ICT BiH

Škole

Elektronski dnevnici bit će testirani u sljedećih šest mjeseci. U osnovnoj školi „Behaudin Selmanović” i u Drugoj gimnaziji u Sarajevu bit će testiran elektronski školski dnevnik, u okviru programa informatizacije škola, što ga već treću godinu provodi kantonalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.
Azemina Njuhović, iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS kaže: „Osnovni cilj bi trebao da bude što bolja, brža i efikasnija komunikacija s roditeljima: da ne čekaju 7 ili 15 dana do sljedećih informacija, da provjere ocjene svoga djeteta, njegovo vladanje, da preduprijede neke stvari, jer ako dijete zna da ćete vi moći u svakom trenutku pristupiti njegovom accountu, njegovim podacima, onda će se zapitati da li će izostajati s nastave, kakve će mu biti ocjene itd.”
Softversku aplikaciju eletronskog školskog dnevnika razvio je tim mladih stručnjaka tvrtke Establish iz Sarajeva, na najsuvremenijim Microsoftovim platformama.
Sadašnja rješenja elektronskog dnevnika stavljaju u žarište komunikacije Kantonalno ministarstvo, nastavnike i roditelje.
Nastavni kadar bi aplikaciju koristio svakodnevno, unosio u nju podatke i izrađivao sebi izvještaje po potrebi. Elektronski dnevnik za svakog učenika škole imao bi jedinstven profil koji bi sadržavao sve neophodne informacije na kojima bi se temeljio uspjeh, a kojem bi putem interneta izravno mogli pristupati i roditelji.

Iako bi se moglo pretpostaviti da bi ovaj stupanj informatizacije uzrokovao smanjene posjete roditelja školama, u Ministarstvu procjenjuju da će se, umjesto distribucije osnovnih informacija, na roditeljskim sastancima razgovarati o suštinskim aspektima obrazovanja i odgoja, što uključuje učenje, ali i ponašanje, psiho-socijalni razvoj i planiranje budućnosti.

Javnost
Sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara na internetu.
U sklopu komunikacijskog paketa usluga ParlaNet, koji je promoviran u rujnu 2008. godine, Gradsko vijeće Grada Mostara osiguralo je izravno praćenje sjednica, putem službene internetske stranice: www.vijece.mostar.ba. Nakon prijenosa, sjednice ostaju (uz priloge medija o radu vijeća) u video arhivi i uvijek se mogu besplatno preuzeti.
Uslugama „Vijeće On-line” i „Građanin on-Line”, u okviru ParlaNeta, razvijena je razmjena informacija između građana i vijećnika; dok je uslugom „"Direktno of Line” moguće putem interneta rezervirati termin za susret s gradskim vijećnikom.

Sigurnost
CISCO Security Event – AvaCom GROUP Mostar. Početkom veljače u organizaciji tvrtke AvaCom GROUP iz Mostara održan je Cisco Security Event. Veliki broj zainteresiranih pokazuje koliko je zanimanje tvrtki da se prikladno zaštite njihove mreže i infrastruktura, kao i da se upoznaju s raznim sigurnosnim prijetnjama i povećanim brojem raznih upada u sustave, tzv. hakerskih napada.
U prvoj prezentaciji pod nazivom „Pregled sigurnosnih prijetnji i trendova” dat je pregled sigurnosnih prijetnji koje su bile aktualne u protekloj godini, kao i predviđanje trendova tih prijetnji u 2009. godini.  Govorilo se o online prijetnjama (što uključuje World Wide Web, Malware, Botmreže i Spam), zatim o gubitku podataka, kao još jednom obliku prijetnje s kojima se organizacije susreću, i koliko štete gubitak podataka može napraviti bilo s financijskog, bilo s reputacijskog aspekta. Na kraju prve prezentacije objašnjene su prijetnje iznutra tj. krađa informacija od strane bivših ili trenutnih zaposlenika.
Predstavnik Ciscovog ureda iz Zagreba, pod nazivom „Gone in 60 seconds” prikazao je kako iskoristiti ranjivosti današnjih IT sustava da bi se kompromitirala osoba ili tvrtka u manje od 60 sekundi. Predstavio je i mogućnosti neovlaštenog baratanja podacima, upade u tuđa računala, kao i slabosti svih bežičnih mreža, kao i uređaja koji koriste tehnologiju Bluetooth. 

