup je održan u Beogradu na Akademiji za diplomatiju i bezbednost, a suorganizatori su bili Društvo za informatiku Srbije, agencija ZIPA i kompanija NORTEL SE. Na skupu se govorilo o: kibernetičkom prostoru kao izvoru novih prijetnji za nacionalnu sigurnost, sigurnosnim izazovima u uvjetima hiperkonekcije, potrebi razvojasvijesti o informacijskoj sigurnosti, sigurnosnim standardima TETRA sustava, prevarama u elektronskom poslovanju, skrivanju informacija na web sajtovima i diskovima, standardima zaštite u industriji platnih kartica, sigurnosnoj kulturi, metodama itehnikama za ugrožavanjesigurnosti, organizacijskim, pravnim i tehničkim mjerama zaštite, opasnostima s interneta, otkrivanju upada, digitalnoj forenzici itd. Ostvareni obim i razina informacijske sigurnosti u Srbiji vrlo su neujednačeni. Pored sredina koje učinkovito i pouzdano brane svoje informacije, ima i dosta poduzeća koja su pretrpjela napade, imala štete i ugrozila poslovanje. Na primjer, 35,7% poduzeća je 2007. u Srbiji imalo problema s računarskim virusima. Predloženi su:izrada nacionalne strategije informacijske sigurnosti,ratificiranje Konvencije o kibernetičkom kriminalu, poticanje znanstvenog rada u razvoju domaćih rješenja za zaštitu informacija, organiziranje stručnih rasprava o pojedinim aktualnim sigurnosnim problemima, sustavna promidžba novih tehnologija i metoda zaštite i drugo.

 
CeBIT

Na nacionalnom štandu na „CeBIT-u 2009” nastupalo 9 domaćih tvrtki. Agencija za strana ulaganja i promidžbu izvoza – SIEPA, uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, njemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ i USAID-ovog projekta za povećanje konkurentnosti, i ove godine je organiziralanastup domaćih ICT kompanija u okviru nacionalnog štanda na sajmu „CeBIT 2009”,održanog u Hanoveru od 3. do 8. ožujka 2009. Kao izlagači na nacionalnom štandu Srbije su sudjelovali: PSTech, E-Smart Systems, Belit, Code System, Accordia Group, M&I Systems, BioIRC, Srpski softverski klaster i Seavus.

AndrijaBednarik, savjetnik za ICT u SIEPA-i kaže „da je SIEPA zakupila prostor od 121 kvadratnog metra u hali 5 na sajmu CeBIT. U okviru nacionalnog štanda, domaće ICT kompanije imale su mogućnost korištenja cjelokupne infrastrukture štanda, da kroz organizirane pojedinačne prezentacije i predavanja predstave svoje proizvode i usluge, da na štandu organiziraju sastanke s već postojećim i potencijalnim partnerima i klijentima, koriste usluge keteringa i ostalu logistiku”. Ocjenjujući učinke nastupa, Bednarik kaže da su srpske ICT kompanijena nacionalnom štanduodržale ukupno 208 sastanaka i prezentacija i da domaći izlagači vjeruju da bi bar četvrtina mogla ishoditi konkretnom poslovnom suradnjom. Na samom sajmu, tvrtka E-Smart Systems je potpisala 2 predugovora s tvrtkama iz Njemačke i Južne Koreje, a potpisan je Sporazum o suradnji između srpskog i bugarskog softverskog klastera. Najviše zanimanja za poslovanje s našim kompanijama izrazile su tvrtke iz zemalja Europske unije, prije svega iz Njemačke, zatim s Bliskog istoka, iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Turske, ali i iz zemalja u našem okruženju, poput Bugarske i Rumunjske.

