Tehnološki noviteti

Miševi najpopularniji među korisnicima notebooka

Optički miš je najkorišteniji dodatak za prijenosna računala, pokazuje anketa provedena među kupcima notebook centra Mikronis (www.mikronis.hr), najveće specijalizirane trgovine prijenosnih računala u Hrvatskoj, kao i među posjetiteljima njihove web stranice www.mikronis.hr. Rezultati ankete, koju je ispunilo oko 1000 ispitanika, pokazuju da više od 50 posto njih najčešće koristi optički miš. Ovaj podatak još je značajniji ako se uzme u obzir da je na popisu najčešće korištenih dodataka drugo mjesto s tek 13 posto odgovora zauzela USB memorija. Najprodavaniji miš u notebook centru Mikronis je
Canonovi novi mrežni skeneri ScanFront

Tvrtka Canon Europe, vodeći svjetski dobavljač digitalne slikovne tehnologije, predstavila je Canon imageFORMULA ScanFront 220e i 220eP, nove mrežne skenere za dokumente s podrškom za eCopy, namijenjene tvrtkama svih veličina na općem tržištu uredskih rješenja. ScanFront 220e i 220eP tvrtkama maksimalno pojednostavljuju uvođenje rješenja za upravljanje dokumentima koje može pospješiti poslovne procese i poboljšati pristup informacijama. Povećana produktivnost u obavljanju uredskih zadataka tvrtkama će omogućiti smanjenje troškova i ostvarivanje ušteda. ScanFront 220e i 220eP integriraju nagrađivanu programsku opremu eCopy ShareScan. Riječ je o vodećem rješenju za slikovnu obradu dokumenata na tržištu uredskih rješenja za snimanje i distribuciju podataka iz papirnatih izvora. Programska oprema eCopy ShareScan omogućuje jednostavnu integraciju te povezivanje s mnogim ključnim poslovnim aplikacijama i uslugama, uključujući sustave za upravljanje dokumentima, radne procese i baze podataka te poslužitelje za e-poštu i faksiranje.

Ovi Store počeo s radom

Od 27. svibnja ove godine Ovi Store je dostupan širom svijeta za otprilike 50 milijuna vlasnika Nokia uređaja na više od 50 vrsta uređaja uključujući dugoočekivani model Nokia N97. Korisnici mogu posjetiti  store.ovi.com putem preglednika na Nokia uređaju i odmah početi preuzimati sadržaj, personalizirati svoj uređaj i činiti ga pametnijim i zabavnijim uz aplikacije, igre, filmove, podcastove, alate za djelotvornost, usluge vezane za mrežu i lokacije, i mnogo više od toga.  U zemljama gdje je dostupna ova usluga kupci mogu ažurirati svoje uređaje s Ovi Store mobilnom aplikacijom birajući Ovi Store ikonu u Download! folderu svog uređaja. Mobilni klijent dostupan je na engleskom, njemačkom, talijanskom, ruskom i španjolskom jeziku i podržava plaćanje preko operatera u Australiji, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Rusiji, Singapuru, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Globalno, plaćanje kreditnom karticom dostupno je putem mobilne aplikacije i mobilnog websitea. Dodatne zemlje, jezici, uređaji i značajke bit će dodani tijekom godine.

Sve-u-jedan

KONČAR-INEM predstavio je novi proizvod u obitelji stolnih računala. Riječ je o „sve-u-jedan“ modelu naziva d'19, svojevrsnom nasljedniku modela d'22, kod kojega je sav hardver smješten unutar okvira kućišta zaslona. Time su znatno smanjeni gabariti u odnosu na desktop konfiguraciju, a pomnim odabirom komponenti ostvarena je čak peterostruka ušteda električne energije.
KONČAR d'19 biti će dostupan u više inačica, a osnovna, d'19LC, temeljena je na Intel matičnoj ploči sa GM45 čipsetom, pokreće ju Intel Pentium Dual Core T4200 procesor s megabajt međuspremnika, radnog takta 2GHz i frekvencije sabirnice 800MHz. Uz to, konfiguracija je opremljena sa 4GB radne memorije, Intel X4500HD grafičkom karticom i čvrstim diskom kapaciteta 320GB. Što se ulazno-izlaznih jedinica tiče, d'19 nudi pet USB priključaka, e-SATA priključak (podržan kroz Microsoft Windows Vista operacijski sustav), mini FireWire, dva COM priključka, HDMI te S/P-DIF izlaz. Za komunikaciju skrbe gigabitni LAN i V90 modem. Osim DVD/RW uređaja, d'19 za pohranu podataka nudi i čitač sedam vrsta memorijskih kartica. Zaslon je dijagonale 19 inča i razlučivosti 1440 sa 900 točaka. U temeljnoj konfiguraciji će predložena maloprodajna cijena biti 5550 kuna, sa uključenim PDV-om i bez operacijskog sustava.