 
EMC2
Sys Company postao distributer EMC2 za BiH.
EMC2 i Sys Company d.o.o. najavili su početak distribucije proizvoda i rješenja ovog svjetskog lidera u razvoju i proizvodnji rješenja za informatičku infrastrukturu koja tvrtkama omogućuje preobražaj svog konkurentskog pristupa kao i stvaranje vrijednosti iz informacija.
Sys Company d.o.o. će kroz svoju prodajnu mrežu osigurati da EMC2 rješenja i proizvodi nađu mjesta u tvrtkama koje svoje poslovanje zasnivaju na informacijama.
Predstavnicima IT tvrtki prikazano je kako EMC2 pomaže korisnicima da budu uspješni i omogućuje im da se usmjere na informacije umjesto na informatičke tehnologije, u smislu najvećeg rasta vrijednosti informacija, unapređenja razine usluge, brze reakcije na promjene i zaštite informacija od gubitka ili neovlaštenog pristupa.

eMapa
Vlada Republike Srpske dala je suglasnost na Prijedlog projekta „eMapa Republike Srpske – izrada mape i obuka korisnika”.
Ostvarenje projekta izvršit će Microsoft BiH. Pomoćnik generalnog tajnika Vlade RS za informacijske tehnologije Krsto Grujić kaže da je cilј projekta „Elektronska mapa RS – izrada mape i obuka korisnika” da pruži više usluga građanima, poslovnom okruženјu, ustanovama, ali i mogućim stranim ulagačima. Izjavio je također da Vlada Republike Srpske prednјači u regiji u načinu pružanјa elektronskih usluga građanima.

Zdravstvo
Vlada Tuzlanskog kantona dala je suglasnost na Idejno rješenje informatizacije zdravstvenog sustava.
Rješenje podrazumijeva kartice zdravstvenog osiguranja, elektronske zdravstvene knjižice i elektronsko propisivanje lijekova.
Riječ je o vrlo ambicioznom projektu čiji je ključni element elektronska kartoteka pacijenata koja predstavlja jednu od osnovnih vidova primjene jednog zdravstvenog informacijskog sustava. Uvođenje elektronskih kartica, umjesto zdravstvenih knjižica koje se trenutno koriste, od strateškog je interesa jer će to značiti jednostavniji postupak za korisnike/pacijente; olakšavanje prijema u zdravstvenim ustanovama i kasnije provjere statusa osiguranika. Naglašeno je da prvenstveni cilj informatizacije nije ušteda nego racionalizacija potrošnje u zdravstvu. Procjena je da će se samo s aspekta neracionalno propisanih lijekova i neracionalnog upućivanja na specijalističko-konzultacijske preglede, cijelo ulaganje isplatiti u vrlo kratkom roku.
Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je u 2009. godini za uspostavljanje jedinstvenog informacijskog sustava u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona planirao milijun konvertibilnih maraka.

Telekomunikacije
U Sarajevu je održan radni sastanak regulatornih agencija za telekomunikacije iz regije.
Sastanak su organizirali Institut za telekomunikacije i informatičko istraživanje jugoistočne Europe (INA) i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).Tijekom dvodnevnog radnog sastanka sudionici su raspravljali o prednostima i poteškoćama s kojima se susreću regulatori u primjeni načela izdvajanja lokalne petlje i prenosivosti brojeva.