 
Virtualizacija

COMING na europskom skupu o virtualizaciji. U Cannesu, na europskom skupu stručnjaka u oblasti virtualizacije „vmworld 2009”, 26. veljače je prikazano rješenje beogradske tvrtke COMING koje je primijenjeno na EUROSONGU 2008 u Beogradu. COMING je za potrebe Radio Televizije Srbije uradio projekt „EOROSONG 2008 na VMWare VDI”.Projekt je u međunarodnim razmjerima ocijenjen kao stručno izuzetno kvalitetan, a tvrtka VMWare kao organizator skupa „vmworld 2009” pozvala je COMING da predstavi ostvareno rješenje virtualizacije servera. Prezentaciju su održali Miroslav Kržić iz COMING-a i Nenad Čukalović s RTS-a. Oni su prikazali da je virtualizacija obuhvatila 6 fizičkih hostova s 239 virtualnih uređaja i 2 storagea s po 2 x 6 terabajta memorije. Projekt je koristilo oko 3500novinara akreditiranih na Eurosongu 2008. Svi novinari su imali utisak kao da koriste samo njima dodijeljeno računalo te su uživali u nesmetanompretraživanja potrebnih podataka, izradi izvještaja, slanju vijesti i drugim profesionalnim aktivnostima.Virtualizacija servera je i ovom prilikom omogućila da se troškovi nabave opreme smanje za najmanje 50posto te da i ostali troškovi eksploatacije budu čak za 70 posto niži. Govoreći na kraju prezentacije, Drago Samardžić, direktor tvrtke COMING, istaknuo je da je za uspjeh bilo značajno to što su stručnjaci iz COMING-apokazali da imaju najnovija znanja iz oblasti virtualizacije i da ih inventivno primjenjuju.Virtualizacija je posebno aktualna, sada u vrijeme recesije, kada treba smanjivati sve troškove kako bi se opstalo na tržištu, zaključioje Samardžić.
Skupu „vmworld 2009” u Cannesuje prisustvovalooko 5000 vrhunskih stručnjaka za virtualizaciju. Izuzetno jeznačajno što stručnjaci iz Srbije nisu bili samo slušatelji nego su i pozvani da iznesu svoja iskustva.

Delegacija COMING-a na „vmworld 2009” u Cannesu
 
 
ERP

Promoviran softverski paket PANTHEON. U suradnji sPrivrednom komorom Beograda iUdruženjem informatičke delatnosti, beogradska tvrtka Datalabje u srijedu, 11. ožujka 2009., organizirala poslovno-stručni skup na temu: „ERP poslovna rešenja – uspeh i u vreme krize”. Tijekom skupa privrednici su imali prilike upoznati se s mogućnostima i načinima korištenjarješenja iz oblasti planiranja resursa tvrtke u suvremenom poslovanju i saznatikako ta poslovna rješenja mogu pomoći da lakše upravljaju poduzećem u vrijeme kada su pravovremena reakcija, brzo utvrđivanje problema i usklađivanje sastalnim promjenama u okruženju, uvjetza opstanak. Direktor kompanije Datalab, Aleksandar Spremić,rekao je da teška vremena zahtijevaju odlučne akcije i da poslovanje u turbulentnom okruženju danas predstavlja veliku poteškoću. Uvođenjem pravog poslovnog rešenja riješit ćetemnoge tekuće probleme: optimizirati troškove i resurse, povećati učinkovitost, brže ustanoviti žarišta u kompaniji. Prisutnima je uživo prikazanokako tvrtka Datalab upravlja svojim podacima korištenjem rješenja Pantheon 5.5. Direktori dviju uspješnih domaćih tvrtki iznijeli su svoja iskustva iz primjene softverskog paketa Pantheon. Zaključeno je da su ulaganja u IT rješenja neophodna, a naročito u ERP softver koji može ponuditi pravovremene i točne informacije koje predstavljaju nužan preduvjetza preživljavanje poduzećau kriznim vremenima. Stvaranjem uvjeta za masovnu primjenu elektronskog poslovanja potaknut će se i zanimanje za primjenu ERP softvera.

Nikola Marković