TechNet
Microsoft BiH je 25. veljače organizirao TechNet konferenciju i tako nastavio s tradicionalnim okupljanjima programera i informatičkih profesionalaca. Preko 200 učesnika današnjeg skupa, održanog u hotelu Sarajevo, imali su priliku čuti sve o dolazećim tehnologijama, družiti se s programerima i razmijeniti iskustva.
Microsoft TechNet program prisutan je u preko 60 zemalja svijeta, a događaji kao što je današnji predstavljaju lokalnu podršku TechNet programu i odličnu platformu za IT profesionalce da na učinkovit način ocijene Microsoft IT rješenja u praksi, da razmijene iskustva glede implementacije, održavanja, administriranja i optimiziranja Mircosoftovih proizvoda i rješenja.
Ova konferencija ujedno je bila i prilika da se prisutnima predstave najnoviji Microsoft proizvodi i rješenja poput platforme Windows Azure, Windows Servera 2008 R2 te Windowsa 7 – posljednje verzije Microsofotovog operativnog sustava koja je u proteklim mjesecima izazvala jako puno zanimanja, kako među IT profesionalcima tako i među medijima i kućnim korisnicima. Predavači na konferenciji bili su predstavnici Microsofta BiH Mirad Maglić, Alen Zulić i Dragan Panjkov, te predstavnik partnerske kompanije u BiH Damir Dizdarević – Logosoft d.o.o.Neprekinutost
Uspostava sustava upravljanja neprekinutošću (kontinuiteta) poslovanja. CS Computer Systems Sarajevo završio je projekt uspostave sustava upravljanja neprekinutošću poslovanja u Mikrokreditnoj fondaciji EKI u Sarajevu, čime je osigurana dostupnost, zaštita i oporavak bitnih poslovnih informacija vezanih uz poslovanje fondacije. Sigurnost informacija i održavanje neprekinutosti poslovanja danas su postali imperativ poslovanja svake organizacije. Upravljanje neprekinutošću poslovanja je iznimno zahtjevan projekt kojim njegovi implementatori nastoje osigurati neprekinutost ključnih poslovnih procesa te zaštititi važne poslovne informacije od raznih negativnih utjecaja. Mikrokreditna fondacija EKI postala je prva mikrofinancijska organizacija u Bosni i Hercegovini s implementiranim sustavom upravljanja neprekinutošću poslovanja u potpunosti usklađenim s međunarodnim standardom za informacijsku sigurnost ISO27001:2005.
Projekt se sastojao od analize utjecaja na poslovanje, procjene rizika, izrade strategije poslovnog kontinuiteta, izrade podrobnih planova neprekinutosti poslovanja i plana oporavka od katastrofe uz obuku osoblja. Tvrtka CS Computer Systems ima dugogodišnje iskustvo u ovakvim projektima te osim upravljanja neprekinutošću  poslovanja pruža i usluge definiranja i uspostave sustava za upravljanje sigurnošću informacija, te usluge ostalih konzultacija vezanih uz informacijsku sigurnost.

www.bosanski.ba
Pokrenut portal za promidžbu bosanskog jezika. Udruženje mladih lingvista i prevodilaca u BiH, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, nedavno je pokrenulo portal za promidžbu bosanskog jezika www.bosanski.ba koji je prvenstveno namijenjen bh. dijaspori i strancima koji žele naučiti taj jezik.
Mladi lingvisti navode da im ciljna skupina nisu samo učenici, studenti, lektori ili profesori, već svi građani. Posebno se nadaju da će u rubrici znanstvenih radova primati seminarske, diplomske i slične radove koji se tiču bosanskog jezika. Već ranije je predstavljen sklop materijala za učenje bosanskog jezika za strance i bh. dijasporu. Na stranici www.bosanski.ba bit će i dio posvećen ponudi i potražnji poslova za lingviste i studente jezika.
      
Forum
U Sarajevu je održan telekom forum „Novi servisi u telekomunikacijama”.
Cilj drugog bh. telekom foruma je iznijeti pregled ključnih tehnoloških pravaca razvoja telekomunikacijskog tržišta, protumačiti zakonsku regulativu te istaći mišljenja danas vrlo aktualnog pitanja – privatizacije. Organizator foruma je Internacionalni centar za profesionalnu edukaciju, a sponzori su HT Eronet i M:tel.

Nulta kategorija
Virtualna rekonstrukcija Isa-begove tekije.
Svjesni činjenice da Isa-begova tekija (derviški samostan, bogomolja), kao objekt veoma važnog povijesnog značaja za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, više ne postoji, na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2008. godine otpočeta je virtualna rekonstrukcija ovog objekta i njegov prikaz pomoću tehnika računalne grafike i multimedije. Započet kao diplomski rad, projekt sada pored ETF-a uključuje Muzej Sarajeva i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo, a sve s ciljem da se pokaže kako se stvara visokokvalitetni 3D model nepostojećeg objekta u okruženju koje u stvarnosti ne odgovara izvornom i kako taj model postaje interaktivan prebacivanjem u VRML. Početkom 2009. godine dovršena je prva faza virtualne rekonstrukcije, a više pročitajte u nastavku, ili na zvaničnoj web stranici projekta na www.muzejsarajeva.ba/tekija.
Isa-begova tekija je jedna od najznačajnijih tekija u Sarajevu. Sagrađena je prije 1462. godine i predstavlja najstariju ustanovu u Sarajevu. Riječ je o spomeniku kulturno-povijesne baštine nulte kategorije, mjesto odakle je počelo širenje i gradnja Sarajeva, i koji zaslužuje mnogo više pažnje. Izgradio ju je Isa-beg Ishaković i poklonio građanima Sarajeva kao vječnu nagradu. Tekija je više puta popravljana, rušena u požarima i poplavama i svaki put nakon rušenja potpuno obnavljana. Godine 1957. tekija je posljednji put srušena, a groblje uništeno.


HERMES SoftLab uspješno izvršio preuzimanje tvrtke INSoft

HERMES SoftLab Sarajevo je 28. siječnja objavio preuzimanje sarajevske tvrtke INSoft, koja je lider u pružanju IT rješenja za brokerske kompanije i banke u oblasti investicijskog poslovanja. Ovim preuzimanjem HERMES SoftLab proširuje i nadopunjuje svoj portfelj usluga koje pruža financijskim ustanovama, što predstavlja jedan od strateških pravaca tvrtke.
Odluka o kupovini INSoft-a u skladu je s razvojnom strategijom HERMES SoftLaba i cjelokupne ComTrade Group, koja stalno jača poslovanje na području razvoja i prodaje IT rješenja u regiji Adriatik. Osnovni razlog za preuzimanje INSofta je činjenica da je tvrtka razvila IT rješenje za investicijsko poslovanje, a u Bosni i Hercegovini i Makedoniji ima dojmljiv referentni popis klijenata, kao i vrhunsko domensko znanje u razvoju i implementaciji rješenja za financijske ustanove.
„Ovim preuzimanjem HERMES SoftLab postaje vodeći pružatelj IT rješenja za investicijsko poslovanje u Bosni i Hercegovini. Spoj rješenja HERMES SoftLaba i INSofta predstavlja cjelovitu paletu potrebnih rješenja za brokerske kompanije, banke i druge financijske ustanove. Naravno, veoma bitno je naglasiti da će rješenja koja smo dobili preuzimanjem INSoft a biti u ponudi i na inozemnom tržištu putem drugih tvrtki koje su članice HERMES SoftLab grupe. INSoft klijenti, kojih ima ukupno 25, imaju zajamčen daljnji razvoj i pouzdanu tehničku podršku za postojeća rješenja”, izjavio je za eKapija.ba Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab Sarajevo.
Haris Hamidović